Warp Novosti
Najnovije vijesti i govorkanja o Amigi...
U pomoć

Pretraži:
Software:
Novosti:
| Aminet | Telefonski imenik | CROSS | FTP | Dog Pile | Yahoo!HR | Deja News |
| Aminet - zadnjih 7 dana | StrICQ | MCP | WV3 |
| Amiga | Central | Flame | Nutts | CAN | ANN | Org |
Dodaj nove vijesti i informacije

[22.08.2000]
status: hyper sleep stage
dolajaval: RatedRR, Dooz

WARP organizacija do daljnjega zamrzava sve svoje aktivnosti
Ovakva odluka nije nimalo laka, ali predstavlja samo treću fazu u koju je ušla WARP organizacija od svog nastanka prije gotovo više od tri godine. Prva faza bila je izdavanje povijesnog prvog i drugog broja papirnatog časopisa WARP koji je u prvom broju imao samo dvadeset stranica, drugi je broj po mnogoćemu nadmašio sva očekivanja po kvaliteti i bio izdan na čak 56 stranica. Nakon toga WARP organizacija je bila prisiljena s obzirom na broj čitatelja (oko 120) prestati izdavati papirnati časopis i orijentirati se isključivo na Web podršku (WWWWarp - druga faza). U tom razdoblju napravljen je dovoljan napredak vidljiv po cijelim WARP Web stranicama kako bi WARP organizacija ipak opstala do nekih boljih vremena za Amigu. Nažalost sve je išlo samo nizbrdo pa trenutno WARP organizacija zamrzava sve svoje aktivnosti sve do izlaska nove Amige ili njenog ekvivalenta u obliku AmigaOS-a nove generacije. Trenutna situacija i nije tako loša s obzirom na ono što se dešava s našom matičnom kompanijom Amiga Inc. ali WARP ne može, a što je najvažnije nema motivacije ulagati daljnje napore dok se s Amigom ne dogodi nešto dovoljno značajno što bi ponovno pokrenulo stvaralačke umove WARP organizacije. Ukratko trenutna situacija je takva da WARP ostaje onakav kakav jest, ali bez ikakvog updatea Web stranica ili proširivanja same organizacije. Sudbina WARP PPC Station Web stranica koje djeluju internacionalno, a dio su WARP organizacije zasada je još uvijek "u zraku".

[01.07.2000]
status: CNN report
dolajaval: Dooz

Predsjednik Amige na CNN-u!
Bill McEwen, predsjenik Amige Inc. pojaviti će se na CNN-u. Ovo su riječi predsjednika Amige:

Biti ću u emisiji "Digital Jam". To je prijenos uživo i imat ću samo 3 do 6 minuta posvećeno Amigi. To je ustvari prva televizijska najava nove Amige. Postoji link na www.CNNFN.com web stranicama gdje se može pogledati cijeli show.

[01.07.2000]
status: Gaming report
dolajaval: Dooz

Igre na novoj Amigi - Gamers Depot
Bill McEwen dao je i interview za Gamers Depot o izgledima da nova Amiga zauzme značajno mjesto i na tržištu igara. Vrlo povoljni komentari i mogućnosti koje se nameću mogu se pročitati na ovim web stranicama. Odmah se vidi da su igre vrlo važan dio strategije nove Amige jer će novi AmigaOS omogućiti da iste igre rade na svim OS-ovima i hardverskim platformama (jer se novi AmigaOS osim što radi "stand alone" može "naseliti" i na druge OS-ove uz nešto manje performanse nego u "native" režimu rada).

[01.07.2000]
status: New York Times Amiga
dolajaval: Dooz

New York Times članak o novoj Amigi
Reklamna kampanja Amige Inc. je izgleda počela jer je New York Times objavio ovaj članak o izgledima i mogućnostima novog AmigaOS-a.

[01.07.2000]
status: AmigaOS u razvoju
dolajaval: Dooz

Prvi review novog AmigaOS razvojnog sustava
Da... tako je! Ta stvar zaista radi i predstavlja prvu osnovu novog Amiga OS-a koji ubrzano razvija Amiga Inc. Ovaj review napisao je jedan Linuxaš koji je izgleda oduševljen novom razvojnom okolinom kao i demo programima i prezentacijama uključenim u paket. Iako je "host OS" Linux, sve se odvija nevjerojatno brzo zahvaljujući Tao Java implementaciji. U reviewu su uključene i slike novog razvojnog okruženja.

[17.06.2000]
status: YA2k
dolajaval: Davor Broz

Diavolo 2000
Izašao je i Diavolo 2000 (još nisam sve isprobao), ali za početak ne podržava backup fajlove koje je napravio stari, iako zna točnu verziju koja je napravila file.

[17.06.2000]
status: amiđi PCI
dolajaval: Dooz

MEDIATOR PCI Busboard
Firma Elbox Computer izbacila je na tržište proširenje za A1200 na kojem se nalaze aktivni PCI 2.1 slotovi zajedno sa pripadajućim PCI-->Amiga bridge čipovima. Karakteristike novog proširenja su:

MEDIATOR je gotov proizvod koji je demonstriran na nedavno održanom Neuss sajmu i pojaviti će se u prodaji slijedeći mjesec.

[17.06.2000]
status: gamez rulez!
dolajaval: Dooz

Hyperion game NOVOSTI
Heretic II PPC 3D je izdan za Amigu i stavljen u prodaju na nedavno održanom Neuss sajmu. "The Heretic Fortress" je također na drugom CD-u. Također Picasso 96 driver za novo MEDIATOR PCI Busboard proširenje je napravljen zajedno sa Warp3D driverima tako da će igra raditi i na tim grafičkim karticama osim na onim postojećim sa 3D podrškom (BVPPC, CVPPC). Hyperion također najavljuje portove za Mac i Amigu poznatih Activision igara poput "Soldier of Fortune" koja je najvjerojatnije najviše očekivana FPS igra još od Quakea 3 na PC-u (nedavno je izdana za PC).

[17.06.2000]
status: ne čujemo dobro?
dolajaval: Dooz

Iomega dodaje Amiga podršku!
Iomega odnedavno podržava Amigu u svojoj tehničkoj podršci (ZIP drive). Na njihovim se web stranicama može upravo naći podrška za Amiga platformu. E... sada.. da li stvarno znaju rješiti Amiga probleme povezano s njihovim proizvodima?

[07.06.2000]
status: jeka?
dolajaval: Dooz

Amiga se opet spominje na poznatim news web stranicama
Wired News i The Register objavili su članke u svojim publikacijama koji se bave novim proizvodom koji je izdala Amiga Inc. - Amiga SDK (Software Developers' Kit). The Register je objavio izvrstan članak pod naslovom Amiga se vratila i zauvijek će promijeniti način na koji gledamo na računala, dok je Wired objavio pomalo površan i članak pun dezinformacija.

[07.06.2000]
status: ipak se kreće
dolajaval: Dooz

Amiga Inc. i Eyetech sporazum
Izgleda da i hardversko tržište pomalo oživljava pa se firme koje zadnjih godina nisu imale što raditi pomalo pripremaju za nadolazeći paket "hardver + Amiga SDK". Eyetech je preuzeo proizvodnju i sastavljanje prvih "Amiga Developer" sustava u Velikoj Britaniji i Irskoj.

[07.06.2000]
status: overklokat Permediu?
dolajaval: Dooz

CyberGraphX 4.2pre7
Nova verzija CGX GFX API softvera omogućava upravo nevjerojatne stvari. Najvažnije su ENV varijable 56KHZAUDIO (rješava problem smanjene kvalitete zvuka iz Amiga čipova kada je uključen CGX) i vrlo opasna opcija koja omogućuje da se BVisionPPC i CVisionPPC kartice overclockiraju i tako poboljšaju 2D i 3D perfomanse. Vrlo opasno s obzirom na to koliko se Permedia2 čip i inače pregrijava, zato OPREZ!.

[01.06.2000]
status: čekati!
dolajaval: Dooz

Za nekoliko dana novi Executive update
Bill McEwen najavio je novi Executive update koji će se na Amiga Inc. web stranicama pojaviti trećeg lipnja. Najveća novost je da će u prodaji novi Amiga SDK (Software Developers' Kit) koji je ustvari okidač novog Amiga OS-a i pripadnih aplikacija za Amiga developere. Bill McEwen također napominje da se iako se stvorio dojam da se ništa ne događa, situacija je upravo obrnuta i da dalje ne dužimo ovo su njegove riječi: "Things really are happening at Amiga, there are new applications, new employees, new partnerships, and new products." Ostale novosti pojaviti će se na Amiga Web stranicama ovaj vikend budući da je ovo bila samo kratka najava pravog "Executive updatea".

[30.05.2000]
status: ??????
dolajaval: Rated RR

C=@ Commodore2000.com


[30.05.2000]
status: nostalgija, nostalgija u bejzik zavila
dolajaval: Rated RR

Amiga Basic opet

PureBasic ganc novi compiler, baziran na standardnom Basicu, s nekim ekstenzijama, sličan Blitz BasicuII, koji će osigurati, malen, ali moćan kod, kako za 68k, tako i za PPC kompjutere. Sve Amigine specifičnosti podržane, uz one standardne, koje pamtimo od pamtivijeka.

[30.05.2000]
status: prokuhalo i zagorilo
dolajaval: Rated RR

Fusion PPC (254. epizoda)
H&P su našli problem s MMU-ovim stackom, te tako srušili i zadnju prepreku da FPPC izađe. Dakle samo što nije (rekli su da brojite dane). Uz to Microcode solutions najavljuju i iFusion emulaciju iMac-a. E, da, i licencirali su svoju 68040 emulaciju (source) Emulators Inc., što svjedoči o kvaliteti Fusiona, za koju smo znali da je neosporna.

[30.05.2000]
status: tek će prokuhati i zagoriti
dolajaval: Rated RR

No more WinUAE, ali Fella ide
Brian King ostavlja razvoj WinUAE, i od skoro će raditi samo Picasso96 GFX RTG software za istoga. Tako da će slijedeća inačica koja izađe, ujedno biti i zadnja.
Ali zato "njih 6-rica", razvijaju Win9x/NT/2k, inačicu, inače MS-DOS Amiga emulatora, Fellow.

[30.05.2000]
status: sad kad navale
dolajaval: Rated RR

PPC680x0
Narečeni source code translator je konačno gotov, s više od 50,000 linija čistog assemblera, omogućuje laki prevod 68k aplikacija na PPC, što bi teoretski trebalo pokrenuti lavinu starih 68k programa prebačenih na PPC. Najnovija gotova inačica sadrži, kao i obično, gomilu novih osobina, popravke starih grešaka, još veći guide, još bolje prefse...

[30.05.2000]
status: nije li samo što
dolajaval: Rated RR

Boing Bag II
Za sve vas koji nas trzate na ICQ - Boing Bag II izlazi uskoro...

[30.05.2000]
status: očekivanček
dolajaval: Rated RR

Heretic II PPC
Dugo očekivanček izlazi 5. lipnja 2000., tj za par dana. Activision i Ravensoft (sjećate li se narečenaca?) su sumnjičavim okom, te rigoroznom kontrolom ocijenili kvalitetu porta. Amigina verzija nadvladava sličnu PC konfiguraciju (Permedia 2): CyberStorm PPC 200MHz + CyberVision PPC vs. Permedia 2 bazirana GFX karta s Pentium II na 400 MHz.

[30.05.2000]
status: nogaču nogica
dolajaval: Rated RR

SWOS EURO 2000 - možda
(Kakti) nova inačica SWOSa je spremna za izlaz, ali Alive MediaSoft "nema vremena" ubaciti sve igrače i supripadajuće teamove koji će učestvovati na Euro 2000.

[24.05.2000]
status: pa, dobro, jel opet
dolajaval: Rated RR

YAsprika - SVI formulari
Opet se ispričavamo. Došlo je do malog potresa i miješanja datoteka kod prebacivanja sitea, pa se opet desilo da ne rade formulari. Sada bi trebalo sve biti ok. Jedina je utjeha, što smo ovaj put zbilja brzo reagirali (za razliku od one stanke od mjesec-dva).
 E-mail adrese su također ispravljene. Od nedavno koristimo svoj warpmail formular, koje je naše vlasništvo (zasad) na serveru, čime trajno rješavamo pitanje perl auto-mailera. Pokušavali smo uvesti i neka vizualna poboljšanja; međutim prihvatili smo činjenicu da ne obilujemo znanjem iz Perla, a očito je nešto osjetljivo po srijedi, jer nam ni najmanje promjene server ne prihvaća. Vidjet ćemo...

[24.05.2000]
status: bvižn opet tu
dolajaval: Dooz

BVisionPPC i CVisionPPC opet u trgovinama
KDH Datentechnik - Amiga trgovina hardverom u Njemačkoj ima dostupne BVisionPPC i CVisionPPC kartice koje su zbog problema prije i poslije phase5 bankrota postale vrlo tražena roba koju je bilo nemoguće nabaviti.

[24.05.2000]
status: najbrži PPC na Amigi
dolajaval: Dooz

AmiJoe PPC G3/G4 informacije
Informacije o AmiJoe G3/G4 PPC karticama za Amigu gotovo je nemoguće pronaći. Ipak neke su "procurile" koje govore da je Blittersoft UK izjavio da su kartice spremne i da čekaju Haage & Partner zbog licence za 68k emulator + WarpUP sistemski softver). Približna cijena Met@Box AmiJoe PPC kartica bila bi oko 250 US$.

[20.05.2000]
status: vid ljenčine, došo nazad
dolajaval: Rated RR

Bebees je nazad
Ispričavamo se svima koji su toliko dugo morali čekati na najfriškiji update Bebeesa.
Nakon preko 2 mjeseca (neopravdanog) izostanka, Bebees je nazad. Razlozi? Pa eto, u redakciju WWWW se naselila i jedna kantica, a konfiguriranje iste, ne bi li se čim više približila Amigi, je potrajalo toliko... Dobro, priznajem, u međuvremenu sam završio i Quake II. Od danas očekujte češće updateiranje WWWW, što je obećao i kolega Dooz. Tako da smo (za sada) obojica u nekoj vrsti stacionarnog stanja.

[20.05.2000]
status: eeeeeeeeeee, kuuuuuuul!!!!!!!
dolajaval: Rated RR

ExoticA Icons
Radi se o ravno 942 Hi-Q ikona (u puno boja). (Dakle NewIcons) i preko 5MB downloadu. Tko je ikad posjetio ExoticA-u, zma da se radi o vrlo lijepom i kvalitetnom A-siteu. Također zna da se radi o igraćim ikonama. A mora znati i to da su slike za konveziju dobivene skeniranjem kutija originalnih A-igara. Dakle: puuuuno super kvalitetnih ikona u puno boja, i bar sat vremena skidanja s neta.

[20.05.2000]
status: eeeeeeeeeee, kuuuuuuul!!!!!!!
dolajaval: Rated RR

Aminet AULA
Aminet-GUI ili www.aminet.de, tj. Aminet, je malo promijenio naslovnu stranu sitea. Sada možete startati s AULA (Aminet UpLoad Archive), koja sadržava tjedna uploade na Aminet. Može se sortirati po datumu ili kao tree, što i nije neka osobita novost za svakodnevne leecherajce Amineta, ali ima i još jednu osobinu, a to su tzv. Top Aminet UpLoadsi, koji su i ukratko opisani. Naravno, obvezatno redovito posjećivati, čak i za Aminet freakove, (tu sam), ne bi li nešto NE propustili.

[20.05.2000]
status:  dajte mi paradajsije
dolajaval: Rated RR

WOA tek u jesen
Na zahtjev Amiga Inc. WOA 2000 show, koji je trebao biti u Birminghamu, Engleska, je .odgođen do jeseni.

[20.05.2000]
status:  još trule paradajsije
dolajaval: Rated RR

Amiga i ZIP.drive
(Ovo navodimo kao ilustraciju "stručne pomoći"). IOmegaina tehnička podrška je dala jednom našem (dobrom) Amigašu stručni savjet da mu je ZIP gecrknuo jer ga je "koristio na Amigi". Više o tom događaju na www.ann.lu 8potražite vijesti od 19/5/2000).

[20.05.2000]
status: o ne opet
dolajaval: Rated RR

AJE - opet Java
Te, naravno, supripadajući obavezan site, iza kojega na kraju neće biti ništa. Amiga JAVA Engine (AJE), intuitivno ime, nema šta, koje budi pitanja kako to da AJE do sada već nismo imali prilike vidjeti.

[20.05.2000]
status: ma šta feniks, f-e-n-i-k-s-i-č-i-n-a
dolajaval: Rated RR

Amiga u dućanima &
BVision i CVision PPC opet na lageru
Lijepo zvuči? Da, istina je HAAGE&PARTNER,EPIC Marketing i Amiga Inc. će slijedećeg mjeseca početi prodavati svoje proizvode po cijeloj Njemačkoj. Prodaju je uzela Weltbild Verlag GmbH iz Augsburga, Njemačka, i u slijedećih 10-ak dana bi trebalo krenuti 4,500,000 kataloga put njemačkih domova.

[10.05.2000]
status: prvi novi AmigaOS
dolajaval: Dooz

TAO/Elate Amiga Developer sustav na BPPC/BVPPC Amigi
Eyetech u svojoj ponudi od sada ima hardver koji je Amiga Inc. specificirala kao službeni "developer sustav" (AMD 500 MHz, Nvidia GeForce 256). Kao iznenađenje spominje se i tvz. tranzicijski sustav baziran na PPC BVision/CVision Amiga sustavima na kojima će raditi nova TAO/Elate - Amiga kombinacija. Elate je brz real time kernel koji je dizajnirala tvrtka Tao s kojom je Amiga Inc. u partnerstvu za novu Amigu i AmigaOS. Elate je trenutno dostupan na cijelom nizu procesora uključujući ovdje x86 i PowerPC, dok je isto u mogućnosti raditi i pod nekim drugim operativnim sustavom (recimo pod Linuxom - daje oko 50 svojih mogućnosti). BlizzardPPC/BVision Amiga još uvijek zahtijeva neke male dorade kako bi Tao/Elate proradio na istoj, a o tome se brine Haage & Partner i očekuje se da bude dostupan za nekoliko mjeseci. Takva konfiguracija čini idealnu tranzicijsku platformu na Tao/Elate sa trenutnih "Classic" Amiga uz zadržavanje pune 68k kompatibilnosti.

[04.05.2000]
status: big analiza
dolajaval: Dooz

Povijesni tajni Warp - Amiga sastanak
Prije nekoliko dana (točnije u ponedjeljak) održan je povijesni sastanak vodstva Warpa o trenutnom stanju u časopisu, web podršci (WWWarp i Warp PPC Station) i stanju Amige u Hrvatskoj i uopćeno. Sastanak se održao u svojevrsnoj "Warp bazi" u Velikoj Gorici pokraj Zagreba u prostorijama koje je dizajnirao jedan od Warpovaca (Zdenko Gržin) u Page Streamu. Na sastanku su bili "mozgovi i radilice" Warpa - Dalibor Puljiz (RatedRR) i Domagoj Ožanić (Dooz). Naš filozof Alen Brabec (ABreed) pružao nam je moralnu i svaku drugu podršku sa aerodroma Pleso gdje i radi (tako da smo u slučaju potrebe, kojekakve špijunaže ili napada mogli trenutno "zdimiti" u inozemstvo). Davor Broz je velikom sastanku prisustvovao preko ICQ-a tako da je ovaj događaj prvi puta poprimio on-line prijenos. Nakon početnog zanosa i ispijenog pića u ime Amige i Warpa (pila se cedevita) mamurni smo procjenili da je Ratedov PC na dovoljno propisanoj udaljenosti od njegove A1200 (metar i pol) i ubili koji sat u igranju glupavih PC 3D igara. Kako to i biva zanos PC-em nije dugo trajao pa smo se posvetili prijateljici i temama zbog kojih smo se i sastali. U raspravama prisutnih moglo se primjetiti da je situacija s Amigom u Hrvatskoj zapravo nemoguća jer nemamo više nikakvu hardversku podršku tako da je pravo čudo kako se ljudi snalaze i pate sa starim konfiguracijama. Jedna od vrlo nezgodnih stvari je upravo zastarjelost AGA-e koja mnogim Amigašima rad čini gotovo nemogućim. Amiga s grafičkom karticom i PPC-om danas je konfiguracija koja može zadovoljiti i pratiti trendove kako bi popunila rupu između starog i novog hardvera - ali samo to na kraći rok!. AmigaOS je zahvaljujući Aminetu i najnovijem 3.5 updateu u zadovoljavajućoj poziciji u odnosu na hardver. Stvari idu tako daleko da je 040/AGA konfiguracija sporija od jačih PC konfiguracija koje pokreću AmigaOS preko UAE emulacije. Tome u prilog ide i činjenica da UAE koristi DirectX tako da je grafika brza i omogućuje veliku razlučljivost u milijunima boja. Dio sastanka je utrošen i na isprobavanje UAE-a koji bi mogao Amigašima bez grafičke kartice postati jedini način da popune prazninu do izlazka nove Amige. Ipak, opći je zaključak da naše "Prijateljice" i dalje veselo rade, WWWWarp i Warp PPC Station podrška je na zavidnoj razini, Aminet donosi dovoljnu količinu softvera koja omogućava da ostanemo u trendu.. pa i više dok perspektiva Amiga/Elate (Amiga Inc.) i PPC AmigaOS ili AmigaOS podrška u Amiga/Elate okruženju ili "PowerPC Open Platform" (Haage & Partner) daju dovoljno materijala za optimizam u budućnost Amige i Amiga zajednice u Hrvatskoj i uopće.

 Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa
Nabavite svoj primjerak WARPa