AMIGA WARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici INSIDER
Igre ARHIVA AMIGA WARP
Copyright 1997-2014
Amiga WARP
PROMJENJENO:
24.05.2014
Web Hosting


Hardver


_ _

AmigaOne

AmigaOS 4.0

Uvod
Podržani OS-ovi
AmigaOne G3-SE
AmigaOne XE
Micro A1

Uvod
Mogućnosti
Screenshotovi
Što je AmigaOne?

Od 1994 godine, kada je Commodore potpisao likvidaciju, bilo je mnogo pokušaja da se nastavi razvijati Amiga. Preskočit ćemo povijest i krenuti na trenutno stanje. Zadnja tvrtka koja je preuzela ulogu stvaranja nove Amige je Eyetech. Sjedište Eyetecha je u Yorkshireu u Engleskoj. Eyetech ima dugu povijest vezanu uz Amigu i bio je jedan od vodečih prodavača hardvera i softvera.

Ako uzmemo to u obzir, nije čudo da su se ljudi zainteresirali kada je Eyetech najavio da će napraviti novu generaciju Amige. Tvrtka tako povezana s Amiga zajednicom mora biti ona prava... Zar ne?

Pa, prvo su najavljene 3 nove ploče. Amiga One 1200 PPC, Amiga One 4000 PPC i samostalna Amiga One ploča. Prve dvije trebale su biti proširenja za postojeće A1200 i A4000 strojeve, a treća samostalna ploča koja ne treba postojeću Amigu. To su trebale biti prve Amige koje nisu bazirane na 68k arhitekturi.

Kako je vrijeme prolazilo planovi su se mijenjali i Eyetech je potpuno odustao od 'klasičnog' hardvera. To znači da je jedini model Amige One koji je preostao samostalna Amiga One. Danas postoje različite verzije Amiga One ploče s različitim specifikacijama: AmigaOne-SE G3, AmigaOne-XE G3, AmigaOne-XE G4 i Mirco AmigaOne.


Hm... Znači to je PPC stvarčica?

Kako smo već spomenuli, pošto nova generacija Amiga koristi standardni hardver moguće je koristiti mnoštvo grafičkih, zvučnih i ostalih kartica. Drugi veliki korak naprijed je korištenje PPC procesora. Procesori koji se koriste u A1 (G3 i G4 varijante) slični su onima iz Appleovih Macova. Prije je Amiga bila vezana uz 68k procesore (Motorolini 68k čipovi). Oni su se pokazali kao svestrani procesori koji su vrlo učinkoviti. Na žalost takt tih procesora ograničen je na 66-75 Mhz sa zadnjim saznanjima da su neke natjerali i do 100 Mhz.

Ako ste ikad koristili 'klasičnu' Amigu koja radi na 66-75 Mhz oprošteno vam je ako ste morali nekoliko puta pitati: 'Na koliko ono radi taj procesor?'. Ti brojevi koji zvuče tako mali znaju zavarati kad se radi o Amigi. AmigaOS je vrlo učinkovit OS i kao takav NE TREBA velike taktove da bi radio djelotvorno i brzo. Naravno, kako digitalni svijet raste, rastu i datoteke i zadaci koji uključuju korištenje tih datoteka. Tu će Amigi pomoći novi PPC procesori.

AmigaOS je još uvijek brz kao što je bio, ali ovaj put na PPC procesoru na npr. 800 Mhz dovodi novu generaciju Amiga na sasvim novi nivo. Ponovo vam je oprošteno ako ste opet morali pitati: 'Na koliko ono radi taj procesor?'. Treba još uzeti u obzir da northbridge čip (koji se spominje u specifikacijama) ima mogućnost višeprocesorskog rada, no više o tome kasnije.


RAM...

Sad bi mogli raspravljati o RAM-u. Koliko trebate? Koliko je najmanje što bi trebali nabaviti? Koja vrsta vam treba?

... Pa da krenemo. Preporučena memorija je 'Kingston'. Postoje različite varijante takve memorije, pa je preporučljivo da posjetite nekog službenog Amiga dobavljača. Platit ćete nešto više nego da kupujete na crno, ali bar ćete biti sigurni da će sve raditi kako treba.

Koliko trebate nabaviti? To je skoro potpuno na vama. Ako ćete na svojoj A1 vrtiti AmigaOS možete uzeti 64MB i bez sve brige ugodno obavljati svakodnevne poslove. Ako ste grafičar i trebate dovoljno prostora za intenzivnu grafičku obradu bilo bi dobro da uzmete 256MB. Mnogi se korisnici odlučuju za 512MB RAM-a. Kod Amige se to skoro može smatrati overkillom, pošto AmigaOS nema problema s memorijom kao neki drugi operacijski sustavi, ali ako si možete priuštiti toliko slobodno kupite.


Što je s nadogradnjom? Nadogradnja moje stare Amige koštala me čitavo bogatstvo...

To vas uopće ne bi trebalo brinuti. Ako se prisjetite da su komponente koje možete ugraditi u A1 one standardne koje se koriste u PC svijetu, znači da možete spojiti bilo koju PCI karticu. Sve što trebate je uvjeriti se da postoje drajveri za taj hardver. Pogledajte u AmigaOS 4.0 dio i obratite pozornost na SNAP system koji je ugrađen u AmigaOS 4.0. On se koristi kako bi se otvorilo bilo koje proširenje koje želite koristiti. Sve što trebate napraviti je kupiti proširenje.


Dobro, što još trebam znati?

Pa, teško je ići u detalje o stroju bez slučajnog spominjanja nekih detalja o AmigaOS-u 4.0. Pošto je to 'nova' Amiga, što bi ona bila bez novog OS-a koji se na njoj vrti? Pogledajte dio o OS-u 4.0. To se nadovezuje na ono što ste ovdje pročitali.

Zapamtite, ako vam još uvijek nešto nije jasno, pošaljite e-mail bilo kome od nas i mi ćemo vam rado pomoći.

Dobro došli u budućnost...


Prevedeno uz dozvolu autora. Ovdje možete naći originalni tekst.

_ _Free web hostingWeb hosting