AMIGA WARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci
FORUM
ARHIVA
Copyright 1997-2014
Amiga WARP
PROMJENJENO:
15.02.2014
Web Hosting


Hardver


_ _

AmigaOne

AmigaOS 4.0

Uvod
Podržani OS-ovi
AmigaOne G3-SE
AmigaOne XE
Micro A1

Uvod
Mogućnosti
Screenshotovi
Uvod u AmigaOS4

Amiga i AmigaOS nastali su ranih 1980-ih u tvrtki imena Hi-Toro koju je osnovao legendarni Jay Miner. Njegov cilj bio je stvoriti kompjuter koji će uzdrmati tržište i revolucionizirati način razmišljanja ljudi i u tome je i uspjeo.

Prva verzija AmigaOS-a bila je 1.0 koja se isporučivala s prvim A1000 sredinom listopada 1985. U to vrijeme OS je bio nešto do tada neviđeno. Bio je to prvi operacijski sustav s multitaskingom i grafičkim korisničkim sučeljem (GUI-jem) u boji za masovno tržište. To je također OS s pre-emtive multitaskingom, što znači da program ne mora biti napisan izričito za multitasking da bi radio uz ostale aplikacije. Radnje koje poduzima korisnik se odmah odražavaju na operativni sustav. Strelica miša se miče čim pomaknete miša itd. Druga ključna prednost koju AmigaOS ima nad mnogim drugim OS-ovima je štedljivost resursa. On koristi puno manje memorije i procesorskog vremena od drugih OS-ova, a ipak ostaje moćan i fleksibilan. Možete koristiti mnogo zahtjevnih aplikacija u nekoliko megabajta memorije na slabom procesoru i postići jednake rezultate kao na nekom zahtjevnijem OS-u.

Do sada je postojalo tri generacije Amiga OS-a, a sa svakom generacijom izlazile su nove Amige i dodavane su nove mogućnosti OS-u, ali jedna stvar je uvijek ostala ista. OS je uvijek bio vezan uz hardver, preciznije uz 68k familiju procesora koja se već neko vrijeme ne razvija. Cilj četvrte generacije OS-a, OS-a 4, je razdvajanje od custom čipseta originalnih Amiga i prelazak na PPC arhitekturu što omogućava mnogo prostora za daljnji razvoj.

Nakon mnogih lažnih početaka Hyperion je prihvatio izazov stvaranja četvrte generacije OS-a, i do sada su napravili jako dobar posao. OS je "user friendly" i jednostavan kao što je AmigaOS oduvijek bio. Po mom mišljenju OS4 nije izgubio ništa od prijašnjih generacija, još uvijek je to Amiga operacijski sustav, samo osuvremen i obogaćen novim mogućnostima.

Prevedeno uz dozvolu autora. Ovdje možete naći originalni tekst.

_ _Free web hostingWeb hosting