AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici FORUM
Igre SAVJETI AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2016
AmigaWARP
TM
PROMJENJENO:
24.12.2014
Web Hosting


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP


Arhiva novosti 2014
Sretan Božić 24.12.2014.
STATUS: Blagdanska Autor: VooDoo

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2015. godinu!AmigaOS 4.1 Final Edition 22.12.2014.
STATUS: Softveraj Autor: VooDoo

Nakon napornog rada ,preko šest godina od pojave prve verzije OS4.1 te šest među verzija sa razno raznim ispravcima i dodatcima Hyperion Entertainment u vrijeme Božića izdaje AmigaOS 4.1 Final Edition! Za instalaciju istoga neće vam biti potrebne prethodne verzije OS4.1 , Final Edition dolazi u vrlo profesionalnom izadnju kao DVD verzija te će se unutar kutije nalaziti štampana uputstva za instalaciju i korištenje.

AmigaOS 4.1 Final Edition moguće je koristiti na slijedećem hardveru :

 • AmigaOne XE, SE i MicroA1
 • AmigaOne X1000
 • AmigaOne 500/Sam460
 • Sam440
 • Pegasos 2
 • Amiga 1200/3000/4000 (sa PowerPC karticom)


Cijena FInal Edition-a iznositi će 29,95 EUR ,a na poveznici u nastavku možete pogledati u kojim online trgovinama možete naručiti svoju kopiju : www.amigaos.net/content/4/where-buy

WinUAE 3.0.0 18.12.2014.
STATUS: Emulacija Autor: VooDoo

Trenutno najpopularniji Amiga emulator od nedavno širi svoju bazu korisnika i to zahvaljujuči PowerPC podršsci , odnosno mogučnosću pokretanja AmigaOS4.x na istom!Što se tiće same PowerPC emulacije od podržanog hardvera tu se nalaze BlizzardPowerPC te CyberStorm PPC kartice ( 603,604 ppc procesori ) . Stoga ukoliko nemate namjeru kupovati novi PowerPC Amiga hardver zbog svoje visoke cijene, predlažem nabavku AmigaOS4.x CD-a te instalaciju istoga na svima dostupan PC u kombinacija sa WInUAE emulatorom.

Za više informacija slijedi poveznicu u nastavku : www.winuae.netPrva godina nove WARP organizacije! 14.12.2014.
STATUS: Obljetnica Autor: Dooz

Prije točno godinu dana u večernje sate obnovljena je WARP organizacija! Pozvali smo se na čuvenu izjavu AmigaWARP organizacija se probudila iz stadija duboke hibernacije, okupili osnovnu ekipu i punih godinu dana promovirali Amigu u Hrvatskoj i regiji. Točnu najavu možete pročitati ukoliko "odvrtite" novosti skroz na početak. Marljivo smo pisali novosti, recenzije igara, kao i sve druge sadržaje koji su dostupni na WARP Web-u i općenito upotpunjavali Amiga scenu. Rezultat nije izostao, pa se tako danas možemo puno sigurnije osjećati kao Amiga korisnici koji su ujedinjeni, međusobno povezani i podržani u radu sa našom omiljenom Prijateljicom. Veliku ulogu u toj tematici ima i Facebook grupa "Amiga 1200", pa ovom prilikom još jednom pozivamo da se pridružite istoj koja je svojevrsni forum Amigaša u regiji.
WARP Web je u ovih godinu postao bogatiji za niz rubrika između kojih se najviše izdvajaju opisi igara, linkovi, hardver, Warpovci, i naše Amige. Ovom prilikom pozivamo sve Amigaše i koji se tako osjećaju da nam šalju sadržaje za WARP Web koje ćemo objaviti, bilo da su o novosti, recenzije i opisi i drugo. U rubrici Naše Amige još uvijek očekujemo opise i fotografije vaših Amiga, dok se također svatko može prijaviti kao Warpovac u rubrici Warpovci.

U ovih godinu dana bi se kao najveći ostvareni ciljevi WARP organizacije mogli izdvojiti:
 • WARP organizacija kontinuirano djeluje već više od 12 mjeseci
 • Upotpunjene su brojne rubrike WARP Web-a, dok je proširenje ostalih rubrika u toku (Softver)
 • WARP se proširio na većinu zemalja u regiji i šire pa tako po brojnosti redom imamo posjetitelje iz Hrvatske, USA, Srbije, Poljske, BiH, Francuske, UK, Italije, Irske, Njemačke, Danske, Slovenije, Švicarske, Švedske, Makedonije, Slovačke, Češke Mađarske, Argentine, Rumunjske, Španjolske i Belgije.
 • Napravljeno je PDF reizdanje legendarnog prvog i jedinog Amiga časopisa u HR - WARP 1 i 2
 • Uspješno sudjelovanje WARP organizacije na Amiga party u Zagrebu
 • Proširen je broj članova WARP organizacije
 • WARP Web je u godinu dana pregledalo oko 700 pojedinačnih Amigaša sa ukupnim brojem posjeta od preko 3000

Postignuća u Amiga svijetu i osvrt na trenutnu Amiga situaciju razmotriti ćemo početkom 2015-e godine!
U svakom slučaju.....
Nastavljamo kao i do sada.

Jedno je sigurno....

WARP IDE DALJE!

AMIGA IDE DALJE!

AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

Aladdin4D 11.12.2014.
STATUS: 3D/4D! Autor: VooDoo

Potpuno neočekivana vijest koja je jako dobro odjeknula među Amiga korisnicima.A-EON Technology od danas postaje vlasnikom svih prava na kod kao i na budući razvoj Aladdin4D programa koji je bio razvijan od strane DiscretFX-a. Kao dio sporazuma navodi se pravo na 68k i PPC izvorni kod kao i pravo na ime te sve dosadašnje verzije koje su izdane za AmigaOS ,uključujući i MorphOS te AROS.A DiscretFX ostaje korisnikom pracva na ne Amiga verziju istog programa.

Za detaljnije informacije klinkni ovdje.EasyNet Pro 10.12.2014.
STATUS: Softveraj! Autor: VooDoo

Nova verzija EasyNet-a dostupna za kupovinu preko AmigaKit online trgovine te preko AmiStore aplikacije.
Za one koji nisu upoznati radi se o TCP/IP steku koji vam daje mogućnost spajanja vaše Amige na internet ili u mrežu.
EasyNet Pro namjenjen je classic Amigama te podržava slijedeće operativne sustave : AmigaOS 2, 2.1, 3.0, 3.1, 3.5 ili 3.9 te mu je potrebno minimalno 1 MB RAM za korištenje.

Što se tiće podrške mrežnih kartica, radi se o slijedećim uređajima : 3c589.device, prism2.device, cnet.device, FastEthernet.device, x-surf.device, rtl_8139pci.device, MediatorNET.device, usbasixeth.device, usbpegasus.device, ioblixether.device, hydra.device, dm9601eth.device, x-surf-100.device, plipbox.device.MUI 4.0 2014R5 / 3.9 2014R3 03.12.2014.
STATUS: Legenda ide dalje! Autor: Dooz

Izašla je nova verzija MUI. Podržana je PPC verzija za AmigaOS 4.0 (2014 R5) i AmigaOS 3.9 (2014 R3). Zaista je lijepo vidjeti kako legendarni MUI i dan danas krasi naše desktope izvrsnom funkcionalnošću, lijepim izgledom i pregrštom grafičkih objekata i kontrola koje čine MUI programe posebnima. Najnovije verzije se mogu skinuti na web stranicama MUI: muidev.de

Personal Paint 02.12.2014.
STATUS: Aplikacija Autor: VooDoo

Legendarni PPaint od nedavno ima novu službenu internet stranicu koju možete posjetiti na poveznici u nastavku -> www.ppaint.com


Navedena internet stranica sadržavati će sve bitne informacije o budućem razvoju PPaint-a kao i mogućnost kupovine odosno skidanja zadnje verzije Personal Painta 7.3 za AmigaOS3 , prvenstveno ta opcija je namjenjena za one koji nemaju pristup AmiStore online trgovini.

RapidRoad USB 30.11.2014.
STATUS: Klasik hardver Autor: VooDoo

Nedugo nakon izlaska RapidRoad USB modula za klasik Amige pojavila se prva opširnija recenzija popračena i sa nekoliko slika.Recenzija se može pronaći te pročitati na stranicama Amiga.org-a , a za napisani tekst zaslužan je "Oldsmobile Mike".

RapidRoad USB recenzijaMediator Multimedia CD UP 2.3 25.11.2014.
STATUS: Elbox živi Autor: VooDoo
Za sve korisnike Elbox proizvoda , točnije Mediator PCI kartica stiže dobra vijest! Radi se o novom Multimedia CD-u koji nosi naziv "Mediator Multimedia CD UP 2.3" i dostupan je za sve registrirane korisnike.

Na CD-u se nalaze nove verzije :

 • pci.library (ver. 9.10)
 • Radeon.card (ver. 2.20)
 • Voodoo.card (ver. 4.34)
 • MedConfig (ver. 2.0)

Više informacija o navedenom CD-u kao i podržanim PCI karticama potražite na službenoj Elbox internet stranici - > www.elbox.com

A1200 clockport Expander II 24.11.2014.
STATUS: Puta dva Autor: Dooz

Ovaj dodatak koji se priključuje na postojeći A1200 clockport multipleksira ga u dva + premješta poziciju clock portova iza A1200 ROM-ova i tako oslobađa mjesto za clockport proširenja. Obično sa nekim drugim karticama poput BVision i FastATA fizički nije moguće priključiti korisne dodatke poput Rapidroad USB i sličnih kartica. Sva postojeća proširenja će raditi na clock portu broj jedan, dok većina radi i na drugom. Više informacija dostupno je na: http://www.amigaworld.de/hardware/clockport-expander-ii/
Na samoj web stranici postoje informacije o kompatibilnosti i primjeri ugradnje.A-Eon Blog 17.11.2014.
STATUS: Noviteti Autor: VooDoo

Nakon što je još jedan AmiWest iza nas, trenutno najveći Amiga show na kojem su se mogle vidjeti sve novine iz Amiga svijeta Trevor je nadopunio svoj Blog te se osvrnuo na spomenuti događaj.

Više o tome ovdje http://blog.a-eon.biz/blog/WARP LINKOVI sekcija - novi sadržaji 12.11.2014.
STATUS: Još linkova Autor: Dooz

U WARP LINKOVI sekciju su dodani sadržaji. Riječ je vrlo zanimljivim web sadržajima - preciznije radi se o Amiga FUTURE - jedinom Amiga papirnatom internacionalnom časopisu i amiga-news.de new portalu.

Fotografije i cijene novih Amiga baziranih na novoj Sam460cr matičnoj ploči 03.11.2014.
STATUS: Vrlo povoljno! Autor: Dooz

Tko želi modernu i cijenom dostupnu 1 GHz Amigu - sada je trenutak! Ovo je definitivno najpovoljnija PPC Amiga do sada. Za približno 469 EUR može se kupiti Sam460cr 1GHz PPC matična ploča. Za malo više (539 EUR) dostupna je 1.1 GHz verzija. Ovo su samo matične ploče sa procesorom - potrebno je ugraditi sve ostalo u slobodne PCI i PCIEx slotove. Ipak uz matične ploče se isporučuje AmigaOS 4.1 Final Edition i RadeonHD driveri. Kompletna konfiguracija AmigaOne 500 košta oko 843 EU i uključuje sve potrebno kao kompletna konfiguracija. U bližoj budućnosti će biti teško nadmašiti povoljan omjer cijene i mogućnosti Sam460cr matične ploče jer je cijena od približno 3600 kn puno manja od onog što dolazi i što će predviđamo biti puno skuplje - Cyrus ploče iz A-EON-a. Iako je ovo samo cijena matične ploče + AmigaOS 4.1 PPC Final Edition, dodaci koje treba dokupiti za punu funkcionalnost nisu skupi i lako su dostupni.AmigaOS 4.1 Final Edition 27.10.2014.
STATUS: Softver! Autor: Cim

Bruxelles, 27. listopada 2014

Hyperion Entertainment sa zadovoljstvom najavljuje skoru dostupnost "AmigaOS 4.1 Final Edition" za sve podržane platforme.

AmigaOS 4.1 objavljen je u rujnu 2008. godine te je doživio ništa manje nego 6 besplatnih velikih nadogradnji i najmanje 81 manjih ažuriranja izdanih kroz AmiUpdate.Nove funkcionalnosti u AmigaOS 4.1 Final Edition-u uključuju između ostalog:


 • - Proširena memorijska funkcionalnost (korisno za sve podržane platforme
  čak i one platforme koje ne podržavaju više od 2GB)
 • - Najmoćnija konzola za AmigaOS
 • - Nove Intuition značajke
 • - Nova Workbench značajke
 • - Vrlo poboljšan DOS
 • - Novi ujedinjeni grafički library s RTG podrškom koji omogućuje (sadašnje
  i buduće) vrlo značajne opće i platformski specifične optimizacije npr.
  kroz korištenje on-chip DMA engine-a (prisutnih na nedavno izdanom
  hardveru, pa unatrag sve do SAM440 ploča)
 • - Updatean Python port
 • - Grafika prilikom instalacije, nove ikone i pozadine od Martina Merza
 • - Bezbroj manjih ažuriranja, druge nove funkcionalnost i ispravci bugova.

AmigaOS 4.1 Final Edition ne zahtijeva prethodnu verziju AmigaOS-a 4.x nego je samostalan proizvod, te će najvjerojatnije biti najpristupačnija verzija AmigaOS-a ikada izdana.

Ova verzija oslobađa sadašnje korisnike AmigaOS-a 4.1 od instaliranja izvorne verzije, te naknadno preuzimanje 6 nadogradnji i bezbroj manjih ažuriranja.
Korisnicima se ipak preporučuje da registriraju svoj primjerak AmigaOS 4.1 Final Edition-a na web stranici Hyperion Entertainment-a, jer će to biti potrebno za skidanje budućih nadogradnji i ispravaka bugova.

Trenutno se radi na ažuriranom SDK za programere koji razotkriva sve nove funkcionalnosti OS-a.

Hyperion Entertainment želi zahvaliti svim programerima i suradnicima koji su produžili AmigaOS razvoj tijekom godina, a posebno onima koji su neumorno radili na isporuci AmigaOS 4.1 Final Edition-a klijentima prije kraja 2014. godine.
Naša zahvala ide svima koji nas podržavaju i našim vjernim kupcima koji mogu biti uvjereni da su radovi na AmigaOS-u 4.2 u tijeku, doduše uz nešto kašnjenja zbog činjenice da je znatno vrijeme moralo biti odvojeno za izradu podrške za nove uzbudljive nadolazeće hardverske platforme. Cijenimo vašu podršku!

AmigaOS Final Edition je krenuo kao zlatno izdanje i u ovom trenutku je u proizvodnji.

Preporučena maloprodajna cijena je 29,95 eura (uključujuči njemački PDV, ali cijene mogu varirati ovisno o lokaciji).


www.hyperion-entertainment.biz

Sam460cr 26.10.2014.
STATUS: Hardver! Autor: VooDoo

Kao što je i bilo obećano od strane Acube-systems-a Sam460cr ploče stižu u prodaju!

"CR" kratica u nazivu imena ploče nosi značenje "cost reduced" što znači da bi ploča trebala biti jefitnija od prethodne "EX" verzije i samim time dostupnija za krajnje korisnike.

Da bi se dobila jeftinija verzija ploče odnosno njema izrada ACube je odlučio ukloniti neke od integriranih komponenti kao što su : SM502 audio/video čip ,video konektor te SATA konektor,a valja napomenuti kako će "CR" verzija ploče imati isti broj PCI, PCIe slotova kao i prethodne verzije SAM460.Na tu ideju se došlo zbog toga što je većina korisnika nakon kupovine SAM460 dodavala svoje grafičke,zvučne kartice i samim time "obilazila" integrirane komponete.

U slijedečih nekoliko dana ACube online shop biti će ažuriran sa dodatnim informacijima i cijenom vezanim uz Sam460cr.

www.acube-systems.biz

Nadopunjene "IGRE" 20.10.2014.
STATUS: Zanimacija! Autor: VooDoo

Zahvaljujuči Tomislavu Novoselu (Condor) sekcija "IGRE" nadopunjena je sa nekoliko novih opisa igara koje se vrte pod AmigaOS-om! Uz svaki opis dodadno je i po nekoliko slika iz same igre te popratne poveznice gdje se što može skinuti za pripadajuću igru.

AmigaONE X5000 "Cyrus+" BETA 15.10.2014.
STATUS: Novi hardver lijepo napreduje Autor: Dooz

A-EON preko Amigakit-a je počeo isporučivati prve BETA 2.1 verzije novog PowerPC Amiga modela - AmigaONE X5000. To je uobičajni postupak BETA testiranja prije službene produkcije novih Amiga modela. Za sada nova Amiga pokreće debug AmigaOS 4.1 i Linux. Kao što smo već izvještavali nova AmigaONE temelji se na najnovijim PPC Freescale procesorima P5020/P5040/P3041 i po svemu prati sve najnovije tehnologije poput PCIEx slotova, DDR3 memorije i ostalih karakteristika modernog hardvera pod kojim će se onda vrtiti nova verzija AmigaOS 4.2.RapidRoad USB 14.10.2014.
STATUS: Hardver! Autor: VooDoo

Još jedan novitet za klasične Amige iz Individual Computers kuhinje! Ovaj puta radi se o novom High-speed USB kontroleru koji koristi ISP1763a čipset i do sada nije korišeten za Amige.RapidRoad će pod AmigaOS-om biti podržan od strane Poseidona (usb stack) što znači da će biti moguće koristiti veliki broj USB uređaja.

RR je dizajniran i za korištenje na "manjim" Amigama sa clockportom što će konačno značiti zamjenu za popularni SubwayUSB razvijen od strane E3B ,a isto tako biti će jeftinija verzija RR-a koju će biti moguće koristiti samo u kombinaciji sa X-Surf-100 mrežnom karticom.


Individual Computres počinje sa isporukom RR kartica 20.10.2014 ,a cijena će se kretati od 99,99 eur za najjeftiniji model do maksimalnih 129 eur!

www.icomp.de/shop-icomp/en/news.html

Individual Computers - ACA akceleratori 12.10.2014.
STATUS: Klasik nadogradnja - A....ca Autor: Dooz

Ono što u današnje vrijeme nudi Individual Computers omogućava da vrlo kvalitetno i ne previše skupo nadogradimo klasične Commodore Amige. Ustvari njihova ACA linija jedina je opcija za kupiti novi 68k akcelerator. Kartice se posebno istiću jako brzim memorijskim transferom i optimizacijama kakve prijašnje kartice nisu imale. ACA-1233 ima integirano čak 128 MB RAM, ACA-620 design omogućuje za A600 CPU i RAM upgrade, dok genijalna ACA-500 omogućuje da obična A500 može primiti A1200 akceleratorske kartice. Evo nekih od najviše popularnih kartica:


ACA-1233 (za Amiga 1200)
 • 68030 CPU na 40 MHz
 • FPU opcija
 • 128 MB RAM on board (1 MB za MapROM funkciju)
 • Najbrži pristup memoriji od svih do sada izdanih 68030 kartica za A1200
 • Dodatni clock port za Real time clock module koji se isto može kupiti (RTC module)
 • Osigurana kompatibilnost sa A500 igrama zbog smještaja memorije na adresi od A500 proširenje memorije
 • Jumper za isključiti karticu
 • Cijena: 189,90 EUACA-620 (za Amigu 600)
 • 68EC020 CPU na 16.67 MHz
 • 10.8 MB + 5 MB RAM (1 MB za MapROM funkciju)
 • Instalira se na 68000 čip
 • Osigurana kompatibilnost sa A500 igrama zbog smještaja memorije na adresi od A500 proširenje memorije
 • Cijena: 99,89 EUACA-500 (za Amigu 500)
 • 68EC000 CPU na 14 MHz
 • 2 MB RAM (1 MB za MapROM funkciju)
 • FLASH ROM
 • Dva slota za CF kartice (vide u se AmigaOS kao hard diskovi)
 • Dodatni clock port za Real time clock module koji se isto može kupiti (RTC module)
 • Integiran A1200 CPU slot na koji se mogu priključiti A1200 akceleratorske kartice
 • Moguće je prošitiri CHIP RAM na 1 MB
 • Cijena: 79,90 EU


Više informacija dostupno je na: icomp.de/shop-icomp/en/shop.html
Na samoj web stranici dostupna je i mogućnost Web kupnje kartice i ostalih dodataka.

Ryś USB adapter 04.10.2014.
STATUS: Hardver! Autor: VooDoo

Iz Poljske nam dolazi vrlo zanimljiv komad hardvera koji je prvenstveno namjenjen classic Amiga korisnicima.Radi se o USB adapteru koji dolazi sa svojim USB sučeljem te ima podršku za HID uređaje (miševi, igrače palice,padovi). Što ukratko znači da vam nije potreban nikakav dodatni softver pod AmigaOS-om nego jednostavno priključite adapter i sve je spremno za uporabu.


Adapter podržava :
 • USB HID i USB-PS/2 miševe.
 • USB HID igrače palice.
 • USB HID pedove.
 • Adapter je kompatibilan sa svim Amigama (A500,A600,A1200,A4000.....)


www.retro.7-bit.pl/

Digi Booster 3.1 25.09.2014.
STATUS: Muzika! Autor: VooDoo

Legendarni program za izradu muzike koji se uz Protracker vrtio na mnogim Amigama doživio osvježenje! Verziju 3.1 možete skinuti ili naručiti CD izdanje na poveznici u nastavku -> www.amigashop.org.
Za one koji nisu znali kod programa pisan je od samog početka kako bi ga u budućnosti bilo lakše razvijati te prilagođavati trenutnom hardveru.Digi Booster 3.1 dolazi u verziji za AmigaOS3 , AmigaOS 4 i MorphOS!


http://www.digibooster.de

Amiga Party - veliki uspjeh HR Amiga scene! 20.09.2014.
STATUS: Druženje! Autor: Dooz, VooDoo

Amiga Party koji je održan subotu, 13. rujna u prostorijama Otvorenog učilišta Algebra u Zagrebu kao 25. obljetnica Amiga Party-a, prvog računalnog partija u regiji uspio je u potpunosti. Brojnost posjetitelja je nadmašila sva očekivanja, dok se program i organizacija cijelog događaja koji je priredio organizator pokazala kao pun pogodak. Projekcije impresivnih Amiga demoa iz prošlosti i sadašnjosti koje je prikazao Vlado Banda izmamili su uzdahe prisutnih i ponovno pokazali da je kreativnost, vještina i maštovitost glavna snaga Amiga populacije koja u ovom polju i dalje konkurira bez presedana. Od projekcija mogle su se vidjeti i snimke prošlih Amiga događaja.


Dodatno je bio dostupan gaming-kutak, kao i natjecanje sa nagradama i retro dio na kojem su se mogli vidjeti Spectrum, C64 i druge mašine iz naše povijesti. Za igranje su bile dostupne brojne Amige (A1200, A600). Pobjedu u game competitionu je odnio Ivan Friganović i tako dobio pripradnu nagradu! Na party su navratile i brojne Amiga legende koji možda i nisu namjeravali doći, ali zovu slavnih dana nisu mogli odoljeti. Neki od njih su Mladen Ilišinović, Mlac dugogodišnji član ATO organizacije koja je prevodila Amiga softver na hrvatski jezik, ŽZnić Crew tim (Matta i Ivo) , Dalibor Puljiz ili poznatiji kao RatedRR, jedan od osnivača Warp Amiga časopisa... Za kraj partya kao šlag na tortu bio je pravi muzički performance Juica kao tracker virtuoza u pratnji dvije A1200.


WARP organizacija je u sklopu ovog događaja ekskluzivno napravila reizdanje broja 1 i 2 časopisa WARP u PDF izdanju u boji kakav još nikad nije izašao. Reizdanje je pratio specijalni promotivni CD koji se slobodno dijelio prisutnima i primjerak štampanog izdanja oba broja.


Nakon ekskluzivnog predstavljanja na Amiga Party oba legendardna izdanja prvog i jedinog Amiga časopisa u HR dostupna su za download na WARP Webu:

Warp 1.pdf

Warp 2.pdf

About.pdf

CD_Cover.jpg

CalendarFull.pdf

FRONTPAGE_160_CUT.png

Zahvaljujući organizatorima WARP organizaciji je također ustupljen prostor za štand na kojem su instalirane Amige najnovijih generacija koje su pokretale AmigaOS 4.1 PPC i MorphOS 3.7 PPC (Micro Amiga ONE, A1200 Blizzard PPC i MAC mini). Na tim su sustavima pokretane legendarne i najnovije igre, aplikacije, prezentacije i edukacije.


I na kraju zahvala organizatorima (Vlado Banda i ekipa), Algebri na nezaboravnom Amiga okupljanju!

WARP organizacija, Amiga Party i PDF reizdanje časopisa WARP I i II 12.09.2014.
STATUS: Druženje! Autor: Dooz

WARP organizacija će službeno prisustvovati najavljenom Amiga Party! Kako je već najavljeno sutra u subotu, 13. rujna s početkom u 15 sati u prostorijama Otvorenog učilišta Algebra u Zagrebu obilježit će se 25. obljetnica Amiga Party-a, prvog računalnog partija u regiji.
Posjetite nas na našem štandu na kojem ćemo eksluzivno prezentirati FULL COLOR PDF reizdanje časopisa WARP kakav nikad nije izašao. Prigodno će biti dostupni CD-ovi sa reizdanjem i drugim WARP sadržajima. Prezentirati će se i promovirati Amiga PPC hardver, AmigaOS 4.1 PPC i MorphOS 3.7 PPC, kao i drugi najnoviji Amiga trendovi. Prikazivati će se demoi, kao i druge aktualne Amiga aplikacije.Za više informacija o navedenom događaju klikni na poveznicu u nastavku - > www.amigaparty.com

Sam460cr 08.09.2014.
STATUS: Hardveraj! Autor: VooDoo

Na talijanskom Amiga forumu pojavile su se slike finalnog testiranja nove Sam460cr ploče koja bi se po svemu sudeću uskoro trebala pojaviti u prodaji.

Dakle radi se o slijedečem hardveru :
 • Sam460cr
 • 2 GB Ram Kingston
 • Pci sata card SiI 3512
 • Pcie Graphics Card RadeonHD 6570
 • Pcie audio card Envy24HT


Poveznica na slike : slika 1 , slika 2 , slika 3.

Net Surf 3.2 01.09.2014.
STATUS: Web preglednik! Autor: VooDoo

Dostupna nova verzija Net Surf web preglednika za AmigaOS4.x! Net Surf 3.2 nam donosi poboljšanu CSS podršku te ispravak nekih bugova iz prethodnih verzija.Uz OWB NetSurf je trenutno najpoželjnijii web preglednik na nešto slabijim Amigama (classic PPC,MicroA1,Sam460) koje vrte AmigaOS 4.x.www.netsurf-browser.org

Amiga Party 25.08.2014.
STATUS: Druženje! Autor: VooDoo

U subotu, 13. rujna s početkom u 15 sati u prostorijama Otvorenog učilišta Algebra u Zagrebu obilježit će se 25. obljetnica Amiga Party-a, prvog računalnog partija u regiji. Popularni Amiga Party okupljao je entuzijaste računalne demoscene, među kojima su i osnivači danas uspješnih IT tvrtki i studija računalnih igrica.

Računalna demoscena je mjesto koje ujedinjuje programere, muzičare i grafičare u ideji korištenja računalnih kapaciteta do maksimuma. Drugim riječima, na party-u se predstavlja maštovita računalna grafika praćena elektronskom glazbom u što manje bajtova. Pokretači Amiga Party-a u Hrvatskoj žele ovim okupljanjem upoznati nove generacije s demoscenom i popularizirati je po uzoru na postojeće scene u Norveškoj, Finskoj i Njemačkoj.


Za više informacija o navedenom događaju klikni na poveznicu u nastavku - > www.amigaparty.com

MUI 4.0-2014R4 za AmigaOS4/PPC 18.08.2014.
STATUS: Neuništivi MUI! Autor: Dooz

AmigaOS razvojni tim ponosno najavljuje novu verziju MUI za AmigaOS4/PPC. Nova verzija nudi poboljšanja i ispravlja postojeće bugove.
Više informacija dostupno je na: muidev.de
Download nove verzije dostupan je na slijedećoj lokaciji: muidev.de/downloads/

Pojačanje 04.08.2014.
STATUS: Warp Autor: VooDoo

Od danas Warp ima pojačanje! Radi se o Tomislavu Novoselu (Condor) dugogodišnjem i još uvijek "only Amiga" korisniku. Tomislav bi trebao pokrivati zanimljivosti iz MorphOS i Classic Amiga svijeta te obrađivati trenutno najjaču multimedijlnu aplikaciju za AmigaOS pod nazivom Hollywood , no o samoj aplikaciji će nam sam Tomislav u budućnosti nešto više reči.

Ovim putem bi se zahvalili Tomislavu na ponuđenoj pomoći te isto tako pozivamo sve zainteresirane koji su voljni pružiti bilo kakvu pomoć u održavanju odnosno popunjavanju sadržaja na Warp-u neka se jave na mail: amiga@warp.hostoi.com .

MorphOS 3.7 04.08.2014.
STATUS: MorphOS Autor: VooDoo

Za novu verziju MorphOS-a nije trebalo dugo čekati!Razvojni tim MOS-a se ozbiljno primio poslao te na veselje svojih korisnika izbacio MOS 3.7!Kao i do sada ovaj apdejt je besplatan za sve one koji su registrirali MorphOS 3.x.

Više informacija dostupno je na http://morphos-team.net/releasenotes/3.7

WinUAE 2.8.2 Beta 6 31.07.2014.
STATUS: Emulacija Autor: Cim

WinUAE 2.8.2 Beta 6 - Novo ažuriranje za PPC

Prvo smo imali veliko ažuriranje za CD32 FMV, zatim još jednu veliku nadogradnju za ubrzivačke kartice, a danas je Toni Wilen objavio PPC ažuriranje na sveopću radost Amiga retro zajednice. Radi se o WinUAE 2.8.2 Beta 6 s podrškom za PPC kartice: CyberStorm MK1, CyberStorm MK2 emulacija, CyberStorm MK2 Flash ROM emulacija i još mnogo toga. WinUAE 2.8.2 svakako izgleda kao impresivna nadogradnja i ja jedva čekam da je instaliram na svoj PC!

U nastavku donosimo popis izmjena.

Beta 6:

(Pogledajte ispod za nove PPC informacije)


 • Dodana NCR53C94/FAS216 SCSI chip emulacija (od QEMU)

 • Dodana Blizzard1230IV/Blizzard1260 + Blizzard SCSI Kit IV emulacija. SCSI Kit v8.5 ROM dodan u skeniranje romova.

 • Dodana CyberStorm MK1 i CyberStorm MK2 emulaciju, uključujući map rom i SCSI.

 • Blizzard 2060 (map rom nije emuliran) i Warp Engine sada radi.

 • CyberStorm PPC i Blizzard PPC 0xFFF00000 mapiranje je poboljšano, sada prebacuje točno između mapiranja KS ROM-a i PPC boot koda. BPPC sada ispravno pokušava pokrenuti PPC boot kod, ali se ruši jer PPC ne odgovara.

 • Dodana poruka upozorenja kod bootanja BlizzardPPC ili CyberStormPPC PPC procesora.

 • Remapiranje UAE Boot ROM-a (ako je potrebno) na sekundarnu rezervnu lokaciju, ako je omogućen Blizzard PPC, ako je omogućena MMU emulacija BPPC će remapirati normalanu boot ROM lokaciju uzrokujući rušenje boot-a.

 • Dodana CyberStorm MK2 Flash ROM emulacija, map rom i tipka za onemogućavanje (= HALT4).

 • Dodana CyberStorm MK2 podrška za puni 128k rom (64k AutoConfig rom i 64k diag rom)

 • Poboljšana emulacija flash čipa, ispravljena beskonačna petlja kod flasha na CSMK2.

 • Opcija memorija ubrzivačke kartice sada automatski mijenja memoriju CPU kartice, ako koriste isti tip memorije.

 • Dodana tipkovnica kako bi se pomoglo u detekciji tipki kod Phase5 boot roma, što još uvijek nije bilo dovoljno pouzdano s nekim karticama.

 • Dodano kašnjenje od jedne sekunde u ostale opcije što omogućuje jednostavan pristup boot izborniku bez potrebe da se usporiti brzina emulacije CPU-a.

 • Dodana 'Te' naredba za ispravljanje pogrešaka, pokazuje AutoConfig informacije kartice.

 • Memorijska regija CPU utora je slučajno uklonjen s popisa mman-a, uzrokujući nasumično rušenje kod nekih JIT konfiguracija.

 • 68040+ više kompatibilan / "cycle-exact" način, instrukcije za pražnjenje cache memorije nisu služile ničemu.


PPC emulacija je sada moguća, barem tehnički jer su svi ostali dijelovi sada napravljeni (barem djelomično). QEMU ima licenciran kompatibilnu i navodno jako dobru PPC CPU emulaciju, uključujući MMU i dinamičnku translaciju i dokazano je da može podići barem Linux.

Treba samo netko tko dobro poznaje QEMU i može napraviti samostalnu PPC emulaciju, tzv. black box koji treba raditi samo nekoliko funkcija: pročitati fizičku adresu, pisati fizičku adresu, resetirati PPC, postaviti razinu prekida, postaviti CPU parametre. Čini se da postoji neka vrsta CPU API-a / klase, ali zato što je to nestabilnan interni API, za njega ne postoji dokumentacija.

Imajte na umu da me još uvijek ne zanima što se događa ili će se dogoditi na PPC polju sve dok / kad Blizzard PPC / CyberStorm PPC nebude mogao pokrenuti neke male PPC programe.

WinUAE je Amiga emulator koji radi na PC-u, što vam omogućuje da igrate Amiga igre i instalirate Amiga operativne sustave, a posebno koristan za unutarnji CF Amiga hardver


Ako želite isprobati ovu verziju, ne zaboravite je instalirati kao prijenosnu verziju u zasebnu mapu tako što ćete napraviti praznu WinUAE.ini datoteku kako nebi uništili postojeću instalaciju.

- Za više informacija klikni ovdje.

Hyperion Entertainment Blog 29.07.2014.
STATUS: AmigaOS 4 Autor: VooDoo

Mislite da se AmigaOS4 ne razvija?! .. Boing se ipak okreće :) Hyperion Entertainment Blog osvježen je sa zanimljivim novostima vezanim uz zvuk i HD zvučne drajvere na X1000 pločama.Ako vas zanima što to konkretno znači posjetite link u nastavku - > www.blog.hyperion-entertainment.biz/ .ScummVM 1.7.0 26.07.2014.
STATUS: Zanimacija Autor: VooDooScumVM 1.7.0 je među nama!

Ova verzija donosi nam podršku za 45 potpuno novih igara ,a neke od njih su :

 • The Neverhood
 • Mortville Manor
 • Voyeur
 • Return to Ringworld
 • Chivalry is Not Dead
 • ....

Kompletan popis izmjena što nam donosi ova verzija možete pogledati na službenoj ScummVM internet stranici ,a u download sekciji uz sve ostale portove možete pronaći i AmigaOS4 ScummVM port!

www.scummvm.org

Phoenix Apollo CPU 68000 akcelerator 23.07.2014.
STATUS: Nisam 68000, al ipak 100% jesam Autor: Dooz

Kakav sad 68000 CPU akcelerator i za koga? Osnova akcekeratora je Apollo je CISC procesor kompatibilan sa 68k instrukcijama i može "glumiti" pravi 68k procesor. Razlika u odnosu na obični 68k je što Apollo u svojoj arhitekturi ima sve suvremene tehnologije koje se očekuju od jednog procesora koji je fully pipelined i superscalar procesor koji može izvršavati dvije instrukcije u jednom ciklusu. Sastavni dio procesora može biti FPU. Snaga procesora je 200 MHz / 400 MIPS, odnosno 400 MHz / 800 MIPS što je za 68k procesor nemjerljiva snaga.

Phoenix akcelerator je trenutno u testiranju i služiti će kao akcelerator za Amige sa 68000 procesorom poput A500/A2000. Umetnuti će se umjesto postojećeg 68000 procesora. Planirana dostupnost je u trećem tromjesečju ove godine.

Specifikacija akceleratorske kartice:
 • Apollo Cyclone-V-FPGA 400 MHz CPU
 • RAM 128 MB DDR3 800 MHz
 • MapROM funkcija
 • SD kartica kao IDE harddrive
 • HDMI video izlaz
 • Mrežna kartica


Za budućnost se planira AGA kompatibilnost, nova super-AGA, scandoubler, CHIP RAM ekstenzija i dr.
Više informacija dostupno je na: www.apollo-core.com


Chaos Guns 21.07.2014.
STATUS:Zanimacija Autor: VooDoo

Chaos Guns je potuno nova igra za Amige.Najlakši način za dočarati o ćemu se ovdje radi je da zamislite mješavinu Chaos Engine 2 , Alien Breed i Hired Guns u jednom - pogled odozgo, četiri igrača koju mogu surađivati ali su potpuno neovisni jedan o drugom mada je u neki dijelovima igre surdnja igrača više nego potrebna ako želite završiti igru.


Chaos Guns biti će izdan kao digitalni primjerak besplatan za download.Međutim planira se izraditi i ograničena CD verzija koja će sadržavati tiskani priručnik,tiskanu mapu , potpis od strane razvojnog tima te još dodatne stvari za kolekcionare.


Za pokretanje igre minimalno će vam biti potrebna Amiga sa 030 ubrzivačkom karticom i minimalno 16 MB RAM.Preporuka za classic korisnike je ipak Amiga sa 060 procesorom ili neki stroj opremljen MorphOS-om ili AmigaOS4,a po zadnjim saznjanjima igra radi i na Amiga X1000/AmigaOS4.1 kombinaciji.

www.chaosguns.com
Chaos Guns Demo v1.2.lha

NAŠE AMIGE 19.07.2014.
STATUS:Warp Autor: VooDoo

Sekcija NAŠE AMIGE nadopunjena sa još jednim članom i njegovima Amigama.Javite nam se na mail te prijavite svoje Amige kako bi sekcija bila što bogatija sadržajem i samim time postala zanimljivija.

Trevorov Amiga blog 18.07.2014.
STATUS:Blog Autor: VooDoo

Zanimljiv blog koji vodi osnivač A-Eon Technology Ltd. Trevor Dickinson kompanije koja razvija Amige nove generacije pod imenom X1000.Trevor već duže vremena vodi zanimljiv blog koji obuhvaća razne stvari iz Amiga svijeta te dosta puta možete tamo pročitati i neke nove "tajne" informacije vezane uz razavijenja AmigaOS4 ili X ploča.

www.blog.a-eon.biz/blog/

PictureAlbum r1 17.07.2014.
STATUS:Aplikacije Autor: VooDoo

Još jedna korisna aplikacija za AmigaOS4.PictureAlbum služi za pregled pohranjenih slika te organizaciju odnosno izradu albuma.Od ove verzije aplikacija zahtjeva puno manje grafičke memorije što će ići u korist classic PowerPC korisnicima zbog limitiranog hardvera.PictureAlbum ima vrlo jednostavno sučelje što ga čini laganim za korištenje , a uz to ne nedostaje mu brzine niti na najslabijem hardveru.PictureAlbum.lha

Otvorena sekcija NAŠE AMIGE 15.07.2014.
STATUS: WARP Autor: Dooz

Službeno je otvorena nova sekcija WARP Weba - NAŠE AMIGE! U ovoj sekciji su specifikacije, opisi i fotografije naših Amiga. Prijavite svoju Amigu! Trenutno je u sekciji opisana prva Amiga - A1200 Blue Thunder Tower (BTT). Čekamo daljnje prijave naših "prijateljica"!

ACube SAM460 AmigaONE 500 PPC sustavi ponovno u proizvodnji! 12.07.2014.
STATUS: Hardver Autor: VooDoo

Acube Systems SRL upravo je na Facebooku objavio da su SAM460 AmigaONE 500 PPC matične ploče opet u produkciji. SAM460 je PPC ploča kompatibilna sa AmigaOS 4. Dostupnost hardvera će biti u kolovozu nakon što nove SAM460 ploče budu podvrgnute testiranju. Ovime je prekinut vremenski period u kojem se SAM-ovi nisu mogli kupiti.

Više informacija o SAM460 može se pogledati na: http://www.acube-systems.biz/index.php?page=hardware&pid=5


MorphOS 3.6! 28.06.2014.
STATUS: Operativni sustav Autor: VooDoo

MorphOS 3.6 dostupan za download! Ova verzija nam donosi dugo najavljivanu WIFI podršku za sva Apple računala koja su opremljena BCM43 čipsetom ,a osim toga MorphOS dodatno proširuje svoju podršku grafičkih čipseta na AMD R400,Radeon X800 PRO i FireGl X3 karticama.

Valja spomenuti da MorphOS 3.6 donosi i novi SMBFS sa 64-bitnom I/O podrškom za jednostavnu i brzu izmjenu podataka između umreženih računala, također dolazi nam i nova verzija VNC servera te Synergy klient koji služi za djeljenje miša/tipkovnice između bilo kojeg sustava opremljenog Linux,MacOS ili Windows operativnim sistemom , a isti je spojen na lokalnu mrežu te koristi Synergy server.

Za kompletan popis promjena i noviteta posjetite službeno MorphOS internet stranicu.

www.morphos-team.net/


Nadopunjeni "LINKOVI"! 25.06.2014.
STATUS: Warp Autor: VooDoo

Ponovno je nadopunjena LINKOVI sekcija ovaj puta radi se o MorphOS poveznicama pošto smo nenamjerno zaboravili dodati podršku za MorphOS korisnike kojih također ima u našoj "okolici".
Također dodadno je nekoliko poveznica za trenutno najjače Amiga trgovine (AmigaKit,Vesalia,Aliena Computer) kako bi se lakše snašli ukoliko se odlučite za kupovinu.

AmigaKit! 25.06.2014.
STATUS: Kupovina Autor: VooDoo

Točno prije deset godina AmigaKit otvorio je vrata svojim prvim kupcima i zahvaljujuči njima ostao do danas na životu.U to vrijeme 2004 godine večina specijaliziranih Amiga trgovina je zatvorena ili se prebacila na prodaju PC komponenti zbog premalog broja Amiga korisnika i skoro nikakvog tržišta.

Ekipa iz AmigaKita krenula je sa nešto drugačijom idejom te ih je to sve ove godine održalo na životu.Stvorili su odličnu tehničku podrškz za sve Amiga korisnike (classic , NG) te uz sebe pridobila A-EON Technology kao partnera te još neka kvalitetna imena iz Amiga svijeta Jens Schoenfeld, Individual Computers,Michael Boehmer, E3B,Mike Battilana, Cloanto. Svi oni zajedno već godinama uveseljavaju te održavaju Amiga scenu na životu svojim proizvodima.

www.amigakit.com

Warp uredništvo! 23.06.2014.
STATUS: Hardver Autor: VooDoo

Kao što je Dooz nedavno spominjao na zadnjem Warp meetu smo se dotakli i problema koje sam imao u zadnje vrijeme sa svojom uA1c , znači sistem mi se smrzavao prilikom podizanja ali ne uvijek na istom mjestu i sa istim simptomima.Tako da je sumnja padala na tvrdi disk koji sam neadvno zamjenio sa drugim i sistem instalirao od samog početka.
Nakon što je instalacija AmigaOS4.1 prošla u savršenom redu (sistem podignut sa CD-a) ponovno nakon prvog reseta problemi..jednom bi sve proteklu u najboljem redu ,a slijdeća tri puta opet štekanje odnosno ne podizanje sistema...Tu sam već počeo sumnjati na IDE kontroler pošto sam sve ostalo provjerio (memorija,napjanja,CPU,kondenzatori..) ,a zanimljivo je i to da je Amiga u BIOSu radila savršeno..tako da su sumnje na HDD ili kontroler bile opravdane...
Jučer nabavljam novi Maxtor 3.5 hdd priključim ga ponovno prođem kompletnu instalaciju AmigaOS4.1 ..reset i sve radi kako treba :) konačno malo veselja, nakon toga na novi HDD vračam backup svog sistema i nastavljam sa raznim apdejtovima koje sam "promašio" u vremenu dok A1 nije radila!


Od danas se Warp ponovno uređuje 100% na Amigi i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti,a MacMini + MorphOs kombinacija koja je vrhunski odradila zamjenu ide na zasluženi odmor!

Petro Tyschtschenko sijećanja! 23.06.2014.
STATUS: Štampa Autor: VooDoo

Od 2001 godine Petro Tyschtschenko i Patric Klöter rade na knjizi o Tyschtschenkovim uspomenama u vrijeme dok je radio za Commodore.Knjiga je u prodaji od 16.06.2014 ,a može se kupiti online putem u Alinea Computeru po cijeni od 24,90 eur.Trenutno je dostpuno samo izdanje na njemačkom jeziku dok ćemo za englesko izdanje još malo pričekati.

www.alinea-computer.de

ACube Systems: Novi Minimig Plus Amiga i drugi tajni Amiga projekt! 22.06.2014.
STATUS: Novi hardver Autor: Dooz

Već se više o 6 mjeseci nije čulo za ništa novog od ACube, za postojeće Amiga SAM PPC ploče više ne postoje zalihe niti se očito proizvode. Puno razloga za zabrinutost za tvrtku koja je svojim hardverom oživjela Amiga tržište. Ipak procurile su novosti o tome što u stvari rade, makar je sve još uvijek samo u sferi tajnosti.

ACube trenutno radi na dva nova Amiga projekta. Prvi je novi Minimig Plus, dok za drugi ACube ne daje nikakve informacije osim da je u toku - nadajmo se da je to nova generacija SAM PPC Amige. Novi Minimig+ kao ultimativni klasični Amiga klon hardver današnjice ima slijedeće karakteristike:

 • CPU po snazi ekvivalent 68030/33 MHz, odnosno 66 MHz za jači model
 • Novi CPU je ustvari Freescale DragonBall MC68SZ328 na 66 MHz (prototip je na 66 MHz). To je SOC čip koji u sebi integrira mnoge druge funkcije kao što su grafički kontroler, serijski port, RTC itd. Potpuno je kompatibilan sa 68000 serijom procesora.
 • Amiga OCS/ECS i napokon AGA grafika je emulirana u FPGA čipu.
 • Mini-ITX format matične ploče
 • RAM 32/64 MB
 • USB portovi
 • Dva utora za SD kartice
 • Preinstaliran AmigaOS 3.9 i Kickstart ROM
 • Ugrađena mrežna kartica i drugi I/O portovi
Radno ime novog Minimiga Plus je Classic with a stereoid

Fotografija prototipa nove Minimig Plus Amige:


Uvećani DragonBall MC68SZ328 procesor na 66 MHz:Amiga Future časopis - novi broj 109! 20.06.2014.
STATUS: Štampa Autor: Dooz

Izašao je novi broj jedinog papirnatog Amiga časopisa - Amiga Future. Časopis je fenomenalan i dostupan na engleskom i njemačkom jeziku. Časopis se može naručiti online.Opis tema novog broja može se pogledati na: http://www.amigafuture.de/kb.php?mode=article&k=4619

AmigaWARP - sastanak uredništva 19.06.2014.
STATUS: Live meeting Autori: Dooz, VooDoo

Dana 17.06 sastalo se uže uredništvo AmigaWARP-a u Zagrebu u slastičarnici "Stil" (Trešnjevka). Kako to obično biva to je sastanak koji održavamo kako bi razmotrili situaciju oko WARP-a i Amige općenito. Sastanku su prisustvovali Dooz i VooDoo i trajao je punih sat i pol jer se eto nagomilalo puno toga od prošlog meetinga.

Teme koje su se pretresale su redom:
 • Izraženo je zadovoljstvo da je WARP opet zaživio i kontinuirano djeluje već više od 6 mjeseci.
 • Dogovoreno je da WARP ide dalje još jače i snažnije nego prije. Najteže je bilo pokrenuti stvari - sada se možemo širiti i upotpunjavati support za Amige korisnike. Slijedeće u planu je popunjavanje rubrike "NAŠE AMIGE". Neka svatko predstavi u slovu i fotografiji svoj Amiga hardver i softver!
 • WARP sigurno prelazi granice Hrvatske, pa se tako polako širi u zemlje regije (Slovenija, Srbija, BiH i dr.) i druge zemlje u svijetu u kojima ima Amigaša iz regije
 • Trenutno stanje Amiga hardvera u WARP-u nije više tako ohrabrujuće. Dooz i dalje vrti "A1200 Blue Thunder Tower (BTT)" koja sa AmigaOS 4.1 PPC radi OK, ali je izostala nabavka novog hardvera zbog nemogućnosti pribave SAM460 ploče. VooDoo ima problema sa svojom uA1c PPC G3 na kojoj također vrti Amiga OS 4.1 PPC koja se smrzava u toku starta... ponekad i radi, ali reset opet vodi u nemoguću situaciju. Uzrok je još uvijek nepoznat i istražuje se. Do tada je kod VooDoo na snazi Mac Mini sa MorphOS-om tako da iz tog aspekta sve radi OK. U rezervi je i jedna klasična A1200.
 • Izražena je zabrinutost općim stanjem novog Amiga hardvera jer se trenutno može kupiti jedino A-EON AmigaONE X1000 koja je definitvno preskupa za širu publiku. ACUBE više nema na lageru bilo kakve SAM ploče i čeka se njihov ili slijedeći korak od A-EON.
 • Razvila se diskusija kako bi nova A1200 sa PPC procesorom i AmigaOS 4.1 u rangu 500 US$ bila pravi pogodak i Amiga koju bi svaki Amigaš danas kupio
 • Upućujemo i poziv svih Amigašima (i onima koji se tako osjećaju... to dođe na isto) da sudjeluju u sadržajima WARP Weba - posebno novosti!
 • Dogovoreno je da će WARP ovu jesen sudjelovati u Amiga Party u Zgb koji organizira Vlado Banda.
 • Zahvaljujući RatedRR koji je "iskopao" izgubljene originalne Final Writer sourceve započelo je PDF reizdanje papirnate verzije oba broja legendarnog časopisa WARP koji su izašli krajem 90-ih. Cilj je da ovaj puta budu slobodno dostupni kao PDF u boji!
 • Odustalo je od Amiga Foruma na WARP Webu - postoje druge alternative koju su aktualnije (tipa Facebook A1200 grupa i slično)
 • Komentiran je i WinUAE koji iako uspješna Amiga emulacija ipak ne radi tako dobro kako se očekuje. Recimo legendarne popularne igre tipa Turrican se uvijek "zalede" na istom nivou što potencijalne igrače zna vrlo "ubiti u pojam"
 • Najnoviji Amiga Web browser za AmigaOS 4.1 - Odyssey je pravi hit među Amiga softverom. Nije za klasične Amige nego samo sa AOS4/MorphOS sa PPC procesorom i puno RAM-a ali je fantastičan i napokon pravi Amiga browser sa svim potrebnim funkcijama. Općenito situacija sa softverom je vrlo dobra!
 • Komentirano je kako je klasična 68k Amiga scena vrlo jaka. Začudo izlaze nove akceleratorske kartice tipa ACA (Individual Computers), kao i mnogi drugi dodaci. Također klasični PPC hardver svaki dan dobiva na cijeni, dok preostale A1200 koje su se glanc-nove pojavile iz Indije nestaju u trenu.

Za slijedeći WARP sastanak nezna se niti lokacija niti vrijeme niti sudionici - naime ovi se sastanci već tradicionalno dešavaju čisto spontano kad se WARP-ovci nađu u blizini. Nešto tipa - "Halo! Hej ja sam tu - ajmo organizirati WARP meeting!" ;-)

TurboFlyer 530 - novi 68030 akcelerator 16.06.2014.
STATUS: Ubrzivači Autor: Dooz

Uskoro bi Elbox Computer trebao u prodaju staviti novi Amiga hardver - 68030 akceleratorsku karticu za A500(+) odnosno A2000. Iako smo mislili da su novi modeli akceleratorskih kartica za A500/2000 nešto što nećemo više nikad u budućnosti vidjeti pokazuje se suprotno. Hardverske karakteristike kartice su izvrsne jer kartica ima integriran SATA disk kontroler sa brzim transferom (16.6 MB/s), integrirano 16 MB RAM i 68030 procesor na 40 MHz. Dodatak je interni slot za daljnje proširenje nepoznatih karakteristika. Cijena kartice je oko 240 EU i trebala bi biti u prodaji u ovom kvartalu godine.

Više informacija dostupno je na: http://www.elbox.com/news_13_12_06.html

Nadopunjena je LINKOVI sekcija - AMIGA HARDVER 15.06.2014.
STATUS: Veza vezica Autor: Dooz

Nadopunjena je LINKOVI sekcija sa dva proizvođača Amiga hardvera - Individual Computer i Elbox Computer. Malo po malo povećavamo LINKOVI sekciju sa svim važnim poveznicama na korisne Amiga linkove. Hardverskih Amiga proizvođača danas ima jako malo, ali su vrlo stabilni i opskrbljuju nas novim proizvodima. Individual Computers i Elbox Computer su tipični predstavnici proizvođača koji nude dodatke za klasične Amige. U slijedećem updateu nadopuniti ćemo Amige trgovine u kojima se mogu pronaći Amiga hardverski i softverski proizvodi.

MUI 3.9 68k 08.06.2014.
STATUS: AmigaOS 3 Autor: VooDoo

MUI razvojni tim pustio je beta verziju MUI 3.9 za Amige sa 68k procesorima (AmigaOS3). Za njegovo pokretanje biti će vam potrebna Amiga sa minimalno 680020 procesorom , a kako to već biva prepručljivo je koristiti Amigu sa grafičom karticom i što bržim procesorom. Kao što je bila praksa i sa dosadašnjim verzijama MUI-a za potpunu dostupnosti svih opcija biti će vam potreban ključ, valja napomenuti kako ključ od MUI 3.8 radi besprijekorno što znači da nećete morati raditi novu registraciju.

Za download slijedite link u nastavku http://download.muidev.de/

Internacionalni dan Amige 31.05.2014.
STATUS: slavimo Autor: Dooz

Današnji dan 31.05 je proglašen kao internacionalni dan Amige!Amigaši slave svoj dan - ima i Facebook stranica:
https://www.facebook.com/groups/amigaday/?fref=ts

Osvježena rubrika Hardver 25.05.2014.
STATUS: Hardver Autor: VooDoo

Kao što je Dooz i najavio radovi na ispunjavanju rubrika su u tijeku pa krenimo, za početak u rubriku Hardver dodan je tekst o prvoj generaciji Amiga PowerPC matičnih ploča koje je proizveo Eyetech i bile su podržane od strane AmigaOS 4.x. Slijedeči tekst će obuhvatiti ploče i računala iz novije generacije (Sam, x1000).

WARP Web - povezane sve rubrike 25.05.2014.
STATUS: radovi u toku Autor: Dooz

Sve su rubrike WARP Weba sada propisno povezane - svi su linkovi i pripadne ikone povezane. Sve to je priprema za ono što pomalo slijedi - a to je početak ispunjavanja rubrika sadržajem kako bi učinili WARP što boljim i funkcionalnijim!

Tko god želi sudjelovati u popunjavanju rubrika ili ima neku dobru ideju ili dodatak postojećim sadržajima - javite se na službenu email adresa WARP-a: amiga@warp.hostoi.com

Nove A1200 u prodaji! 25.05.2014.
STATUS: uskrsnuće Autor: Dooz

Trenutno je u AmigaStore moguće ponovno kupiti nove Amige 1200! Kako je to moguće? Vjerovali ili ne to su ustvari A1200 proizvedene prije 18 - 20 godina koje su sve to vrijeme stajale zapakirane i sada su ugledale svjetlo dana. Pretpostavka je da su to Magic paketi koje je proizveo Amiga Technologies nakon bankrota Commodorea (1995-1996). Cijene ovih novih A1200 nisu pretjerane pa se osnovna A1200 može kupiti već za 230 EU.AmigaStore je dealer Amiga hardvera iz Španjolske koji u svom asortimanu ima i druge Amiga proizvode. Više informacije na:
http://amigastore.eu/en/3-amiga-1200

Branko Pintarić (Branke) - novi član WARP-a! 23.05.2014.
STATUS: jedan po jedan Autor: Dooz

Nakon dugo vremena želimo dobrodošlicu novom članu WARP organizacije! Pridružio nam se Branko Pintarić - Branke. Detalji se mogu pogledati u Warpovcima. Eto sad nas je devet, nismo još dvoznamenkasti i sada se čeka samo deseti član!

Arhiva WARP Web 1997 - 2000 18.05.2014.
STATUS: Naši slavni dani Autor: Dooz

Posjetite i vidite kako je izgledao stari WARP Web koji je djelovao približno četiri slavne godine (1997, 1998, 1999 i 2000). Sada smo stari WARP Web dodatno uredili tako da ima sve datoteke originala i isti je onakav kakav je bio kada je privremeno ugašen. To je kao da smo "zaustavili vrijeme" datuma 22.08.2000-e kada je objavljena posljednja vijest i oproštaj. Tamo se mogu pronaći interesantni sadržaji, programi, WARP-ovi i sve što je bilo aktualno u to vrijeme. Stari WARP Web je naravno i "komadić povijesti" u kojem je Hrvatska imala svoj prvi papirnati Amiga časopis!

Stari WARP Web je dostupan na:
Warp_1997_2000


Directory Opus 5.9! 12.05.2014.
STATUS: WB izmjenjivač Autor: Dooz

Ajme meni!! Sa suzom radosnicom u očima javljamo da je nakon približno 15 godina opet je za Amigu izašao novi Dopus 5!!!!
Ovaj puta je dostupan za sve Amige, počevši od AmigaOS 3 68k, AmigaOS 4 PPC i AROS-a. Verzija za MorphOS je također u postupku završetka, traži se pomoć da se isprave neke sitnice - može se skinuti 99% dovršena verzija.

Sada opet možemo imati Dopus5 na svim Amigama, pa i onim najnovijim u PPC verziji. Ovaj Dopus je dosta promjenjen i unaprijeđen pa je stoga dobro pogledati sve što je navedeno pod promjenama i kako koristiti novu verziju. Dosta je toga prilagođeno aktualnim verzijama Amiga operativnim sustavima na koje je novi Dopus5 portan. Dokumentacija za Dopus5 je u pdf formatu!

Sve je dostupno na:
dopus5.org/

WARP Web "LINKOVI" su proradili 11.05.2014.
STATUS: Poveznice Autor: Dooz

Započeli smo popunjavanje WARP Web sekcije LINKOVI!
U novoj sekciji WARP-a sada se mogu pronaći najvažniji linkovi na Amiga Web stranice i tako biti pravi putokaz prema mjestima gdje se mogu pronaći informacije i zanimljivosti vezane uz Amigu. Ova sekcija će se stalno osvježavati kako nastane koji novi Amiga link. Ukoliko ima prijedloga za uvrštavanje nekog linka - javite se!

WinUAE 2.8.0.0 10.05.2014.
STATUS: Oponašatelj Autor: Dooz

Izašla je nova verzija poznatog Amiga emulatora na Windowsima - WinUAE V2.8.0.0. Ovaj Amiga emulator omogućava popriličnu kompatibilnost sa standardnom klasičnom Amigom poput A500, ali i dosta naprednih osobina koje se mogu postići u emulaciji jačih 68040/68060 Amigama poput sustava uz emulaciju grafičkih RTG kartica ili AGA grafike. Neka jaka PC konfiguracija ovdje pomalo može ponuditi višestruko jače sustave nego što će bilo koja 68k Amiga ikad biti. Vrijeme radi svoje, pa je eto brzina najnovijih Intel procesora toliko narasla da spoj zahtjevnih igara i demoa na AGA grafici više neće biti problem emulirati u zadovoljavajućoj brzini.

Više informacija na:
www.winuae.net/

UAE emulator Amige postoji i na većini ostalih operativnih sustava osim Windowsa - pa i na samom AmigaOS 4 PPC.
Zanimljiva je to alternativa klasičnoj Amigi, ali ipak samo u smislu starih legendardnih Amiga igara. Nekakva upotreba u smislu najnovijih Amiga operativnih sustava (AmigaOS PPC) nije moguća jer se ovdje radi o emulaciji samo starih verzija AmigaOS-a (1.3 - 3.9 ) koji su zasnovani na 68k procesoru.

Prije 20 godina bankrotirao je Commodore 29.04.2014.
STATUS: Tužna obljetnica Autor: Dooz

Na današnji dan prije 20 godina 29-og travnja Commodore je objavio da je bankrotirao.
Tada je to bio šok za sve nas koji smo u nevjerici gledali nešto za što smo mislili da se nikako ne može desiti. Čak ni tada kada se to desilo nitko nije ozbiljno mislio što će nas u slijedećih 20 godina zadesiti. Mislilo se da je samo pitanje vremena kada će netko kupiti posrnuli Commodore i nastaviti posao kao i do tada. Nije da se nešto takvo nije dogodilo, ali slijed događaja je povukao za sobom sve one koji su pokušali oživjeti Amigu i Commodore. Tako su zaredom propale mnoge velike kompanije poput Escom-a i Gateway 2000. Kompanija koja je tada nastala pod imenom Amiga Technologies donijela je novu produkciju Amiga, ali sve zajedno nije dugo trajalo i godinama se nije ništa dešavalo.


Ipak kada iz današnje perspektive pogledamo situaciju može se reći da je Amiga unatoč svim nevoljama ipak preživjela. Iako nema puno korisnika - platforma je daleko od toga da je napuštena i mrtva jer smo svi mi još uvijek ovdje, postoje nove verzije AmigaOS-a koji je portan na PPC dok je također moguće kupiti moderan Amiga hardver. Ne smije se zaboraviti niti nastanak Amiga komptibilnog operativnog sustava poput MorphOS-a, kao ni nastanak AROS-a i nadasve popularnog UAE Amiga emulatora.

Što dalje?
Naravno - nastavljamo kao i do sada. Kad nas u ovih 20 godina ništa nije uspjelo uništiti, ništa niti ne može! Tko zna što će se još desiti.

Jedno je sigurno - AMIGA IDE DALJE!
AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

NetSurf 3.1 27.04.2014.
STATUS: Browsaj Autor: Dooz

Došao je red i na novi NetSurf - verzija 3.1
NetSurf je svoje mjesto pod suncem našao kod Amigaša zbog manjih sistemskih zahtjeva kod slabijih PPC konfiguracija. Taman je negdje optimalan, ali je ipak postao gladniji za resursima otkad ima JavaScript. Ipak koristi Amiga GUI pa je svejedno brz. Novosti u ovoj verziji su brži CSS, brži start browsera, novotarije u GUI i druge optimizacije. Očito ga sada kada ima dovoljno naprednih opcija treba ponovno optimizirati da bude dovoljno pogodan za PPC low-end konfiguracije!

Više informacija na:
www.netsurf-browser.org/downloads/amiga/

Elbox hardver i softver novosti 26.04.2014.
STATUS: Hardveraj Autor: Dooz

Elbox je izdao softverski update, kao i nove serije svojih poznatih hardverskih proizvoda. Tako su na raspolaganju novi driveri (pci.library) za grafičke kartice koje imaju 2x128 MB RAM. Novi ATA3.driver koji ubrzava rad sa CF karticama.
Proizvodi se nova serija Mediator 1200TX i 4000Di proširenja, kao i FastATA i 4000 CF/SATA kontrolera.
Elbox također razvija TurboFlyer 530 - akceleratorsku karticu za A500/500+/2000 Amige. Ova kartica je posebna po tome što na sebi ima ugrađeni FastATA CF/SATA kontroler. Lijepo je na dodatnoj kartici uz CPU i memoriju imati i aktualan disk kontroler!

Više informacija na:
www.elbox.com

Rift 21.04.2014.
STATUS: Demo Autor: VooDoo

TBL (The Black Lotus) grupa izbacila je AGA demo pod imenom Rift! Demo je vrhunski i svaka preporuka za pogledati.

 • Download
 • Youtube


 • PT-1210 MK1 21.04.2014.
  STATUS: Muzika Autor: VooDoo

  PT-1210 MK1 je Protracker digitalni gramofon, odnosno aplikacija koja će vam omogućiti da puštate Amiga Protracker fajlove (.MOD) i osječate se kao pravi DJ uz gramofon. Aplikacija je pisana u Assembleru (68k) tako da radi skoro na svakoj 68k Amigi!
  Jednostavno PT-1210 MK1 pretvoriti će Vašu Amigu u pravi alat za puštanje muzike i stvaranje DJ setova!

  Također ekipa koja je razvila aplikaciju napravila je i jedan kratak video kao prezentaciju što PT-1210 ustvari je, pa ako imate vremena pogledajte!


  http://pt1210.kikencorp.com/

  Yam 2.9p1 21.04.2014.
  STATUS: Pošta Autor: VooDoo

  Sada već legendarni eMail klient za AmigaOS dobiva osvježenje! Nakon četiri mjeseca razvoja autori su izbacili Yam 2.4p1, ova verzija nam donosi ispravak prijašnjih grešaka te neke nove mogućnosti i stvari.

  Valja napomenuti kako se Yam razvija za sve platforme AmigaOS3,AmigaOS4,Aros i MorphOS

  http://yam.ch/

  AirPort MorphOS 21.04.2014.
  STATUS: Podrška Autor: VooDoo

  Frank 'pega-1' Mariak radi na MorphOS podršci za intergrirani WLAN koji se nalazi u Apple računalima ,a dolaziti će u paketu sa MorphOS 3.6 .
  Navedeni WLAN chipseti su podržani od strane "AirPort Extreme" i "AirForce One 54g ,a nalaze se u slijedečim Apple modelima :

 • eMac: svi modeli
 • iBook G4: svi modeli
 • PowerBook G4 Aluminium: svi modeli
 • Mac mini G4: svi modeli
 • PowerMac G4: FW800
 • PowerMac G5: svi modeli


 • Kao poklon za Uskrs svi koji su zaintersirani za betatestiranje navedenog drajvera ,a posjeduju neku od gore navedenih konfiguraciju mogu se javiti na slijedeći mail b43beta@morphos-team.net.

  Sretan Uskrs! 20.04.2014.
  STATUS: Uskrs Autor: Dooz

  Svim Amigašima WARP želi sretan Uskrs!  Amiga Future - broj 108 20.04.2014.
  STATUS: Štampa Autor: Dooz

  Izašao je novi broj Amiga Future - Amiga papirnati i pdf časopis koji se distribuira na njemačkom i engleskom jeziku. Amiga Future je internacionalni časopis, moguće ga je naručiti online na:
  http://www.amigashop.org

  Informacija o novom broju dostupne su na:

  www.amigafuture.de/kb.php?mode=article&k=4571

  Neke od tema novog broja su:
  ACA 5000, ACA 1232, Ace of Hearts, Flappy Bird, Erben des Throns, Fortis, Islands Mini Golf, AmigaOS 4 Dockies, ViewCSV, Odyssey 1.23, KryoFlux Free. X500 Cyrus, Demo Scene, MuliPlayer Games, Backups, Classic Reflections 15 - Digital Creations and Progressive Image Technology.

  OWB v1.24 (MorphOS) 17.04.2014.
  STATUS: wWw Autor: VooDoo

  Fab je izbacio novu verziju Odyssey Web Browsera za.OWB je trenutno najjači browser za MorphOS, a od nedavno dostupan je i za AmigaOs4 korisnike.

  Ove verzija donosi slijedeče stvari :

 • WebKit r161078 (January 2014)
 • OpenSSL 1.0.1g
 • Ponovno dodana podrška za WebP
 • Poboljšana podrška za CSS animacije
 • ......

 • OWB 1.24 Download

  WARP - nakon 5 mjeseci 14.04.2014.
  STATUS: Statistika i analiza Autor: Dooz

  Eto nakon 5 mjeseci od kada je reaktiviran WARP odlučili smo pogledati stvari unazad. Nakon početne internacionalne najave i ogromnog broja posjetitelja stvari su se malo smirile i možemo sagledati situaciju "u miru". Obzirom na trenutnu situaciju malog broja Amiga korisnika na ovim prostorima nikada nismo očekivali neki preveliki odaziv što se i ostvarilo, ali ono što je bitno je da odaziv postoji i da nas (Amigaša) još uvijek ima! Posjeti WARP Web nisu ništa dramatično u broju posjetitelja, ali ono što veseli je kontinuirani porast i redovitost posjetitelja.

  Primamo i brojne emailove podrške iz različitih zemalja i to nas zaista jako veseli jer onda dobivamo još veći poticaj u kreiranju sadržaja WARP-a.

  Malo po malo kompletiramo sve sadržaje WARP Weba - sve se temelji na entuzijazmu jer je WARP neprofitabilna organizacija. Primarni cilj nam je bio da redovito osvježavamo novosti, nakon čega smo napravili dio Warpovci, AmigaWARP i započeli radove na forumu. Slijedeće rubrike koje su na redu su LINKOVI I NAŠE AMIGE.

  Trenutna statistika posjeta WARP Weba za zadnja tri mjeseca je:

  Zemlje posjetitelja: Croatia, Brazil, United States, Serbia, Netherlands, Sweden, United Kingdom, Slovakia, BiH, India, Ireland, France, Chech Republic, Austria, Slovenia, Russian Federation, Philippines Italy, Luxemburg, Chile, Slovenia i Barbados

  Najviše posjeta nam dolazi redom iz Hrvatske, Brazila, USA, Srbije......

  Operativni sustavi koje koriste posjetitelji su šaroliki pa tako imamo različite Windowse (7-ica najpopularnija), MacOS, dosta nepoznatih, AmigaOS i naravno Linux.

  Web browseri su također mnogoborjni: Safari, Firefox, MSIE, Google, AWeb, Opera, Netscape....

  Sve u svemu WARP IDE DALJE!
  Nadamo se da ćemo malo ubrzati popunjavanje svih rubrika koje smo si eto ambiciozno postavili. U svakom slučaju cijeli se rad na WARP-u temelji na dobroj volji pojedinaca, pa stoga ukoliko imate neku dobru ideju, vijest, prijedlog, link, informaciju - javite se!

  AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

  Voxel Bird 06.04.2014.
  STATUS: Zanimacija Autor: VooDoo

  Još jedna nova zanimiljiva igra za MorphOS i AmigaOS4 (Warp3D), također biti će i verzijia za iOS,Android.

  Igra je vrlo slična "Flippy Bird"-u samo što su dodani neki detalji kako bi igra bila još zanimljivija i samim tim postala ogrinalnija.Voxel Bird pod MorphOS-om (G4s / Radeon 9000) radi perfektno i u najvećoj rezoluciji dok pod OS4 ima nekih "zatrzavanja" (Sam460ex, Radeon 9200) , razlog tom je loša podrška 3D-a pod OS4 !

  Za više informacija kao i za besplatan download posjetite link u nastavku -> http://cherry-darling.net/voxelbird/index.html


  Amiga blogovi 03.04.2014.
  STATUS: AmigaOS4 Autor: VooDoo

  Trevor Dickinson, osnivač A-EON Technology Ltd (razvijaju AmigaOne x1000) redovito piše svoj blog koji je namjenjen korisnicima x1000 računala te onima koji bi to htjeli postati u budućnosti.Zadnji napisani tekst odnosi se na nedavno objavljenu verziju OWB browsera za AmigaOS4 pa ako vas zanima kako i što slobodno posjetite navedeni blog.Također uz Trevorov blog preporučio bih vam još jedan za sve koje zanima X1000 / AmigaOS4 kombinacija, a uređuje ga Epsilon Amiga korisnik iz Australije .


 • Trevor A-EON x1000 blog
 • Epsilon Amiga x1000 blog


 • RadeonHD v1 02.04.2014.
  STATUS: AmigaOS4 podrška Autor: Cim

  Objavljen RadeonHD Verzija 1.0

  Cardiff, 27. ožujak 2014.
  Napredni grafički driver za AmigaOS 4

  Nakon godina napornog rada i opsežnog testiranja od strane AmigaONE X1000 beta testera, RadeonHD driver službeno više nije beta. Driver se koristi svakodnevno na mnogim strojevima i pokazao se dobrim, pa oznaka "beta" može biti uklonjena. Dosegao je verziju 1.0.

  Glavne značajke RadeonHD drivera uključuju:
 • pogoni široku paletu Radeon HD grafičkih kartica od Radeona X1300 do snažnije napredne Radeon HD serije 7000
 • Pruža 2D grafičku akceleraciju uključujući i sklapanje (compositing) za sve podržane grafičke kartice pod AmigaOS 4.1
 • Podržava izlaz preko VGA, DVI i HDMI
 • Spreman je za 3D, RadeonHD_RM.resource omogućuje pristup GPU-u za 3D drivere
 • Daje pristup mnogo većim grafičkim performansama u odnosu na prije što je demonstrirao AmiBoing u svojim standardiziranim testovima.
 • Podržava sve AmigaONE, nove generacije AmigaOS strojeva i kompatibilne modele. • RadeonHD driver je razvijen pod ugovorom Hans de Ruiter i isključivo licenciran za A-EON Technology Ltd za AmigaOS.  Za više informacija molimo posjetite a-eon.com ili naš novi AMIStore.  Amiga x1000 30.03.2014.
  STATUS: AmigaNG! Autor: Cim

  Na određeno vrijeme do 7. travnja 2014 AmigaKit.com nudi besplatnu standardnu dostavu ??za sve narudžbe AmigaONE X1000 sustava ili Nemo matičnih ploča.

  Da biste dobili besplatni standardnu dostavu, unesite kupon X1000FREESHIP i kliknite na tipku Redeem tijekom Naplate.

  Opširnije ----->

  O X1000 :
  AmigaOne X1000 je najbrži AmigaOS računalni sustav baziran na Nemo matičnoj ploči. Kompatibilan je s najnovijim AmigaOS 4.1 Update 6 operativnim sustavom i mnogim Linux distribucijama.
  Unutrašnjost X1000 kućišta: proširiva i nadogradiva

  AmigaOne X1000 ima prostrano kućište koje vam omogućava fleksibilnost u dodavanju dodatnih tvrdih diskova, optičkih diskova, memorije i kartica za proširenje.

  Matična ima 4x DIMM utora za memoriju, 10x USB 2.0 konektora, 4x PCI-E slota, 2x PCI slota, 1x Xorro slot, 4x SATA 2 konektora, 1x IDE konektora i 1x Compact Flash utor što je čini doista proširivim strojem!

  XMOS Co-procesor na ploči

  AmigaOne X1000 također je opremljena s XMOS (500 MHz) procesorom i Xorro utorom za proširenje na matičnoj ploči. Pošto je sposobna vrtiti istovremeno osam programskih niti u realnom vremenu koristeči pri tome zajedničku memoriju na brzini do 500 MIPS-a, Xena je vrlo fleksibilan i proširiv ko-procesor. Primjene su joj beskrajne: za kontrolu hardvera, DSP funkcija, robotika, display - čak i SID čip i emulacija konzola.
  Postoji i opcionalna Xorro razvojna kartica namijenjena elektroničkim entuzijastima i inženjerima kako bi mogli izraditi svoje vlastite XMOS / Xorro projekte.

  RadeonHD na Amigi: Iskusite Amiga Workbench u Full HD grafici s HD zvukom!

  Novi RadeonHD Grafički Driver 1.0 razvijen je za korištenje najnovijih RadeonHD grafičkih kartica u modernim AmigaOS računalima poput AmigaOne x1000. Korištenje Workbencha 4.1 na AmigaOne x1000 je brzo i responzivno uz vizualne efekte koji poboljšavaju iskustvo.

  Još jedna novost za AmigaOS je novi HD Audio driver koji otključava napredne mogučnosti zvuka na x1000 matičnoj ploči u AmigaOS-u 4.1.

  Uključuje AmigaOS 4.1 Update 6 operativni sustav, RadeonHD grafički driver i HD Audio driver unaprijed instaliran na tvrdom disku, spreman za upotrebu.

  Gdje kupiti:

  Trgovina u SAD:
  http://www.amigakit.us/product_info.php?products_id=1071

  Trgovina u Velikoj Britaniji:
  http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/GBP.php?url=product_info.php?products_id=1071

  Trgovina u Europi:
  http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/EUR.php?url=product_info.php?products_id=1071

  Trgovina u Kanadi:
  http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/CAD.php?url=product_info.php?products_id=1071


  Više informacija www.amigakit.com/x1000.

  The Secret of Middle City 30.03.2014.
  STATUS: Zanimacija! Autor: VooDoo

  Nakon nekoliko godina mirovanja rad na The Secret of Middle City igri autora Stefano Buonocorea ponovno ja započeo. TSMC je "point and click" avantura koja koje je u cijelosti razvijana u Hollywoodu tako da će biti dostupna i za ostale platforme Windows PC,MacOS _X i Android!
  Igra bi trebala biti dovršena krajem godine.

  Kratak filmić o igri pogledajte ovdje.

  Završena je rubrika AmigaWARP 29.03.2014.
  STATUS: Tko, zašto i kuda idemo? Autor: dooz

  Završena je rubrika AmigaWARP u kojoj je kratko predstavljeno što je to WARP, zašto postoji i koji su nam ciljevi. Također dostupna je službena email adresa WARP-a, osnivači, kao i kratka povijest WARP organizacije. Pišite nam!

  Arcade Revolution Joystick 27.03.2014.
  STATUS: igrati...igrati Autor: dooz

  Iako je ovo ustvari USB joystick, AmigaKit ga isporučuje i sa 9-pinskim konektorom tako da je kompatibilan sa svakom Amigom. Prilika je to za joystick sa cijenom koja je u skladu sa sa kvalitetom i mogućnostima - a kompatibinost sa svim Amigama je garantirana. Novi Joystick se može kupiti ovdje (AmigaKit):

  amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=1172  Odyssey v1.23 17.03.2014.
  STATUS: Internet Autor: VooDoo

  Nakon što je neki dan MUI doživio osvježenje nije trebalo dugo čekati za OWB (Odyssey Web Browser) internet preglednik koji MorphOS korisnici poznaju i koriste već duže vremena!Od danas je on dostupan i za AmigaOS4 korisnike samo u nešto limitiranijoj verziji , nedostaje podška za pluginove i provjeru pravopis! Trenutno je to najjači browser na AmigaOS4-u uz Timberwolf ( Firefox/Mozilla port) .


  Odyssey v1.23
  Flappy Bird 16.03.2014.
  STATUS: Zanimacija Autor: VooDoo

  Nakon što se igra u rekordnom vremenu raširila po svim društvenim mrežama,pametnim telefonima i osvojila hrpe igrača dolazi nam i na Amigu! Igra je napravljena za 68k Amige, a minimalna konfiguracije je Amiga 14Mhz Processor (+Fast Ram) OCS/ECS/AGA. Isto tako igra se uredno može pokrenuti pod UAE emulatorom OS4/MorphOS!

  Flappy Bird download

  UAE JIT BETA 2 16.03.2014.
  STATUS: Amiga u Amigi Autor: dooz

  PPC UAE emulacija klasične Amige polako i sigurno dobiva svoju JIT (Just In Time) verziju. JIT znači da bi bila puno brža nego "obična" verzija. Na taj bi način na PPC Amigama (AmigaOS4, MorphOS) imali dovoljno brzu emulaciju klasične Amige sa OCS, ECS i AGA grafikom. UAE je posebno kompatibilan sa igrama, što ga čini posebno važnim. Iako je ova verzija tek BETA - autor opisuje kako je softver u zavidnoj razini završenosti, pa u razumno vrijeme možemo očekivati i prvu stabilnu verziju. Eto načina da recimo neka od novih PPC Amiga u sebi objedini i staro i novo i tako postane zadovoljavajuće rješenje za svakog Amigaša. Više informacija dostupno je na:

  euaejit.blogspot.it/2014/03/ppcjitbeta02-beginning-of-beautiful.html

  MUI 4.0-2014R3 16.03.2014.
  STATUS: Legendarni GUI ide dalje Autor: dooz

  Legendarni MUI u svojoj Amiga OS4 PPC verziji sada ima svoju novu verziju. Više informacija i download arhive dostupno je na:

  muidev.de/downloads/

  Google mapa Amiga/Amigaša 16.03.2014.
  STATUS: Gdje sam, tu sam. Amigaš sam! Autor: dooz

  Prijavite se na globalnu GOOGLE mapu Amigaša! Podaci koje treba unijeti su osnovni i na karti će se prikazati točna lokacija Amige/Amigaša. Ispisane su lokacije, nickname, Amiga hardver. Trenutno je u Hrvatskoj prijavljeno 14, Srbija 17, BiH 3, Makedonija 1, Slovenija 2.

  map.amiga-archive.net

  Blizzard PPC na 330 MHz! 09.03.2014.
  STATUS: Fiju-briju Autor: dooz

  Kako "nafrljiti" Blizzard PPC na 330 MHz?! Nije lako - ali je izvedivo. Primjer takve preobrazbe može se vidjeti na glavnom Češkom Amiga sajtu http://www.amiga.cz/?p=1891. Kako bi se postigao rezultat potrebno je ni više ni manje promijeniti PPC 603e procesor. Još su malo stvar ubrzali pa su overclockirali PPC603e procesor koji je ipak deklariran na 300 MHz!  Krister Škrtić (Kicko) - novi Warpovac! 09.03.2014.
  STATUS: Warpovci Autor: dooz

  Nakon dugo vremena u Warpovce nam se pridružio novi član - Krister Škrtić (Kicko) koji dolazi iz daleke Švedske. Zanimljivost je ta što Kicko ima trenutno najjači model Amige na svijetu - Amiga X1000! Nema nas puno.... samo osam - ali smo zato pravi Amigaši! Uskoro završavamo novu rubriku NAŠE AMIGE u kojoj ćete moći objaviti fotografije i podatke o svojim Amigama! Biti će stvarno zanimljivo vidjeti kako nam izgledaju naše "Prijateljice"!

  AWeb Lite 3.5.11/3.5.09 (AmigaOS 4.1 PPC / 68k) 03.03.2014.
  STATUS: Browseri Autor: dooz

  Izašao je najnoviji update za AWeb koji donosi manje zakrpe prvenstveno sigurnosne prirode. Iako AWeb nije zadnja riječ tehnologije među najnovijim Amiga preglednicima (podržava HTML4.01), ipak ima svoje kvalitete jer je iznimno brz i radi na slabijim Amiga PPC/68k konfiguracijama. AWeb je kompatibilan sa WARP Web-om, pa ga preporučujemo na slabijim Amiga konfiguracijama.


  AWeb Lite 3.5.11 (AmigaOS 4.1 PPC):
  eu.os4depot.net/download.php?file=network/browser/aweb.lha

  AWeb Lite 3.5.09 (AmigaOS 68000 verzija):
  us4.aminet.net/aminet/comm/www/AWeb-3.5.09-68000.lha
  AWeb Lite 3.5.09 (AmigaOS 68020 verzija):
  uk.aminet.net/comm/www/aweb3.5.09_68k_20070721.lha


  Amiga 1200 - Facebook Amiga grupa 02.03.2014.
  STATUS: Fejs Autor: dooz

  Pridružite se "Amiga 1200" Facebook grupi u kojoj se mogu pronaći mnoge korisne informacije i rasprave o Amigi i srodnim temama. "Amiga 1200" FB grupa ima više od 100 članova među kojima su neke od legendi Amiga scene i mnošto stručnjaka za svu Amiga tematiku.


  Amiga 1200 Facebook grupa:
  www.facebook.com/groups/12866484385855

  MINI-AMIGA PARTY 01.03.2014.
  STATUS: Party Autor: dooz

  Dana 16.01.2014 održan je mini-Amiga party u restoranu "Kod Dede" u Zagrebu (Prečko). Osim što su se slavili rođendani prisutni su bili informatičari, svi odreda fanovi Amige (bilo je i ljubitelja Spectruma). Fotografije i kratki izvještaj koji je napisao Ratko Đurović može se pronaći na "Amiga 1200" Facebook grupi:


  www.facebook.com/groups/12866484385855

  Amiga Future 107 23.02.2014.
  STATUS: Štampa! Autor: VooDoo

  107 broj Amiga Future časopisa (full color) dostupan za online naručivanje!Ovaj broj nam donosi recenziju DigiBooster 3 Final i Putty Squada kao i mnogobrojne druge kvalitetne tekstove.Ukoliko se odlučite i na CD uz časopis biti će tu hrpa PD sofvtera kao i neke kompletne verzije aplikacija i igara!Sve u svemu pametno utrošeni novci ,a ujedno biti ćete upućeni u najsviježije novosti iz Amiga svijeta!


  www.amigashop.org/

  Prijavite se kao članovi WARP-a i postanite Warpovci 23.02.2014.
  STATUS: Amigaši! Ujedinite se! Autor: Dooz

  Završena je rubrika WARP Weba - Warpovci! Uz upute kako se prijaviti u Warpovce ovdje je i popis trenutnih članova. Prijavite se i pokažite da nas još uvijek ima!

  MorphOS 3.5 17.02.2014.
  STATUS: OS Autor: VooDoo

  MorphOS razvojni tim izbacio je službenu verziju MorphOS 3.5 operativnog sustava.Od ove verzije uz sav prijašnji hardver dodana je podrška i za PowerMac 7,2.

  Za one koji još uvijek nisu upoznati sa hardverskom podrškom MorphOS-a slijedi mali podsjetnik , dakle podržana su slijedeća računala i ploče : Apple eMac,Apple iBook G4,Apple Mac Mini G4,Apple PowerBook G4,Apple PowerMac Cube,Apple PowerMac G4,Apple PowerMac G5,bplan Pegasos I (with IBM G3 processor),bplan Pegasos II (with IBM G3 and Freescale G4 processors),bplan Efika (with Freescale MPC5200B).

  Za potpunu listu podržanih GFX,zvučnih kartica te ostalih periferija klikni na link .


  http://www.morphos-team.net

  Nova verzija WarpView V1.06 14.02.2014.
  STATUS: Foto prikaži i obradi Autor: Dooz

  Izašla je nova verzija izvrsnog programa za prikaz i obradu fotografija. Autor je odlučio da je to sada free softver. WarpView kombatibilan je samo sa AmigaOS 4, dok mu je specijalnost što nije samo za prikaz, nego i za obradu slika što će mnogima biti dovoljno da ga uvrste u svoju kolekciju AmigaOS 4 programa za grafiku. Home page WarpView se može pronaći na warpview.amigarevolution.com/index.html/.

  Problemi sa kvačicama i fontovima? Latin-II podrška za WARP Web 08.02.2014.
  STATUS: Vidi znakove - ČčĆ掞ŠšĐđ Autor: Dooz

  WARP Web za prikaz naših znakova koristi Latin-II standard koji zadan kao default encoding. Na taj način svi preglednici u kombinaciji sa različitim operativnim sustavima ispravno pokazuju naša slova (ČčĆ掞ŠšĐđ). AmigaOS4 također koristi Latin-II kao lokalizaciju za Hrvatsku, dovoljno je u Prefs/Locale odabrati "hrvatski" i pripadni "croatian_ISO-8859-2" standard. U Prefs/Input je također potrebno odabrati "Hrvatski QWERTZ". Slično vrijedi i za ostale zemlje u našem susjedstvu.
  U slučaju AmigaOS3 i upotrebe IBrowse i AWeb preglednika ne postoji HR lokalizacija, pa je potrebno nadopuniti operativni sustav sa podrškom za Latin-II standard. Za to je potrebno instalirati čuveni WarpHRII softverski paket koji smo napravili još davne 1999-e godine (Dooz, RatedRR).
  Za download WarpHRII arhive klikni ovdje (250 kB).

  MUI 05.02.2014.
  STATUS: Softveraj Autor: VooDoo


  Nedugo nakon izlaska MUI 4 za AmigaOS4.x sustave MUI razvojni tim postavlja i novu službenu internet stranicu,Na stranici možete pratiti trenutno stanje MUI-a , sve informacije vezane uz njega ,dokumentaciju kao i sekciju za download (OS3 i OS4).

  MUI Dev

  DigiBooster 3 03.02.2014.
  STATUS: Softveraj Autor: VooDoo


  DigiBooster 3 od danas dostupan za AmigaOS 3,AmigaOS 4 i MorphOS!

  Dolazi u CD verziji ili se moze skinuti preko online trgovine http://www.amigashop.org/

  DigiBooster 3 koristi tradicionalni način stvaranja glazbe sa naprednim opcijama te MUI grafičkim sučeljem.Dobra stvar je ta što je zadržana podrška sa starijim verzijama DigiBooster Pro 2,a valja napomenuti kako je programski kod napisan od nule.To će uvelike olakšati stvar za buduće verzije programa i što konačno koristi PowerPC procesor te tako postaje močniji i brži ovisno o računalu na kojem se koristi.

  CD verzija programa iznosi 69,00 EUR ,a download verzija 59,00 EUR što nikako nebi trebalo biti puno s obzirom na kvalitetu i mogućnosti programa.

  Više o samom programu i budućem razvoju možete pročitati na službenoj internet stranici http://www.digibooster.de/


  SMTube 31.01.2014.
  STATUS: Softveraj Autor: VooDoo


  Zahvaljujući Ricardo 'rvm' Villalba-u AmigaOS4 port SMTube-a uvršten je za download sa ostalim portovima (Linux,Windows) na službenoj stranici!Ispred Amiga verzije nalazi se legendarni Boing , a ovo je još jedan od dokaza da Amiga nije mrtva i da se svim silama i upornošću svojih korisnika održava na životu.

  Ukratko :

  SMTube omogućuje pretraživanje, gledanje i preuzimanje Youtube video snimaka. Video snimke se reproduciraju sa medijskim reproduktorm (zadan je SMPlayer) umjesto flash reproduktorom, to omogućuje bolje performanse, naročito sa HD sadržajem. SMTube isto tako omogućuje preuzimanje video snimaka, u kvaliteti koju odaberete. Istovremeno možete preuzimati nekoliko video snimki.

  http://smplayer.sourceforge.net/hr/smtube


  AmigaONE X5000! 13.01.2014.
  STATUS: Amiga HW Autor: Cim

  Koje je ime? Otkrivena AmigaONE X5000


  Cardiff, 8 Siječanj 2014

  A-EON Technology sa zadovoljstvom najavljuje novi način imenovanja AmigaONE
  modela baziranih na matičnoj ploči Cyrus.

  Tražili smo Amiga zajednicu da izaberu svog favorita sa liste od dvanaest načina imenovanja. Također smo pitali sve beta testere koji su u Cyrus Plus beta test timu koja je njihova najdraža opcija. Glasovi su pristizali i od početka se razvila utrka između dva favorita koji su bili daleko ispred svih drugih. Bilo je neodlučno do samoga kraja sve dok nisu pristigli glasovi Cyrus Plus beta test tima.

  Prikladno je to što su članovi beta test tima prevagnuli u korist eventualnog pobjednika. Kao rezultat glasovanja zadovoljstvo nam je najaviti ime našeg sljedečeg AmigaONE modela: AmigaONE X5000

  Da bi razlikovali modele sa različitim procesorom, slijedeći originalnu Commodoreovu tradiciju, modeli s P5020 procesorom imat će nastavak /20, dok će oni s P5040 procesorom imati nastavak /40. Naziv za model s P3041 procesorom bit će AmigaOne X3500.  A-EON Technology Ltd.

  Amiga Future! 12.01.2014.
  STATUS: Štampa Autor: VooDoo
  106-i broj sada već legendarnog printanog Amiga časopisa od danas je spreman za distribuciju te se može naručiti direktno od Amiga Future redakcije i ostalih Amiga dilera (AmigaKit,Vesalia..). Valja napomenuti kako se časopis izdaje u Njemačkoj i Engleskoj verziji, cijena časopisa iznos 6,50 eur.

  www.amigafuture.de

  Airsoft Softwair! 12.01.2014.
  STATUS: Multimedija Autor: VooDoo
  Airsoft Softwair je sretan što može najaviti ponovnu prodaju Hollywood 5 i Hollywood Dizajner 4 na www.hollywood-mal.com .Isto tako zahvaljuje se na strpljenju tokom dužeg perioda nedostupnosti istoga. Svi novi korisnici koji kupuju punu Amiga verziju Hollywood 5.3 paketa uz njega će dobiti besplatno Windows inačicu programa (i obratno) ta mogućnost će biti u ograničenom vremenskom periodu!


  www.hollywood-mal.com

  Startao je AmigaWARP Web! 12.01.2014.
  STATUS: Hyper START Autor: Dooz
  Za sada su dostupne samo novosti, dok sve ostalo dolazi uskoro!

  AmigaWARP organizacija se probudila iz stadija duboke hibernacije 14.12.2013.
  STATUS: Hyper sleep stage END Autor: Dooz, VooDoo
  Nakon niza kriznih sastanaka u Virovitici i razmatranja trenutne situacije oko Amige u Hrvatskoj i općenito donijeta je odluka o ponovnom reaktiviranju WARP-a. U razdoblju od 1997 do 2000-e godine WARP organizacija okupljala je Amigaše u Hrvatskoj kao papirnati časopis, web stranica i općenito Amiga organizacija. Razlozi zbog kojih je WARP stavljen "na čekanje" vise nisu aktualni i opet nam je potrebna Amiga organizacija oko koje cemo se okupljati i tako osnažiti Amiga scenu u Hrvatskoj i šire. Nažalost iz davne 1997-e od stare WARP ekipe je na Amigi aktivan ostao samo jedan od osnivača - Dooz, drugi osnivač - RatedRR, iako više nije u aktivan na Amiga sceni otvoreno podržava reaktiviranje WARP organizacije. U datim okolnostima pristupilo se ponovnom kreiranju bazne ekipe iz koje cemo onda proširiti organizaciju na sve zainteresirane Amigaše!

  Članovi AmigaWARP organizacije:
  1. Domagoj Ožanić - Dooz
  2. Ivan Teskera - VooDoo
  3. Ivan Buđak- Cim
  4. Tomislav Novosel - Condor
  5. Tomislav Japunčić - Tomek
  6. Klementino Horvat - Galileo
  7. Miloš Somborac - Milos Somborac

  Kako se učlaniti u WARP organizaciju?
  Ukoliko ste Amiga/AmigaOS/MorphOS/AROS korisnik dovoljno je na email: domagoj.ozanic@zg.t-com.hr poslati slijedeće podatke:
  • Ime i prezime
  • Nadimak (ukoliko postoji)
  • email adresu

  Napomena:
  • Učlanjenje je takoder moguće u slučaju da pojedinac nije Amiga/AmigaOS/MorphOS/AROS korisnik. U takvom slučaju pojedinac svoje članstvo ostvaruje kao prijatelj WARP organizacije
  • Članstvo u WARP organizaciji je slobodno i bez ikakvih preuzetih obaveza.
  • Svi članovi mogu dobrovoljno sudjelovati u sadržajima i aktivnostima WARP-a - svaka pomoć je dobrodošla!

  Trenutne aktivnosti:
  • U toku su radnje ponovne uspostave svih vitalnih funkcija kako bi se opet stekli uvjeti za funkcioniranje AmigaWARP organizacije
  • AmigaWARP organizacija nastoji locirati resurse i novu Amiga posadu kako bi nastavila sa svojim radom i ostvarila napredak
  • Na www.000webhost.com osiguran je prostor za novu AmigaWARP Web stranicu i email adrese (warp.hostoi.com)
  • Napravljen je logo nove AmigaWARP organizacije
  • Započinje rad na AmigaWARP Web stranici - warp.hostoi.com

  Trenutni privremeni email AmigaWARP organizacije je: domagoj.ozanic@zg.t-com.hr

  Nakon duge hibernacije (preko 13 godina) za sada su aktivirani samo stari sustavi:

  Novi sustavi su u pripremi!
  Amiga, Amiga i samo Amiga!!