AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici FORUM
Igre ARHIVA AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2016
AmigaWARP
TM
PROMJENJENO:
27.12.2015
InfoNET hosting


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP

Arhiva novosti:
2014
Dark places Quake engine za AmigaOS 4.1 27.12.2015.
Status: Bolji Quake, jači Quake Autor: Dooz

Dark Places je poboljšani Quake engine sa puno ljepšim, realnijim i zahtijevnijim grafičkim efektima. Sjene, efekti eksplodirajućih metaka, 32-bit alpha blender eksplozije i slični bonboni kakvih nema u originalnom Quake 1. Arhiva ima čak 439 MB! Naravno ovo zahtijeva poprilično dobru hardversku PPC konfiguraciju sa nekom RadeON grafičkom karticom. Na redakcijskom BlizzardPPC+BVision to baš i ne radi pa ne možemo probati - ali možda u skoroj budućnosti budemo imali dostojan hardver za AmigaOS 4.1 ;-)

Više informacija o Hunno PPC Web stranici dostupno je na:
Hunno PPC


WHDLoad v18.2 25.12.2015.
STATUS: Igre Autor: VooDoo

Od ove verzije WHDLoad je freeware! Bert Jahn autor navedenog alata na svom Facebook profilu napisao je kako to ne znači da prestaje sa daljnjim razvojem , nego da će svi planovi ići svojim tijekom kao i do sada. A pošto je vrijeme darivanja ovo je idealan poklon za sve Amigaše i one koji se tako osječaju :) .

Mali podsjetnik , WHDLoad služi za instalaciju odnosno pokretanje velikog broja demoa i starih igrica (adf,dms) sa vašeg tvrdog diska.

www.whdload.de/


Sretan Božić 25.12.2015.
STATUS: Blagdanska Autor: VooDoo

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2016. godinu!AmigaOS 4.1 ISO download! 18.12.2015.
Status: Software! Autor: VooDoo

Hyperion Entertainment CVBA u bliskoj suradnji sa Cloanto Italia Srl donosi nam mogućnos kupovine AmigaOS 4.1 Final Edition (classic) u digitalnom obliku
Znači putem online trgovine odaberete navedeni proizvod te nakon provedene transakcije skidate arhivu težine 320MB.

Unutar arhive , odnosno paketa nalaziti će se :
 • ISO9660 image fajl
 • ADF image za bootfloppy disk
 • PDF za DVD naslov
 • PDF za CD medij
 • PDF sa uputama
 • Serijski broj za aktivacijaPune dvije godine nove WARP organizacije! 14.12.2015.
Status: WARP obljetnica! Autor: Dooz


Prije točno dvije godine jedne maglovite večeri (kakve su i sada) obnovljena je ili bolje rečeno probuđena iz "spavanja" WARP ogranizacija. Danas slavimo drugu obljetnicu "novog" WARP-a, iako je WARP službeno nastao davne 1997-e godine. U ove dvije godine ekipa WARP-a je iz čistog entuzijazma i dobre volje napisala preko 200 novosti i obnavljala WARP Web općenito. Radili smo to sa užitkom i dakako nastaviti ćemo tako i dalje. Eto nakon dvije godine možemo reći da WARP ogranizacija ima svoj kontinuitet prvenstveno jer su Amigaši kao ljudi neuništivi, kao i sama Amiga kao platforma koja i dalje postoji i nastoji prosperirati makar to po nekim zakonima tržišta ne bi trebalo tako biti. Ipak kada gledamo u cjelosti Amiga platforma je u boljem stanju nego je to bila prije dvije godine. Ove su nas godine zapljusnule novosti o novom hardveru i softveru koje obećavaju bolju budućnost, što je znakovito jer smo ove godine proslavili 30 godina Amige. Prkos Amiga platforme se i dalje nastavlja, pa je tako zahvaljujući A-Eon Amiga kompaniji jače krenuo razvoj softvera, dok se hardverski situacija dramatično poboljšava izlaskom high-end (X5000) i low-end (A1222) novih Amiga modela. U cijeloj situaciji posebno je važan ovaj AmigaOne A1222 low-end model koji ima zadaću da svojom niskom cijenom kao kompaktni snažni Amiga model u neku ruku bude za Amigaše opet što je nekad bila A1200 odnosno A500. U svakom slučaju čeka nas zanimljiva i nepredvidiva budućnost sa puno događaja u turbulentnoj Amiga sceni.

Trenutni status WARP Weba i same organizacije je slijedeći:

 • Ove smo godine zakupili svoju domenu www.amigawarp.org i Web prostor na HR Web serveru u Zagrebu (InfoNET). Pristup WARP Webu je sada brži i sigurniji.
 • Trenutno se WARP organizacija financira isključivo uz pomoć svojih osnivača, WARP ne financira sam sebe niti postoje donacije
 • U dvije godine je napisano preko 200 Amiga novosti čime držimo Amiga zajednicu dobro informiranu i snažno podržanu
 • Proširena je rubrika SOFTVER kao najvažniji pokretač Amiga platforme - bez softvera ništa
 • Rubrika ARHIVA sada implementira sve WARP radove od davne 1997-e do danas. Ovdje se nalaze pdf izdanja papirnatog WARP-a, kalendari i softver
 • Rubrika LINKOVI doživjela je značajno proširenje kao važan "kotačić" koji Amigašima pruža što bolju informaciju o Amiga kompanijama, časopisima, news portalima i drugim izvorima Amiga informacija
 • WARP Web u dvije godine broji 6155 posjeta. U zadnja tri mjeseca je najviše posjetitelja iz Hrvatske, dok je na drugom mjestu kao neočekivano Brazil, na trećem Srbija nakon čega slijedi Italija, USA, Njemačka, Filipini, Portugal, Kanada, Australia i tako dalje. Bilježimo pad posjeta iz drugih susjednih zemalja poput BiH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije.
Generalno situacija sa Amigom općenito nije onakva kakvu bi mi svi priželjkivali, ali obzirom na kompanije poput A-Eon i novi hardver i softver koji je već tu ili uskoro dolazi možemo biti zadovoljni jer opet vrlo lagano rastemo! :-)

U svakom slučaju.....
Nastavljamo kao i do sada.

Jedno je sigurno....

WARP IDE DALJE!

AMIGA IDE DALJE!

AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

Spajanje NXP & Freescale kompanija 12.12.2015.
Status: Dva giganta u jedan jači Autor: Dooz

NXP i Freecale su se i službeno spojili u jednu kompaniju - sada samo NXP. Na prvi pogled obje se kompanije bave sličnim proizvodima, ali u stvarnosti vrlo malo pa će se u praksi poprilično nadopunjavati. Embedded tržište na kojem plasiraju svoje proizvode im je zajedničko, ali Freescale ovdje ima ono što NXP-u fali - a to su low, mid i high-end napredni procesori PPC i ARM generacije. Ovdje dolazimo do razloga zašto objavljujemo ovu vijest. Naime Freescale je dobavljač PPC procesora koje upotrebljavaju nove Amige (X5000 i A1222) koje A-Eon izbacuje na tržište. Glavni procesori u te dvije Amige su P5020/5040 i P1022 koje proizvodi upravo Freescale. Prema prvim događajima Freescale pod takvim imenom više ne postoji, ali su se na NXP Web stranicama odmah pojavili svi PPC proizvodi iz bivšeg Freescale. Freescale je nastao kao izvojena tvrtka Motorole kada se ista prestala baviti procesorima i praktički je nasljednik Motorole. NXP je također nastao kao izvodjena tvrtka koja je nastala iz Philipsa i također je proizvodno bila vezana uz proizvode Motorole. Što će to značiti za budućnost proizvodnje PPC procesora iz bivšeg Freescale - ostaje da s vidi. Za sada to spajanje rezultira puno jačom zajedničkom kompanijom koja ima više snage oduprijeti se konkurenciji. U svakom slučaju za sada situacija izgleda dobro, Freescale PPC procesori se i dalje proizvode i sastavni su dio ponude "novog" NXP-a.

Više onformacija o NXP-u dostupno je na:
NXP


Amiga Racer 11.12.2015.
Status: PPC Lotus Autor: Dooz

Iz AmigaTec radionice igara izdvajamo Amiga Racer. To je klon legendarnog Lotusa i postoji za PPC Amige pod AmigaOS4 i MorphOS. Konstantno su na raspolaganju novi trkači auti i staze koje se daju lagano nadograditi na osnovnu verziju. Minimalni hardverski zahtjevi u skladu su sa NG Amigama sa PPC procesorom. Bez 800 MHz PPC procesora nema ništa, dok je preporučena konfiguracija 1 GHz PPC i ATI grafička kartica sa FullHD podrškom. Igrivost je na visokoj razini, dok je grafika naravno puno bogatija nego na originalnom Lotusu. Postoji i mogućnost da će igra zaživjeti i na AROS-u.

Amiga Racer je dostupan na::
AmigaTec - Amiga Racer


AmiModRadio 08.12.2015.
Status: Svirka Autor: VooDoo

Zanimljiva aplikacija za sve ljubitelje dobrih starih modula!Ne znam koliko Vam je poznata informacija ali na Aminetu imate preko 20,000 paketa samo u MOD direktoriju! Uz pomoć AmiModRadia preslušavanje istih biti će znatno olakšano.
Sučelje aplikacije vrlo je jednostavno te samim tim i funkcionalno ,a daje nam mogučnost skidanja, otpakiravanja te preslušavanja modula.


AmiModRadio download

COW 3D benchmark 06.12.2015.
Status: Brzina 3D grafike Autor: Dooz

COW 3D je benchmark za 3D funkcije Amige koji se izvršava pod Warp3D driverom za grafičke kartice. U slučaju emulacije moguće je program startati pod Wazp3D emulacijom koja koristi CPU za 3D proračune. COW 3D je dostupan za AmigaOS4 PPC, AmigaOS3 68k i AROS operativne sustave. COW 3D ispisuje sve moguće informacije o aktivnom Warp3D driveru i iscrtava teksturni rotirajući objekt. U vrhu prozora dostupna je brzina u FPS koja Amiga postiže. COW 3D je moguće pokrenuti i na WinUAE emulaciji Amige sa "softverskim" Wazp3D driverom. Dostupne su brojne funkcije preko tipkovnice. Nadajmo se da će uskoro zaživjeti jeftini AmigaOS4 PPC hardver poput A1222 Tabor i drugih A12xx modela koji će nam omogućiti da uživamo u blagodatima brzog hardvera i brzih AMD RADEON kartica koje onda možemo slobodno ugrađivati u nove PPC Amige jer za iste postoji native AOS4 driver. Ovaj benchmark alat će onda pokazati koliko je brz novi Amiga hardver i koliko jaku GFX karticu imamo! Na BlizzardPPC + BVision benchmark postiže više nego jadnih 5-10 fps. Na novog hardveru bi trebalo biti puno bolje!

COW3D je dostupan na Aminetu i OS4Depot:
COW3D OS4 DEPOT
COW3D Aminet


MUIBase V3.2 30.11.2015.
Status: Baza podataka Autor: Dooz

MUIBase je brzi i fleksibilni database program za napredne korisnike na jednostavan način. Moguće je sa lakoćom kreirati bazu podataka zahvaljujući moćnom grafičkom sučelju i mogućnostima programiranja. Osim tipičnih mogućnosti baza podataka na raspolaganju su i kalkulacije za proračune nad podacima. MUIBase je dostupan za PPC AmigaOS4 i MorphOS kao i za klasične Amige 68k i AROS.

MUIBase je dostupan na Aminetu, kao i na MUIBase Web stranicama:
MUIBase Amiga

Ignition 29.11.2015.
Status: Excel na OS4 Autor: Dooz

Izašla je nova verzija (1.00 beta 3) programa Ignition - programa za proračunske tablice. Productivity sektor Amiga programa za AmigaOS4 PPC ovim je softverom pokriven u toj domeni. Program je potpuno besplatan i može se skinuti na os4depot. Mogućnosti su osnovne i sasvim OK za jednostavniju upotrebu. Osim uobičajnih tabličnih funkcija dostupne su i grafičke mogućnosti za prikaz chartova.

Ignition za AmigaOS4 PPC dostupan je na:
OS4 Depot Ignition

The Secret Of Middle City 28.11.2015.
Status: Avantura Autor: Dooz

AMIStore i A-EON izdao je The Secret Of Middle City avanturu koja je nešto poput mješavine Twin Peaks, Monkey Island i Broken Sword. U ulozi ste detektiva koji istražuje kriminalni slučaj u gradu Middle City. Igra se odvija na preko 50 lokacija i 60 različitih karaktera sa izvrsnom grafikom i muzičkim i zvučnim efektima. Igra je dostupna za AmigaOS4 PPC and MorphOS.

The Secret Of Middle City je dostupan na:
www.amistore.net

Softverski paket za 68k i PPC AmigaOS 16.11.2015.
Status: A-EON Techonolgy Autor: VooDoo

"Enhancer Software package" je zamišljen kao paket aplikacija, sistemskih datoteka,raznih alata koje će vaš AmigaOS učinito puno močnijim i korisnijim.Kako bi to izveli A-EON Technology Ltd je morao stupiti u kontakt sa puno bivših i sadašnjih Amiga developera kako bi to sve bilo moguće napraviti.

Rezultat toga je sljedeći :

 • MultiViewer
 • MultiEdit
 • ClipViewer
 • Workbench CANDI
 • nstallerNG
 • SysInspector
 • TuneNet
 • X-Dock
 • Datatypes
 • Classes
 • SmartFileSystem2
 • ..Navedeni paket moći će se kupiti u Amiga online trgovinama ili sada već popularnom AMIStore-u , trenutno jedina nepoznanica je cijena,

A-EON Techonolgy

WinUAE 3.2.0 (64-bit & PPC podrška) 13.11.2015.
Status: Amiga emulacija na kvadrat Autor: Dooz

Najnovija verzija UAE pod Windowsima nudi puno noviteta od kojih zasigurno najveći adut povećana brzina. Naime ovdje je u pitanju nova 64-bitna 680x0 i PPC JIT (Just In Time) emulacija. JIT emulacija omogućuje bržu emulaciju ciljanih 680x0 i PPC procesora. Tako je recimo moguće na najnovijem WinUAE pokrenuti AmigaOS4 PPC za klasične Amige. AmigaOS4 PPC ima jeftinu cijenu od samo 30-tak EUR (www.amigakit.com) i stvarno ga se isplati kupiti i tako podržati Amiga operativni sustav koji se može kupiti na:

AmigaOS 4.1 Final Edition (Classic PPC)

Koliko brzo to radi? Ovisi o jačini procesora na PC-u. Za sada nemamo konkretne brojke, ali pokušati ćemo ih saznati! Zasigurno je nešto sporiji rezultat emulacije PPC nego 68k procesora. Jedino ograničenje je 128 MB RAM jer WinUAE emulira PPC kartice za klasične Amige. Možda je moguće 256 MB koliko nudi BlizzardPPC, ali ne možemo potvrditi. To je taman dovoljno memorije da se osjeti AmigaOS4 PPC i pripadne mogućnosti. Za sada Hyperion ne podržava UAE službeno tako da se taj problem ne rješava, a WinUAE emulira samo ono što je dostupno na postojećim Amigama. To će se sigurno u bliskoj budućnosti riješiti. U svakom slučaju potrebno je imati vrlo brzi CPU pod Windowsima.

Najvažniji noviteti su:
 • 64-bit kompatibilna 680x0 JIT emulacija
 • 64-bit kompatibilna PPC JIT emulacija
 • DKB Wildfire
 • G-Rex emulacija
 • Mediator 1200/4000
 • Prometheus emulacija
WinUAE je dostupan na:
www.winuae.net

AmigaOne A1222 brzina 68k emulacije 11.11.2015.
Status: Malo Classic malo NG Autor: Dooz

Trenutno se AmigaOne A1222 testira pod Linuxom, AmigaOS 4 verzija operativnog sustava još nije spremna. U toku testiranja pod Linuxom startan je i E-UAE Amiga emulator (JIT verzija). Donosimo brzinu izmjerenu pod čuvenim SYSINFO! A1222 je sposobna poprilično brzo emulirati classic Amigu i 68k procesor. Mjerenja govore 45 MIPS, 3.42 MFlops odnosno 43868 Dhrystones. To je oko 2.4 puta brže nego 68040 na 25 MHz odnosno 9.47 puta brže nego 68030 na 25 MHz. Naravno ovo nije brzina emulacije 68k procesora pod AmigaOS4, nego Amiga emulacije unutar E-UAE.


AmigaOne A1222 (Tabor) - službena najava 07.11.2015.
Status: Nova Amiga za svakoga i svačiji džep! Autor: Dooz

Nakon brojnih rumora, A-EON je i službeno najavio novu Amigu - AmigaOne A1222. Moćna i jeftina Amiga za svakog Amigaša temeljena na PowerPC procesoru. A1222 je prva iz serije novih A1200 Amiga

Točne specifikacije su:
 • PowerPC CPU: Freescale QorIQ P1022, 1.2GHz, 32-bit, e500V2, dual-core (1x CPU fan + heatsink)
 • DDR3 SODIMM (64 bit, 400Mhz, maksimalno 8GB RAM)
 • RS232 Serial (flow control, level shifting from TTL UART serial levels to RS232 levels, maksimalna brzina 230,400 bps)
 • SATA (2x SATA 2.6 kompatibilan kontroler)
 • USB (2x eksterni i 2x interni USB port)
 • 1x Ethernet gigabitni mrežni priključak (RGMII)
 • PCIex slot za proširenje (x4 PCIe gen 1 brzine 2.5Gb/s po liniji, x16 PCIe priključak kako bi se podržala RadeonHD grafička kartica)
 • Audio (Audio CODEC stereo audio - I2S digital audio)
 • Interna grafička kartica (HDMI LCD Interface, 24 bit, maskimalna rezolucija 1280x1024, HDMI 1.3 podrška)
 • GPIO (korisnički GPIO, GPIO JTAG)
 • Micro SD priključak (MicroSD kartica za ROM, mogućnost kompletnog sustava na SD kartici)
 • LED priključci za napajanje, CPU i hard disk
 • Dimenzije matične ploče 170 mm x 170 mm


Originalna najava nove A1222 u pdf formatu dostupna je na:
Introducing Tabor and the A1222

Timberwolf source 01.11.2015.
Status: Softver Autor: VooDoo


Nakon dugo vremena bez apdejta i bilo kakvih vijesti vezanih za projekt Timberwolf , braća Frieden su se oglasila i to sa vrlo dobrom viješću! Naime pustili su Timberwolf source kod kao besplatan za sve one koji imaju volje i vremena nastaviti gdje su oni stali.
Nadamo se da će ovaj projekt sada konačno zaživjeti i da će biti ispravljeni svi prijašnji bugovi u što skorijem vremenu. Za one kojima je to možda promaklo, Timberwolf je AmigaOS4 port FireFox web preglednika i uz OWB jedini je moderan browser za AmigaOS!

Timberwolf AmigaOS


AmiWest 2015 - 30 godina Amige 23.10.2015.
Status: USA Amiga show Autor: Dooz

Američki Amiga show AmiWest je razjasnio mnoga pitanja, kao i donio pregršt novosti za 2015-u godinu. AmiWest je redovni show svake godine, ali ove godine je ujedno i proslava 30 godina Amige. Prvo što je postalo jasno je izbor Freescale PowerPC P1022 CPU za novu AmigaOne 1222 (Code name "Tabor"). Prije objavljena cijena od 700-1200 EUR je NETOČNA što je opovrgnuo sam predsjednik A-EON Trevor Dickinson. Na sreću cijena bi trebala biti puno manja, što je svakako dobra vijest! AmigaOne 1222 je zamišljena kao jeftini AmigaOS stroj dostupan svakome i služi kao "ulaznica" u PowerPC svijet za svakog Amigaša. Za sada cijena nije dostupna, pa je bolje ne nagađati uopće iznos. Dodatne Amiga novosti su:
 • Biti će proizvedeno ili je već u proizvodnji 1000 komada AmigaOne A1222 "Tabor"
 • Biti će proizvedeno ili je već u proizvodnji 500 komada AmigaOne X5000/020
 • AmigaOne X5000 će biti isporučena sa modificiranom verzijom AmigaOS 4.1 FE
 • Ciljano vrijeme isporuke AmigaOne X5000 ovisi o spremnosti AmigaOS 4, hardver je spreman, ciljana isporuka je prije Božića
 • AmigaOne X5000 biti će isporučivana sa novim Fractal design kučištem
 • Hyperion navodi da je CPU multicore podrška za AmigaOS još uvijek u radu - ne zna se kada će biti spremna pošto je to vrlo zahtijevna promjena u AmigaOS
 • Hyperion aktivno radi na AmigaOS 4.2, za sada podržane sve hardverske platforme
 • Gallum - na čekanju....
 • AmigaOS 4.1 FE će uskoro dobiti update
 • Amiga trgovina AmiStore bilježi izvrsne rezultate - registrirano 700 korisnika
 • Slijedeća verzija AmigaOne X5000/040 sa četiri jezgre očekuje se tek slijedeće godine
 • Legendarni OctaMed je sada portan 100% na PPC
 • Novi Amiga PPC hardver trebao bi podržati sve brojniji Amiga PPC softverLegendardni Wings - remastered edition 15.10.2015.
Status: Legendardna igra - novo ruho Autor: Dooz

Kao što je najavio na Amiga 30 godišnjici u Njemačkoj (Neuss), Cinemaware je odlučio izdati Wings remastered edition naprije za AmigaOS4, pa onda za MorphOS i AROS. Ovo je kompletno novo izdanje sa novom grafikom koje zahtijeva modernu PPC Amigu. Već prije (prošle godine) je ova verzija izašla za PC i druge platforme. Igra se na PPC Amigama mogla probati na spomenutoj Amiga proslavi. Ništa u igri nije promjenjeno, nego je samo napravljen update grafike za današnje standarde


30 godina Amige , Neuss ! 14.10.2015.
Status: Amiga proslava Autor: VooDooNeuss (Njemačka) prošli vikend bio je domaćin Amiga party-a u povodu proslave 30 godina postojanja Amige.Po riječima onih koji su bii prisutini atmosfera je bila odlićna , a imalo se što i vidjeti.
Za nas koji nismo bili u mogućnosti biti tamo jedini način utjehu su galerije posjetitelja .

Ovo je jedna od njih , za pregled klikni ovdje .


Nova Amiga - A1222 "Tabor"! 11.10.2015.
Status: Rumor nije rumor... nego stvarnost Autor: Dooz

Nije dugo trebalo da rumor o novoj low-end Amigi postane stvarnost - na proslavi 30 godina Amige u Njemačkoj otkriven je novi Amiga model bez službene najave. A-Eon i ACube su novu Amigu dobro držali u tajnosti. Kako smo pretpostavili to je zaista skroz low-end Amiga u mini-ITX izdanju kojoj je primarna svrha povoljan omjerom uloženog novca u odnosu na mogućnosti i performanse kako bi svaki Amigaš mogao nabaviti novu PowerPC Amigu! Kao cijena nove Amige (Code name "Tabor") spominje se 700 - 1200 EUR za slijedeću konfiguraciju:
 • Dualcore PowerPC CPU 1.2 GHz (P1022 ili T1022)
 • 8 GB RAM DDR3
 • Jedan PCIe x16 port za proširenje (ustvari x4 ali sa x16 konektorom)
 • Integrirana grafika (DVI priključak) i zvuk
 • 1x COM port
 • 2x SATA
 • USB 2.0 (nepoznat broj portova)
 • Gigabit LAN port
 • mini-ITX format
 • nepoznati dodatni priključci!?

Detaljnije informacije još nisu poznate, dok su postojeće vrlo nepouzdane - update sa dubinskom WARP analizom slijedi! Najveća dilema je glavni procesor jer se nezna dali je to slabiji 32-bit P1022 (core e500) ili 64-bit T1022 (core e5500).


Misteriozna nova PPC low-end Amiga!? 10.10.2015.
Status: Rumor nad rumorima... Autor: Dooz

Greškom ili namjerno procurio je rumor o novom low-end PowerPC Amiga modelu. Navodni model bi proizveo ACube Systems, dok bi mu baza bila tehnologija korištena iz AmigaONE X5000 koji se temelji na Freescale 64-bit P5020/5040 procesoru sa e5500 jezgrom. A-Eon nema namjeru ulaziti u low-end segment tržišta ali je sa ACube ove godine dogovorio savez u proizvodnji i razvoju Amiga PPC hardvera nove generacije. Spomenuta e5500 jezgra iz AmigaONE X5000 modela dio je i puno jeftinijih PowerPC procesora koje nudi Freescale koji proizvodi PowerPC procesore. Tako bi "skresana" X5000 koju bi proizveo ACube sa jeftinijim PPC procesorom, manje slotova za proširenje i drugim mjerama mogla dostići prag cijene dostupan svakom "Next Generation" Amigašu što je upravo ono što Amiga zajednica sada treba. Amiga tehnologija zasnovana na PowerPC procesoru i jezgrama e5500 je već sada u X5000 razvijena tako da smo samo korak dalje o moguće nove low-end PPC Amige. Za sada ne postoje detaljnije specifikacije nove Amige, nego samo fotografija koja otkriva karakterističnu crvenu matičnu ploču sa integriranom grafikom, serijskim portom, ugrađenim audio i tipičnim pomoćnim Lattice FPGA chipsetom koji je obično u upotrebi na AmigaONE SAM460 i X5000.


Vanjski USB priključci za A1200 07.10.2015.
Status: Ovo sigurno Commodore nije predviđao... Autor: Dooz

Kako USB priključke dovesti na zadnju stranu A1200? AmigaKit je napravio još jedan BackPlate ali ovaj put za USB sučelje koje dolazi iz ugrađenih USB kartica unutar A1200 poput RapidRoad ili Subway kontrolera. Na raspolaganju su dva porta koja savršeno pristaju na zadnju stranu A1200 gdje je Commodore predvidio neki od dodatnih priključaka. Upravo je nestvarno kako i dalje postoji podrška za naše već dosta ostarjele Amige koje se i dalje ne predaju i predano nam služe svih ovih godina...a bome i desetljećima. Eto Amiga 1200 na kojoj je ova vijest napisana je iz 1992-e godine....znači stara je 23 godine!

Više informacija o ovom dodatku dostupno je na:
http://www.amigakit.com


Amiga X5000 , uskoro! 03.10.2015.
Status: AmigaNG! Autor: VooDoo

Kako stvari stoje Amiga x5000 uskoro bi mogle krenuti u prodaju! Po riječima Aeon Technology Inc. kroz nekoliko dana mogle bi krenuti prednaruđbe navedene konfiguracije , uz koje će se isporučivati AmigaOS 4.1 OEM.

Za detaljnije informacije posjetite poveznicu u nastavku : www.a-eon-com


Krešimir Ožanić - novi član AmigaWARP organizacije! 30.09.2015.
Status: Malobrojni ali jaki! Autor: Dooz

Danas nam se pridružio novi član AmigaWARP organizacije - Krešimir Ožanić zvani Turrican. Amigaš od davnina vratio se u Amiga vode i opet igra svoju omiljenu Amiga igru......weeelcomme tooo Turrican...ha ha ha! Nema više Amigu, ali sve radi preko WinUAE na moćnoj PC konfiguraciji. Izgleda da nam WinUAE emulacija vraća Amigaše nazad. Krešimir je nekad pisao recenzije Amiga igara u časopisu za igre MASTER koji je izdao BUG - izašao je samo jedan broj ali je bio za pamćenje...trenutno je prisutan samo on-line na BUG-ovim Web stranicama. I naravno ostale omiljene igre našeg novog člana su čuveni Oil Imperium, Dune, Civilization, North & South, Kick Off i druge Amiga igre, dok ga pamtimo i po jedinstvenom žaru u igranju Amiga igara u kojoj su se lomili joystici i čak.... letili hard diskovi na pod ;-) Dobrodošao nam nazad Turrican! Novi je član dodan u Warpovce, pa sada tako brojimo 13 članova AmigaWARP organizacije.


Amedia Computer 29.09.2015.
Status: Hardware! Autor: VooDoo

Na radost svojih kupaca Amedia Computer je u svoj Web shop dodala nekoliko novih proizvoda za classic Amige.Neki od njih su vrlo zanimljivi i tople preporuke za posjetiiti navedeni Web shop.

www.amiga.amedia-computer.com

Najava nove Classic Amiga igre - Game Tycoon 2 24.09.2015.
Status: Classic GAME! Autor: Dooz

Napokon u najavi nova igra za Classic Amige! Da li će biti AGA verzije još je u razmatranju ali screenshotovi pokazuju da se radi o izvanrednoj grafici čak u 32 boje. Game Tycoon je igra u kojoj se igrač stavlja preuzima ulogu poslovnog carstva u kojem je glavni zadatak - razvijati nove igre! Naravno tu su poslovni protivnici sa kojima se treba nadmetati, pobjediti i na kraju postati Game Tajkun. Na raspolaganju je 20 misija i izabir od kojih tri glavna junaka ćeš biti upravo ti.

Više informacija o igri je dostupno na:
http://amiga.gametycoon2.com/en/news/71-game-tycoon-2-for-amiga-announced.html


Apollo/Phoenix Vampire akcelerator rezultati 20.09.2015.
Status: 68k FPGA emulator Autor: Dooz

Apollo team objavio je preliminarne rezultate nove verzije akceleratorske kartice temeljene na Apollo FPGA emulaciji 68k procesora. Ova emulacija je sada u rangu 68060 procesora sa vrlo brzim memorijskim transferom koji nema niti jedna postojeća 68k akceleratorska kartica. Brzina emulacije po SYSINFO je 84 MIPS odnosno 65.41 MFlops. To je 4.44x brže nego 68040 na 25 MHz, ili 66x brže nego standardna A1200. Vrlo je zanimljivo kako FPGA emulacija strelovito napreduje u brzini i mogla bi u budućnosti u potpunosti zamijeniti akceleratore bazirane na "pravim" 68k procesorima.

Više informacija o Apollo projektu može se saznati na:
http://www.apollo-core.com/


Ask Me Up XXL 2.4.2 16.09.2015.
Status: Kviz Autor: Dooz

Ask Me Up je moderna kviz igra sa više od 1700 pitanja iz različitih područja. Igra je dostupna na AmigaOS 4 i MorphOS, odlikuje se bogatom grafikom i krasi ju osnovna namjena - učenje! Takvih je igara na Amigi malo ali mogu biti itekako zarazne jer se mogu igrati sa više igrača što naravno cijelu igru pretvara u natjecanje u znanju. Ova igra nije obični kviz tipa pitanje-odgovor nego je svaka iteracija popraćena bogatim grafičkim ilustracijama i animacijama koje omogućuju biranje pravog odgovora na postavljeno pitanje. Moguće je skinuti demo verziju koja ima oko 80 pitanja. Osim ovog autori nude Dir Me Up koji omogućuje sasvim novi prozor u manipulacijama datotekama na Amigi i Word Me Up XXL koji nas vodi u čarobni svijet riječi.

Sve o navedenim igrama mogu se naći na Boing Attitude web stranicama:
http://glames.online.fr/products/askmeup_xxl.html


Update LINKOVI sekcije 13.09.2015.
Status: WARP update Autor: Dooz

WARP sekcija LINKOVI bogatija je za linkove za hardver (INDIVIDUAL COMPUTERS) i Amiga trgovine (Amedia Computer). Prvi je proizvođač klasičnog Amiga hardvera dok je drugi Amiga shop u Francuskoj - u Linkovima su detaljni opisi i web adrese! Poboljšavanjem WARP resursa čiji je važni dio Linkovi polako gradimo sveobuhvatni i neophodan centar za Amiga support koji je prijeko potreban Amiga korisnicima!

Novi Amiga boing ball miševi 07.09.2015.
Status: Optika - ne mehanika Autor: Dooz

A-EON kao što podržava Amige nove generacije, tako i brine o klasičnim Amigama. To nimalo ne iznenađuje uzevši u obzir činjenicu da AmigaKit koji prodaje nove miševe navodi da većina prodaje i prometa dolazi od upravo vjernih klasičnh Amigaša. Ovaj puta omogućuju da se zamijene stari Commodore miševi sa iritirajućom kuglicom koju treba stalno čistiti, a kad se uzme u obzir starost svega upotreba miša postaje vrlo naporna. Novi miš je vrlo kvalitetan sa optičkim pogonom, 1000 dpi rezolucijom i gumbima sa microswitchevima. Ima čak i softver za iskorištavanje kotačića za skrolanje i druge mogućnosti. Novi je miš napravljen u suradnji sa poznatim Elboxom. Ovaj miš ne zahtijeva nikakve Amiga-PS2-USB adaptere koji kompliciraju stvari, nego se utakne u mouse port kao i originalni Commodore-Amiga miš. Kompatibilan je sa 500, A500+, A1200, A1500, A2000, A3000, A4000, A4000T. A600 zahtijeva dodatni adapter.

Novi Amiga boing ball miš je dostupan je na:
amigakit.leamancomputing.com

DOpus 5.91 31.08.2015.
Status: Magellan Autor: VooDoo

Nakon skoro godinu dana od izlaska prve open source DOpus verzije , stiže nam i novi DOpus 5! Kao i do sada dolazi za sve platforme AmigaOS4,AmigaOS3,MorphOS i AROS.

Za više informacija kao i za download klikni na poveznicu u nastavku -> www.sourceforge.net/projects/dopus5allamigas/

WinUAE 3.2.0 WIP #1 29.08.2015.
Status: Moćna emulacija Autor: Dooz

U najavi novog sada već vrlo moćne WinUAE emulacije emuliran je brojni novi hardver, dok su popravci bugova i dodatna poboljšanja ostavljena za slijedeću verziju. Od novog hardvera posebno se izdvaja emulacija poznatih G-REX, Mediator i Prometheus proširenja. Od akceleratorskih kartica izdvaja se podrška za DKB Wildfire. Posebno je zanimljiva činjenica da je WinUAE direktno značajno povećao prodaju AmigaOS 4.1 FE operativnog sustava jer je podržao emulaciju PPC procesora. Tako da se na račun WinUAE povećala baza korisnika AmigaOS 4.
Više informacija dostupno je na:
www.winuae.net

Tower 57 - nova AmigaOS 4 / MorphOS igra 23.08.2015.
Status: Igra za 5! Autor: Dooz

Startan je kickstarter za novu Amiga igru Tower 57 za AmigaOS 4 / MorphOS. Amiga autori su dali sve od sebe da igra bude portana i na AmigaOS 4! Tower 57 je po vrsti Chaos engine klon koji bi sada imali na NG Amiga plaformi.. Suma potrebna na izdanje igre od 1000 EUR za Amiga verziju prikuplja se.
Kickstarter projekt dostupan je na:
Tower 57 - Amiga

AmigaOne X5000 - produkcija 18.08.2015.
Status: Najjača Amiga do sada Autor: Dooz

Na Trevor Amiga BLOG-u najavljena je produkcijska matična ploča AmigaOne X5000 - verzija 2.2. Na glavni procesor je stavljen tihi ventilator, poboljšana je kontrola hlađenja i također je napravljen design novog AmigaOne kučišta. Pošto će ovaj model ubrzo biti u slobodnoj prodaji postati će najjači Amiga model, ekvivalent A3000 ili A4000 u doba Commodorea.
Sam Trevor Amiga BLOG dostupan je na:
Trevor Amiga BLOG

Intervju Igor Majstorović 16.08.2015.
Status: Retro HW Autor: VooDoo

Francuski časopis Obligement napravio je intervju sa Igorom Majstorovićem (Majsta).Igor potjeće iz BiH te je dugogodišnji Amiga korisnik .Za one koji nisu upoznati ,Igor je zaslužan za razvijanje Vampire 600 ubrzivačke kartice.


Sam početak razvijanja Vampire kartice mogli ste pratiti na VooDoo Amiga forumu .

Englesku verziju intervju možete pročitati ovdje


ACA 1221 - nova Amiga Classic ubrzivačka kartica 29.07.2015.
Status: Čudo od akceleratora Autor: Dooz

Prva misao u vezi ovog akceleratora bi bila.... pa što će nam sada 68020 procesor? Ipak novosti koje nudi ovaj proizvod su po mnogo čemu originalni i za Classic revolucionarni! Neke od opcija na kartici su odmah dostupne, dok se druge mogu "otključati" onda kada se dobije licenca. To znači da je svaka od ovih kartica hardverski 100% potpuna, ali o licenci koja uključuje aktivaciju je moguće koristiti proširene mogućnosti. Ta ista proširenja se mogu isprobati u "demo" modu kako bi se vidjelo da li vam to doista treba.
Ovo su karakteristike ACA 1221:
 • CPU 68020/16.67 MHz - moguć overclocking na 21.28 ili 28.38 MHz
 • CPU 68020 je moguće setirati na 9.46 ili 17.03 MHz
 • Na kartici je instalirano 64MB, inicijalno dostupno 9 MB
 • Pristup chip memoriji je značajno ubrzan (moguće je postići synchonous ChipMem speed)
 • Značajno brži pristup FAST memoriji sa modernom 3.3 SD-Ram memorijom koja radi na 85 MHz (0 stanja čekanja)!
 • 1 MB Maprom opcija
 • Po prvi puta je exec base smješten u 32-bit FAST RAM (nikada do sada postignuto na ostalim akceleratorima)
 • Mapiranje memorije na 100% kompatibilnu lokaciju sa starim sustavima
 • Moguća ugradnja RTC modula (Real Time Clock) na clockport konektoru na samoj kartici
 • Drugi clock port je specijalno napravljen za RapidRoad USB proširenje. Puno je brži od običnog clock porta, pa samim time nudi brži USB pristup

Više informacija o samoj kartici je dostupno na:
ACA 1221


30 godina Amige 27.07.2015.
Status: Amiga media coverage Autor: Dooz

Mnogi poznati internet portali javljaju o ređendanu Amige. Svi odreda izvještavaju vrlo pozitivno o vremenu o Amigi općenito kao platformi ispred svog vremena koja je u naše domove za dostupnu cijenu svakome donijela snagu i moć multimedije do tada rezerviranu samo za skupe sustave. Amiga je definitivno promijenila tijek u povijesti računalne industrije!

Pogledajte na slijedećim linkovima kako portali izvještavaju i Amiga 30 rođendanu:30 godina Amige 23.07.2015.
Status: Proslava! Autor:VooDoo

Na današnji dan naša "prijateljica" Amiga slavi 30 godina postojanja!Pa Amiga , sretan ti rođendan!


Amedia Computer France- Amiga trgovina 21.07.2015.
Status: Amiga shop! Autor:Dooz

U Francuskoj imaju svoj pravi Amiga shop i servis! Web stranice su dostupne na engleskom i francuskom jeziku. Trgovina i servis nije "virtualna" nego ima svoje prave prostorije. U ponudi je Amiga Classic i NG hardver kao i iznenađujući broj dodataka za Classic Amige. Dodatno posjetite Facebook grupu Amedia Computer gdje su dodatni detalji o ovoj tvrtci koja se reklamira kao pravi Amiga supplier.
Posjetite AMedia Computer France na:

amiga.amedia-computer.com


Alinea Computer Shop - Amiga trgovina 16.07.2015.
Status: Gdje kupiti? Autor:Dooz

Skrećemo pažnju na još jedan Amiga shop u Njemačkoj koji ima širok izbor Amiga hardera i softvera. U ponudi su svi aktualni Amiga proizvodi za Classic i PPC Amige.
Posjetite Alinea Computer Shop na:

www.amiga-shop.net


Nove Amiga 30 godina proslave (Germany, UK) 13.07.2015.
Status: Godina slavlja Autor:Dooz

Najavljene su još dvije proslave 30-godišnjice Amige u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Izgleda da je sve u znaku 30-godina Amige..... Amiga postoji već 30 godina usprkos svim nedaćama.....idemo u slijedećih 30 borbu za našu omiljenu "Prijateljicu"!
Sve informacije se mogu pronaći na:

www.amiga30.de


blog.amiga30.co.uk


Amiga Future 115 03.07.2015.
Status: Štampa Autor:VooDoo


115-i broj Amiga Future časopisa pušten u prodaju! U ovom broju možete pronači test Wings Battlefield igrice, MorphOS 3.9 operativnog sistema te još dosta drugih kvalitetnih tekstova.Amiga Future

Obljetnica 30 godina Amige - update! 30.06.2015.
Status: 30 godina nije malo Autor:Cim

Amiga 30 godina: najave iz A-EON-a, Individual Computers-a i Hyperion-a Zbog nepouzdanog live video izvora, teško je pronaći točne izvore različitih najava koje su objavljene na "Amiga: 30 godina" događanju koje se održalo danas u Amsterdamu. Prema kratkim izvješćima različitih posjetitelja, sljedeće izjave su napravljene na izložbi (uzmite u obzir da one još nisu potvrđene od strane službenog izvora):

* Neće biti X3500, nego će samo X5000 ići u prodaju.

Trevor Dickinson je navodno otkrio kako najjeftinija verzija sljedeće AmigaOne generacije neće doći na tržištu: cijena X3500 temeljene na P3041 quadcore procesoru bila bi preblizu drugim modelima temeljenim na P5020 / P5040 dualcore i quadcore procesorima.

* Amiga 500 ubrzivačka kartica za 130 eura, nova proširenja za A1200

Jens Schönfeld je navodno najavio novu Amiga 500 ubrzivačku karticu s integriranim RAM-om, koja će koštati oko 130 eura. Nova kartica za A1200 će navodno biti dostupna u dvije verzije: jedna s 680EC20 CPU (sa 16 bitnom adresnom sabirnica) koji radi na 28 MHz, a druga s punim 68020 CPU na 16 MHz. Barem jedna od A1200 kartica će također imajti priključak za USB kontroler.

* Amiga Reloaded

U skladu sa svojom C64 Reloaded, novom C64 matičnom pločom bez komponenata, Jens Schönfeld navodno radi na novoj "Amiga Reloaded" matičnoj ploči. Nekoliko ljudi je primijetilo kako je isticao da ima veliku zalihu AGA čipova, pa se nagađa kako će te nove matične ploče ipak biti (djelomično) popunjene.Obljetnica 30 godina Amige - proslave na sve strane! 24.06.2015.
Status: 30 godina nije malo Autor: Dooz

Pripreme za proslave nadolazeće obljetnice 30 godina Amige se zahuktavaju na sve strane. Zaista je veliko postignuće što je Amiga unatoč svim nevoljama preživjela. Amiga zajednica je mala, ali vrlo kompaktna i upravo zato danas još uvijek imami Amigu - upravo zahvaljujući Amigašima. Davne 1985-e godine, datuma 23.07 u Lincoln centru Commodore je službeno predstavio prvu Amigu 1000. Svijet je po prvi puta vidio pravo multimedijalno računalo namjenjeno za svaki dom. Ostali proizvođači računala poput Applea, Atarija, IBM-a i ostalih sa strahom su promatrali čime im Commodore-Amiga prijeti - i zaista nije im bilo nimalo svejedno jer su iza Amige bili koje desetljeće iza! A-EON Technology prednjači u sponzorstvu ovih evenata na kojima će najvjerojatnije biti predstavljeno puno noviteta.....rumori kruže uokolo...vidjeti ćemo što se sprema.

Informacije o proslavama obljetnice 30 godina Amige mogu se pronaći na:

MoprhOS 3.9 & MorphOS SDK 3.9 21.06.2015.
Status: MorphOS Autor: VooDoo

MorphOS razvojni tim izbacuje novi MorphOS 3.9 update ,a uz njega dolazi i nova verzija MorphOS SDK 3.9.Navedeni update donosi ispravke koje se prvenstveno odnose na stabilnost OS-a te njegovu sigurnost. Za detaljan popis izmjena i noviteta posjetite službenu MorphOs Web stranicu -> www.morphos-team.net.Trevor Dickinson Amiga blog 18.06.2015.
Status: Amiga blog Autor: VooDoo

Osnivač A-EON Technology kompanije Trevor Dickinson vodi svoj Amiga blog u kojem se osvrče na trenutnu Amiga situaciju ,a vrlo često otkriva i zanimljivosti vezane za razvoj novog Amiga hardvera i pratećeg AmigaOS-a.Pa ukoliko Vas zanima što ovaj puta Trevor ima ze reči , posjetite linku nastavku -> www.blog.a-eon.biz/blog .

AmigaWARP - AmigaOS 4.1 Final Edition 18.06.2015.
Status: FE WARP drive Autor: Dooz

Od prije par dana u WARP redakciju je stigao AmigaOS 4.1 Final Edition paket za Classic PPC Amige. Pravo je zadovoljstvo uživo vidjeti novo izdanje AmigaOS-a u 2015-oj! AmigaWARP se sada vrti na pravoj FE WARP drive brzini. Podržite Hyperion i naručite AmigaOS 4.1 FE što nam daje garanciju da će izaći AmigaOS 4.2.DvPlayer 14.06.2015.
STATUS: Multimedija Autor: VooDoo

Godinu dana nakon što je A-EON Technology kompanija ostvarila prava kao jedini distributer DvPlayera , od danas ima i ekskluzivna prava koja su dogovorena sa Stephen Fellnerom (autorom DvPLayera).
Kao dio ugovora A-EON ima licencu za daljnju distribuciju DvPlayer razvojnog koda , što bi u konačnici trebalo donijeti krajnje kvalitetniji proizvod i puno bolju podršku.


Da bi koristili DvPlayer potrebna Vam je Amiga sa instaliranim AmigaOS 4.1 ,a trenutno ima mogućnost reprodukcije sljedećih formata :

- MPEG-1/2 video stream
- MPEG-1/2 system stream
- MPEG audio datoteke
- VideoCD i SVCD
- DVD Video
- AVI datoteke (inc.OpenDML extens.)
- ASF/WMV datoteke
- AIFF audio datoteke


Također ima mogućnost reprodukcije i ostalih formata uz pomoć avcodec.library (MPEG Video 1/2, DiVX, XVID, MJPG, Cinepak, Indeo Video, PCM, MPEG Audio (Layer1-3)).

Za više informacija klikni na link u nastavku wwww.dvplayer.amistore.net.


Wings Battlefield 13.06.2015.
STATUS: Zanimacija Autor: VooDoo

Cherry-Darling nam donosi novu igru po imenu Wings Battlefiel. Igra se temelji na 3D zračnoj avio borbi , letite kroz kanjone i brda te pronalazite neprijatelja kojeg je potom potrebno uništiti.
Igra ima mogućnost igranja jednog igrača (do maksimalno četiri) , putem LAN-a ili djelenjem ekrana.


Wings Battlefield CD sadrži :

- AmigaOS4 Warp3D verzija
- AmigaOS4 Compositing verzija
- MorphOS verzija
- AROS x86 verzija
- osobni serijski broj ispisan na CD-u


Wings Battlefield se trenutno može naručiti kod slijedečih trgovina :
- Alinea Computer
- Amedia Computer France
- Amiga Store

Demo igre možete skinuti ovdje.

VideoClipper 2.0 09.06.2015.
STATUS: Video montaža Autor: Cim

Kevin Taddeucci je uploadao na OS4Depot verziju 2.0 svog alata za uređivanje videa za AmigaOS4.


Omiljeni alat za uređivanje videa za AmigaOS4 s novom verzijom dobiva nove značajke i ispravke bugova. VideoClipper dobiva snažnu kontrolu nad FFmpeg-om (umjesto do sada nad mencoder-om) kako bi mogli rezati i spajati video isječke, te organizirati njihov redoslijed, sada s mogućnošću da radite fadeove i druge efekte.
Sada se možete pomicati naprijed za jedan frame (ali nažalost ne toliko precizno i unatrag) tako da imate veću preciznost kod uređivanja. Program kontrolira MPlayer preko Arexx-a, tako da je sada lakše izrađivati video isječke visoke rezolucije na našim X1000. Sučelje VideoClipper-a sada dodaje sličice za točke uređivanja. Korisnici mogu ostvariti neko sofisticiranije uređivanje s NLE u Blender-u, ali VideoClipper je na neki način manje zahtjevan za naše sustave i pruža brzinsko rješenje za rezanje videa koje može snimiti u različitim formatima.

VideoClipper v2.0 download


A-EON i budućnost Amige - interview 07.06.2015.
STATUS: Kako i kuda idemo? Autor: Dooz

Trevor Dickinson (A-EON) je u Distrita interview odgovorio na popularna pitanja o budućnosti Amige i planovima koje A-EON ima sa najnovijim Amiga hardverom i softverom.

Najbitnini detalji su:
 • A-EON i Acube imaju zajednički roadmap za budući Amiga hardver i softver
 • A-EON je 100% neovisna kompanija koju nitko izvana ne financira
 • Prodaja AmigaONE X1000 bila je više od 200 i manje od 2000 jedinica
 • Pošto prodaja AmigaONE X1000 nije dovoljna za tvrtku, različiti softverski i hardverski projekti za NG i Classic Amige pomažu
 • A-EON nema nikakvu direktnu vezu sa bivšim Commodore/Amiga, ali ima licencu za ime AmigaONE, AmigaOS i Amiga boingball
 • Donesena je odluka o prestanku proizvodnje X1000 zbog nemogućnosti nabave glavnog CPU (P.A. SEMI)
 • Općeniti je zaključak da treba puno ulagati u softver koji će biti u mogućnosti pratiti najnoviji hardver
 • Amiga X5000 će u vrlom kratkom roku u proizvodnju prvih primjeraka
 • Cijena X5000 će biti manja nego X1000, ali ne dramatično (namjenjena je za power-usere)
 • X5000 je u praksi dosta brži (ponekad i 100%) nego CPU iz X1000, dijelom i zbog DDR3 memorije i brže glavne sabirnice (1333 MHz)
 • X5000 ima ugrađen U-Boot (ACube) kao boot menu (prisutan i u SAM 460CR)
 • Istražuje se LinuxPPC kao dodatno tržište za X5000
 • Još novosti će biti otkriveno tek na proslavama u sklopu 30 godina obljetnice Amige!

Više o A-EON može se pronaći na: www.a-eon.com

U-Boot 2015 01.06.2015.
STATUS: AmigaNG Autor: Cim

Novi U-boot 2015.a za Sam460 / AmigaOne 500 je dostupan je na aCube-ovoj online trgovini.

Značajke nove verzije su:


 • Novi redizajnirani GUI u 'Amiga' stilu, koji se omogućuje putem Menu -> Video Options -> Console -> Silent
 • Objedinjena podrška za Sam460ex i Sam460cr ploče
 • Podrška za USB EHCI, sada je podizanje sustava sa SD kartice vrlo brzo
 • Bolja podrška za USB uređaje
 • Uklonjeno ograničenje od 2 GB za USB stickove
 • Bolja kompatibilnost s novijim Radeon HD grafičkim karticama
 • Uvodena nova stavka u izborniku za promjenu preciznosti emulacije x86 gfx BIOS-a.**Ako Vaša grafička kartica pokazuju neke vizualne probleme
  kod podizanja sustava, pokušajte povećati preciznost emulacije x86 BIOS-a
 • Nove postavke za DDR2 ubrzanje: čitanje, pisanje, čitanje + pisanje (do 5% povećanje brzine na čitanja i do10% pisanja)P ostavljanje DDR2 ubrzanja dodano kroz novu stavku izbornika
 • Dodana podrška za stare Permedia2 grafičke kartice, zbog 'povijesnih razloga'**http://amigaworld.net/images/smilies/icon_smile.gif
 • Dodana je 'ping' naredba
 • Ispravljen bug u GPIO konfiguraciji serijskog porta
Prije nadogradnje, preporučujemo da pročitate priloženi vodič, posebno upozorenje o USB EHCI upravljačkom programu.

Ovo je ažuriranje dostupno u online trgovini, na ovoj stranici .

TuneNet 29.05.2015.
STATUS: Mjuza Autor: VooDoo

A-EON Technology ponovno u akciji! Od danas pridržava sva prava na razvoj,distribuciju TuneNet aplikacije.TuneNet je multi player za AmigaOS4.x koji ima mogućnusto reporodukcije raznih muzičkih formata (uz pomoć pluginova) te strimanje Radio stanica sa interneta.

Do sada je na njegovom razvoju radio Paul Heams ali zbog nedostatka vremena aplikacija već duže vremena nije bila osvježena.Zahvljaujuči A-EON Techonlogy kompaniji ova aplikacija kao i niz drugih biti će "spašena" te će se nastaviti njihov razvoj.

www,a-eon.com
www.tunenet.co.uk

MorphOS 3.8 15.05.2015.
STATUS: OeS Autor: VooDoo

MorphOS 3.8 dostupan za download! Razvojni MOS tim na službenim stranicama objavio je kompletnu listu noviteta koje nam donosi spomenuta verzija.Jedan od najbitnijih noviteta je taj , da MorphOS od ove verzije ima službenu podršku za ACube Sam460 matične ploče , te nekoliko vrsta Radeon grafičkih kartica iz AMD X1000 HD serije.

Kao i do sada za sve registrirane MorphOS korisnike ovaj update je besplatan . Svi Sam460 korisnici koji su zainteresirani da na svojim strojevima vrte navedeni OS , morati će izdvojiti 49 EUR-a.

www.morphos-team.net

Hollywood Player 6.0 12.05.2015.
STATUS: Multimedia Autor: Dooz

Izašao je Hollywood Player 6.0 koji je podržan za sve platforme koji podržavaju Hollywood (AmigaOS 3, AmigaOS 4, MorphOS, WarpOS, AROS, MacOS PPC & x86, ARM). Značajka Hollywood Playera je da je izvršni applet za prikaz isti i portabilan za sve platforme što nije slučaj sa executable formom. Na taj način se Hollywood multimedijalne datoteke kao applet mogu prikazivati na bilo kojoj platformi bez rekompajliranja u znatno manjem izvršnom kodu.Više informacija o Hollywood Playeru i naravno link za download je na:
www.hollywood-mal.com


MorphOS 3.8 15.05.2015.
Amiga Future 114 06.05.2015.
STATUS: Štampa Autor: VooDoo


Novi broj Amiga Future časopisa dostupan za distribuciju!Kao i do sada časopis dolazi u dvije verzije Njemačkoj i Engleskoj.

Tema broja posvećena je testiranju zadnje verziji Hollywood 6 multimedijalnog paketa!

www.amigafuture.de/ARHIVA: AmigaOS4/AmigaOS3 Latin-II podrška za WARP Web 03.05.2015.
STATUS: Vidi znakove - ČčĆ掞ŠšĐđ Autor: Dooz

WARP Web za prikaz naših znakova koristi Latin-II standard koji zadan kao default encoding. Na taj način svi preglednici u kombinaciji sa različitim operativnim sustavima ispravno pokazuju naša slova (ČčĆ掞ŠšĐđ). AmigaOS4 također koristi Latin-II kao lokalizaciju za Hrvatsku, dovoljno je u Prefs/Locale odabrati "hrvatski" i pripadni "croatian_ISO-8859-2" standard. U Prefs/Input je također potrebno odabrati "Hrvatski QWERTZ". Slično vrijedi i za ostale zemlje u našem susjedstvu.

U slučaju AmigaOS3 i upotrebe IBrowse i AWeb preglednika ne postoji HR lokalizacija, pa je potrebno nadopuniti operativni sustav sa podrškom za Latin-II standard. Za to je potrebno instalirati čuveni WarpHRII softverski paket koji smo napravili još davne 1999-e godine (Dooz, RatedRR).

WarpHRII arhiva može se preuzeti u ARHIVA sekciji.

WinUAE 3.1.0 19.04.2015.
U pripremi Autor: Dooz

Nova verzija WinUAE 3.1.0 je u pripremi (izdanje se planira u svibnju). Ova vrlo važna Amiga emulacija donosi nam proširenu podršku za Amiga proširenja i kartice, promjene u emulaciji Amiga chipseta i ispravljeni bugovi iz prijašnje verzije. WinUAE emulira i PPC Amige (BlizzardPPC i CyperstormPPC kartice). Moguće je pokrenuti AmigaOS4, dok je 64-bitna verzija WinUAE još uvijek u eksperimentalnoj verziji.

Više informacija se može pročitati na:
www.winuae.net


MorphOS na Amiga X5000?! 12.04.2015.
MorphOS čudo! Autor: VooDoo

Nakon dugo šuškanja i naklapanja neki dan je i službeno potvrđeno kako MorphOS port za novu generaciju Amiga X5000 stiže! Navedena informacija dolazi od strane MorphOS razvojnog tima i po njihovim riječima port bi trebao biti završen do jedanaestog mjeseca tekuće godine.A-Eon Amiga X5000
MorphOS


AmigaOS 4 podrška za više jezgri PPC procesora 12.04.2015.
AOS multiprocessing! Autor: Dooz

Hyperion Entertainment (proizvođač AmigaOS 4.1 PPC) trenutno radi na AmigaOS4 PPC podršci za multicore PPC procesore najnovije generacije za PowerPC matične ploče koje trenutno razvija i testira A-EON. Radi se o P5040/P5020/P3041 procesorima sa više jezgri. Kako AmigaOS nikad nije podržao multicore procesore ovo je jedan veliki zahvat koji će najvjerojatnije biti završen u AmigaOS 4.2 verziji operativnog sustava.

Više informacija se može pročitati na:
Multicore and Amiga: Present and Future


Hyperion Entertainment - normalni status kompanije 11.04.2015.
Sve OK! Autor: Dooz

Pravna situacija oko navodnog bankrota kompanije Hyperion Entertainment (proizvođač AmigaOS 4.1 PPC) se povoljno razriješila. U stvarnosti je došlo samo do administrativne pogreške i trenutna situacija firme je "Normal". Hyperion se na sudu morao pravno suprostaviti odluci o bankrotu. Kao i u svakoj pravnoj situaciji rješenje je trajalo mjesecima što je poprilično naporno za Amigaše navikle na bankrote Amiga kompanija.


amigawarp.org - nova WARP Web adresa i domena 06.04.2015.
Selidba završena Autor: Dooz

AmigaWARP organizacija sada ima novu Web adresu i vlastitu domenu - www.amigawarp.org. WARP je sada smješten u Hrvatskoj (Zagreb) na domaćim data poslužiteljima u web hosting tvrtci InfoNET. Jednostavnija adresa i nova lokacija poslužitelja će sada WARP učiniti dostupnijim i bržim za pristup za sve naše posjetitelje u regiji.


Uskrs 2015 05.04.2015.
Čestitka Autor: VooDoo

Ekipa AmigaWARP organizacije želi Vam sretan Uskrs.Warp3D za AmigaOS4.1! 03.04.2015.
3D Autor: CIm


Warp3D za Southern Islands grafičke kartice

A-EON Technology Ltd sa zadovoljstvom objavljuje da je prvo izdanje RadeonHD Southern Islands Warp3D drivera sada dostupno za kupnju i preuzimanje u AMIStore App Store-u.


Nakon stjecanje zajedničkog vlasništva nad Warp3D-om, kako bi upotpunili naš trenutni rad na driverima za Evergreen RadeonHD serije grafičkih kartica, zaposlili smo Hansa de Ruitera, specijalista za AmigaOS grafiku kako bi napravio Warp3D driver za novije Southern Islands chipsete.

U srcu novog Southern Island Warp3D drivera je W3D_SI.library koja pruža ubrzanje 3D grafike za odabrane Radeon HD 7xxx i Radeon Rx serije grafičkih kartica koje uključuju i Southern Islands grafičke procesorske jedinice (GPU). Driver je već prošao kroz nekoliko iteracija, te ga testiraju odabrani AmigaOS 4 beta testeri.

Warp3D-SI Značajke:


 • Podržava veće teksture (do 16384x16384 ako memorija to dopušta).

 • Performanse su manje ovisne o rezoluciji nego u prethodnim driverima, uključujući i prikaz na HD rezolucijama.

 • Dostavlja vrhove objekata (vertexe) grafičkom procesoru preko vertex buffera, a ne izravno kao niz komandi (što je bilo jedno od uskih grla starih Radeon drivera).

 • Koristi RadeonHD_RM.resource za dodjelu VRAM-a , što pruža učinkovitije upravljanje memorijom od vlastitog sustava.

 • Akumulira mala vertex polja u veće buffere što omogućava veće performanse kada se radi o puno malih operacija renderiranja

 • Ne zaključava cijeli grafički sustav između 3D_LockHardware () / W3D_UnlockHardware (), pa je manja vjerojatnost da će rušenje programa ili igre zamrznuti cijeli sustav

Kako bi upotpunio razvoj Hans de Ruiter je također ažurirao MiniGL, te je trenutna verzija 2.20 spreman za isporuku uz Warp3D.

Također su dostupni i novi nadograđeni RadeonHD driveri.

Registrirani kupci sada mogu preuzeti nove verzije 1.4 i 2.7 iz AMIstore-a.

Warp3D RadeonHD Southern Islands sistemski zahtjevi:

AmigaONE ili AmigaOS 4.1 kompatibilno računalo sa: -


 • AmigaOS 4.1 "Final Edition"

 • RadeonHD V1.4 ili V2.7

 • MiniGL - verzija 2.20 ili noviji


Morate imati jednu od sljedećih RadeonHD ili Radeon Rx Southern Island grafičkih kartica:

 • Radeon HD 7750-7970 serije grafička kartica (isključujući Radeon HD 7790)

 • Radeon R7 250X/265 (isključujući R7 250)

 • Radeon R9 270/270X/280/280X

Ova verzija je prvi Release Candidate (verzija 1.9).

S ovim izdanjem A-EON je još jednom nagradio svoje klijente, te potvrdio svoju predanost pružanju novog naprednog softvera za AmigaOS.

Želimo se zahvaliti Hansu De Ruiteru za svoj rad na ovom izdanju.


www.a-eon.com

ARHIVA - nova WARP Web sekcija! 29.03.2015.
Tko spremi taj ima Autor: Dooz

Otvorena je nova sekcija WARP Weba pod imenom ARHIVA. Ukoliko kliknete na gumb ARHIVA otvoriti će se popis svih datoteka koje se mogu pronaći i skinuti sa WARP Weba. Za sada su ovdje svi PDF WARP kalendari (2015, 1998), kao i PDF color reizdanja papirnatog časopisa WARP iz 1997-e odnosno 1998-e. U ovoj ćemo sekciji arhivirati sve WARP sadržaje i druge korisne datoteke za Warpovce.

AmigaONE 500 / SAM460cr - počele isporuke 24.03.2015.
Hardver Autor: Dooz

Acube Systems počeo je isporučivati naručene nove AmigaONE 500 modele bazirane na SAM460cr matičnoj ploči sa PPC procesorom na 1.1 GHz. Isporuke su kasnile zbog AmigaOS 4.1 FE (Final Edition) koji se standardno isporučuje u OEM verziji. Moguće je kupiti kompletan AMIGAONE 500 model sa cijenom od 761 EUR koji sadrži:
 • PPC460ex CPU 1.1 GHz
 • SAM460cr matična ploča (PCIex 4x, PCIex 1x, PCI, 6x USB2, Gigabit Ethernet)
 • ATI RadeonHD 5450 grafičku karticu
 • Silicon Image Si3114 kartica sa 4 SATA priključka
 • 2 GB DDR2 RAM
 • Interni LG SATA DCD/CD
 • LC-Power 2039MB midi tower
 • Seagate 3.5" 500 GB SATA 2 disk
 • AMIGAONE miš
 • AMIGA ONE tipkovnica
 • AmigaOS 4.1 FE OEMTko želi sam složiti Amigu - moguće je kupiti i samo matičnu ploču sa SAM460cr (1.1 GHz) sa uključenim AmigaOS 4.1 FE po cijeni od 539 EUR.
Više informacija je dostupno na: www.acube-systems.biz

NetSurf v3.3 16.03.2015.
Surfaj Autor: VooDoo

NetSurf v3.3 dostupan za download! Verzija 3.3 nam donosi tek neke ispravke prijašnjih grešaka te nema neke bitne novitete.
AmigaOS4 verziju NetSurf-a možete skinuti ovdje.
Više informacija o navedenom web pregledniku dostupno je na: www.netsurf-browser.org

WarpDT - picture datatypes 12.03.2015.
Picture decode specijalisti Autor: Dooz

U SOFTVER sekciji dodane su WarpDT picture datatypes koje služe za dekodiranje i prikaz grafičkih formata - neizostavni dodatak na svakoj Amigi, bilo to na 68k ili PPC platfformi. Dostupni su za sve Amiga platfome pa tako postoji podrška za AmigaOS3/68k, AmigaOS4/MorphOS i WarpOS PPC. Brzina ovih datatypes je najveća prednost uz naravno posebni Prefs program koji se izvrsno uklapa u operativni sustav i služi za zajedničko podešavanje parametara dekodiranja grafičkih formata. WarpDT postoje za JPEG, PNG, BMP, Photoshop i TIFF grafičke formate.
Više informacija o WarpDT dostupno je na: www.warpdt.co.uk

Swamp Defense 2 11.03.2015.
STATUS: Zanimacija! Autor: VooDoo

Swamp Defense 2 još je jedna u nizu kvalitetnih igara iza koje stoji AmiBoing ekipa! Igra dolazi u CD verziji (DVD omot sa kvalitetnim printom) ili se može kupiti/skinuti putem interneta.Cijena igre iznosi 16,99 EUR ,a može se kupiti na slijedećim mjestima :

- www.alinea-computer.de/
- www.amigakit.com/
- www.amedia-computer.com/
- www.amigastore.eu/

Za pokretanje igre biti će vam potrebna konfiguracija sa instaliranim AmigaOS 4.1 te neka grafička kartica (Radeon/Radeon HD).Swamp Defense 2 info
Apollo Core Phoenix 68020 08.03.2015.
STATUS: 68k hardver emulacija! Autor: Dooz

Emulacija 68k u FPGA čipu poprilično je napredovala pa se sada nudi kompletna 68020 kompatibilnost. Do sada je to bio slučaj samo za 68000. Brzina ovakve emulacije je preko 3x puta brža nego 68040/25 MHz ili oko 50x puta brže nego standardna A1200 na 14 MHz. SYS Info kaže da je to 680EC20 na 198 MHz! Uskoro će takvi čipovi biti brži i od najbržih 68060.
Više informacija o cijelom projektu dostupno je na: Apolo-core

The Secret of Middle City! 24.02.2015.
STATUS: Zanimacija! Autor: VooDoo

Konačno i malo vijesti iz svijeta igara! DreamsArtStudio zaslužan je za novu "point and click" avanturu , za sam koncept igre kao i ručno crtanje zaslužan je Stefano Buonocore. Službeni demo igre dostupan je za AmigaOS4, MorphOS i MacOS x .Windows verzija je u fazi testiranja te se izlazak za očekuje kroz nekoliko dana.www.gdg-entertainment.it

DreamArtStudio osnovan je 2008 godine od strane Stefano Buonocorea.Stefano je profesor umjetnosti koji je jedno vrijeme držao predavanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Napulju te radio u školi filma,televezije i fotografije.


AmigaOS4.lha
MoprhOS.lha
MacOS_X.zip

Hollywood 6 ! 22.02.2015.
STATUS: Multimedija! Autor: VooDoo

Tri godine nakon što je izišao Hollywood 5 Airsoft Softwair ponosno objavaljuje izlazak nove verzije koja nosi naziv Hollywood 6: Epihany! Po riječima autora Hollywood 6 je masivan updatekoji nam donosi pregršt noviteta i novih funkcija.
Treutno je Hollywood najjača multimedijalna alikacija za AmigaOS što znači da je nakon dugog niza godina skinula sa trona legendarnu SCALU!
Neki od noviteta koje bi trebalo spomenuti :

- podrška za više monitora
- podržano hardversko ubrzanje viedo projekcije na AmigaOS4 za nove RadeonHD drajvere
- potpuna podrška za AmiDock
- AHI drajveri optimizirani
- podrška za HTTP upload
- ...

Kao i do sada Hollywood 6 dolazi u CD izadnju ili kao mogućnost skidanja ISO image datoteke.Ono najvažnije za spomenuti kako Hollywood služi kao "most" između nekoliko platformi AmigaOS,Windows,Android,MacOS i Linux.Znači dovoljno je na bilo kojoj od spomenutih platformi pokrenuti Hollywood te završenu projekciju iskompajlirati za neki od sistema te je nakon toga bez ikakvih problema pokretati na istoj.

Za više informacija posjetiti službenu internet stranicu Airsoft Softwair-a -> www.hollywood-mal.com

A-EON & OctaMED! 16.02.2015.
STATUS: Mjuza! Autor: VooDoo

A-EON Technology ponovno u akciji! Uz sada već nekoliko otkupljenih prava na razvoj i distribuciju Amiga softvera došao je na red i OctaMED.Dakle od danas A-EON Technology pridržava sva prava na razvoj i distribuciju MED, OctaMED i OctaMED SoundStudio za AmigaOS uključujući MorphOS/AROS verzije.
Kao dio ugovora A-EON ima sva ekskluzivna prava za korištenje MED, OctaMED i OctaMED SoundStudio u svrhu marketinga ,promiđbe nove generacije AmigaOS-a.

Pročitaj više

MUI 4.0-2015R! 16.02.2015.
STATUS: Interfejs! Autor: VooDoo

Beta verzija MUI 4.0 dostupna za download!Kao i prethodni puta dolazi u dvije verzije AmigaOS4/PowerPC i AmigaOS3/68k.Za potpuno uživanje i igranje sa MUI postavkama biti će vam potreban ključ koji možete koristiti od starije MUI (3.8) verzije.

Zadnja stabilna verzija MUI-a je 3.9!

www.muidev.de/downloads

Hyperion Entertaiment bankrotirao? Hyperion to demantira. 14.02.2015.
STATUS: Noćna mora...ali izgleda da nije! Autor: Dooz

U Amiga zajednici odjeknula je poput bombe vijest da je Hyperion - proizvođač AmigaOS4 bankrotirao. Ipak sam Hyperion je to demantirao i naveo da je to administrativna greška koja će se u nekom razumnom roku ispraviti. AmigaOS4 je jedan izvrstan produkt koji garantira budućnost Amigama i da se takvo nešto desi bilo bi to zaista vrlo loša vijest za Amiga zajednicu.Ipak ovakva izgleda lažna "loša vijest" tjera na razmišljanje da podržimo Amiga kompanije što bolje možemo jer bez njih i nas korisnika - Amige kao alternativne računalne platforme neće ni biti. Ovo prvenstveno znači promjenu načina razmišljanja - ukratko maksimalno podržimo i kupujmo Amiga softver i hardver. Ovo se posebno odnosi na sam operativni sustav makar to bio AmigaOS4, MorphOS ili nešto treće, zavisi što kome najviše odgovara. Ipak je Amiga preživjela sve dosadašnje nedaće - idemo dalje i budimo SURVIVIOR kao što to prikazuje legendarna ilustracija iz davne 1996-e!Otvorenje SOFTVER sekcije na WARP-u! 10.02.2015.
STATUS: Svečano otvorenje Autor: Dooz

Nakon dugo vremena WARP Web ima implementiranu SOFTVER sekciju. Ukoliko kliknete na SOFTVER gumb otvara se klasifikacija i opisi najvažnjih softvera koje bi svaki Amigaš trebao imati za sve tri najzastupljenije platforme - AmigaOS4, Classic i MorphOS. Za sada su opisana dva sistemska alata za AmigaOS4 - daljnje opise možemo dodavati svakodnevno.
U planu je i jedna nova sekcija sa novim i zanimljivim sadržajima!

WARP IDE DALJE!

AMIGA IDE DALJE!

AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

Naj igra 2014! 08.02.2015.
STATUS: Zanimacija Autor: VooDoo

Francuski Amiga portal Obligment objavio je naj igru 2014 godine !

AmigaOS 68k

1. Tales Of Gorluth: The Tear Stone Saga (Amiworx Software (Patrick Nevian))
2. Renegade Deluxe 2014 (Kevin Darbyshire, Wayne Ashworth)
3. Smurf Rescue (Mikael Persson)

AmigaOS 4.x :

1. Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (Raven Software / LucasArts)
2. Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast (Raven Software / LucasArts)
3. Ace Of Hearts (Cherry Darling)

MorphOS :

1. Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (Raven Software / LucasArts)
2. Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast (Raven Software / LucasArts)
3. Amazing Voxel Bird Saga (Cherry Darling)

AROS :

1. Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (Raven Software / LucasArts)
2. Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast (Raven Software / LucasArts)
3. Amazing Voxel Bird Saga (Cherry Darling)

Za više informacija o igrama slijedi poveznicu u nastavku -> www.obligement.free.fr/hitparade/award2014.php

Protracker tutorial! 08.02.2015.
STATUS: Gledaj i uči Autor: VooDoo

Svi dobro znamo što je Protracker , a velika vjerojarnost da ga većina od nas nije dugo vremena pokrenula odnosno koristila.Pa ukoliko ste dobili želju malo se poigrati sa legendarnim AmigaOS trekerom preporučiti ću vam odlazak na YouTube.Od neki dan na YouTube-u možete pogledati Protracker video tutorial ,a po riječima autora video uradaka jednom tjedno biti će dodavan po jedan video na istu temu!

Protracker tutorial

Glasaj za naj igru 2014! 27.01.2015.
STATUS: Daj svoj glas Autor: VooDoo

Kao i svak godine ekipa Obligement portala organizira glasanje za naj igru 2014 godine. Znači u konkurenciju ulaze sve igre koje su izbačene u navedenoj godini i nisu sudjelovale prijašnjih godina, također igre koje nisu dovršene ne ulaze u konkurenciju za glasovanje!

Što se tiće platformi , možete glasati za AmigaOS4,AmigaOS 68k, MorphOS i AROS igre.Top tri igara svih platformi biti će objavljen 07.02.2015, do tada molimo Vas da svoj glas ostavite na poveznici u nastavku -> www.obligement.free.fr/hitparade/award2014.php . Hvala!

Amiga 1200! 24.01.2015.
STATUS: Amiga u koferu Autor: VooDoo

Većina nas barem jednom poželjela je neki Amiga laptop ili barem da strpa neku od svojih Amiga kofer pa da barem tako imamo prijenosnu Amigu.Na internetu se već na dosta mjesta moglo pronači informacije i slike kako to učiniti. Ovdje možete vidjeti kako je to izveo Sébastien Marchan , radi se o A1200/B1260,SCSI-Kit i 8GB flash kartica.

ImageFX & A-EON! 22.01.2015.
STATUS: A-EON napada Autor: VooDoo

Nakon što je od nedavno A-EON Technology ostvario prava na razvoj Aladdina 4D ponovno dobre vijesti od njih! Jučer su otkupili prava na razvoj zadnje verzije Image FX 4.5 Studio Edition za AmigaOS i MorphOS. Uz gore spomenute aplikacije A-EON paralelno radi na razvoju Personal Painta,libreoffice, octamed soundstudio ,a kako kruže glasine i Cyrus ploče stigle su do betatestera!Po svemu sudeći ovo bi mogla biti dobra godina za Amiga zajednicu ,a nebi bilo loše kada bi bilo više kompanija kao što je A-EON Technology.

www.a-eon.com

plipbox 0.6, mreža i Internet na A500/A2000! 18.01.2015.
STATUS: Umreži classic Autor: Dooz/Cim

Kako direktno umrežiti A500? Sa plipbox softver+hardver koji konvertira paralelni priključak na standardni Ethernet UTP moguće je umrežiti bilo koju Amigu. Kako one novije imaju druge brže alternativne načine umrežavanja ovo je posebno zanimljivo za low-end klasične Amige. Brzine su interesantne i dostižu čak 235 KB/s. Softver podržava sve potrebno da se novi port prijavi na TCP/IP stack.Što je to?

Plipbox je uređaj temeljen na arduino ploči koji omogućuje povezivanje low-end klasične amige putem etherneta na lokalnu mrežu. Uređaj premošćuje IP promet koji stiže putem PLIP-a sa adruinovog ethernet porta na amigin paralelni port.

U plip2slip projektu već je predstavljen uređaj koji koristi jeftini AVR 8-bitni mikrokontroler (koji se može naći na popularnim arduino pločama) kako bi se premostio mrežni promet s amiginog paralelnog porta na drugo računalo putem brze serijske veze s protokolom.Plipbox proširuje plip2slip projekt i zamjenjuje serijski link za IP promet s on-board ethernet portom. To Vam omogućuje da spojite amigu izravno na lokalnu mreži, bez bilo kojeg drugog stroja za posredovanje u komunikaciji.

Uz on-board ethernet port plipbox hardver je složeniji nego onaj za plip2slip, ali pokušalo se koristiti uobičajene i lako dostupne hardverske module kako bi se pojednostavila izrada ovog uređaja. To omogućuje čak i početnicima izradu svog vlastitog plipboxa.

plipbox homepage

Personal Paint 7.3a! 10.01.2015.
STATUS: Art & Design Autor: VooDoo

A-EON Technology Ltd nam donosi novu verziju Personal Paint-a koja dolazi za AmigaOS4.1 i AmigaOS 3.Ova verzija je besplatna za sve koji su kupili Personal Paint 7.3 putem AmiStore aplikacije.Valja napomenuti kako od nedavno sva prava na razvoj PPainta ima A-EON Technology Ltd i zahavljujuči navedenoj kompaniji za razvoj PPainta angažiran je Andy Broad (autor Sketchblocka) tako da u 2015 možemo očekivati još kvalitetnih poboljšanja i noviteta u samoj aplikaciji.

www.ppaint.com

Assist 2.0! 09.01.2015.
STATUS: Info Autor: VooDoo

Želite maksimalno iskoristiti mogućnosti vašeg AmigaOS-a? Ukoliko se ne snalazite unutar novog i modernijeg sučelja koje nam dolazi od pojave AmigaOS4.x ili ste jednostavno dugo bili van Amiga scene i zaboravili što i kako funkcionira Assist aplikacija je idealno rješenje za vas!


Assist je bogata baza podataka sa svim korisnim ifnormacijama vezanim uz korištenje AmigaOS-a te njegovog maksimalnog iskorištavanja.Svi djelovi OS-a,neke bitnije aplikacije kao i njegove funkcije detaljno su opisani ,a opis prate i slike.Način na koji je Assist "posložen" ostavlja vrlo profesionalan dojam na korisnika.Kako bi pokrenuli Assist 2.0 biti će va, potrebna Amigu sa minimalno instaliranim AmigaOS 4.1 , a za download posjetite OS4Depot.

Amiga Future 112! 07.01.2015.
STATUS: Štampa Autor: VooDooAmiga Future 112 gotov te spreman za distribuciju ! Časopis slijedi dosadašnju praksu što znači da izlaz u dvije verzije njemačkoj i engleskoj.
Cijena časopisa iznosi 6,50 EUR ,a sa CD-om u paketu 9,50 EUR.

Neke od zanimljivosti koje su testirane i obrađene u ovoj broju :
 • AmigaOS 4.1 Final Edition
 • VoxelNoid
 • Icaros Desktop

Za više informacije slijedi poveznicu u nastavku -> www.amigafuture.de


ACA 1221! 06.01.2015.
STATUS: Hardveraj Autor: VooDoo

Ponovno dobre vijesti za sve one koji koriste classic Amige! Prema informacijama koje su potekle od Individual Computers tvrtke koje se bavi razvojem hardvera za classic Amige, početkom trečeg mjeseca ove godine u prodaju bi trebala biti puštena nova kartica koju će nositi naziv ACA 1221.Kartica će biti opremljena sa 68EC020 na 16 MHz i dolaziti ce sa 9 MB.Invoacija u odnosu na prethodnu karticu odnositi će sa na to da će biti mogućnost "proširenja" kartice pomoću kodiranja . Povečanje memorije 17 MB , 33 MB , 63MB, pristup MAPROM-u, povečati brzinu samog procesora 21.28 MHz ili 28.38 MHz.Osim tih mogućnosti korisnici će moći smanjiti brzinu takta procesora kako bi postigli što bolju kompatibilnost sa straijim igrama/programima ili poboljšali performanse chip memorije.Cijena kartice trebala bi iznositi oko 70 EUR štoje prilično realno kada se uzmu u obzir sve mogućnosti koje će pružati ACA 1221.

Na službenim internet stranicama Individual Computers-a još uvijeke nema nikakvih informacija o ACA 1221 tako da ćemo pratiti daljnji razvoj te vas na vrijeme vas obaviještavati.


WARP 2015 kalendar! 02.01.2015.
STATUS: WARP kalendar Autor: Dooz

U skladu sa novogodišnjim raspoloženjem WARP organizacija je izdala prigodni kalendar za 2015-u! Zadnji je kalendar WARP izdao daleke 1998-e, novi je u istom stilu kao znak tradicije. Izrađen je 100% na AmigaOS 4.1 (Final Writer) - naravno sa novim motivima i događajima koji su obilježili Amiga scenu u prošloj godini. Trenutno je rađen za HR, ali moguće su različite verzije, pa ako ima interesa možemo ga prilagoditi - javite nam!

Kalendar je dostupan kao download u PDF formatu:

WARP_Kalendar_2015.pdf
E-UAE 1.0.0 02.01.2015.
STATUS: Emulacija Autor: VooDoo

Nakon skoro četiri godine rada Álmos Rajna izbacuje finalnu verziju E-UAE JIT emulatora za PowerPC (AmigaOS4,MorphOS,MacOSX) procesore.Za više informacija kao i za download posjeti službeni E-UAE JIT blog .

Smurf Rescue 01.01.2015.
STATUS: Spasimo štrumpfa Autor: VooDoo

Nova godina nam započinje sa novom igrom za classic Amige!Minimalna konfiguracija za Smurf Rescue je Amiga 1200 sa 030 ubrzivačkom karticom i barem 4 MB.
Igra koristi grafiku iz Lollypop-a ,a semplovi su ripani iz filma The Smurfs gdje je glas posuđen od dobro poznate Katy Perry. Uz Smurf Hunt ovo je druga igra za Amige sa strumpf ;) tematikom.


Smurf rescuese može skinuti kao adf (botabilna) ili LHA (HD instalacija).
www.hipooniosamigasite.org/smurf


website traffic analysis