AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici INSIDER
Igre ARHIVA AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2018
AmigaWARP Organizacija
PROMJENJENO:
31.12.2017
Email:
contact@amigawarp.org


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP


Arhiva novosti:
2016
2015
2014
_
Prosinac: NOVOST MJESECA

A-Eon RadeON Polaris driver


Studeni: NOVOST MJESECA

Wings Remastered A1222


Listopad: NOVOST MJESECA

AmiWest i Amiga32


Rujan: NOVOST MJESECA

FEMU Apollo/Vampire 68080


Kolovoz: NOVOST MJESECA

Vampire V4


Srpanj: NOVOST MJESECA

Enhancer v1.3


Lipanj: NOVOST MJESECA

AOrganiser


Svibanj: NOVOST MJESECA

20 godina WARP-a


Travanj: NOVOST MJESECA

Revision 2017


Ožujak: NOVOST MJESECA

Hollywood 7


_
Veljača: NOVOST MJESECA

LibreOffice BETA AOS4


_
Siječanj: NOVOST MJESECA

AmigaWARP kalendar 2017


Download HR: WARP_CALENDAR_2017.pdf
Download ENG: WARP_CALENDAR_2017_ENG.pdf
Hyperion službena izjava (Cloatno tužba) 31.12.2017.
Status: Situacija iz drugog kuta Autor: Dooz

Hyperion je pred kraj 2017-e službeno na svojim web stranicama odgovorio na tužbu Cloanta. U izjavi za javnost potvrđuju svoje ekskluzivno pravo na AmigaOS i najavljuju obranu svojih prava kojima je izvor nagodba sa Amiga Inc. 2009-e godine. Na adresu Hyperiona je službeno stigla sudska tužba iz USA. Hyperion žali za takvim razvojem događaja, kao i za propuštenom prilikom za dogovorom koji se odigrao na Amiga32 show ove godine. Hyperion također navodi da je Cloanto uz svoj proizvod Amiga Forever uključio AmigaOS 4 za što nije imao prava kao i pripadnu zaradu. Najvažniji dio izjave je pravo na eksluzivno pravo na distribuciju i licenciranje AmigaOS u bilo kojoj formi kao nezavisni proizvod i uz hardver. ovo vrijedi i za razvoj AmigaOS za 68k i PPC platformu.

Hyperion entertainment
Cloanto sudski tuži Hyperion 31.12.2017.
Status: Loša stvar.... Autor: Dooz

Zaista smo htjeli završiti ovu godinu sa nekom vedrijom vijesti ali nažalost svjedoci smo novog sudskog postupka oko svega što ima u sebi Amiga ime. Cloanto je u USA službeno pokrenuo sudski postupak protiv Hyperiona u vezi prava na ime "Amiga". Sve je to malo kompliciranije pa tako Cloanto dovodi u pitanje licencirana imena AmigaOS, AmigaOne i boingball logo. Također spor je oko prava na prodaju AmigaOS 3.1 i 1.3 operativnih sustava i Kickstart ROM. Problemi su naravno i oko samog imena "Amiga" koji je Cloanto pokušao registrirati početkom 2017-e nakon što je od toga odustala Amiga Inc. koja je očito prestala postojati jer ako u browser upišete www.amiga.com....tamo vlasnika više nema. Zanimljivo je da do trenutka kada je Amiga Inc. prestala postojati Cloatno nije polagao pravo na Amiga ime, dok sada to odjednom čini? U principu Cloatno je kupio štošta u vezi Commodore-Amiga naslijeđa i koristi to u svrhu Amiga Forever emulacije - ali nikada nije kupio trademark "Amiga". Hyperion s druge strane želi registrirati svoja licencirana imena AmigaOS, AmigaOne i boingball logo. Dokumentacija o parnici kojoj je Hyperion dobio ova prava je javno dostupna na internetu, dok je nepoznato što ima Cloanto. Vrlo je teško nama laicima odgonetnuti takve ugovore, ali kada stvar dođe na sud svašta je moguće!? U praksi Cloatno nam vrlo malo toga može ponuditi jer nikada ništa nije novo napravio za Amigu nego samo reciklira emulaciju i ponovno nam lijepi cijenu na nešto što smo davno već kupili uz Commodore-Amigu. Čak niti emulaciju nisu kupili sami nego koriste UAE. S druge strane Hyperion radi na budućnosti i aktivno kreira nove verzije Amiga operativnog sustava pa je tako napravljen AmigaOS 4.0/4.1. U svakom slučaju Cloatno nam nema što ponuditi osim zamrznutog stanja i propadanja platforme, dok Hyperion pokušava napraviti najbolje što može tako što radi na AmigaOS 4 i podršci za PPC hardver od čega su najnovije AmigaOne X5000 i A1222 Tabor. U finalu ishod ovog spora neće donijeti ništa dobro za Amiga zajednicu jer se troše novčana sredstva na krive stvari u ionako teškoj situaciji u kojoj se nalazi Amiga zajednica. Da li je dogovor između Cloatno - Hyperion bio moguć zaista neznamo, ali znamo tko je čitav problem započeo. Naime upravo je Cloatno pokušao registrirati "Amiga" trademark početkom 2017-e i upravo je isti Cloatno započeo sudski spor. Hyperion u svojoj nagodbi sa Amiga Inc. ima klauzulu da u slučaju napuštanja/problema sa trademarkom može iste zaštiti dok za Cloatno neznamo što ima... možda nova nagodba jer cijela stvar financijski vrlo malo vrijedi?SimpleMail 26.12.2017.
Status: Email klijent Autor: Dooz

SimpleMail je portabilni email AmigaOS3/AmigaOS4/MorphOS klijent. Uključuje punu POP3 i SMTP podršku, ako i djelomičnu IMAP podršku. Uz YAM ovo je definitivno najbolji izbor email klijenta za AmigaOS. Pogodniji je od YAM-a za slabije konfiguracije jer ne koristi MUI tako da će ćesto biti izbor za AmigaOS3 68k konfiguracije.

SimpleMail
Sretan Božić 25.12.2017.
STATUS: Blagdanska Autor: Dooz

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2018. godinu!Četiri godine Amiga WARP! 14.12.2017.
Status: Obljetnica! Autor: Dooz

Stigla nam je nova obljetnica od "buđenja" Amiga WARP-a prije točno četiri godine! Tog maglovitog zimskog dana 14.12.2013-e godine donesena je odluka koja je za sobom povukla određeni stupanj odgovornosti da stvar traje jer se iza svega krije velika količina energije i volje koje ne nedostaje jer svi smo mi - fanatični Amigaši! Kako nazvati nas par korisnika koji "održavaju vatru na svetom ognju" koji bi u realnom svijetu već davno ugasnuo što mi nismo dozvolili tako da eto ipak idemo dalje. U svemu tome nije bitno što imamo nekoliko softverskih i hardverskih "kampova" jer dodatni izbor nimalo ne šteti nego doprinosi sigurnosti naše Amiga platforme. Sada nakon četiri godine vlada zadovoljstvo da je WARP probuđen iz stanja mirovanja koje su trajale od devedesetih i nema straha za budućnost jer se mi u WARP-u trudimo maksimalno i bilježimo napredak. Vremena i sredstva za razvoj i realizaciju novog hardvera i softvera su danas puno povoljnija nego prije i sve nam to ide u prilog jer iskreno s obzirom na ukupnu situaciju Amige općenito na ovim prostorima napredovati ćemo samo naprijed kao i do sada!AMD Polaris grafički driveri za AmigaOS 4.1 09.12.2017.
Status: Najnoviji driveri za najnovije kartice Autor: Dooz

Najnoviji Enhancer Software 2.0 podržati će sa RadeonHD driverom 3.3 najnoviju tehnologiju AMD grafičkih kartica pod nazivom Polaris. To je četvrta generacija grafičkih kartica (Graphics Core Next - 14 nm FinFET) sa prefiksom "RX" kao što su RX 4xx i RX 5xx. To je upravo ono što je sada aktualno u PC svijetu i može se reći da je Amiga po driverima za grafičke kartice sada u uhvatila priključak sa najnovijim tehnologijama. Novi driver također lomi dosadašnju barijeru od 256 MB grafičke memorije što je do sada bio slučaj. Izglda da se sa AmigaOS 4.1 polako priprema situacija za izlazak AmigaOne A1222 Tabor koja će od ovakvih drivera imati velike koristi i zasigurno postati okosnica prve nove dostupne Amige još od doba Commodorea. Možda ovo bude pravi nasljednica legendarne A1200!Netsurf 3.7 68k 09.12.2017.
Status: Najbolji browser za AOS3 Autor: Dooz

AmigaOS3 web browser je bila bolna točka, ali ovdje stanje popravlja novi Netsurf 3.7 za 68k Amige. Iako je Netsurf tvz. lightweight među Web browserima ipak će za upotrebu zahtijevati najjače 68040/68060/Vampire 68080 Amige sa dovoljno memorije. U novoj verziji dodan je YouTube streaming 3gp datoteka kroz ffplay, brže učitavanje jpeg slika i update na najnoviji source od verzije 3.7.

Netsurf 3.7 68k
glUAE 03.12.2017.
Status: Emulacija da se ne vidi... Autor: Dooz

Izašao je glUAE koji neprimjetno integrira AmigaOS 68k aplikacije u AmigaOS4. S korisničke strane moguće je startati igre i programe transparentno ako recimo kliknemo na ADF, DMS, HDF datoteke koje čuvaju AmigaOS3 diskete i hard diskove. Moguće je transparentno startati i kompletan AmigaOS3. Sve se to odvija pod UAE emulacijom koji glUAE integrira kao AmigaOS4 aplikaciju. Pomoću jednostavnog GUI-a moguće je mijenjati različite parametre i kontrolirati startanje starih aplikacija. Vrlo koristan alat koji čini UAE jednostavnim za korištenje bez ikakvih specijalnih znanja koje inače moramo definirati unutar UAE config fileova što ponekad nije baš user-friendly kao što smo navikli na Amigama.

glUAE OS4DEPOT
Novost mjeseca - studeni 2017 (Wing Remastered) 01.11.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Nakon burnog listopada očito slijedi "zatišje" u studenom jer su svi eto "ispucali" svoje favorite za dva najveća Amiga sajma. Tako sada više nema bombastičnih najava koje treba u slijedećim mjesecima i materijalizirati. Za novost ovog mjeseca odlučili smo se za fantastičnu igru Wings Remastered koja je dostupna za MorphOS, AROS x86 i AmigaOS4. Izuzetna vijest koja je utjecala na ovu odluku je optimirani port ove igre za A1222 na kojoj radi Daytona - Daniel Müßener koji marljivo isprobava svoje umijeće na portanju igara na A1222. Zanimljivo je pojava u kojoj su se također pritajio Vampire tim koji je obećao V4 Vampire verzije kao standalone, A500 i A1200 u slijedećem razdoblju kraja 2017-e odnosno prvi kvartal 2018-e. Očito su i oni sada zaposleni kao i Hyperion da završi drivere za A1222 Tabor za koju nemamo vijesti kada će biti završena i komercijalno dostupna. U svakom slučaju naše je mišljenje da ćemo teško u 2017-oj godini vidjeti Vampire V4 ili A1222 tako da je bolje odmah prizemljiti očekivanja. Ako nas ipak netko iznenadi - biti ćemo jako iznenađeni!Novi Quake II RTG za AmigaOS3 26.11.2017.
Status: 68k Quake II Autor: Dooz

Napravljen je novi RTG engine za 68k Amige pod AmigaOS3 uz dodatak da ovaj radi na WarpOS. Ovaj engine je još uvijek u razvoju ali su rezultati dostupni za download. Ovaj RTG port bi se mogao uspješno vrtiti na 68060 Amigama, ali ipak doći u potpnosti do izražaja na Vampire akceleratorskim karticama kao i na budućem Vampire V4 standalone. Na ovaj način je i 68k Amiga dobila svoj Quake II port.

Quake II RTG
GCC AmigaOS3 2017-2 26.11.2017.
Status: Development podrška za AOS3 Autor: Dooz

AmigaOS3 je bogatiji za najnoviju verziju razvojnog okruženja u okruženju GCC projekta. Uključena je podrška za GCC 2.95.3 i podrška za M68000/010/020/030/040/060 kao i za koprocesore M68881 i 68882. Ova verzija je dostupna za download na Aminetu.

GCC 68k 2017-2
Wings Remastered i druge igre na A1222 Tabor 18.11.2017.
Status: A1222 igre Autor: Dooz

Daniel Müßener marljivo radi na Amiga portovima igara koje su optimizirane za AmigaOne 1222. Sada je na red došao Wings Remastered. Ova verzija se razlikuje po tome što je kompajlirana za A1222 specijalni SPE FPU uz upotrebu Warp3D drivera koji istina dosta koristi standardni FPU koji A1222 mora emulirati. Ipak Tabor radi savršeno brzo i u takvim uvjetima kao što se može vidjeti u priloženoj youtube Wings u akciji. Očito brzina A1222 može u cjelini premostiti čak i neoptimizirani za ovu AmigaOne platformu pa većinu postojećeg softvera niti neće biti potrebno specijalno pripremati što je osobito važno za stari softver. Osim Wings Remastered napravljen je port VoxelNoid i VoxelBird.

Wings Remastered A1222 youtube
RESHOOT R 11.11.2017.
Status: Nova klasična igra Autor: Dooz

Izašla je nova igra za AGA Amige u tradicionalnom arkadnom pucačkom stilu. Zaista dobra vijest jer je igra jako dinamična i tipičnom Amiga stilu i što je najbolje - postoji samo Amiga verzija. To je pravi pristup jer jedino Amiga-only verzije mogu dovesti nove korisnike koji će kupiti nove Amige. Obična neproširena A1200, A4000 i CD32 je sasvim OK za Reshoot jer su u upotrebi prvenstveno Amiga specijslni čipovi čisti assembler! Autor RESHOOT je Richard Lowenstein koji je ujedno i autor poznatih drugih Amiga igara poput Persian Gulf Inferno i Wendetta 2175.

RESHOOT R
Amiga Joker časopis 11.11.2017.
Status: Opet je izašao Autor: Dooz

Legendarni Amiga Joker časopis koji je izlazio od davne 1989-e do 1996-e opet je s nama. Izašao je novi broj papirnatog Amiga časopisa u Njemačkoj koji je dostupan počevši od 14-og studenog. Ekipa iza Amiga Joker je ona iz originala i čvrsto su odlučili nastaviti svoj posao nakon duže pauze. Ova činjenica i visoko posjećen Amiga sajam Amiga32 govore u prilog činjenici oporavka Amige na Njemačkom tržištu koji je prvi pokazatelj situacije općenito.

Amiga Joker
AmigaOS 3.1 update 01.11.2017.
Status: Hyperion podržava 68k? Autor: Dooz

Hyperion je najavio razvoj na update AmigaOS 3.1. Ostale verzije 3.5 i 3.9 nisu pod kontrolom Hyperiona jer je te update radio Haage & Partner. Najavljeni popravci nisu niti premali niti preveliki i očito su namjenjeni korisnicima AmigaOS3 na postojećim Amigama, Vampire i WinUAE što će poboljšati podršku i olakšati svakodnevno korištenje AmigaOS3. Popravci uključuju 64-bit podršku za diskovne sustave uz pripadne nove verzije diskovnih alata kao što su Format, DiskCopy, HDToolBox, Mount i radove na Fast File System. Također bolji support za FPU i od sada će 68060 biti propisno podržan od strane operativnog sustava. Također prevođenje ostatka dijelova OS iz BCPL u C. Također će i ostali dijelovi AOS3 biti popravljeni poput:
 • audio.device
 • asl.library
 • Compugraphic fonts: bullet.library
 • Intellifont program
 • diskfont i fixfonts
 • icon.library
 • iffparse.library
 • installer
 • iprefs
 • locale
 • parallel i serial device
 • ramlib i ramdrive
 • rexxsyslib
 • scsi.device
 • speak-handler
 • Sys: Utilities/More
 • layers.library V45
 • execute command V45
 • Shell V46

Hyperion Entertainment
Novost mjeseca - listopad 2017 (AmiWest i Amiga32) 01.11.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Može se reći da je listopad ove godine zaslužio titulu najsnažnijeg mjeseca ove godine po novostima u Amiga svijetu. Tome su pridonjela i dva glavna Amiga sajma AmiWest i Amiga32 za koje su očito vezani neki rokovi za nove produkte. Ipak može se reći da su apsolutno svi zakazali da stave nove produkte u prodaju (makar su htjeli) ali za razliku od prije uspjeli su prikazati na spomenutim sajmovima hardver i softver koji radi sasvim OK. Jedini koji nije prikazao svoje produkte je phase5 iako su već objavili cjenik. I tako je eto na svakom koraku bilo sve puno Vampire i AmigaOne modela koji stvarno rade, AmigaONE A1222 vrtila je AmigaOS 4.1 vrlo brzo i pouzdano kao i Vampire modeli AOS3 u različitim izvedbama. Nikako nismo uspjeli ustanoviti da li je prikazan V4 model koji radi, pa eto pretpostavljamo da nije? Ali zato su prikazani Vampire V2 u A500 i A600 sa novim FPU ubrzanjima. Na kraju niti Vampire V4 niti A1222 nisu "pogodili" deadline i prvi napravili neko službeno predstavljanje završenog produkta. Za A1222 fale NIC i sound driveri u AOS4, a i prilagodbe za specijalni SPE FPU se pokušavaju dovršiti. Da li će netko od njih izdati završeni produkt do Božića recimo!? Nisu najavljivali. Ali na kraju pozitivno je to da Amiga ide dalje jer su AmiWest i posebno Amiga32 sa stotinama posjetitelja dokazali da se stvari ipak kreću - nabolje! Naime na Amiga32 su se našli i neki originalni tvorci Commodore Amige (Dave Haynie, Ron Nicholson, Jeff Porter) koji se sigurno pitaju... da li moguće da naša Amiga još uvijek živi i napreduje!Amiga32 show novosti 29.10.2017.
Status: Najveći Amiga show Autor: Dooz

U njemačkoj se održao trenutno najveći Amiga show danas - Amiga32. Na istom su se mjestu našli svi glavni "igrači" na Amiga sceni pokazujući svoja nova postignuća i proizvode. Dobra je stvar što pokazuju proizvode koji zaista rade, ali nisu još u prodaji....a ne kao nekad najave nečega što još ne postoji. Amigaši više nisu nimalo "naivni" i legendarni izraz "biti će gotovo za dva tjedna" više ne pali! Znači i dalje dugo čekamo, ali ima napretka. Ukratko oni koji su i "online" imali što pokazati - to se vidjelo i na Amiga32, dok oni drugi nisu imali što pokazati. Zanimljivo je da nismo vidjeli skoro pa ništa od novog phase5 osim pločica bez komponenti. A-Eon je pokazao ono što je bilo i na AmiWest od čega se posebno izdvaja AmigaOne A1222 u radu pod AmigaOS4 jer novi RadeON driveri i probijena 256 MB barijera još više daju brzinu ovoj novoj Amigi. Vampire tim je je ono što smo najviše čekali za Amiga32 i bome se isplatilo - imali su raznovrstan štand sa V2 i V4 standalone izvedbama Vampire tehnologije. Također su uokolo motali tvorci Vampire te promovirali i demostrirali brzinu novih 68k Amiga. Nadajmo se da će A1222 i Vampire V4 uskoro u stvarnu prodaju što se još nije dogodilo. Da li će to motivirati sada sve Amigaše da napokon kupe novi hardver i tako počne nova era u kojoj bi novi softver mogao doći do izražaja? Vidjeti ćemo.....IBrowse 2.5 29.10.2017.
Status: Legendarni browser Autor: Dooz

Nastavlja se razvoj IBrowse koji je prikazan na AmiWest i Amiga32 Amiga sajmovima. IBrowse je ostao u srcima mnogih Amigaša kao browser koji je spašavao situaciju kada doslovno nismo imali niti jedan drugi browser. AWeb i Voyager su također obilježili to razdoblje s time da je Voyager source code sada slobodno dostupan pa očekujemo i razvoj na tom frontu. Nova verzija IBrowse još nije dostupna i ovo je samo najava novih osobina koje će biti dostupne u novoj veziji:
 • Osim OS3, napravljena je i OS4 native verzija što je popriličnp komleksan zadatak
 • AmiSSL v4 (sa podrškom za Altivec u kombinaciji sa OS4)
 • MUI 4.0 i 5.0 podrška
 • Alpha Channel (OS4)
 • 4Gb+File/Downloads (OS4)
 • Podrška za OpenSearch

IBrowse homepage
Netsurf 3.7 28.10.2017.
Status: Browser po Amiga mjerilima Autor: Dooz

Izašla je najnovija verzija Netsurf browsera koji jedini u današnje vrijeme pokušava isporučiti puno na platformama koje imaju ograničen hardverske i softverske resurse. Stvar je prinicpa podržati ovakave proizvode koji nam omogućavaju takve performanse pa je tako Netsurf podržan i na AmigaOS4, AmigaOS3, Linux, RISCOS, Haiku, BeOS, Atari, MacOS i na kraju i na Windowsima.

Netsurf
MUI Base 4.0 28.10.2017.
Status: Moramo imat neku bazu... Autor: Dooz

Jedina nova brza i fleksibilna baza koju imamo je MUIBase. MUI ovoj bazi omogućuje GUI koji je jednostavan i ovo je idealan program za bilo što treba unos u bazu u kućnoj jednostavnijoj upotrebi. Dostupni su automatski proračuni, generiranje izvještaja i izvoz podataka. Nova verzija je dostupna na MUIBase home page:

MUIBase
Codebench 0.55 28.10.2017.
Status: Programiranje Autor: Dooz

Developerski alat i okruženje za AmigaOS4SDK doživio jer update nakon čak četiri godine. Ovaj update podržava i update za novi SDK koji će uskoro izići i izvorno podržati novi AmigaOne X5000 odnosno A1222 hardver.

Codebech home page
AmiWest 2017 novosti 22.10.2017.
Status: Sve realno, nema obećanja Autor: Dooz

Polako je prošao udarni termin AmiWest Amiga show koji eto slavi 20-godina postojanja. Može se reći da su izostala uobičajna bombastična obećanja i najave te za promjenu govorilo se samo o onome što je u zadnjih godinu dana napravljeno i što će vrlo brzo biti dovršeno. A-Eon (Trevor) i Hyperion (Sollie) su zajedno prezentirali novosti koje te dvije kompanije rade i koji su daljni planovi. Novosti ima - i to je ovaj puta softver. Ukratko to bi bilo slijedeće:

 • Izlazi Enhancer Software package v2.0 koji primarno donosi novi RadeonHD driver v3.3
 • Novi RadeonRx grafički driver sa podrškom za najnovije Polaris grafičke kartice
 • RadeonHD po prvi puta u Amiga svijet uvodi podršku za 64-bitnu memoriju na grafičkim karticama što donosi premoštenje barijere od 256 MB koju smo do sada imali - sada se koristi cijela grafička memorija
 • Po prvi puta je pokazana A1222 koja radi pod AmigaOS 4.1 zajedno sa novim RadeonHD v3.3 driverima i podrškom za Warp3D i Warp3D-SI
 • Nepoznat je datum izlaska A1222 u prodaju jer nisu završeni driveri za mrežnu i zvučnu karticu, čim ti driveri budu gotovi A1222 je spremna za komercijalizaciju
 • Za A1222 se također radi FPU emulacija koja bi trebala premostiti probleme sa starim softverom koji zahtijeva standardni PPC FPU (A1222 ima FPU ali isti nije kompatibilan sa standardnim PPC implementacijama)
 • A-EON će svoj softver raditi u izvornom načinu SPE FPU koji je ugrađen u A1222 kako bi se ostvarila maksimalna brzina. Hyperion će ponuditi SDK razvojne alate koji će omogućiti developerima iste opcije koje koriste ugrađeni SPE FPU
 • Ciljana cijena A1222 je i dalje 400 EUR za matičnu ploču sa procesorom
 • AmigaOne X5000 prodaja ide sasvim OK iako AmigaOS nije potpuno optimiziran za hardver. Kako ide vrijeme tako će se optimizacije uvoditi i poboljšavati (recimo CopyMem rutine).
 • Hyperion ne spominje podršku u AmigaOS za više jezgri procesora niti najavljuje nikakve planove osim prioriteta za dovršenje A1222 i optimizaciju X5000
 • Na sajmu je izložena AmigaOne X5000 koja radi po d MorphOS
 • Već su započeli radovi na Amiga laptopu (niže je slika) koji se temelji a A1222 koje je najavio Hans de Ruiter. Sve je već završeno jer je Tabor A1222 ima vrlo nisku potrošnju i trenutno se radi design kučišta


Trevor blog - A1222 pod AOS4 u akciji! 16.10.2017.
Status: Svaki put malo više info... Autor: Dooz

Udarna vijest najnovijeg Trevorovog Amiga bloga je A1222 o kojoj ništa nismo čuli mjesecima. Obično nikakva vijest znači lošu vijest, ali eto plan je da za par dana na AmiWest i Amiga32 Amiga sajmovima konačno u javnosti i stvarnosti vidimo A1222 kako radi pod AmigaOS4. Uz to ide na blogu je dostupan kratki impozantni video (dolje je link) koji prikazuje A1222 kako sa lakoćom pokreće zahtijevne 3D demoe, Odyssey web browser i Final Writer pod 68k emulacijom i druge prikazane softvere. Trevor je ovaj blog ovog puta napravio upravo na A1222. Vidi se da je u A1222 ugrađena dovoljno jaka RadeON grafička kartica pa CPU/FPU i nije u nekoj prevelikoj zauzetosti. Trevor spominje kako mrežni i sound driveri još uvijek nisu 100% završeni i kako FPU optimizacija dobro napreduje. Ne spominje se datum komercijalnog izlaska AmigaOne A1222. Također se u blogu spominju i druge zanimljive novosti, osvrti i komentari....pa da ne dužimo...

Trevorov Amiga Blog


AmigaOne A1222 AmigaOS4 youtube video
AmigaOne A1222 Tower57 preview 15.10.2017.
Status: Još brže. još bolje Autor: Dooz

Daniel Mussner objavio je youtube video najnovije verzije Tower57 kako radi A1222. Još više optimizacije dovelo je do povećanja performansi jer se čitava ugra ne upotrebljava napredne funkcije RadeON grafičke kartice nego native kod za SPE FPU unutar glavnog CPU A1222. Na ovaj način je pokazano kolike su performanse SPE FPU jer je tokom igre brzina izvršavanja uvijek veća od 30 fps.

A1222 Tower57 youtube video
Vampire hardFPU = 73 MFLOPS 14.10.2017.
Status: Sky is the limit Autor: Dooz

Apollo tim je prikazao dosad najjače rezultate svoje 68k FPU implementacije za Vampire kartice koje su dosegle čak 73 MFLOPS (SysInfo) odnosno 45 MFLOPS (SysSpeed) na običnoj Vampire 500 (V2). Hard FPU nije softverska emulacija nego koristi funkcije Apollo FPGA kao native pozive za FPU operacije (pravi koprocesor). Hard FPU je namjenjen za nadolazeći Vampire V4 sa jačim i većim Cyclone 5 FPGA jer na prethodnim karticama nema dovoljno mjesta za ove kompletni hardverski FPU. Trenutna implementacija uključuje samo neke najviše korištene FPU operacije tako da će nadolazeća V4 implementacija biti još brža dodatno i samim time što je FPGA brži općenito plus implementacija svih FPU operacija. Samo za usporedbu SysInfo prijavljuje oko 25 MFLOPS za 68060/50 MHz. Još uvijek ostaje problem što ne vidimo rezultate aplikacija iz realnog svijeta nego samo sintetske benchmark rezultate, ali smo sigurni da uskoro i to dolazi jer su ovo vrlo rani rezultati produkata koji još nisu u prodaji.
AmiWest & Amiga32 show! 14.10.2017.
Status: Show must go on! Autor: Dooz

Još malo pa će početi dva glavna Amiga show - jedan u Evropi, drugi u Americi. Prvo nam dolazi AmiWest u Sacramnetu koji počinje 19-og ovog mjeseca, dom je Amiga32 28-og u Njemačkoj (Neuss). Pošto se situacija s Amigom popravila očekujemo da bi moglo biti nekih novosti na softverskom i hardverskom planu. Na Amiga32 popis izlagača uključuje Hyperion, A-Eon, Apollo Team, Cloanto, phase5, AmigaKit i ostale. Na AmiWest će se održati developer konferencija na kojoj bi trebao biti predstavljen novi SDK za AmigaOS4. Sa nestrpljenjem očekujemo ova dva najveća Amiga sajma!

AmiWest
Amiga32

MUI 5.0 - 2017 R3 07.10.2017.
Status: MUI ide dalje Autor: Dooz

Novi legendarni MUI je dobio novu verziju za AmigaOS4 i AmigaOS3. Nova 68k verzija je definitivno namjenjena jačim 68k Amigama i može iskorititi dodatne grafičke kartice, hi-color and true-color modove i viskoke rezulcije.

MUI homepage
Novost mjeseca - rujan 2017 (FEMU Apollo/Vampire 68080) 07.10.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Novost mjeseca ovog rujna zauzeo je jedan relativno "mali" softver ali sa velikim utjecajem na širu priču o Vampire 68k. Softverski FPU ili FEMU doživio je procvat na Vampire jer je Apollo tim napravio optimiziranu verziju za FPGA 68080. Prvo su napravili FEMU koji je dostigao 68881/68882, a onda su u FPU brzini prestigli 68040 na 40 MHz i na kraju prestigli sa 68040/25 MHz. Iako SYSINFO nije baš neki benchmark po kvaliteti ipak je standard za 68k Amige i rezultati su izvrsni jer SYSINFO prikazuje 7.85 MFLOPS! Bilo kako bilo benchmark testovi imaju svoja ograničenja, ali bitna je činjenica da Vampire 2 ima dobar FPU i bez pravog FPU. Ovakve performanse su se postigle upotrebnom specijalnih instrukcija i 64-bit operandima koje ima 68080 tako da je ovo specijalna verzija FEMU samo za 68080 FPGA procesor, ali u potpunosti kompatibilna sa 68k CPU/FPU. Ovdje se mora uzeti u obzir da ovdje ne postoji "pravi" FPU nego instrukcije emulira sam CPU pa ostale integer operacije najvjerojatnije budu usporene, ali olakšavajuća okolnost su upravo dodatne specijalne instrukcije samog 68080 procesora u posebnoj verziji. Ono što od Vampire-Apollo tima nikako trenutno ne vidimo su performanse u realnom vremenu, a ne benchmark rezultati specijaliziranih programa kada je u upotrebi kompletan hardverski podsustav i driveri (CPU, FPU, FSB, memorija, disk) tako da željno išćekujemo i te rezultate kao što su Quake demo i druge zahtjevne aplikacije i igre iz realnog okruženja.

FEMU download
AROS za Vampire 30.09.2017.
Status: Standalone OS Autor: Dooz

Prestpostavka je da će AROS (Amiga Research Operating System) biti odabran kao Amiga kompatibilan OS koji bi se isporučivao uz Vampire. Za AROS postoji 68k distrubucija koja je kompatibilna sa AmigaOS3, dok x86 distribucija to nije pa nije moguće dijeliti softvware između različitih distribucija. Do sada 68k distribucija AROS nije doživjela neki zamah upravo zbog nedostatka dovoljno jakog 68 hardvera sa dovoljno memorije što bi se moglo promijeniti kada sa upotrijebi Vampire. Očito Vampire tim traži logično rješenje isporuke operativnog sustava uz Vampire V4 standalone matičnu ploču. AROS 68k ima veće hardverske zahtjeve pa ga ima smisla koristiti samo na high-end 68k Amigama. Također uz standalone V4 nije moguće isporučivati AmigaOS3 iz pravnih razloga, dok bi se u slučaju da se isti licencira licence morale kupovati od Cloanta ili Hyperiona. To bi samo poskupilo produkt, dok je većina Amiga korisnika ionako već prije na više načina kupila AmigaOS3 bilo da je to uz originalnu Amigu koju više ne koriste, kroz AmigaOS4 ili uz Amiga emulaciju tipa Amiga Forever. Ipak AROS bi se ovdje mogao nametnuti kao dobro rješenje standardnog OS-a uz Vampire, pogotovo za nove korisnike koji se još nisu susreli s Amigom. Također AROS je moguće nadograđivati i utjecati na sam OS što sa AmigaOS3 to nije slučaj. Radovi na AROS 68k za Vampire su u toku i uz priloženi video se može pogledati kako isti izgleda.

AROS 68k Vampire
FontWalker V1.1 30.09.2017.
Status: Koji font? Autor: Dooz

Izašla je nova verzija FontWalker softvera koji je ustvari viewer za TTF fontove. Svi znamo koliko je ponekad frustirirajuće pregledavati i izabrati pravi font u čemu može pomoći FontWalker koji ih odmah prikazuje uz mogućnost da odmah u realnom vremenu mijenjamo postavke i atribute fontova. Fontwalker je dostupan za sve Amiga platforme (AmigaOS4, AmigaOS3, MorphOS, Aros).

FontWalker homepage
Amiga Inc. više ne postoji? 24.09.2017.
Status: Bilo je samo pitanje vremena... Autor: Dooz

Generation Amiga objavio je novost kako web stranica Amiga.com i Facebook stranica više ustvari nisu vlasništvo Amiga Inc. Interesantno je što se kao vlasnik ove domene spominje privatna osoba Vince Pfeifer. Tako je izgleda završila era u kojoj Amiga Inc. sve ovo vrijeme nije ništa napravio kako bi unaprijedio Amigu. Osnovna djelatnost Amiga Inc. je bila licenciranje imena i trademarka i slični poslovi u kojima nikad nije napravljeno ništa vrijedno spomena od čega bi Amiga kao računalna platforma imala koristi. Amiga Inc. pamtimo i po čuvenom sudskom sporu u kojem je Hyperion izborio pravo na ekskluzivno pravo na AmigaOS i AmigaOne trademark kao i na boing ball logotip. Ostaje nejasno da li je Amiga Inc. prodala pravo na Amiga.com ili je to jednostavno isteklo pa je domenu zakupio netko drugi. Također ostaje nejasno da li Amiga Inc. još uvijek uopće postoji kao tvrtka jer više ne brani registraciju svojeg Amiga imena. U svakom slučaju Amiga Inc. ne možemo pamtiti po bio čemu dobrom i neznamo dali bi se veselili i plakali na sve ovo ali sada ostaje upitno tko je sada zapravo preuzeo amiga.com domenu? Od sada je sve u rukama Cloanta i Hyperiona koji se još i međusobno spore oko svega toga. Nadajmo se pozitivnom ishodu ili nekakvom dogovoru jer se ovoj bitnci ne nazire kraja (trenutno je aktualan Workbench trademark u Eurozoni).AmigaOne X5000 u reklamnom spotu 24.09.2017.
Status: Tko tu koga šiša? Autor: Dooz

Najnovija AmigaOne X5000 pojavila se u spotu za poznati lanac frizerskih salona u USA - Supercuts. To je zasluga Amigaša režisera Charles Paeka kojemu je Trevor Dickinson osigurao X5000 u promotivne svrhe. U samom spotu AmigaOne X5000 se pojavljuje u prvom planu u poznatom midi-tower kučištu. Sam spot se može pogledati na slijedećoj web adresi.

AmigaOne X5000 SUPERCUTS
Cijene iz novog Phase5 17.09.2017.
Status: Cijene kao nekad... Autor: Dooz

Novi Phase5 je objavio cijene svojih proizvoda za Amigu. Jedan od bivših zaposlenika je ponovno pokrenuo tvrtku i polako pokušava obnoviti stari proizvodni asortiman dodataka za Amigu, dok za sada novih nema. Cijene su visoke i više manje iste kao nekad kada je stari Phase5 prodavao iste proizvode. Očekivali smo konkurentne cijene obzirom na napredak tehnologije, ali novi Phase5 očito cilja isključivo na dosadašnje Amiga korisnike koji u rezervi imaju dovoljnu dozu nostalgije pa su spremni platiti recimo 1.249 EUR za Blizzard PPC 603e+ karticu ili 800 EUR za Blizzard 1260 MKIII. Ipak nove kartice bi trebale imati dvostruko veću brzinu PPC procesora, pa tako BlizzardPPC radi na 400 MHz kao i CyberstormPPC 604e PPC procesor. Blizzard 1260 recimo radi na 60 MHz, kao i ostali akceleratori bazirani na 68060 procesoru. Proizvodne serije su male što oobjašnjeva cijenu i uključuju samo od 100 do 500 proizvedenih primjeraka. Performanse novih kartica još niu dostupne ali dvostruko brži PPC procesori bi trebali osigurati jače performanse nego stare Phase5 kartice. Brzine glavnih sabirnica također nisu poznate kao i koji se RAM koristi na karticama. Novi Phase5 nakon ovog poteza najavljuje nove proizvode. Među postojećim se tako istiće Blizzard 560 koji je novost.

Phase5
Netsurf V3.7 68k & AGA 09.09.2017.
Status: 68k surf! Autor: Dooz

Netsurf je poznat po štednji resursa pa tako postoji i 68k AGA verzija. Nedavno je popravljen port za AGA verziju. Ovo je jedini moderni browser koji može raditi na high-end 68k Amigama. Najbolje naravno radi sa jakim 68k procesorom i dovoljno memorije. Ipak Vampire karticama je najbrži. Ova verzija Netsurf se specijalno optimizira za 68k Amige i u 2017-oj godini doživjela više od 10 updatea.

Netsurf 68k
FPU ili propast! 02.09.2017.
Status: Viša matematika Autor: Dooz

U trenutnim trendovima najnovijeg Amiga hardvera pojavio se novi proritet - po svaku cijenu imati FPU! U povijesti su samo najjači Amiga modeli imali FPU koji je obično bio u 68040/68060 procesorima, dok su rijetki imali odvojeni 68881/68882 FPU (ili koprocesor). U svakom slučaju trebali smo ga samo za raytracing programe poput Imagine, Real3D i slično. Ustvari nije to bilo tako bitno jer smo u našim Amigama imali gomilu drugih grafičkih koprocesora u specijalnim Amiga čipovima koji su odrađivali posao. Tako da uobičajno nismo previše primjećivali nedostatak FPU u svakodnevnim Amiga aplikacijama. Ovaj prioritet je rezultirao nedavno napravljenim softverskim FPU emulatorom - FEMU koji se može slobodno pronaći na Aminetu. Začudo ovakav alat nikada do sada u više desetljeća Amige nikad nije bio napravljen niti ga je tko trebao. Tako sada bilo koja 68k Amiga može imati FPU koji samo omogućava da se pokreću programi koji zahtijevaju FPU, dok je takav FPU samo softverski i jako spor. Ipak softverski FPU sada dolazi do izražaja kada imamo super-brze Vampire Apollo kartice i naravno softverske Amiga emulatore. Nije brz kao pravi, ali ipak.... Nedavno probuđena svijest o FPU dovela je do toga da su autori budućeg Vampire V4 hardvera neslužbeno na svom forumu obećali implementaciju pravog 68882 FPU integriranog u FPGA Cyclone 5! Također se i kod autora PPC hardvera (A-EON) probudila svijest o FPU kojeg istina A1222 (Tabor) ima, ali nije standardni kao u ostalim PPC procesorima pa je programe potrebno rekompajlirati za taj specijalni SPE FPU. Tako da je to i za A1222 jako aktualno i najavljuju se rješenja koja ćemo vidjeti tek kada produkt bude u prodaji. Na kraju....da završimo misao...kome ustvari treba FPU i čemu tolika buka oko svega toga? Profesionalna upotreba u kojima treba FPU obično zahtijeva puno brži hardver nego Vampire ili A1222. U svakodnevnom radu je u Amiga domeni FPU zlorabljen kako bi se nadoknadio nedostatak 3D i multimedija performansi (3D igre, dekodiranje, OpenGL itd.). Zar to nije zadatak najnovijih PCie grafičkih kartica poput RadeON kakve su podržane na AmigaOS4 i A1222 odnosno X5000? Zaključak je da je upravo moćna grafička kartica najbrže ubrzanje koje niti jedan FPU ne može dostići, dok nam "stari" FPU treba samo za dosadašnji softver koji je spor upravo zbog toga što ne koristi 3D ubrzivačke, decoding funkcije i GDDR5 grafičku memoriju na najnovijim grafičkim karticama u PCIe slotovima. Ali i to se može riješiti sa tvz. wraperima koji će onda konačno ubrzati stvari i na starom softverom dok će novi softver dovesti Amigu u sasvim neku novu dimenziju. Jedino što trebamo je najnovija brza grafička kartica i naravno pripadne drivere i softversku podršku za najnovije tehnologije.... a ne u tolikoj mjeri FPU!Novost mjeseca - kolovoz 2017 (Vampire V4) 02.09.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Već dugo nismo imali ovakvu novost mjeseca koja je to po svemu zaslužila. Ovo je istina samo najava hardverskog produkta Vampire V4 kao nove generacije Vampire kartica, ali i kao samostalna matična ploča u čemu je najveća novost i nova snaga ovog projekta. Ipak ova najava je popraćena i stvarnim fotografijama hardvera i detaljnim tehničkim karakteristikama kao i ulaskom u prodaju do kraja ove godine. Također je najavljena i verzija Vampire V4 za Amigu 1200 (V1200) koja će defitivno biti vrlo tražena obzirom na brojne vlasnike Amiga 1200. Novi i veći FPGA Cyclone 5 otvara nove mogućnosti integracija SAGA (Super AGA) implementacije, integrirani FPU i veću brzinu. S druge strane A-Eon ovog mjeseca otkriva da radi na AmigaOne X5000 sa novim jačim P5040 procesorom dok o A1222 Tabor nema novosti. U svakom slučaju se situacija sa hardverom na Amiga tržištu značajno poboljšava što je vrlo dobro za Amigu!Amiga PowerPC status 27.08.2017.
Status: Trenutni osvrt na situaciju Autor: Dooz

Nakon dugo vremena došlo je vrijeme da napravimo jedan osvrt na PowerPC u Amiga svijetu. Kao što znamo PowerPC je u prošlim godinama izgubio tlo na desktop i tržištu igračih konzola (Apple, Playstation i Nintendo) i specijalizirao se na području specijalnih embedded primjena. Amiga je trenutno jedina desktop platforma koja funkcionira na PPC procesorima i temelji se upravo na Freescale procesorima koje proizvodi NXP. Postoje "P" i "T" varijante PPC procesora koje nam iskreno trenutno pružaju puno više snage i mogućnosti nego što operativni sustavi AmigaOS4/MorphOS mogu ponuditi što se događa zbog malih resursa koje možemo ulagati u razvoj softvera i hardvera. Naime, skoro svi developeri trenutno Amiga razvoj odrađuju u svoje slobodno vrijeme. Ovakva taktika je jako spora, ali omogućuje daljni razvitak usprkos tome što Amiga trenutno nije računalna platforma koja je samoodrživa, tj. ne može prodajom hardvera i softvera financirati svoje postojanje. Trenutno se Amiga temelji na procesorima "P" serije (P1022 i P5020 u A1222 odnosno X5000) čije mogućnosti ne možemo u potpunosti iskoristiti jer AmigaOS4 još ne podržava više jezgri procesora dok smo na području iskoristivosti grafičkih kartica i popratne softverske podrške (RadeON SI, Warp3DNova, OpenGL ES) poprilično napredovali. Ipak driveri kako bi u potpunosti podržali sve mogućnosti novih matičnih ploča su se kao i svaki put pokazali kao tvrd orah što je očekivani slijed događaja jer smo u ciklusu od 2014 do 2017-e prošli prelazak na novu hardversku platformu ("P" serija PowerPC SoC procesora). Slijedeći logični korak koji će biti puno lakši obzirom na odrađeni dosadašnji razvoj je prelazak na "T" seriju PowerPC procesore koja će nam dovesti još veće performanse i Altivec ubrzanje.

Jedna od varijanti koja se sve češće spominje je prelazak na drugu arhitekturu procesora poput Intel/x86 ili ARM i napuštanje PPC varijante. Druga varijanta je Vampire/Apollo staza i daljni razvoj na oživljeni 68k procesor u FPGA izvedbi. Prelazak AmigaOS4 x86/ARM je jednostavno neizvediv jer nemamo resursa niti je to za sada potrebno jer PPC procesori imaju izvrstan price/performance omjer. Drugi razlog je nemogućnost developer resursa kako bi se napisali driveri za Intel/AMD matične ploče i periferije, jedva pokrivamo i dvije postojeće (A1222/X5000).....Amiga treba stabilan i specijalizirani hardver koji se može u potpunosti podržati. Prelazak na ARM uključuje iste probleme kao i činjenicu da isti nema puno rješenja na desktop području. Vampire/Apollo FPGA arhitektura po brzini je tek sustigla PPC kartice iz 90-ih (Blizzard & Cyberstorm PPC). Iako izvrsno i superiorno za 68k klasično retro tržište nije dovoljno brzo niti može biti za pravu NG Amigu po današnjim PC standardima. Između Vampire V4 i AmigaOne proizvoda zapravo nema konkurencije jer svaki pokriva svoj dio tržišta i ustvari djeluju zajedno na 68k i PPC domenama na korist svih Amiga korisnika.

Promjena ISA (arhitekture CPU) nije jednostavna jer AmigaOS4 tek sada pokazuje svu svoju snagu na novom hardveru. Popularnost nekog CPU je više stvar trenda i ekonomskih razloga centara moći nego stvarnih tehničkih mogućnosti i ne mijenja se tako lako. Moglo bi nam se desiti da odlučimo nešto promijeniti i onda se to za par godina pokaže kao loše rješenje....pa opet sve ispočetka.Talos II Power9 Workstation 26.08.2017.
Status: Ipak se (PPC) kreće..... Autor: Dooz

Skrećemo pažnju naših čitatelja na interesantnu činjenicu je IBM i dalje agresivno nastupa sa Power platformom na tržištu servera, pa tako sada imamo naznake prvih Power9 procesora koje cjenovno i po performansama konkuriraju Intelu dok je ARM na serverskom tržištu za sada potpuno zakazao makar su svi predviđali veliki uspjeh. IBM je potpuno otvorio Power platformu pa tako sada i drugi proizvođači poput Raptor COMPUTING SYSTEMS počeli nuditi Talos
snažne radne stanice temeljene na Power9 procesorima. To su također interesantna PowerPC hardverska rješenja na Linux području radnih stanica koje imaju visoku, ali ne i tako visoku cijenu kao što bi očekivali (oko 2,300 US$ za matičnu ploču sa Power9 procesorom). Iako to nisu low-end rješenja jer imaju Power9 četverojezreni procesor, PCIe 4.0, USB 3.0 i DDR4 memoriju, ipak..... možda na kraju ako cijena dopusti stignemo i do upotrebe IBM Power9 procesora u budućim Amigama što bi predstavljalo ogromnu snagu i proširivost koja može poraziti najnovija Intel i7 rješenja. Ipak sve to nije tako jednostavno jer treba za AmigaOS4 opet napraviti prijelaz na novu PPC hardversku platformu i drivere. Ipak za sada su nam u dometu izvrsni Freescale/NXP PowerPC procesori koji su u proizvodnji i omogućuju low-end cijene.

Raptor Talos II
AmigaOne PowerPC povijest razvitka 26.08.2017.
Status: Sve što se dešavalo na PPC frontu Autor: Dooz

Pogledajte izvrstan youtube video u kojem je vrlo dobro opisana povijest PowerPC pocesora na Amiga platformi počevši od prvih phase5 akceleratorskih kartica do današnjih AmigaOne X5000 i A1222 Amiga. Opisuju se počeci koje je odredio phase5 i Amiga Technologies, nastavka u kojem je Eyetech lansirao AmigaOne SE, XE, Micro-A1, pa preko Acube Systems i AmigaOne 500 zasnovanih na matičnim pločama SAM460. U jednom smo trenutku imali čak dva proizvođača PPC Amiga hardvera kada je A-EON lansirao AmigaOne X1000. Zaista je nevjerojatno koliko je truda uloženo kako bi Amiga ipak imala koliko-toliko up-to-date hardver uz pripadne operativne sustave AmigaOS4 i MorphOS.

AmigaOne PowerPC video
A-EON radi na AmigaOne X5000/40 23.08.2017.
Status: Nova highend Amiga Autor: Dooz

Iako A-EON trenutno sve svoje resurse usmjerava na AmigaOne A1222 slijedeći projekt koji je u toku je nova perjanica najjače AmigeOne koja je ikad izdana. Naime projekt se temelji na X5000 koja dobiva još jači 64-bit četverojezgreni glavni procesor P5040 na 2.2 GHz. Sam procesor omogućuje skaliranje do 2.4 GHz! Osim više frekvencije i dvostruko više jezgri u odnosu na "staru" X5000/20 nova X5000/40 nudi i brži memorijski prijenos od 1.6 GHz (do sada 1.333 GHz) DDR3/3L. Uz neznatno veću potrošnju od 45W (prijašnji model 30W). Ovaj novi high-end model namjenjen je za najzahtjevnije Amiga korisnike dok podatak o cijeni i izlasku u prodaju još nije poznat.BlackBOX 1200 Tower 19.08.2017.
Status: Još malo klasike Autor: VooDoo

Elbox je za kraj ovog mjeseca najvio novu rundu BlackBOX kučišta namjenjenih za Amige 1200!

BlackBOX kučišta isporučivati će se s ATX v1.3 sustavom napajanja. Imati će četiri Molex konektora za EIDE uređaje, te jedan konektor za disketnu jedinicu. Također unutar paketa dolaze i dodatna dva FDD konketora (za FDD PATA-to-CF adaptere) .

Svako od kučišta opremljeno je PC-KEY 1200 adapterom koji podržava A3000/A4000 tipkovnice, kao i standardnu PS/2 PC tipkovnicu (PS/2 - DIN je uključen).

LED sistem kučišta povezuje se s A1200 LED konektorom, a prednja strana kučišta prilagođena je korištenju bilo koje disketne jedinice tvornički ugrađivane u Amiga 1200 računala.
Također, unutar kučišta se nalaze rashladni ventilatori koji se mogu iskoristiti za hlađenje CPU kartica ili tvrdih diskova.

Elbox Store
Novost mjeseca - srpanj 2017 (Enhancer v1.3) 07.08.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Novost mjeseca je u srpnju zauzela je nova verzija Enhancer Package v1.3 koja polako najavljuje kamo idemo u softverskom smislu. Naime napraviti hardver je možda samo pola posla, dok je zapravo iskorititi novi hardver i kreirati softverske drivere druga polovica koja obično u Amiga svijetu nedostaje. Upravo iz tog razloga A-Eon ovdje "pomaže" AmigaOS4 kako bi cjelina hardvera i softvera zaživjela. Definitivno najznačajniji dio je ovdje RadeON HD driver kako bi se podržale najnovije grafičke kartice koje se za AmigaONE računala mogu kupiti doslovno na svakom uglu odnosno najbližoj trgovini. Osim 2D aspekta ovdje je Warp3D Nova )SI) i OpenGLES library koji će zamijeniti stari MiniGL koji je spor i zastario i odk kojeg nismo mogli očekivati vrhunske performanse na novim AmigaONE modelima. U radu je i OpenGL ES 2 wrapper koji bi nam trebao omogućiti jače performanse starih MiniGL igara i ostalog softvera baziranog na performansama procesora (primarno FPU) što nikako nije dobro jer se ne iskorištavaju mogućnosti modernih grafičkih kartica. Prošli mjesec je također otkriveno na čemu je radio Commodore do posljednje minute prije bankrota pa su mnogi možda ostali razočarani je je Commodore zapravo namjeravao napraviti veliki rez u Amiga kompatibilnosti i sve temeljiti na HP PA-RISC procesoru i pristupu WindowsNT/UNIX platformi jer se nigdje zapravo ne spominje AmigaOS i kompatibilnost sa starim Amigama!? Na kraju ispada da su AmigeOne i Vampire kompatibilniji sa Amigom nego što je Commodore ikad namjeravao biti. Sve u svemu očekuje nas burna jesen u kojem očekujemo novi Amiga hardver i softver u kojem će zasigurno svaki Amigaš pronaći nešto za sebe. Uredništvo Amiga WARP organizacije svima želi zabavno, toplo i sadržajno ljeto!

Najavljen Vampire V4 i verzije za A1200 i samostalna jedinica 06.08.2017.
Status: To smo čekali! Autor: Dooz

Klasična 68k Amiga dobiva krila i približava se NG specifikacijama. Apollo tim je najavio novu generaciju FPGA baziranih akceleratorskih kartica i po prvi puta samostalnu matičnu ploču. Biti će dostupne različite verzije:

 • Vampire V4 samostalna matična ploča
 • Vampire V4 ubrzivačka kartica za A1000/500/2000/CDTV i za A600 sa adapterom
 • Vampire V4 za A1200
Specifikacija nove V4 Vampire platforme:
 • Novi jači i moćniji FPGA Altera Cyclone V A5 (77k LE, 28nm technologija)
 • RAM: 512 MB DDR3 (brzina do 1 GB/s)
 • FastIDE sa 40 i 44 pin konektorima
 • Digital video izlaz do 720p na 60 Hz
 • Dual-Kickstart-flashrom (redundantan)
 • MicroSD slot
 • CE, WEEE i ROHS certifikati
 • 3x IO priključci
 • 1x mrežni priključak
 • 2x DB9 (samo kao samostalna ploča)
 • 2x USB 2.0
 • MicroUSB power (samo kao samostalna ploča)
 • JTAG header
 • Digital Video Output
Novi Vampire će biti u prodaji u zadnjem kvartalu ove godine. Cijena još nije definirana ali je napomenuto da će biti nešto veća zbog ovih jačih specifikacija. Dobra stvar za one koji su naručili prethodne modele Vampire je da se ta narudžba može pretvoriti u istu za novi V4 Vampire. Potrebna je nadoplata jer novi Vampire ima jači glavni FPGA procesor što će ovom izvrsnom proizvodu dati još veće performanse i čisto neku novu dimenziju u Amiga svijetu! Više informacija je dostupno na:

Vampire V4 press release (PDF)Commodore projekt HOMBRE (poslije Amige) 29.07.2017.
Status: Da barem nije išlo nizbrdo? Autor: Dooz

Dr. Ed Hepler, bivši direktor Amiga sustava i arhitekture u Commodoreu objavio je povjerljive dokumente koji sadržavaju ono na čemu je radio Commodore neposredno prije bankrota 1994-e godine. Uvid u dokumente nam odaje da je Commodore razvijao novu generaciju računala sa čipsetom pod imenom Hombre. Nova "Amiga" bi bila kompletno nekompatibilna sa starim Amigama ali bi navodno kompatibilnost ostvarivala preko AGA u jednom čipu, ali i sa nova dva moćna specijalna čipa u duhu legendardne Amiga tehnologije sa podrškom za 2D i 3D tehnologijom kao i standardnim pojačanim Amiga osobinama koje nalazimo u zadnjim AGA Amigama. CPU čip se zvao Nathaniel, dok se grafički čip zvao Natalie. Nove Hombre Amige su trebale biti u prodaji 1995-e i zaista je šteta što je Commodore neslavno bankrotirao. Nagomilani problemi u tvrtsi su očito bili preveliki i u razvoj se krenulo prekasno. Osim novih specijalnih čipova arhitektura se temeljila na novom glavnom procesoru Hewlett-Packard PA-RISC. Kompletna arhiva koja je u ono vrijeme označena kao strogo povjerljiva nalazi se na Aminetu kako bi se dokumenti sačuvali kao Amiga povijest koja nikad nije bila ispisana. Hombre projekt je također svoj dio temeljio na AAA čipsetu od kojeg je Commodore tada odustao u namjeri da Hobre osigura novu moćniju Amiga arhitekturu. Commodore je očito procjenio da AAA neće moći konkurirati tadašnjim trendovima i ravnopravno konkurirati ostalima. Hombre je svoju prvu verziju trebao doživjeti kao PCI kartica, kao low end igrača konzola i kao Amige tipa A1200 odnosno big-box A4000. Zanimljivo je da su zadnji sastanci održani 15.4.1994. godine dok je Commodore proglasio bankrot 29.04.1994. godine što je samo dva tjedna prije!?

Hombre arhiva
Enhancer Software v1.3 (AOS4) 22.07.2017.
Status: Poboljšati još više Autor: Dooz

A-EON Tecnology je izdao novu verziju svog najboljeg softverskog produkta - Enhancer Software Package v1.3. Ovo je značajan update koji uključuje nove RadeonHD drivere v2.22/v2.21 sa mogućnošću UHD 4k rezolucijom na HDMI 1.3+ monitorima. U paketu je i Warp3D Nova i Warp3D Nova SI library v1.41 sa uključenim 4K Warp3D Nova demo. Također ovdje je i novi OpenGLES library v1.15 koji će zamijeniti dosadašnji Mini OpenGL koji je zastario. Od sada je u paketu i novi updater utility koji automatski sve u vezi AMIStore drži aktualnim.
AMIStore
Veliki A-EON interview - Trevor Dickinson 15.07.2017.
Status: Novo od A-EON Autor: Dooz

Generation Amiga je napravio veliki interview sa Trevorom Dickinsonom u kojem su na vidjelo izašle neke nove činjenice kao i novosti.

 • A-Eon je uložio 1.2 milijuna dolara u design, razvoj AmigaOne PowerPC hardvera što je najveća investicija u Amiga tehnologiju još od doba Commodorea
 • Također trenutno oko 50 beta testera testira AmigaOne A1222 jer se polako približava lansiranje ove AmigaOne mašine
 • Za A1222 pod AmigaOS 4.1 se trenutno dovršavaju driveri za integriranu mrežu i zvuk
 • Komercijalno izdanje A1222 bi trebalo biti prije kraja ove godine
 • Potvrđeno je da A-EON također namjerava izdati AmigaOne X5000/40 na 2.2 GHz i četiri jezgre koji je jača verzija X5000/20
 • Trenutna događanja u vezi Amiga trademark nemaju utjecaja na AmigaOne proizvode jer A-Eon ima licencu za korištenje imena AmigaOne, AmigaOS i Boing Ball od Hyperiona
 • Primarni fokus A-Eon je razvijanje kvalitetnog softvra i hardvera na 68k i PPC Amiga platformi
 • A-Eon je zaposlio Amiga developere da naprave port LibreOffice za AmigaOS4 što se upravo događa ali neće tako skoro biti gotovo jer je to poprilično veliki projekt
 • Ovih dana će izaći novi Enhancer package 1.3 sa novim verzijama Warp3DNova i OpenGL ES.
 • Činjenica da je Qualcomm nedavno kupio Freescale/NXP ne utječe na budućnost AmigaOne sadašnjih i budućih planova. Tipični primjer je upotreba dual PowerPC procesora u novom F-35 borbenom lovcu
 • AMIStore je veliki uspjeh i softver se kupuje

Generation Amiga interviewzTools 2.9 09.07.2017.
Status: Tools ko nekada floppy tools Autor: Dooz

Tko treba sve alate na jednom mjestu - tu je zTools. Novi besplatni upgrade nudi poboljšanja za SysMon, aTunes, FlipPaper i WebReplay alate. Više informacija dostupno je na:

AMI StoreAmiga On The Lake (AOTL) A-EON distributer 09.07.2017.
Status: Amiga goes to America Autor: Dooz

A-EON je imenovao distributera za sjevernu Ameriku. Sada je to Amiga ON The Lake (AOTL) dealer koji je relativno novi, ali i jedini distributer Amiga proizvoda u sjevernoj Americi. A-EON će AOTL opskrbljivati sa svojim proizvodima što uključuje AmigaONE X5000 i kada bude dostupna AmigaONE A1222. Svi AmigaONE modeli će uključivati Enhancer i Personal Paint softverski paket.

AMI StoreRick Dangerous 1 & 2 (AmigaOS4) 08.07.2017.
Status: Legenda živi Autor: Dooz

AmigaOS4 legendarni remake dostupan je za AOS4. HunoPPC je napravio port popularnog Rick Dangerous 1 & 2 za AOS4 koji upitrebljava SDL i 2D mogućnosti modernih grafičkih kartica. Igra je testirana na AmigaOS 4.1 FE i na svim dostupnim AmigaONE Amigama.

Rick Dangerous 1 & 2Novost mjeseca - lipanj 2017 (AOrganizer) 08.07.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Novost mjeseca je u lipnju zauzeo productivity softver AOrganizer koji je eto prešao u komercijalne vode (ako se tako može nazvati softver koji se prodaje na Amiga tržišti). Ustvari radi se o simboličnim naknadama za softver kako bi autor ipak mogao nastaviti raditi na produktu i ne izgubio volje za isti. Tako je to sa svakim Amiga softverom danas. Ipak razmišljamo optimistično i uplatimo "naknadu" jer dovoljno je samo malo da se razvoj softvera održi jer mi smo svi - entuzijasti! S druge strane Vampire ekipa je također prešla u komercijalne vode i počela prodavati kartice u AmigaKit...ali odmah su planule tako da se očekuje veća proizvodnja koja bi mogla zadovoljiti zahtjeve tržišta što je eto vrlo pozitivno za Amigu i ne dešava se često. S druge strane AmigaOne A1222 se očekuje tek na jesen kada će biti dovršeni svi driveri odnosno kompletna podrška za Amiga OS4.1 FE Update 1. Na Amiga trademark frontu se situacija stišava i teku rokovi za žalbe tako da ćemo tek u kolovozu i rujnu vidjeti što će se desiti.

WinUAE 3.5.0 21.06.2017.
Status: Još bolja emulacija Autor: Dooz

Najnovija verzija poznatog Amiga emulatora nezaustavljivo se dalje razvija pa sada nudi tvz. Softfloat emulacijski mod za FPU. Nudi se kompletna arihmetička podrška dok još nisu podržane transcedentalne funckije. Ova nove funkcionalnosti će još više dramatično ubrzati Amiga emulaciju. Također je poboljšana AGA emulacija, moguće je u letu isključiti MMU kao i mnogobrojni manji popravci.

WinUAEAmigaAMP 3.22 21.06.2017.
Status: Sviraj! Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmigaAMP za AOS4 i AOS3.9 (68k i PPC). Poznati muzički player nudi niz manjih poboljšanja kao i kompletnu kompatibilnost sa AmigaOS 4.1 FE. Popravljen je poznati bug sa ReAction klasama (requester se nije mogao otvoriti), dok je sada dostupan u URLIdentifier i Description u Application info.

AmigaAMPeNewsReader free 21.06.2017.
Status: Productivity Autor: Dooz

Autor eNewsReader je odlučio prograsiti eNewsReader kao free softver dostupan svima. Ovaj productivity softver također čini ponudu takvih alata za AOS4 bogatijom. Da podsjetimo - ovaj softver omogućuje praćenje svih news siteova ili drugih servisa na centralnom mjestu i sve to upakirava u lijepo složen "centralni" news program.

eNewsReader
AOrganiser V2.1 11.06.2017.
Status: Productivity Autor: Dooz

Malo po malo opet se stvara productivity softver za Amigu. Najnovija verzija AOrganiser - dnevnik/organiser softvera koji je sada postao komercijalno dostupan na AmiStore. A-Eon tako na AmiStore okuplja Amiga programere koji uz komercijaliziranje softvera po simboličnim cjenama osiguravaju da se softver i dalje razvija i profesionalizira. Krajnji cilj je razviti što više softvera koji će pratiti razvitak novog AmigaONE hardvera. AOrganiser za sada radi samo na AmigaOS 4.1 FE. Više informacija o samom softveru dostupno je na:

AOrganiser
AmigaOne X5000 - Ars Technica i Hot Hardware članak 04.06.2017.
Status: Alternativni Amiga svemir Autor: Dooz

Ars Technica je objavla nadasve pozitivan i detaljan opis nove AmigaOne X5000. Zaista je rijetkost da ovakav mainstream news portal objavi Amiga novosti tako da je ovo zaista značajna reklama za nove AmigeOne modele. Članak opisuje novu Amigu kao istovremeno modernu platformu koja je istovremeno prava Amiga. Detaljno je opisan hardver kao i AmigaOS 4.1 koji se isporučuje uz X5000. Takođe i drugi mainstream web portal Hot Hardware objavljuje opis AmigaOne X5000 ali i nove Vampire kartice kao i općenitu situaciju na Amiga sceni. Pretpostavljamo da će izlazak A1222 koja će koštati 400 EUR proizvesti još veći učinak obzirom da su navedeni portali kao najveći nedostatak nove AmigaOne X5000 naveli - upravo cijenu.

Ars technica: AmigaOne X5000 review
Hot Hardware: AmigaOne X5000

Amiga Kit prodaje Vampire kartice! 03.06.2017.
Status: Iz garaže u trgovine Autor: Dooz

Amiga Kit je u svoju ponudu uvrstio Vampire v500 v2+ kartice sa ograničenim brojem primjeraka koje su "planule" u vrlo kratkom periodu. Najvjerojatnije će se ponuda obnoviti kada Apollo tim proizvede još primjeraka. U toku su i narudžbe koje su jošod prije aktivne. Vampire je ovako prešao iz kućne radinosti u serijsku proizvodnju i prodaju u trgovinama. Na ovaj način se može prodati još više primjeraka i tako financirati razvoj i proizvodnju za A1200/A4000 i stand alone verziju.

Link za narudžbu Vampire kartica je:

Amiga Kit VampireNovost mjeseca - svibanj 2017 (WARP - 20 godina) 03.06.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj puta je na redu "domaća" novost mjeseca - 20 godina WARP organizacije! Zaista lijepa obljetnica i uspjeh je da smo izdržali toliko i nadamo se da ćemo i dalje nastaviti jer dok na ovim našim prostorima ima i jedan Amigaš - ima i Amiga WARP-a. Potrebno je puno raditi da se Amiga popularizira na ovim prostorima i "domaća" podrška za Amiga platformu je nešto što zasigurno nije lako jer je broj Amigaša zanemariv, ali mi u WARP-u sebe smatramo primarno neprofitabinom ogranizacijom i motivacije nam ne fali jer nam je krajnji cilj da barem ne stagniramo, a ako je moguće i povećamo broj Amiga korisnika. U svakom slučaju novi Amiga hardverski proizvodi poput AmigaOne X5000, A1222 i Vampire su nešto što mi smatramo bitnim za budućnost Amige i nadamo se da će novi hardver uz novi softver započeti opet polagani rast Amiga platforme. Ovaj mjesec se ponovno aktualizirala nesređena situacija oko Amiga trademark borbe između Cloanto i Hyperion koja će nadamo se uskoro završiti nekim kompromisnim rješenjem za obje strane. Ovdje se zaista nema oko čega sporiti ili boriti jer zapravo nitko iz toga ne može ništa profitirati.Dvadeset godina WARP-a! 26.05.2017.
Status: Obljetnica Autor: Dooz

Ovaj mjesec, prije točno 20 godina izašao je broj 1 prvog i jedinog HR Amiga časopisa - WARP! Sama tadašnja WARP organizacija je okupila Amiga entuzijaste koji su sa ushićenjem krenuli u avanturu zvanu - HR Amiga časopis. Nije bilo lako, ali iskustva smo bome imali jer smo radili i za druge časopise kao i profil ljudi od kojih je svako pokrio jedan segment takvog zahtjevnog zadatka. Tadašnja simbolična cijena je bila 10 Kn, dok se časopis printao u crno-bijeloj tehnici u Final Writeru i bio je velik samo 20 strana. Distribucija časopisa je bila naruči i plati pa dođe poštom. Jezgra i pokretačka snaga tadašnje WARP organizacije bio je Dalibor Puljiz (RatedRR) i Domagoj Ožanić (Dooz), ali je ubrzo ekipa dopunjena sa još Amigaša koji su također prionuli poslu i učinili projekt izvedivim. Bili su to: Alen Brabec, Neven Brkić, Berislav Jozić, Zoran Veršec, i Bojan Ždrnja. Također hvala i našim tada vjernim čitateljima - ma gdje bili danas. Eto imamo iza sebe lijepu obljetnicu i što je još važnije još smo uvijek tu i nedamo se jer Amiga WARP i dalje živi i nastavlja Amiga tradiciju u HR!

Ako nostalgije radi želite ponovno prolistati časopis WARP broj 1 u PDF formatu dostupan je u "Arhiva" sekciji.GL Galore 1.1 26.05.2017.
Status: Hollywood GL Autor: Dooz

Airsoft je predstavio OpenGL skripting rješenje za Hollywood! Ovaj dodatak mogućuje Hollywood aplikacijama da pristupaju OpenGL 1.1 komandama čime se omogućuju pristup 3D funkcijama modernih grafičkih kartica što dovodi do dramatično povećanih performansi u takvim operacijama. GL Galore je dostupan za AmigaOS3 (sa FPU), AmigaOS4, MorphOS i AROS.

GL Galore je dostupan na:

HollywoodDescent Freespace update 26.05.2017.
Status: 3D pazi se Autor: Dooz

Hyperion Entertainment je izdao poboljšanu verziju svemirsko borbene igre Descent Freespace za AmigaOS 4.1 FE i 68k/WarpOS. Nova verzija je popravljena, prilagođena i ubrzana u radu na spomenutim Amiga operativnim sustavima. Sada igra radi na najmodernijim grafičkim karticama što dramatično ubrzava igru RadeON SI, nove kontrolni settings u igri, upotreba MiniGL kompresije i mnogi popravci. Igra je dostupna na Hyperion Webu za registrirane korisnik, dok je također dostupna i demo verzija.

Hyperion EntertainmentAmiga trademark situacija (update 2) 20.05.2017.
Status: Tko ima prava na što? Autor: Dooz

Situacija oko Amiga trademark prava se dalje razvila u nepovoljnom smjeru jer se očito suprostavljene strane ne mogu dogovoriti i slijedi nam očito borba za prava. Najnovije akcije koje poduzima Cloanto i Hyperion govore u prilog tome. Cloanto je zatražio registraciju trademark "WORKBENCH" imena u EU zoni na što je Hyperion odgovorio traženjem registracije trademark za "AmigaOS", "Amiga Forever" i "WORKBENCH". Interesantno je da Hyperion traži registraciju imena "Amiga Forever u EU zoni makar je to proizvod od Cloanto. Sve su ovo sada podsjetimo registracije trademarka za Euro zonu, dok je cijelo ovo događanje počelo u USA kada je Cloanto zatražio registraciju imena "Amiga". Hyperion se također suprostavio toj Američkoj registraciji imena "Amiga" jer mu je bila odbijena registracija "AmigaOS" i "AmigaOne". U cijeloj situaciji je zanimljiva šutnja Amiga Inc. koji je odustao od Amiga trademark prava. Tako za sada nitko ne može ništa registrirati i sve je na čekanju.Google Cloud printer driver za AmigaOS4 21.05.2017.
Status: Oblačno printanje Autor: Dooz

Novi postscript AmigaOS4 drivergcp.device omogućuje printanje direktno na pisače koji su spojeni na Google Cloud preko PC ili Google Chrome. Ova nova mogućnost omogućuje AmigaOS4 korisnicima iskorištavanje Google Cloud resursa u mreži. Više o Google Cloud print tehnologiji dostupno je na:

Google Cloud print

AmigaOS4 Google Cloud printer dostupan je na:

gcp.deviceAmiga trademark situacija 13.05.2017.
Status: Tko ima prava na što? Autor: Dooz

Zavrzlama oko zaštićenih imena proizvoda u Amiga svijetu traje od kada je Amiga Inc. preuzela Amiga kompaniju od tadašnjih vlasnika koji su spletom okolnosti svi odreda propali (Commodore, Escom, Gateway 2000). Krajem prošle godine Amiga Inc. nije obnovila registraciju svog zaštićenog naziva "Amiga" u USA odmah nakon čega je talijanska firma Cloanto zatražila registraciju trademark "Amiga". To se desilo prvi radni dan 2017-e godine. Hyperion je veljači zatražio registraciju imena "AmigaOS", "AmigaOne" i logotip čuvenog "boing ball" simbola također kao trademark. Registracija koju je zatražio Cloanto je prošla glatko, dok su sve registracije Hyperiona trenutno odbijene (ne konačno) jer su preslične zaštićenom imenu "Amiga" (prvih pet slova) koje je registrirao Cloanto. Istina registracija za "boing ball" je odbijena zbog proceduralnih razloga (nedostaju potpisi i datumi). Također je problem što se sve registracije bave istom temtikom (operativni sustavi, računala itd.). Hyperion sada ima 6 mjeseci da popravi pogreške odnosno da dodatno argumentira svoje registracije za trademark. Slijedeće godine treba isteći registracija "Amiga" trademark u Evropi - čekamo što će se tada desiti!?

Tako se eto opet situacija oko Amiga nasljeđa komplicira, makar se ovdje radi samo o trademark imenima koja ponekad mogu značiti i novčanu zaradu....sli u Amiga svijetu toga baš nema ili barem nema puno, pa je smisao toga vrlo upitan. S jedne strane Cloanto zaista posjeduje više-manje kompletno nasljeđe Amige sve od Workbencha 1.x, pa sve do 3.1, ali Hyperion ima dobivenu parnicu protiv Amiga Inc. i eksluzivna prava na ime AmigaOS, AmigaOne i boing ball logo. Kako se to sada shvaća kada Amiga Inc. nije ponovno zaštitila trademark "Amiga" i tko tu ima koje pravo je zasigurno komplicirano i vrlo teško za odrediti. Na takvo pitanje mogu dati samo pravnici što je skupo i nepotrebno jer na kraju svi se sudionici zapravo bore oko nečega što danas i nema neku praktičnu vrijednost. Za Amigu zna sve manje i manje ljudi što je bila i kakva je danas pa samim time i gubi vrijednost. Na proces registracije imena "Amiga" prje nego pripadne Cloantu može se žaliti bilo tko u roku od slijedećih 30 dana, tako da ni to još nije gotovo.

Ipak kada gledamo na nedavne događaje u pozitivnom smislu ipak je "Amiga" ime dobila tvrtka koja zapravo radi sa Amiga proizvodima i bavi se Amigom u računalnom smislu. Prošli vlasnik (Amiga Inc.) nije doslovno radio ništa nego je samo pokušavao licencirati ime nekom drugom koji bi trebao napraviti nešto. Amiga Inc. nije preko 20 godina izdala niti jedan Amiga proizvod i zapravo je dobro da smo se njih riješili jer su valjda ostali bez novaca i interesa raditi dalje kao Amiga tvrtka. Ipak Cloanto se uglavnom bavi prilagodbom i distribucijom Classic Workbench/Kickstart onakvim kakva je bila za vrijeme Commodorea bez nekakvih naznaka da bi tu moglo biti nekakvog daljnjeg razvoja ili napretka. To je dobro za retro scenu, ali ne i za NG Amige kakav je AmigaOS4 i pripadni hardver poput PPC AmigaOne modela. Ovdje naravno Hyperion ima svoju ulogu sa svojim licencnim pravima i onim što je najvažnije - AmigaOS4 koji je isključivo u njihovom vlasništvu i tu Cloanto niti nitko drugi ne može baš ništa.

Nadajmo se da će se aktualni sudionici ove situacije Cloanto i Hyperion ipak na kraju uspjeti nešto dogovoriti bez skupih sudskih sporova što bi za Amiga zajednicu bilo najbolje rješenje. Ipak su na kraju to dvije Amiga kompanije koje rade u nezavidnoj situaciji oko Amige općenito i zaista se nemaju oko čega sporiti nego moraju naći načina da riješe situaciju u interesu Amige jer imati trademark je jedno, dok su oskudna financijska sredstva i pravi konkurentni proizvodi ono oko čega bi se zapravo trebali najviše angažirati. Loš primjer im je upravo Amiga Inc. koji je imao samo trademark, ne i proizvod i vidi se kako je prošao ... danas nema ništa.MUI Mapparium 0.2 07.05.2017.
Status: Mape Autor: Dooz

Izašla je nova verzija najpopularnijih online/offline mapa za Amigu. MUI Mapparium je tek verzija 0.2 ali je vrlo koristan Amiga program za mape temeljen na popularnim Open Street maps. Softver je dostupan na svim Amiga platformama (AOS3, AROS, MorphOS i AmigaOS4).

MUI MappariumNovost mjeseca - travanj 2017 (Revision 2017) 07.05.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovog smo puta novost mjeseca rezervirali za poznati Revision 2017 demo party. Cijeli se događaj mogao pratiti i live prijenosom i svi smo sa išćekivanjem pratili impresivni Amiga dio, dok niti u drugim kategorijama nije failo materijala. Ipak impresivno je to kako Amige sa 68060 procesorm i AGA čipsetom i dan danas konkuriraju Windows platformi jer ovdje se naravno broji kreativnost, a ne samo čista CPU/GPU snaga. Izgleda da za party još nitko ne radi Amiga PPC demoe sa najnovijim grafičkim karticama na NG Amigama tipa AmigaOS4/MorphOS što je šteta jer možda bi tako mogli ostvariti još bolje i impresivnije demoe/intro!? Zašto ne? Možda slijedeće godine, a možda i nikad jer puno korisnika smatra da je to stvar Classic Amige i da tu NG nema što tražiti. To je u principu trenutno tako, ali zašto nebi bilo i jednog i drugog bez ograničenja, a sve u svhu promocije Amige bilo to AROS, MorphOS ili AmigaOS4. Nada postoji jer organizatori ipak spominju na Web stranicama da su i PPC radovi na Amigi dobrodošli. Tko zna....možda na red stigne i prvi Vampire demo koji je brži nego 68060.....eNewsReader 30.04.2017.
Status: Sve news u jednom Autor: Dooz

Za AmigaOS4 izašao je revolucionarni program eNewsReader koji omogućuje čitanje svih vrsta novosti na jednom mjestu. Novi program prati sve izvore novosti i prokazuje ih na svom interfaceu lijepo i organizirano bez da se mora ručno provjeravati više izvora novosti čime se sve zajedo puno lakše prati. Može čak preko Odyssey browsera pratiti i FaceBook i Twitter stranice društvenih mreža kao i RSS & Atom news feeds web stranice i blogove.

eNewsReader


AMIWEST 2017 Amiga show 30.04.2017.
Status: USA Amiga show Autor: Dooz

I ove godine priprema se najveći Amiga show u USA - AMIWEST 2017 (19.22.10.2017)! Ovaj Amiga show oduvijek krije najave novih Amiga proizvoda na softverskom i hardverskom frontu. Više informacija o AMIWEST može se pronaći na:

AMIWEST 2017


Revision 2017 demoparty 16.04.2017.
Status: Party svih pertya Autor: Dooz

Kao i svake godine upravo se održava naj-demoparty koji postoji još od 2011. Počeo je prije koji dan 14-og, pa traje sve do 17-og u jugozapadnoj Njemačkoj u gradu Saarland. Sve se tu vrti oko multiplatformnog demo natjecanja, druženja, seminara, muzika kao i specijalni događaji. Naravno ovdje na najviše zanimaju Amiga demo party na koje se mogu prijaviti AGA alii ECS i OCS uradci. Cijeli se događaj može pratiti uživo, dok su sve službene informacije na 2017 Revision party web stranicama. Pravila za demoe su striktna i ovdje u malo KB mora prikazati pravo umjetničko-programersko umijeće.2017 Revision Party
2017 Revision Party - LIVE STREAM

Uskrs 2017 16.04.2017.
Status: Čestitka Autor: Dooz

WARP Organizacija želi Vam sretan Uskrs!RNOAnim V1.0 15.04.2017.
Status: Još anim alata! Autor: Dooz

Iz Hollywood radionice aplikacija stiže nam još jedna aplikacija za animacije koja nije samo player nego i jednostavni alat za editiranje odnosno konvertiranje. Podržani su IFF, GIF i AVI animacije interno ili druge kroz pluginove. Postoje verzije za AOS4 i MorphOS.RNOAnim

AnimWebConverter v2.70 15.04.2017.
Status: Anim converter Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AnimWebConvertera koji može pretvoriti starije animacije u današnje gif i apng formate. Neke od dodatnih funkcija su promjena veličine animacije kao i brzinu animacije. AnimWebConverter dostupan je za sve Amiga operativne sustave (AOS4, AOS3, MorphOS, AROS).AnimWebConverter

BlackBOX 1200 novo tower kučište 15.04.2017.
Status: A1200 u crnom toweru Autor: Dooz

Elbox Computer je predtavio novi tower sustav za A1200 pod imenom BlackBOX 1200. Ovo je najnovije moderno kučšte za A1200. Nismo mislili da će se takav proizvod opet pojaviti ali zašto ne...jer ne postoji više takvo rješenje na tržištu pogotovo sa modernom stilskom izdanju. Cijena je 299 EUR u što ulazi tower sa 350W napajanjem + keyboard interface i naravno sve priređeno za A1200 matičnu ploču i Mediator interface za PCI slotove.BlackBOX tower

VAMP V1.70 09.04.2017.
Status: Video & audio Autor: Dooz

Poznati audio, video i picture viewer VAMP dobio je novu verziju. VAMP podržava zavidni broj formata koji uključuju JPG, PNG, AVI-DIVX, FLV, MPEG4, WMV, MOV, MKV, 3GP, WAV, MP3, OGG, FLAC i druge. VAMP je podržan za sve Amiga platforme AOS3, AOS4 i MorphOS!
VAMP

Trevorov blog "Quantum leap" 04.04.2017.
Status: gazda ima riječ Autor: VooDoo

Trevor je osvježio svoj blog , kao i do sada uvijek zanimljiv , te svaki puta začinjem sa nekom zanimljivom informacijom iz Amiga svijeta..pa ako vas zanima što Trevor ovaj puta ima za reći slobodno kliknite na poveznicu u nastavaku -> Trevorov blog

www.blog.a-eon.biz


Novost mjeseca - ožujak 2017 (Hollywood 7) 02.04.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Brže nego inače nam je stigao travanj i naravno novost za prošli mjesec. Opet smo se odlučili za softverku novost i ovaj puta je to popularni Hollywood sa novom verzijom kao trenutno najznačajniji multimedijalni alat za Amigu. Na hardverskom planu se najviše ističe projekt Vampire ubrzivačkih kartica za A500/600/2000 koji je ušao u fazu kada su svi naručeni primjerci ušli u isporuku svojim vlasnicima. Vampire predstavlja najznačajniji pomak 68k Classic Amige još od doba Phase5 koji je tada proizvodio najjače ubrzivače. U svakom slučaju tko bi pomislio da će se stvari odvijati na ovakav način? Takvo nešto je moguće samo na Amigi koja je jedina tvz. retro platforma za koju izlazi novi hardver i softver kao i daljni razvoj. Čudan neki retro koji odbija izumrijeti i prkosi zakonima tržiša. Možda je odgovor u tome što su zatajili tvz. dobro nam znani mainstream igrači, pa se retro Amiga možda i vrati nazad na svoje mjesto!?WARP testira A1222 pod AmigaOS 4 02.04.2017.
Status: AmigaOS4 A1222 Autor: Dooz

WARP organizacija upravo sudjeluje u beta testiranju AmigaOne 1222 Tabor pod AmigaOS 4.1 FE update 1. Tako da možemo potvrditi da se A1222 na kojoj radi AOS4 nalazi u Hrvatskoj i radi zaista sjajno! Trenutni status je takav da je hardver ispitan i gotov još na testiranju na Linux platformi, dok je AmigaOS4 implementacija još u radu i BETA testiranju. Za sada ne možemo davati nikakve informacije, detalje ili screenshotove o AmigaOS4 pod A1222 sve dok nova Amiga ne bude dovršena i spremna za prodaju (trenutno smo pod NDA ugovorom). Posjećamo nova A1222 podržava moderni AmigaOS4 i čini kompletno rješenje nove matične ploče zasnovane na 1.2 GHz procesoru, maks. 8 GB RAM, dva brza SATA kontrolera i PCIe utorom za brze AMD RadeON grafičke kartice sa kompletno podržanim 2D i 3D driverima. Cijena A1222 marične ploče je ciljana na oko 400 EUR i samim time čini do sada najjeftiniju novu Amigu do sada. Do trenutka završetka A1222 i izlaska u prodaju neće proteći još puno vremena i jedan od najvažnijih prioriteta je baza novog softvera koji iskorištava mogućnosti nove moćne, jeftine i nove Amige! I nakraju evo fotografija A1222 u Hrvatskoj koja upravo radi pod AmigaOS4.Hollywood 7 19.03.2017.
Status: Multimedija Autor: VooDoo

Kako Hollywood ove godine ima iza sebe 15 godina postojanja , Airsoft Softwair je uz velike muke i mukotrpan posao izbacio novu verziju koja nosi oznaku Hollywood 7! Kako je bilo i za očekivati ova verzija nam donosi pregršt noviteta i definitvno Hollywood postavlja kao najjaču multimedijalnu aplikaciju za AmigaOS i šire ( MAC,WIN,LInux) .Hollwyood 7 dostupan je u CD izdanju, a moguće ga je skinuti i u digitalnom obliku. Definitivno prijeko potreban alat za sve kreativce i one koji se tako osjećaju.
Za više informacija klikni na poveznicu u nastavku www.hollywood-mal.com

Novost mjeseca - veljača 2017 (LibreOffice AOS4 BETA) 18.03.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj puta dosta kasnimo sa novosti mjeseca, ali imamo i dobar razlog jer smo kao WARP organizacija dio BETA testiranja za AmigaOS 4.1 za AmigaONE A1222 što smo eto htjeli navesti kao novost mjeseca ali smo odustali zbog druge važne novosti. Početak BETA testiranja LibreOffice je zasigurno veći događaj jer Amiga općenito nema baš trenutno na raspolaganju office paket. Takav softver je vrlo važan za Amiga zajednicu kao i kompletna softverska paleta produkata koji nam trebaju za opstanak i budućnost Amiga platforme
AmiSSL v4.1 18.03.2017.
Status: Sigurno je sigurno Autor: Dooz

Opet nova verzija AmiSSL v4 jer ukipa napreduje dalje. Dostupne su verzije za AOS4 PPC, AOS3 68k dok pod MorphOS može raditi i 68k verzija... fali developer za native PPC verziju. OpenSSL je nadograđen na najnoviji OpenSSL 1.1.0e i obavezan je dodatak za sigurnost naših Amiga! Čak je dio 68k verzije prepisan u asembleru zbog mogućeg ubrzanja.

AmiSSL v4.1


LibreOffice 27.02.2017.
Status: Uredski paket Autor: VooDoo

Na Facebook stranicama A-EON Technology danas je objavljeno kako je dugo očekivani LibreOffice paket konačno krenuo u beta testiranje.Svi znamo koliko je office paket bitan za ozbiljan operativni sustav , tako da je ova vijest jako dobro odjeknula među Amiga korisnicima.Testiranje se vrši na Amigi X5000 sa gore instaliranim AmigaOS4.1 FE Update 1.
EntwicklerX A1222 Tabor AmigaOS4 demostracija 26.02.2017.
Status: Novi A1222 softver Autor: Dooz

EnwicklerX je napravio youtube demonstraciju kako radi A1222 sa njihovim novim softverom. Uglavnom su prikazani multimedijalni sadržaji u čemu prevladavaju upravo. Prikazane su igre ScummVM, Classic Super Frog pod 68k emulacijom, Emotion video player. Demonstracija prikazuje koliko je A1222 ustvari snažna u pokretanju novih AmigaOS4, kao i Classic 68k sa classic igara. Trenutno situacija sa AmigaOS 4.1 FE i A1222 je takva da nisu dovršeni driveri za mrežnu karticu i zvuk. Sve ostalo je funkcionalno kao što se vidi iz slijedećeg youtube videa:

EntwicklerX A1222 YouTube video
Tower57 - AmigaOne A1222 (Tabor) verzija 19.02.2017.
Status: Počele igre za A1222! Autor: Dooz

Već se pomalo stvari zahuktavaju sa novim igrama za AmigaOne A1222! Tower57 za A1222 je u alpha fazi i optimiziran je za nov Amigu. Tower57 je klon poznate nam igre iz davnih dana - Chaos Engine. Ova verzija Tower57 je specijalno kompajlirana za A1222 glavni procesor P1022 koji ima tvz. SPE jedinicu koja preuzima FPU funkcije. Igra postiže preko 50 fps, dok recimo za usporedbu SAM460 (AmigaOne 500) postiže samo 30 fps. Naravno AmigaOne X1000 i X5000 postižu i do 100 fps što je u skladu sa očekivanjima. U ovom primjeru se vidi snaga glavnog procesora u A1222. Čak i kada igra nije kompajlirana za A1222 procesor postiže se brzina od 20 fps što je također izvrsno. Podsjećamo da AmigaOS4 trenutno koristi samo jednu jezgru svog glavnog procesora pa je to samo iskorištavanje 50% snage procesora. Nadajno se skoroj integraciji i podršci višejezgrenim procesorima u AmigaOS što će automatski dvostruko ubrzati A1222. X1000 i X5000. Na ovaj se način pomalo već "priprema teren" za novu A1222 kada službeno izađe u prodaju. Kako radi Tower57 na A1222 može se pogledati na slijedećem linku:

Tower57 A1222 YouTube video
Emotion Mediaplayer 18.02.2017.
Status: Reproduciraj! Autor: VooDoo


Emotion Mediaplayer baziran je na ffmpeg video/audio dekoderu , koristi Reaction sučelje što ga dodatno povezuje sa AmigaOS-om u pozadniskin radnjama.Dodatna optimizacija Emotiona sam program čine vrlo učinkovitim i po rekacijama korisnika na raznim portalima radi bolje/brže u odnosu na Mplayer i DvPlayer.
Prije same kupovine Emotion Mediaplayera imate mogućnost skidanja i tesiranja demo verzije.

Emotion Mediaplayer:
 • YUV video ubrzanje
 • Video overlay (PIP) za Radeon 9xxx grafičke kartice
 • Podrška za video titlove
 • Enable / disable video filter
 • Software rendering, za classic Amiga i emulatiore
 • Podrška za video striming
 • Arexxpodrška
 • Ručno i auto podešavanje "Frameskip"
 • ...


Kako bi koristili Emotion Mediaplayer biti će vam potrebno računalo sa instaliranim AmigaOS 4.1 ( update 1 ).Za kupnju navedenog playera dovoljno je koristiti AmiStore aplikaciju ili posjetiti neku od online Amiga trgovina (Alinea Computer, AmigaKit..)EntwicklerX


Obligement: Amiga Games Award 2016 11.02.2017.
Status: Igraj! Autor: Dooz

Obligement je po običaju objavio top listu najboljih Amiga igara za 2016-u godinu. Navedena su po tri najbolja naslova za svaku Amiga platformu slijedećim redoslijedom:

AmigaOS 68k:
 • Tanks Furry (Project R3D - Commercial)
 • Heart Of The Alien: Out Of This World Part 2 (Delphine Software - Commercial)
 • Center Court 2 (Gernot Fritsche - Freeware)
AmigaOS 4.x:
 • Amiga Racer (AmigaTek Inc. - Commercial)
 • Heboris C7EX - Unofficial Version (Kenji Hosimoto - Open Source)
 • 2PicPuzzle (Petr Kaderka - Freeware)
MorphOS:
 • Amiga Racer (AmigaTek Inc. - Commercial)
 • Another Pool GL (Gerrit Jahn - GPL2)
 • 2PicPuzzle (Petr Kaderka - Freeware)
AROS:
 • AstroMenace (Michael Kurinnoy, Viewizard - GPL3)
 • Zelda Time To Triumph (Vincent Jouillat - Open Source)
 • Black Shades Elite (David Rosen - uDevGame)Amiga OBLIGEMENT


AmiSSL v4.0 08.02.2017.
Status: Sigurnost Autor: VooDoo

AmiSSL v4 je jedno od većih osvježenja i dolazi u potpunoj kompatibilnosti sa OpenSSL 1.1.x. Također valja napomenuti kako se dodatno radilo na sigurnosnim propustima tako da je sada puno sigurnije povezivanje sa današnjim naprednim SSL baziranim sustavima (HTTPS).
Dolazi nam u dvije verzije AmigaOS4 i AmigaOS3 ,zbog slabog interesa MorphOS,AROS korisnici ostaju bez apdejta.

AmiSSL v4.0


VPDF V1.1 06.02.2017.
Status: PDF Viever Autor: Dooz

Sa MorphOS-a je portan izvrstan i brz PDF preglednik VPDF. Puno je brži od integriranog PDF preglednika u AmigaOS4 i čini izvrstan dodatak productivity aplikacijama za Amigu. Isprobali smo ga i upotrebljiv je i na najslabijim PPC konfiguracijama. Download aplikacije dostupan na os4depot:

VPDF Viewer


Novost mjeseca - siječanj 2017 (Amiga WARP kalendar 2017) 05.02.2017.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

U siječnju je sada već tradicionalno novost mjeseca - Amiga WARP kalendar. Ove godine u HR i ENG verziji trebao bi poslužiti i Amigašima izvan HR. Već su nam se javili posjetitelji koji su nam zahvalili na tome, pa će to od sada postati običaj svake godine. Ukoliko postoji interes i za neke drige zemlje, napraviti ćemo i taj kalendar ili ćemo jednostavno dati van Final Writer datoteke pa tko ima volje može probati!

Arhiva novosti za godinu 2016-u 04.02.2017.
Status: Arhiviramo pa idemo dalje... Autor: Dooz

Staru smo arhivu novosti za godinu 2016-u prebacili na posebni link (vidi desno). Napisali smo preko 110 novosti i tako nadmašili 2015-u. Više novosti zu 2016-oj znači i da se Amiga razvija jače nego prije pa stoga idemo dalje i u novoj 2017-oj godini - Amiga, Amiga i samo Amiga!

Linkovi za stare novosti (2014, 2015, 2016) su:

Novosti za godinu 2016-u

Novosti za godinu 2015-u

Novosti za godinu 2014-u

Hyperion Entertainment! 31.01.2017.
Status: Amiga nove generacija.. Autor: VooDoo

Danas je na Facebook stranicama Hyperion Entertainment postavljena slika ,odnosno screenshot AmigaOS 4.1 Final Edition pokrenutog na A1222 ploči!Sudeči po tome testiranje je u tijeku i sam izlazak navedenog operativnog sustava za AmigaOne A1222/Tabor ploče je sve bliže!www.hyperion-entartainment.biz

Amiga WARP Web - 10000 posjeta! 28.01.2017.
Status: Peteroznamenkasta obljetnica Autor: Dooz

Kako ide hladni siječanj tako je i WARP Web neprimjetno prešao brojku od 10000 posjeta! U ove tri godine postojanja novog WARP-a može se reći da smo uspjeli preživjeti i učvrstiti položaj Amige na ovim prostorima. Isto ustvari vrijedi za sve Amigaše neovisno o WARP-u koji je upravo zbog njih tu - inače sve nema smisla. WARP organizaciju smo iz stadija duboke hibernacije probudili 14.12.2013-e, dok je WARP Web startao 12.01.2014-e godine. U to vrijeme jedne maglovite večeri je bilo vrlo nejasno da li to što radimo ima smisla i da li će opstati!? Ipak pouzdali smo se u neuništivost duha Amiga korisnika i eto nas na proslavi još jedne obljetnice od 10000 posjeta Webu. Samo u prošlih godinu dana ostvareno je 4000 posjeta tako da je ostvaren trend rasta. Posjetitelji su većinom iz HR, dok se statistika za ostale zemlje poprilično promijenila. Očekivali smo rast iz susjednih zemalja jer ne postoji jezična barijera ali odmah na drugom mjestu je USA i tako dalje Njemačka i Švicarska. Odmah iza na petom mjestu je Srbija, dok je na desetom mjestu Slovenija i na 20-om BiH. Samo četvrtina posjeta ostvarena je na stvarnim Amigama, dok drugu četvrtinu čini Windows. Veliku većinu Android, dok Linux čini samo 5% i Macintosh samo 4%.

U svakom slučaju Amiga zajednica je ojačana i mi u WARP-u nastavljamo dalje kao i do sada! Zadaća nam je aktivna podrška za postojeće korisnike, vraćanje nazad starih (i svih koji se tako osjećaju) i naravno animiranje novih korisnika. Za sve koji nam žele pomoći - tu smo i objaviti ćemo sve što napišete bilo to novost, opis igre, programa ili jednostavno email ohrabrenja nam puno znači ;-)

Slarti v1.0 24.01.2017.
Status: tipkaranje Autor: VooDoo

Slarti je alat za izradu ili uređivanje već postojećih titlova , pošto ima vrlo jednostavno sučelje biti će ga izuzezno lako savladati i koristiti.


Slarti mogućnosti :
 • Integrirana video reprodukcija
 • Moguće dodavanje titlova u realnom vremenu
 • Kreiranje .srt datoteka
 • Mogućnost unošenja transkripcija
 • Podešavanje titlova unutar video zapisa
 • ....Slarti Info


AmigaWARP kalendar 2017 (HR i ENG verzija) 21.01.2017.
Status: Najlegendarniji kalendar Autor: Dooz

Kao i svake godine - eto nam WARP kalendara za 2017-u! Tradicija se nastavlja sve od daleke 1998-e, pa sve do zadnje tri godine novijeg WARP-a. Tako je sveukupno do sada izašlo četiri WARP kalendara (1998, 2015, 2016, 2017). Novi kalendar i dalje nastavlja WARP tradiciju sa motivima koji su obilježili 2016-u godinu. Ove godine uvodimo novost, pa je tako nastala i univerzalna ENG verzija za ekipu izvan HR. Kalendar je rađen 100% na Amigi u Final Writeru pod AmigaOS 4.1 FE Update 1 uz pomoć ArtEffect i ImageFX grafičkih alata. Ove godine je to na postojećoj A1200 to bio pravi poduhvat jer procesorski i memorijski to prelazi mogućnosti klasičnog hardvera i nadamo se da ćemo slijedeće godine novi kalendar raditi na novoj A1222 sa puno raskošnijim hardverskim resursima!

Novi WARP kalendar je u PDF A4 formatu i može se pronaći na donjem linku ili u ARHIVA sekciji WARP Weba:

WARP_Kalendar_2017.pdf
WARP_Calendar_2017_ENG.pdfPripremili u 2016, realizacija u 2017 14.01.2017.
Status: Što smo napravili i gdje idemo? Autor: Dooz

Odmah u početku možemo reći da je 2016-a bila vrlo uspješna za Amiga zajednicu. Mjerila za to su u realnim očekivanjima je ako je netko očekivao trenutnu revoluciju možemo reći da to nije moguće....za to su potrebne višegodišnje pripreme. Upravo se to najviše radilo proteklih godina dok je 2016-a upravo po tome ključna kao priprema za ono što nam slijedi u 2017-oj. Količina događanja u 2016-oj nas je više nego iznenadila i dok druge isključivo retro platforme (kako nas vole zvati) stagniraju, Amiga ostaje neuništiva platforma za koju izlazi novi hardver i softver pa samim time ne spada samo u retro kategoriju. Koliko se god trudili da nas tako zovu i do kraja unište.... mi smo uvijek tu ma koliko nas malo ima i stalno se nešto snalazimo. Čista gerila... ne mogu nas pobijediti! Ono što najviše veseli je izlazak novog hardvera (A1222 i X5000) i još važnije - novog softvera koji stvara novi momentum Amiga platforme. Zamašnjak novog novog vala bi trebala biti AmigaONE A1222 za koju ove godine očekujemo službeno puštanje u prodaju.Ove je godine također uspješno startao Vampire 500 V2 kao eto po nama ovdje u WARP-u jedini spomena vrijedan novi hardver za Classic Amigu. Tako sada i vlasnici A500/A2000 mogu svoje Amige pretvoriti u najbrže 68k Amige koje su ikada napravljene. U ovoj je godini cijeli projekt uvelike profesionaliziran pa je tako i proizvodnja, isporuka i pakiranje došlo na novu razinu. Sada s nestrpljenjem čekamo verziju za ostale Amige poput A1200 odnosno A4000. Također FPU emulacija je na listi želja, a u budućnosti možda i nova matična ploča, a ne samo ubrzivačka kartica. U svakom slučaju za sada Vampire projekt ide sasvim dobro!

U ovoj smo godini izdali daleko najviše novosti nego prijašnjih godina - čak 110 te smo dodatno proširili WARP Web sa novostima mjeseca i WARP INSIDER rubrikom. Od najznačajnijih novosti izdvajaju se novi AmigaONE model X5000 i Vampire kartice za klasične A600 i A500. Najjači softverski produkti ove godine su AmigaOS 4.1 FE update 1, RadeON HD i Warp3D Nova grafički podsustav za AmigaOS4. Ono što se također mora izdvojiti je probijeno memorijsko ograničenje za UAE emulaciju koja omogućava da pokrenemo AmigaOS4 puno kvalitetnije kroz emulaciju na Windows platformi što dodatno pridonosi jačanju AmigaOS-a u cjelosti.

Na domaćem frontu WARP se u 2016-oj aktivno uključio u BETA testiranje nove AmigaONE A1222 koja je prva isporučena na ovim prostorima (samo 40 u svijetu). Također WARP je medijski izložio novost o izlasku AmigaONE X5000 na Web stranicama časopisa BUG.

Sve u svemu u 2017-a je ključna u kojoj će biti potrebno dodatno ojačati Amiga platformu i nastaviti raditi na hardveru, softveru i promociji naše Amige!

Stvari u cjelosti dobro npareduju i kao i uvijek na kraju kažemo....
WARP IDE DALJE!

AMIGA IDE DALJE!

AMIGA, AMIGA i samo AMIGA!!

WARP Web novosti 2016 14.01.2017.
Status: Novosti update Autor: Dooz

Kao i na kraju svake godine novosti iz prošle godine premještamo i počinjemo ponovno. Isto vrijedi i za novosti mjeseca. Ukoliko želite čitati novosti iz arhive 2016-e godine link na dokument je s desne strane!

Amiga Future 124 10.01.2017.
Status: Štampa Autor: VooDoo


Novi broj Amiga Future časopisa danas je poslan prema svim distributerima, što znači da možete naručiti svoj primjerak i tako uskratiti ove hladne dane.
Kao i svaki puta do sada unutar časopisa ima pregršt zanmljivih tema i vjerujem da će svatko pronaći ponešto za sebe.

Amiga Future


Kako instalirati OS4.1 na Windows PC 07.01.2017.
Status: Emulirajmo Autor: VooDoo


Možda ste pokušali ili bi htijeli pokušati instalirati AmigaOS 4.1 Final Edition na vaš PC,u svakom slučaju video koji je napravio Bill iz The Guru Meditation biti će vam od velike pomoći. Navedeni video demonstrira kako korak po korak instalirati OS4.1 Final u kombinaciji sa Amiga Forever 2016 Premium Edition emulatorom.

Video možete pogledati ovdje


Postal Plus 04.01.2017.
Status: Još malo igranja.. Autor: VooDoo


Postal Plus izometrijska pucačina od danas dostupna i za AmigaOS!Za navedeni port Amiga verzije zaslužan je Frank Menzel iz Njemačke softverske kompanije EntwicklerX.
Za pokretanje igre biti će vam potrebna Amiga sa instaliranim AmigaOS4.x , a ovako to izgleda na x5000!


Postal Plus download


Novogodišnji Trevor blog 03.01.2017.
Status: Što se novog desilo ove godine... Autor: Dooz

Trevor je napisao još jedan novogodišnji blog kao osvrt što se sve novog dogodilo u Amiga svijetu u 2016-oj. Jedna od značajki koje Trevor spominje je i naš WARP članak/novost u časopisu BUG o izlasku AmigaOne X5000 u prodaju na (Amiga X5000 - BUG. Za svaki mjesec je opisano što se važnije dogodilo Trevoru, A-EON, AmigaOS4 i svega drugog iz čega se za 2016-u vide vrlo intenzivna Amiga događanja za 2016-u godinu. Za kraj je prikazana novogodišnja Candy tema iz AmigaOS4!

Trevor blog


MUI 5.0-2016R3 02.01.2017.
Status: muJi! Autor: VooDoo


Za početak nove godine MUI AmigaOS razvojni tim daruje nas novom verzijom MUI 5 za AmigaOS4.x/PowerPC i AmigaOS3.x/68K Amige.Kao i do sada za korištenje svih opcija i mogučnosti potreban je "ključ".Valja napomenuti kako MUI 5 radi na 68k Amigama te zahtjeva nešto jače procesore u kombinaciji sa GFX karticama ili WinUAE emulaciju na brzom hardveru.

AmigaOS MUIwebsite traffic analysis
°