AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici INSIDER
Igre ARHIVA AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2018
AmigaWARP Organizacija
PROMJENJENO:
31.12.2018
Email:
contact@amigawarp.org


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP


web site traffic statistics

Arhiva novosti:
2017
2016
2015
2014
_
Prosinac: NOVOST MJESECA

Huno PPC Games


Studeni: NOVOST MJESECA

Vampire V4 AmigaOS3 boot


Listopad: NOVOST MJESECA

AmigaOS 3.1.4


Rujan: NOVOST MJESECA

SDL 2.0.8


Kolovoz: NOVOST MJESECA

POWER9 desktop


Srpanj: NOVOST MJESECA

MorphOS 3.11


Lipanj: NOVOST MJESECA

WinUAE 4.0.0


Svibanj: NOVOST MJESECA

A1222 MiniGL


Travanj: NOVOST MJESECA

WARP sastanak


Ožujak: NOVOST MJESECA

Tower57


Veljača: NOVOST MJESECA

Workbench Explorer


Siječanj: NOVOST MJESECA

AmigaWARP kalendari 2018WARP_Calendar_2018.pdf (HR)
WARP_Calendar_2018_ENG.pdf (ENG)
WARP_Calendar_2018_round.pdf (HR)
WARP_Calendar_2018_round_ENG.pdf (ENG)
Nove Warp3DNova igre 31.12.2018.
Status: Još igara za praznike Autor: Dooz

Na OS4depot se nastavlja niz Warp3DNova/GL4ES niz igara za PPC Amige koje direktno iskorištavaju procesiranje GPU procesora na Radeon grafičkim karticama. Ovaj puta su dostupne na OS4Depot i predstavljaju novi trend na Amigi jer je OpenGL ubrzanje bilo temeljeno na FPU performansama. Dostupne su slijedeće igre: R-Type, Barony i Fricking shark. I naravno - uživajte u novim AmigaNG igrama nove generacije za praznike! :-)

OS4 Depot
HUNO games Warp3DNova igre 30.12.2018.
Status: Igre za praznike Autor: Dooz

Poznati francuski Amiga developer za igre - HUNO PPC za Božić i Novu godinu je izdao nove portove igara koje se temelje na najnovijim grafičkim driverima Warp3DNova i GL4ES (EGL_wrap). Igre koje sada imamo su temeljene na starim Warp3D driverima i OpenGL implementaciji koje intenzivno koriste samo isključivo FPU za izračune. To ne bi tako trebalo biti jer ipak GPU na grafičkim karticama to sve puno uspješnije radi nego FPU kao što je to i naostalim računalnim platformama. Nove igre uključuju novi port Reborn to castle Wolfenstein, Sokob AMIGA, Rise of the Triad engine, Pingus, OpenTyrian, CAVE STORY i Mega Mario. Uživajte u novim AmigaNG igrama nove generacije za praznike! :-)

HUNOPPC - Playing with your Amiga
Sretan Božić 25.12.2018.
STATUS: Blagdanska Autor: VooDoo

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2019. godinu!5 godina WARP ogranizacije! 14.12.2018.
Status: Obljetnica za pamćenje Autor: Dooz

Točno prije pet godina WARP ogranizacija je probuđena iz stadija hibernacije! Bilo je to daleke 2013-e godine i zaista je teško vjerovati da smo ustrajali i održali jedinu Amiga ogranizaciju, web stranicu i podršku Amiga korisnicima na ovim prostorima. Pokazalo se da smo neovisni i da radimo iz čistog užitka što je slučaj sa svim Amigašima neovisno kojem "kampu" pripadaju jer svi smo ustvari u istoj situaciji dok je WARP u tom smislu nepristran (ili se barem trudimo) i izvještava sve Amiga novosti do kojih možemo doći. Užitak je vidjeti da je danas Amiga situacija ipak bolja nego prije pet godina jer imamo na raspolaganju pregršt novog softvera kao i nadu u novi hardver koji je na horizontu bila to neka NG Amiga poput A1222 ili Vampire V4 - svejedno....jer imamo budućnost! Iz današnjeg aspekta lijepo se sjetiti i početaka WARP ogranizacije daleke 1997-e godine od kada je prošla 21-a godina.... a mi smo još tu i stojimo čvrsto i ne namjeravamo odustati. Dapače - razmišljamo o povećanju aktivnosti o čemu će biti riječi u slijedećoj godini. Ovom prilikom želimo zahvaliti prvenstveno našim vjernim posjetiteljima koji nas podržavaju svih ovih godina jer bez njih sve ovo ne bi imalo smisla.

Slavimo obljetnicu i idemo dalje još snažniji nego prije!
Amiga, Amiga i samo Amiga!!


AmigaAMP v3.23 18.12.2018.
Status: Vječni AMP Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmigaAMP za AmigaOS4 i AmigaOS3. Napravljeni su brojni bugfixevi u vezi skinova i problema sa memory corruption bez novih osobina samog softvera. Ovo je defaultni player bez kojeg ne možemo i podržan je na svim AmigaOS bez obzira na glavni procesor.

AmigaAMP-OS3
AmigaAMP-OS4
Novost mjeseca - studeni 2018 (Vampire V4 pokreće AmigaOS3) 03.11.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Prošli je mjesec obilovao novostima na Amiga frontu! To je vrlo dobro za Amiga zajednicu i Amigu općenito. Izabrati novost mjeseca bilo je nimalo lako, ali to što smo izabrali događaj da je Vampire V4 startao AmigaOS3 ne znači da su ostale novosti manje vrijedne. Ova je samo po nečemu značajnija... možda za budućnost. Apollo tim ekipa je napokon pokazala Vampire V4 koji zapravo radi (do sada su pokazivali samo hardver). Ali.... oprez jer Apolo tim ima reputaciju da čim nešto naprave - odmah objave. Tako je sada uspio prvi boot Vampire V4 na AmigaOS3 i zapravo počelo beta testiranje. U svakom slučaju lijepo i perspektivno, stvar napreduje konstantno. Ostale novosti prošli mjesec su uglavnom fokusirane na izvrstan RNO softver (image processing i PDF Viewer), dok se posebno ističe zTools i SketchBlock Pro. Čovjek se s pravom zapita.... što se to događa? Da li to znači da smo napokon shvatili da je upotrebljiv softver najvažniji!?SketchBlock Pro 18.11.2018.
Status: Nacrtavanje.... Autor: VooDoo

Kako je Amiga oduvijek bila poznata po stvarima usko vezanima za grafiku, nastavaljmo i dalje u istom tonu. Nova SketchBlock Pro verzija nudi nam pregršt opcija koje možete iskoristiti tijekom rada. Uz pomoć navedene aplikacije imate mogućnost napraviti vrhunska djela crtanja i skiciranja. Za pokretanje SketchBlock Pro aplikacije biti će vam potreban AmigaOS 4.1 Final.

+Potpuna podrška za tablet
+ Integrirani sustav za uvoz i izvoz vrlo velikog broja standardnih formata
+ ...

Također, kao i velik broj drugih aplikacija moguće ga je kupiti putem AmiStore aplikacije.
AMD RX560 grafičke kartice u Amigi 18.11.2018.
Status: Nikad do sada.... Autor: Dooz

U Amiga trgovinama su se počele pojavljivati u prodaji najnovije grafičke kartice temeljene na Polaris čipsetu (preciznije RX kartice). Tako AmigaOnTheLake nudi u prodaji Asus RX560 PCIe grafičku karticu koju podržava najnoviji RadeON RX grafički driver iz najnovijeg Enhancer grafičkog updatea. Dobar je znak da se ove grafičke kartice prodaju u Amiga trgovinama jer to znači da rade dobro sa najnovijim driverima. Za sada je kompatibilnost ograničena na AmigaONE X5000 i A1222, dok na SAM460 radi u AmigaOS normalno ali ne i u uBoot firmwareu (valjda će stići update). Kompatibilnost sa najnovijim AMD grafičkim karticama je dobrodošla jer je prošlu generaciju već puno teže nabaviti. Cijena ekvivalenta RX560 sa 4 GB GDDR5 grafičke memorije je u HR oko 1508 kn (Instar Informatika) što je recimo sredina ponude. Može se kupiti i jeftinija varijanta za 932 kn sa 2 GB GDDR5 memorije što je isto sasvim u redu. Tko želi high-end može kupiti RX570 i RX580 gdje cijene idu gore, ali sve dobavljivo u našim informatičkim trgovinama po normalnim cijenama kao i za svaki drugi PC. Novi grafički driveri dolaze na vrijeme da podrže A1222 za koju možemo najnovije grafičke kartice kupiti u našim informatičkim trgovinama.AmiQuake 68k 1.19 18.11.2018.
Status: Za Vampire? Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmiQuake - odnosno Quake za AmigaOS3 68k! Čemu sve to.... pitali bi se neki kada 68k procesori nemaju dovoljno snage vrtiti Quake engine..... ali ipak tu je Vampire koji sa svojim 68080 CPU u FPGA tehnologiji nudi puno veću brzinu i igrivost. Ovaj port zahtijeva pravu Amigu sa AGA grafikom (ili SAGA na Vampire) i naravno FPU, pa se tako u hardverskim zahtjevima spominje brzi 68060 procesor i 32 MB RAM. Ovo je čisti softverski port koji ne koristi hardverska ubrzanja, eksterne grafičke kartice niti podršku za mrežu. Niže je screenshot novog AmiQuake koji se vrti na Vampire V4!

AmiQuake - Aminet
RNOEffects 1.2 18.11.2018.
Status: Efekti veliki Autor: Dooz

Vrlo jednostavan. ali i moćan alat za obradu slika sa više od 30 različitih efekata uz naravno one standardne obrade. Program nudi i skriptno procesiranje ali i obično crtanje. RNOEffects popunjava prazninu koja je nastala nakon što neki od naših omiljenih grafičkih alata više nikad nisu doživjeli nastavak.

RNOEffects
NetSurf 3.8 68k (OS3) 11.11.2018.
Status: Najbolji browser na classic Autor: Dooz

Netsurf je moćan i ne toliko zahtjevan browser koji postoji i za AmigaOS u 68k verziji. Ne toliko zahtjevan ne znači da ga možemo pokretati na prosjećnim i low-end AmigaOS 3 konfiguracijama, nego upravo suprotno.... možemo imati moderan browser, ali treba nam high-end 68k Amiga. Na low-end 68 Amigama nije moguće kvalitetno browsati Internet upravo zbog zahtjevnog sadržaja današnjih web stranica. Netsuft koristi FPU i preciznije zahtijeva se 68040 kompatibilan FPU. Ustvari ova verzija također koristi AMMX ubrzanje sa 68080 Vampire kartica.

Netsurf 3.8 AmigaOS3
RNOPDF 11.11.2018.
Status: Najbrži i najjednostavniji Autor: Dooz

RNOPDF je mali kompaktni PDF preglednik za AmigaOS4. Ima minimalni GUI sa kojim se lako upravlja. Odlika mu je brzina i jednostavnost te može poslužiti kao defaultni PDF preglednik za cijeli AmigaOS4. Jedna od lijepih osobina mu je učitavanje unaprijed svake slijedeće stranice kao i drag & drop učitavanje. Sadržaj PDF-a se može izvoziti kao PNG i lako zumiranje mišem.

OS4Depot: RNOPDF
Vampire V4 Standalone je startao AmigaOS 3! 06.11.2018.
Status: Prvi boot! Autor: Dooz

Apollo tim je napravio veliki korak naprijed i došao do razine kada novi Vampire 4 Standalone može startati AmigaOS 3.1.x i programe i igre kao normalna 68k Amiga. Ako razmišljamo da ovo nije emulacija 68k procesora nego njegova nova napredna implementacija onda je ovo prva nova 68k Amiga od doba Commodorea. Za sada se iz screenshotova i youtube filmova može vidjeti startanje Workbencha i neke od aplikacija i igara (AIBB, SysInfo, Stunt Car racer, Elite). Koliko je produkt završen neznamo točno. Brzina je slična ostalim Vampire dodatnim karticama za postojeće Amige, ali bi se trebala povećati jer je ovo rana verzija jezge. Moguće je priključiti normalne monitore, tipkovnicu preko USB porta, mrežni priključak i slične blagodati koje nas koče na standardnim Commodore Amigama. Kada će prodaju - ne znamo, ali izgleda odlično!

Apollo forumzTools 3.0 04.11.2018.
Status: Najbolji utilities paket Autor: Dooz

Nova zTools kolekcija alata donosi novi SysMon koji sada prikazuje slobodnu i zauzetu GPU memoriju (ide uz RadeON v3 drivere iz Enhancera). Dodana je podrška za A1222 Tabor i ispisi verzija ogles2, RadeonRX i Warp3DNova. Novi GFXDock je također prilagođen novim driverima uz ATunes 4.0, Flippaper v3.0, FastView 5.2 i FastCompress v3.3.

AmiStore

Enhancer - grafički update 04.11.2018.
Status: Idemo po RadeON RX! Autor: Dooz

A-EON Tehnology je izdao specijalni update za Enhancer koji sadrži nove grafičke drivere za AmigaOS4. Postojeći Enhancer korisnici mogu napraviti upgrade na ova paket pa će im nova 2.0 verzija biti besplatna. Ovaj update je napravljen specijalno da bi se mogli upogoniti novi grafički driveri za RadeON RX grafičke kartice jer je starije teško dobaviti. Također je standardna verzija RadeonHD drivera povećana na 3.6, dok je RadeonRX sada na verziji 1.1. Od sada na RadeonRX driveru radi Warp3D Nova. Za oba drivera je probijena barijera od 256 MB grafičke memorije pa je sada moguće koristiti svu memoriju na grafičkoj kartici. RadeonRX driver se za sada može koristiti samo na X5000, A1222 i djelomično SAM460. Driveri su također u nekim funkcijama specijalno optimizirani za SPE (SignalProcessing Engine) koprocesor koji ima A1222. Novi Enhancer ima posebno nisku cijenu za postojeće korisnike koji su već kupili Enhancer.

AmiStore
AmigaOS 3.1.4 paket diskete + ROM čipovi 03.11.2018.
Status: Kao nekad update Autor: Dooz

Nakon online prodaje Hyperion je započeo sa isporukama AmigaOS 3.1.4 na fizičkom mediju (diskete + ROM). AmigaOS 3.1.4 se sada može kupiti kod uobičajnih Amiga dealera (vidjeli smo na www.alinea.de). Izgleda da prodaja ide odlično jer je Hyperion objavio statistiku prodaje po zemljama. Najbrojniji kupci su iz Njemačke sa 26%, dok je na drugom mjestu USA sa 13% i Velika Britanija sa 12%.

Hyperion Entertainment
Novost mjeseca - listopad 2018 (AmigaOS 3.1.4) 03.11.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj puta postoji samo jedan kandidat za novost mjeseca i isprva smo mislili da nova PPC Blackbird matična ploča pobjeđuje, ali pravi pobjednik je AmigaOS 3.1.4. AmiWest nam nije donio ništa novo na hardverskom polju, ali su održana "softverska" obećanja" već prije najavljenih softverskih paketa za koje je zaslužan A-EON. Novi AmigaOS 3.1.4 također je ultra-značajan update i zaista razmišljali smo dugo što napraviti. Donijeli smo odluku da ovaj mjesec pobjeđuje AmigaOS 3.1.4, dok je druga top novost na hardverskom polju Blackbird. AmigaOS 3.1.4 68k je pravi nasljednik 3.1 i po mnogočemu nadmašuje 3.5 i 3.9 neovisno o iznosu broja verzije. Ipak je ovo update koji ima nove kickstart module kao što je to radio i Commodore. Isprva dostupan kao online update, sada je izašao kao set disketa + ROM. Za Blackbird nakon pokazane matične ploče koja radi željno očekujemo objavu cijena i naravno početak proizvodnje. Iako na istoj još ne radi AmigaOS4, prilagodbe ne bi smjele biti značajne jer je gore PowerPC kompatibilan procesor sa AmigaOS4. Kako ova matična ploča ima samo dva PCIe slota (jedan x16 i drugi x8) ne ostaje puno prostora za prilagodbe. Jedan PCie slot bi bio zauzet sa RadeON grafičkom karticom, dok bi u drugi mogli staviti mrežnu, zvučnu ili SATA karticu. Istina za sve troje postoji ugrađeni ekvivalent na samoj matičnoj ploči, ali za iste bi trebalo napraviti drivere. Iskustva su da nam novi driveri idu teško i sporo kao što je to recimo na A1222 Tabor, pa je tu za očekivati probleme. A1222 ima samo jedan PCIe slot koji je zauzet sa grafičkom karticom i ima sve ostalo itegrirano na ploči. U svakom slučaju hardver je tu, ali ipak daleko da na istom proradi AmigaOS4. Vidjeti ćemo koje će biti cijene u pitanju i o tome će ovisiti portanje AmigaOS4 na tu definitino najbržu Amigu koja bi ikad bila napravljena. Za sada je jedina vijest da Blackbird ide u prodaju u prvom kvartalu 2019-e. Onda će se vidjeti koliko je POWER9 spreman za low-end bitku u mainstream tržištu bok uz bok sa Intelom i AMD-om! Za sada napada pod Linuxom.Blackbird POWER9 desktop računalo! 21.10.2018.
Status: Prvi nakon G5 Autor: Dooz

Svjedoci smo kako Raptor Computing Systems polako ali sigurno stvara gamu svojih IBM POWER9 servera. Ovaj puta se po prvi puta otišlo u desktop vode sa IBM Power procesorima još od doba Apple Power Mac ere kada je izašao zadnji G5 sustav. Nova matična ploča pod imenom Blackbird temelji se na mATX formatu sa ograničenim mogućnostima proširenja, ali i nižom cijenom koja ulazi u raspon jačih desktop računala. Na ovaj način osim A-EON postoji još jedan proizvođač PowerPC matične ploče - ali sa pravim desktop, a ne embedded procesorom. Do informacije o pravim cijenama još uvijek nije moguće doći ali neslužbeno matična ploča bi mogla doći oko 800 US$ + 400 US$ POWER9 CPU. Nadamo se da će ovaj hardver jednom pokretati AmigaOS4!? Ustvari ovaj hardver je namjenjen za Linux ali u svakom slučaju ovo je vrlo ohrabrujuće za PowerPC front u našem Amiga svijetu jer je ovo vrlo dostupna, jako brza i napredna arhitektura s kojom je AmigaOS4 kompatibilan. Brzina POWER9 procesora i karakteristike ove matične ploče sa DDR4 memorijom su konkurentne ekvivalentima iz AMD i Intel svijeta. Ključne karakteristike nove Blackbird POWER9 platforme su:

 • MicroATX format matične ploče
 • Jedan CPU socket za četverojezgreni ili osmerojezgreni POWER9 Sforza procesor (IBM) na 3.2 GHz (3.8 GHz turbo)
 • Dva DDR4 slota
 • Tri gigabit mrežna porta
 • Četiri SATA 3.0 porta
 • 5.1 audio sa podrškom za analog i S/PDIF izlaz
 • HDMI izlaz (2D framebuffer)
 • jedan x16 i x8 PCIe slot
 • AST2500 BMC


A-EON AmiWest 2018 report 20.10.2018.
Status: Amiga show! Autor: Dooz

Trevor Dickinson (A-EON) održao je na AmiWestu prezentaciju o najnovijim softverskim i hardverskim produktima koja ta Amiga kompanija uporno razvija. AmigaOne A1222 je najavljena i postoji velika mogućnost da ide u isporuku negdje početkom 2019-e. Neki od dijelova matične ploče su postali nedobavljivi pa su ugrađene zamjene. Jedini driver koji još nije gotov je onaj za ugrađeni zvučni čip na matičnoj ploči. Mrežni driveri su gotovi i ima ih čak dvije verzije. Firmware je sada nadograđen na X5000 nivo. A1222 sada podržava RadeON HD i RX drivere kao Warp3D Nova i RadeON SI. AmigaOne X5000/040 je u rukama beta testera i predstavlja najjaču i najbržu Amigu ikad koja se vrti na 2.2 GHz. Također je najavljen novi Enhancer Package v2.0 koji sadrži nove RadeonHD v3.6 driver kao i RadeonRX v1.11 driver za Polaris grafičke kartice. Također napravljen je update za Warp3D Nova i Warp3D SI (v1.58) kao i druge alate od kojih se najviše ističe kreiranje standardnog API za nadzor AmigaOS hardvera (Hardware monitoring API). Takođe je najavljen i Enhancer softver za klasične 68k Amige. LibreOffice port je zapeo ali nadu daje činjenica da je isti u međuvremenu portan na Android pa je time olakšano portanje na AmigaOS4 jer su se izgubili problemi koje je imao prošli pokušaj. Na pitanje o novom browser portu odgovoreno je da LibreOffice ima prioritet nakon čega će se početi sa radovima na nekom lightweight browseru.

A-EON AmiWest prezentacija
Novost mjeseca - rujan 2018 (SDL 2.0.8) 07.10.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Kao što smo očekivali u rujnu se situacija popravila i naš Amiga svijet počinje živjeti većim intenzitetom. Dosta softverskih novosti od kojih se najviše izdvaja SDL 2.0 koji je odnio titulu naj-novosti za rujan.... makar je bilo još kandidata poput novog Enhancer paketa. SDL nam je jako bitan za podršku kombinacije najnovijih grafičkih kartica i portanja igara na AmigaOS4 sa podrškom za Warp3DNova. Vampire se isto probudio i pustio na testiranje novu GOLD3 jezgru sa integriranim AGA čipsetom. Ni traga od Vampire V4 makar je najavljen prije godinu dana... ok nisu rekli da će biti, ali eto opet (pre)dugo čekamo kao i sve drugo u Amiga svijetu jer od svake najave do izlaska produkat čekamo godinama. Od ostalih značajnijih softvera izdvaja se novi Workbench Expolorer i ffmeg pa je zaista lijepo vidjeti kako softver ima sve veću ulogu bez čega se ne može ništa napraviti. Polako nam se bliži AmiWest za koji izgleda nema nikakvih značajnijih novosti jer nema novosti o A1222 za koju su napravljeni mrežni driveri što je zadnja informacija koja je dostupna.AmigaOS 3.1.4 06.10.2018.
Status: Nova verzija za 68k Amige! Autor: Dooz

Hyperion Entertaiment izdao je novu verziju AmigaOS verzije 3.1.4 za klasične 68k Amige. Hyperion ovdje nastavlja gdje je Commodore stao i praktički po listi promjena i popravaka prestiže verzije 3.5 i 3.9 koje su sada ostale deadend bez mogućnosti nastavaka iz razloga što su ih radile kompanije koje ne postoje ili više ne rade na Amiga tržištu. Na ovaj način je Hyperion pokazao da podržava i klasične 68k Amige u punom smislu sa nastavcima AmigaOS 3.x. Nova verzija AmigaOS 3.1.4 isporučuje se kao digitalni download sa novim KickstartROM image i instalacija AmigaOS. Postoji verzija za svaki Amiga model jer se radi o update na low-level osnovi (novi KickstartROM modul). U drugoj fazi će isporuka ići kao fizički medij + KickstartROM čip. Cijena je simbolična i iznosi 29.95 EUR.

 • Više od 20 novih Kickstart ROM modula i drugih dijelova operativnog sustava je popravljeno i prošireno
 • Izvorna podrška za sve Motorola 68000 - 68060 procesora + više robustan autoconfig proces
 • Podrška za velike hard diskove uključujući bootanje bez dosadašnjih prećaca (napravljen je update i disk alata)
 • Moderniziran Workbench do te mjere kao što je bio OS3.9 uključujući nove preference editore
 • Update za legendarni Diskdoctor
 • CLI/Shell update sa novim komandama
 • Novi CrossDOS i CD-ROM filesystem koji su sada poboljšani sa Rockridge, Joilet i UDF ekstenzijama
 • Popravljeni i poboljšani printer sustav
 • Opcija za novi intuition.library koji se odlikuje poboljšanjima poput offscreen dragging za P96 RTG ekrane
 • Novi višebojni icon set za kompletan Workbench uz onaj stari sa četiri boje


Hyperion AmigaOS 3.1.4
Opportunity Mars rover status (PPC CPU) 30.09.2018.
Status: Hoće li se probuditi? Autor: Dooz

Pješćana oluja na Maru je više-manje završila i već nekoliko tjedana traje proces pokušaja komunikacije i slanja komande prema Opportunity roveru. Rover se zadnji puta javio prije više od tri mjeseca i vrlo je upitno da li će se probuditi jer su se ugrađene baterije sigurno potpuno ispraznile uslijed pješćane oluje koja je blokirala solarne panele pomoću kojih se napaja Opportunity. Podsjećamo da Opportunity ima ugrađen PowerPC procesor koji je u ovim uvjetima bez grijanja rovera i u uvjetima radijacije također trebao izdržati napore za koje je dizajniran. Mogući problemi koji sada spriječavaju rover da se probudi su brojni. Rover se gotovo sigurno potpuno ugasio do te mjere da nezna koje je vrijeme, pa se na taj način nezna kada će se javiti čak i ako se probudio do činjenice da su na solarnim panelima naslage prašine koje blokiraju punjenje baterija. Mogućnost da je rover ostao oštećen je također moguća. Bilo kako bilo NASA sluša rover na odabranim frekvencijama i šalje komande za buđenje sa Zemlje u nadi da će ipak iz dalekog nam Marsa doći spasonosni BEEP koji znači da je Opportunity u koji je ugrađen najžijaviji PPC procesor još uvijek živ!

Opportunity status
Vampire 68080 GOLD3 29.09.2018.
Status: AGA na svim Amigama Autor: Dooz

Najnovija testna verzija Vampire 68080 FPGA u novoj verziji nam donosi kompatibilnost sa AGA čipsetom. AGA je integrirana u FPGA čip i to ne kao softverska emulacija (kao recimo WinUAE) nego kao prava hardverska izvedba unutar glavnog FPGA procesora u Vampire akceleratorima. Ovo je ustvari alpha verzija za testiranje koja nema integriran FPU niti RTG grafiku i može biti korištena na Vampire 500 V2 i 600 V2 akceleratorima. Novi Apollo proizvodi su prikazani na Classic Computing sajmu u Njemačkoj na kojem je po prvi puta prikazana nova GOLD3 jezgra FPGA.

Classic-computing
Vampire Facebook group
ffmpeg 4.02 28.09.2018.
Status: Konvertiraj sve u sve Autor: Dooz

Izašla je nova verzija brzog ffmeg audio/video konvertera za AmigaOS4. Osim što može konvertirati, ffmpeg može raditi grab sa live video/audio izvora. U paketu je također i brza Altivec verzija za Amige sa PPC procesorima koji podržavaju ove ekstenzije za multimediju. Pošto je ffmpeg moguće pokrenuti samo iz komandne linije dostupan je FFmpegGUI koji tako olakšava upotrebu ovog izvrsnog alata.

OS4 Depot ffmeg
OS4 Depot ffmeggui
SDL2 V2.0.8 18.09.2018.
Status: Značajno - sada podržava i Novu! Autor: Dooz

Izašao je novi SDL2 (SimpleDirect Media Layer 2) za AmigaOS4. Ovaj renderer subsystem sada podržava OpenGL ES 2.0 preko ogles2.library i Warp3D Nova. Podržani su i dosadašnji software i MiniGL rendereri. Ovo je bitna novost je unosi brzi Warp3D Nova u svijet portanja igara koje se zanivaju na OpenGL tehnologiji. Podrška za WARP3D Nova nam pruža nove mogućnosti najnovijih grafičkih kartica preko RadeON HD drivera.

OS4 Depot SDL2 V2.08
Workbench Explorer 2.1 18.09.2018.
Status: Više od file managera sigurno! Autor: Dooz

Workbench Explorer je trenutno najbolji file manager za AmigaOS4. Iako još uvijek volimo koristiti Filer morati ćemo prijeći na Workbench Explorer iz jednostavnog razloga što je bolji, a i dalje se redovno unaprijeđuje (za razliku od Filera). Promjene i ispravci su zaista brojni u novoj 2.1 verziji najboljeg file managera za Amigu.

Workbench Explorer home page
Enhancer Software 1.4 11.09.2018.
Status: Poboljšanja! Autor: Dooz

Izašla je nova verzija Enhancer Software kolekcije softvera koja je postala obavezna uz AmigaOS4. Također je rečeno da će se raditi i AmigaOS3 verzija Enhancer softvera za 68k Amige. Novosti su brojne i ova je verzija besplatni update za sve koji su kupili Enhancer. Ovaj softverski paket je dobio epitet obaveznog dodatka uz AmigaOS4 koji ga obogaćuje i čini lepezu isporučenog softvera koji ustvari fali AmigaOS4. Bilo kako bilo A-Eon ovdje izvrsno obavlja svoj dio posla i gura Amigu općenito (bilo to PPC ili 68k) naprijed, pa eto mi korisnici tako možemo i dalje uživati u svojim Amigama i nadati se budućnosti. Lista najvažnijih poboljšanja Enhancer package je:
 • Nova verzija Warp3D Nova library
 • Nova verzija OpenGLES library uključujući GL4ES wrapper (važno za portanje igara)
 • A-Eon mrežni driveri za A1222 i X5000 AmigaONE seriju PPC Amiga (to su driveri za mrežne kartice integrirane na matičnoj ploči)
 • USB ADM8511 mrežni driver (USB mrežna kartica)
 • Update za Multiviewer, sound datatypes, X-Dock i Updater tool
 • Novi SSH2-Handler
 • Update za Classes i Gadgets
 • Mnogobrojni bugfixes i poboljšanja postojećih alata

www.amistore.netCheckmate A1500 plus kickstarter 11.09.2018.
Status: Svestrano Amiga kučište Autor: Dooz

Započeo je kickstarter za novo Amiga kučište u koje stanu mnoge klasične ili NG Amige. Ovo je ujedno i poziv da se podrži ovaj kickstarter za kučište koje je prava klasična varijanta Commodore A3000 modela....ali naravno i moderniziranog za nove standarde i dodatke. Novo Checkmate A1500 plus kučište podržava slijedeće Amige:
 • Amiga 500
 • Amiga 600
 • Vampire
 • AmigaOne A1222
 • RasperryPi
 • Mini ITX, MicroATX matične ploče

Kickstarter - Checkmate A1500 plus

www.amigasystems.comNovost mjeseca - kolovoz 2018 (POWER9 desktop) 02.09.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Iako je izgledalo nemoguće pronaći odgovarajuću novost mjeseca za kolovoz jer je taj mjesec tradicionalno stanka za sve nas - pa tako i za WARP....ipak se zadnji čas pojavila možda najznačajnija stvar u 2018-oj. Upravo su korisnici koji traže alternativu Wintel monopolu dali prijedlog da se napravi desktop verzija POWER9 Talos matične ploče. Ustvari još se nezna kako će se zvati, ali to je događaj koji po prvi puta označava ponovni ulazak IBM-a u desktop arenu još od vremena kada je Apple proizveo legendarni zadnji PPC G5 PowerMac. Ono što se još sada ne zna da li se radi o standardnom Sforza low-end POWER9 CPU ili će to biti novi još više scaled-down POWER9 na nižoj frekvenciji i sa manje ugrađene cache memorije. Ono što su potvrdili predstavnici Raptor Computer Systems je da se radi o malom formatu matične ploče sa mogućnošću da POWER9 CPU radi samo sa pasivnim hladnjakom. POWER9 inače radi na 3.2 GHz i ima gomilu jezgri i veliku količinu cache meomorije. U teoriji (ovo je samo mišljenje WARP-a) frekvencija se može smanjiti na pristojnih 1.5 GHz uz recimo quad core izvedbu i smanjenu količinu cache memorije nakon čega se dobiva efekt niže desktop cijene. Zasigurno sve ovo je jako zanimljivo i dobro za Amigu NG i AmigaOS4 jer mi zapravo nemamo nekog drugog koji dalje razvija PPC procesore. Ovako bi na krilima IBM-a kao jedine cjelovite serverske i desktop alternative Microsoft/Intel/AMD/Apple monopolu došli do prave PPC platforme na kojoj bi prosperirao AmigaOS4. Istina - IBM i Raptor to rade zbog Linux alternativne zajednice, ali pošto je POWER9 otvorena hardverska platforma zapreke za portanje AmigaOS4 NEMA! S druge strane trenutna NXP/Freescale serija "P" serija novih AmigaOne poput X5000 i nadolazeće A1222 se sasvim lijepo uklapa u tranziciju jer nam ti i još noviji procesori "T" generacije omogućuju puno više toga nego što AmigaOS4 može podržati. Ipak Razvoj se definitivno nastavlja i još uvijek ima nade za nas!Raptor najavljuje novi Talos POWER9 desktop sustav! 31.08.2018.
Status: Low-end POWER9 Autor: Dooz

Nakon početnog iznenađenja eto odlučili smo napisati kako nam najvjerojatnije iz Linux krugova dolazi nova PPC hardverska platforma na kojoj bi mogli temeljiti budućnost. Tvrtka Raptor nam je do sada poznata po skupim POWER9 serverskim matičnim pločama sa dva procesora. To su ustvari workstation računala sa visokom cijenom koja nam nisu dostupna. Ipak Raptor sada najavljuje stripped-down POWER9 desktop kombinaciju i razumnu cijenu - sve upakirano u mali format tipa ATX/miniATX. Poznato je da se radi o najmanjim Sforza POWER9 procesoru (jedan CPU na matičnoj ploči). Raptor Computer Systems potvrdio je da se sustav sastoji od najmanjeg Sforza POWER9 procesora koji proizvodi IBM. Sforza je najmanji CPU POWER9 arhitekture veličine 50 x 50 mm i podrškom za 4 x DDR4 i 48 PCI Express linija (bez OpenCAPI linija). Do sada su najslabiji sustavi uključivali najbržu DDR4 memoriju, PCIe 4.0 bus i quad-core POWER9 CPU na 3.2 GHz (3.8 turbo mod). Cache memorija je bila povelika, pa je tako tu bilo 512 KB L2 i 10 MB L3. Sve proizvedeno u 14 nm FinFET procesu. Sve ovo će Raptor morati nekako prilagoditi desktop konfiguraciji i konkurentnoj cijeni. Kako? Nije poznato kako, ali sustav će biti prezentiran na OpenPOWER sumitu u Amsterdamu za dva mjeseca. Novi desktop Talos će i dalje održati princip open-source-hardvera što je danas velika prednost u vremenima kada Intel u svojih konfiguracijama niti ne pomišlja na takvu mogućnost.

Raptor-Prepping-New-POWER
Raptor Computer Systems

Jeftine AMIGA PPC kartice 26.08.2018.
Status: PPC PCI Autor: Dooz

Sposobni Amigaši pronašli su još jedno jeftino rješenje kako da nabave jeftini PPC kardver. Ovaj puta se radi o popularnom Sonnet driveru koji radi pod AmigaOS3 68k i PPC procesor upotrebljava kao drugi procesor za zahtijevne PPC aplikacije (WarpOS). Za sada nema podrške za AmigaOS4 ali nikad se nezna. Ovdje se radi o jeftinim PPC karticama za koje je potrebno imati ugrađeno Mediator PCI proširenje (kartice se umeću u PCI slot). Uglavnom se radi o mrežnim PPC ubrzivačkim karticama koje su prvotno namjenjene za ubrzanje mrežnih aplikacija. Najnovija takva PPC kartica je BigFoot killer NIC. Interesantno rješenje za sve one koji imaju Mediator PCI proširenje pa imaju gdje umetnuti ove kartice. Cijena jedne takve kartice (Killer NIC) na eBayu je oko 30 US$. Ipak da bi ovakve kartice

 • Sonnet G3/G4 (192 MB RAM)
 • Rapture G4 7410@450MHz (256 MB RAM)
 • Apocalypse G4 7410@450MHz (256 MB RAM)
 • Ragnarok G3 750FX@800MHz (256 MB RAM, moguće dodati još 512 MB RAM)
 • Killer NIC 400MHz MPC8343 PowerQUICC II Pro (64 MB RAM)
Sonnet Amiga Wiki
Novost mjeseca - srpanj 2018 (MorphOS 3.11) 03.08.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Bilo bi stvarno nepravedno da nova verzija MorphOS-a nije novost mjeseca za srpanj. Ipak je ekipa napravila novu verziju opeativnog sustava što se baš u posljednje vrijeme ne dešava često među Amiga operativnim sustavima. Nova verzija podržava AmigaONE X5000, dok za Tabor MorphOS nažalost neće izaći. Autori navode neprikladni glavni procesor koji nema standardni FPU. To se ne pokazuje kao neki faktor na AmigaOS4, pa se nadamo da će ekipa iz MorphOS-a promijeniti mišljenje. Još uvijek nismo dočekali prestanak pješćane oluje na Marsu pa je tako rover Opportunity iskusio totalno isključenje i čeka prve zrake sunca kako bi sa svojim sučanim kolektorima možda oživio i napunio baterije. Valjda su PPC procesori izdržali hladnoću? Sva sreća da je drugi rover na nuklearni pogon...taj radi OK. Čuvena najava na amiga.com je ostala ista i ne mijenja se, očito nam novi vlasnici Amiga domene nemaju što reći!? Onda bolje da ništa niti ne pišu jer nismo zainteresirani. Na drugim frontovima nazire se spori napredak Vampire ekipe prema V4, ali pretjerali su sa obećanjima i preuranjenim najavama kao što to obično obično biva u Amiga svijetu. Ali za Vampire ekipu barem znamo da će kad-tad isporučiti proizvod. Nova A1222 je hardverski gotova, ali se i dalje muči sa driverima pa kada isti budu gotovi očekuje se službeni release. Ustvari općenito su uvijek driveri problem, pa se tako može zaključiti što bi se desilo da je recimo AmigaOS4 na x86 CPU. Taj potez jednostavno ne bi uspio jer nema tko stalno isponova raditi nove drivere za hardver koji se mijenja svakih 6 mjeseci. Zato je vrlo važno da postoji Amiga-dedicated hardver samo za Amige kako bismo mogli imati u rukama svoju vlastitu sudbinu i raditi u optimiziranoj okolini. Tipičan primjer je Apple koji ipak ima svoj x86 hardver, a ne koristi postojeće x86 matične ploče kojih je u izobilju na tržištu. Zar im nebi bilo lakše uzeti bilo koju postojeću x86 ploču? Očito ne! S druge strane stigao nam je ljetni odmor u kojem najvjerojatnije neće biti dramatičnih novosti i zato treba pronaći neko osvježenje u ovim ljetnim vrućinama..... a možda i neka dobra Amiga igra u dubokom hladu!amiga.com misteriozna poruka 22.07.2018.
Status: Tko je kupio amiga.com!? Autor: Dooz

Na web stranici www.amiga.com osvanula je misteriozna poruka sadržaja "Do you remeber when Amiga meant friend? We do.". Nedavno se moglo vidjeti kako je ova web domena na prodaju što bi moglo značiti da ju je netko kupio inače se ovakva misteriozna poruka nebi mogla pojaviti! Odmah su krenula nagađanja oko mogućeg razvoja događaja, ali nikakve službene potvrde nema. Sa nagađanjima na Amiga forumima se cilja upravo na 23.07. (sutra) kada bi se mogao najaviti novi Amiga sustav jer je upravo na taj datum službeno predstavljena Amiga 1000 davne 1985-e godine. Može se također desiti da je amiga.com kupila neka firma koja nema veze sa Amigom uopće ili je domenu kupila nama poznata Amiga tvrtka. U svakom slučaju čekamo sutra da vidimo što će biti....najvjerojatnije ništa jer su čuda u Amiga svijetu potrošena, ali bi bilo sasvim OK znati da recimo amiga.com sada pripada nekoj Amiga kompaniji. Trenutno nije moguće saznati status dosadašnje Amiga Inc. tvrtke koja je izgubila trademark u USA, ali ga je nedavno obnovila u EU.

www.amiga.com
Nova A1200 kućišta u prodaji - A1200.net 15.07.2018.
Status: Novo ruho Autor: Dooz

Napokon je moguće kupiti nova A1200 kučišta u tri različite varijante: crna, bijela i translucent. Nova su kučišta u poboljšana i bolje izvedena tako da možemo naše A1200 upotrebljavati opet slijedećih 20 i više godina. Šalu na stranu... mnoge A1200 izgledaju očajno, a noviteti poput crnog i prozirnog kučišta izgledaju vrlo privlačno. Nevjerojatno da i nakon 24 godine nakon izlaska Commodore Amiga 1200 postoji naša mala ali žilava Amiga zajednica koja "odbija umrijeti", a najvjerojatnije se opet i širimo! Ista stvar se priprema i za A500 kučišta.

A1200.net
ReWarp wrapper 15.07.2018.
Status: Radi stari softver Autor: Dooz

Novi ReWARP wrapper omogućava da na AmigaOS4 rade stare igre i programi sa WarpOS PPC ekstenzijama na AmigaOS4. Na ovaj način je ostvarena kompatibilnost starih demoa i igara iz vremena kada je WarpOS Warp3D izašao za PowerUP PPC kartice. Malo smo probali i rezultat je da neki demoi rade, dok drugi ne ali nadamo se od autora još većoj kompatibilnosti unazad sa većom količinom PPC softvera.

ReWarp
MUI 5.0-2018R2 AmigaOS/PPC i AmigaOS3/68k 15.07.2018.
Status: MUI zauvijek Autor: Dooz

Upravo zanimlivo kako MUI i dalje grabi naprijed sa novim verzijama zahvaljujući našim vjernim Amiga developerima. Oni koji se sjećaju pamte da je MUI bio pravi spas za izgled Workbencha koji je tada zasjao neviđenim sjajem ovo genijalnog GUI alata. Ikone i cijeli interface su izgledali svemirski u samo četiti boje, dok smo dobili mnoge funkcionalnosti u programima o kojima smo mogli samo sanjati. Sve to uz štednju resursa jer tada nismo imali eksterne grafičke kartice. Danas je MUI šaren i ne tako malo zahtijevan jer se transformirao na nove zahtijeve hardvera i sastavni je dio AmigaOS4.

MUI 5.0-2018R2
MorphOS 3.11 - nova verzija operativnog sustava 07.07.2018.
Status: Probudio se! Autor: Dooz

Nakon dugo vremena MorphOS je dobio update i tako prekinuo dug period u kojem nisu izlazili nikakvi update za ovaj Amiga operativni sustav. Poboljšanja su ovaj puta povezana sa većom brzinom, stabilnošću i sigurnosti. Jedna od glavnih novosti je značajan update za Odyssey web browser. Flow Studio je također poboljšan i predstavlja službenu integriranu razvojnu okolinu U zadnje vrijeme se sve više govori o tome da MorphOS prelazi na Intel x86 platformu ali to nitko nije nikad službeno potvrdio niti opovrgnuo. U svakom slučaju ovo je dosta veliki update za MorphOS i lista svih poboljšanja se nalazi na ovom linku:

MorphOS 3.11
Novost mjeseca - lipanj 2018 (WinUAE 4.0.0) 02.07.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Čini se da je zatišje na Amiga sceni i dalje na snazi jer novosti ima primjetno malo. Na hardverskom frontu baš ništa, dok na softverskom briljira WinUAE koja emulira Amiga hardver. Da se kojim slučajem "probudio" Opportunity rover sa PowerPC procesorom - to bi sigurno bila novost mjeseca.... ali oluja na Marsu je i dalje u punom zamahu i tu dalje čekamo. Rover se stavio u duboki sleep mode i čeka dok ne njegovi solarni paneli ne prime dovoljno sunca za punjenje baterija. Ipak vlada neizvjesnost jer okolo kruži po Marsu bez servisa punih 15 godina! I tako smo jedan mjesec u godini proglasili kao novost mjeseca novu okruglu verziju WinUAE koji je izvanredno značajan u Amiga mjerilima. Jedna od zanimljivih činjenica je da je sve više WinUAE korisnika i da je upravo zahvaljujući istome prodano jako puno primjeraka AmigaOS 4.1 FE za classic PPC Amige. Znači.... upotrebljava se PPC na WinUAE. Vidjeti ćemo da li će srpanj donijeti neku senzaciju u što sumnjamo jer zaista je teško ne primjetiti kako su najavljeni novi značajni hardverski poduhvati kao što je Vampire V4 i A1222 još uvijek na čekanju, a nadali smo se da će na tržište prošle jeseni. Sad pomalo mijenjamo izjave i biti ćemo jako sretni ako do toga dođe ove jeseni.WinUAE 4.0.0 (to be real Amiga - or not to be emulated) 23.06.2018.
Status: Najbolja emulacija na svijetu Autor: Dooz

Najvjerojatnije je istina da je WinUAE najbolja i najrazrađenija emulacija nekog računala uopće. Tomu je sigurno doprinjelo to što se emulira - Amiga! Obično se neko "staro" računalo emulira isključivo zbog toga da se igraju stare igrice.....ali WinUAE je drugačiji. Ovdje postoje "ozbiljni" korisnici kojima je WinUAE upgrade Amige koju nikad nisu imali i to po minimalnoj cijeni i velikim mogućnostima. Novi WinUAE ima poveću listu poboljšanja, ispravaka i novih mogućnosti između kojih se izdvaja multi-monitor podrška i 80-bit FPU emulacija. WinUAE je na 68k polju ozbiljna konkurencija svim Amigama po brzini i mogućnostima što uključuje i Vampire. JIT emulacija WinUAE je iznimno brza i bolje izvedena nego na ostalim procesorima. Uz to Intel procesori imaju veće količine L1/L2/L3 što veliki plus za JIT emulaciju. Neznamo da li je tko probao, ali kada se WinUAE isključi JIT emulacija tada Intel procesori nisu ništa bolji nego na PPC ekvivalentima.... dapače rezultati su lošiji i stvari postaju realnije! Ali kada se uključi JIT emulacija - UAE je puno brži na Intelu većini testova! Dodatni razlog prednosti WinUAE je činjenica da je PC hardver svakodnevno sve jači dok fiksni hardver ostaje takav kakav je - i to po cijeni po kojoj se može kupiti poprilično jak Windows stroj. S druge strane WinUAE emulacija PPC hardvera (AmigaOS4) još je uvijek praktički neupotrebljiva jer joj fali brzina emulacije. Neće još neko duže vrijeme. To je istina barem za sada jer AmigaONE računala ipak imaju procesore koji rade na frekvencijama koje se mjere u GHz! Ipak utjeha je da ako sve propadne - uvijek imamo "softversku" Amigu poput WinUAE kao zadnje uporište Amige koje ne podliježe uobičajnim ekonomskih ograničenjima. Ipak mnogim Amigašima WinUAE nije prava Amiga jer to nije pravi Amiga hardver (što je istina). Ukoliko promotrimo Vampire vidimo da je upravo takav pristup puno prihvatljiviji Amigašima. Ukoliko opet promotrimo PPC pristup i AmigaOS4 vidimo da je i taj pristup prihvatljiviji Amigašima. Također da bi imali WinUAE, mora se raditi pod Windowsima i mnogim je to Amigašima preveliki uteg pa stoga WinUAE (po mišljenju WARP redakcije) ne može biti finalno-ultimate rješenje Amige za budućnost. Amigaši žele da Amiga ne bude "privjesak" na tuđem operativnom sustavu makar to bio Windows, Linux ili nešto treće poput QNX-a.

Amiga mora biti zasebna, neovisna i uspješna platforma koja želi konkurirati svima ostalima.....inače NISMO ZAINTERESIRANI! ;-)


WinUAE home page
PowerPC prevlast u svemiru 17.06.2018.
Status: Space mainstream Autor: Dooz

Jeste li znali da je PowerPC najzastupljeniji CPU izvan granica planete Zemlja? Upravo je to slučaj jer više - manje sve svemirske misije poput onih na Mars integriraju jedan jedini CPU koji može podnijeti radijaciju i dovoljno je pouzdan - PowerPC RAD-750. Ovaj PowerPC je identičan 750 seriji koja je izašla 2001-e godine i ovaj radi na "samo" 200 MHz. Jedan primjerak košta oko 200000 US$ i prvi puta je upotrebljen 2005-e godine na satelitima i svemirskim misijama. Po čemu je poseban ovaj PowerPC procesor? RAD750 spada u radiation-hardened single board computer koji proizvodi BAE Systems Electronics. RAD750 može raditi na temperaturama od -55 do 125 stupnjeva i može primiti radijaciju od 200,000 to 1,000,000 rads. Trenutno na Marsu vozi rover Curiosity koji ima integriran RAD750 CPU (G3 generacija kao i AmigaOne A1222) na nuklearni pogon, dok ga isto tako ima integiran budući roveri. Trenutno je na Marsu pješćana oluja koja je zahvatila dva rivera - Opportunity i Curiosity. Opportunity također ima ugrađen RAD6000 koji je prethodnik PowerPC RAD750. Sve ove procesore je proizveo IBM. Opportunity je trenutno u stanju hibernacije jer zbog pješćane oluje nema energiju za svoje solarne panele dok je Curiosity na nuklearni pogon i za sada radi OK. Ipak Opportunity je u opasnosti jer se bez solarne energije opasno hladi i ima na raspolaganju samo minimalno grijanje iz osam plutonijevih grijača. Inače... već je na Marsu 15 godina! Eto navijamo da se PowerPC roveri na Marsu izvuku iz nevolje jer su građeni upravo za takve uvjete i time potvrđujemo da je PowerPC dominantan - u svemiru!Vampire V4 radi!? 03.06.2018.
Status: Slika puno govori bez teksta Autor: Dooz

Nekako nam slabo dolaze Amiga novosti u ovo vrijeme ali eto nešto se pojavilo! Apollo tim je na svom forumu objavio fotke Vampire V4 u akciji na A500...... ali na ekranu se ako se ne varamo vide AGA igre što je izvrsno. To znači da ugrađeni V4 koristi SAGA grafiku jer bome to na OCS/ECS ne ide ;-) Naravno mi sad gatamo jer su se pojavile samo fotke sa Ouf patry okupljanja pa sve što napišemo bude pretpostavka. Al zašto ne - vijest je sigurno dobra kad pokazuju fotke na kojima se vrti Pinball Fantasies AGA monitor je spojen direktno na Vampire V4. E.. sad očito se Vampire V4 ne "vrti sam" nego je spojen na A500 što je očito razvojna platforma (ustvari na fotki je A500+). Znači zaključak je da je Vampire V4 proradio - Apollo tim je prošle godine samo pokazivao hardver koji ne radi. Znači od obećanja do prve verzije za nešto pokazati u Amigu svijetu traje jedno osam mjeseci što je uobičajno. Ipak nije za zamjeriti svima koji imaju što pokazati makar debelo kasne u obećanjima dok god na kraju - isporučuju proizvod i svi su sretni što je definitvno slučaj sa Vampire serijom hardvera. Samo naprijed Vampire jer očito će za lipanj novost mjeseca biti Vampire V4!

Apollo core forum


Novost mjeseca - svibanj 2018 (A1222 Tabor MiniGL port) 01.06.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Nije bilo baš puno novosti u svibnju - očito malo zatišje, ali ipak je Tabor dobio svoj native MiniGL port koji je preduvjet da 3D radi kako spada na glavnom CPU P1022 kakav ima A1222. Nestandardni FPU čini svoje pa se moraju raditi posebni native compile za sistemske biblioteke. Ovdje se išlo na najjeftiniju moguću varijantu PPC procesora P1022 koja ima tvz. SPE (Singal Processing Engine) koji zamjenjuje FPU i ima dodatne instrukcije koje nešto znače u embedded primjeni ali naravno ima i manjak ili izmjenu nekih standardnih FPU instrukcija pa ga to čini nekompatibilnim sa PPC standardom. U praksi izgleda OK i brzo radi u native modu ali to zahtijeva native verzije. ovaj portani MiniGL za SPE je odradio svoj dio i sada A1222 više nema problema sa emulacijom standardnog PPC FPU na razini 3D GL implementacija.Vampire V4 na čekanju / Gold3 core progres 26.05.2018.
Status: Uobičajni Amiga delay Autor: Dooz

Apollo tim informirao je Amiga zajednicu da je izdanje Vampire 4 dodatno odgođeno zbog problema sa jednim ozbiljnim bugom koji ne mogu otkloniti nego moraju napraviti rewrite core kako bi pronašli uzrok problema. Nemoguće je predvidjeti kada će biti pronađen uzrok problema. Ipak Apollo tim ima reputaciju da produkti konačno izađu na tržište i ovo je uobičajni Amiga product delay koji se redovno dešava jer su nam u Amiga community resursi ograničeni i sve što se napravi je protivno svim zakonima tržišta i proizvod je čistog entuzijazma. S druge strane razvoj Gold3 verzije ide po planu. Gold3 bi trebao omogućiti poboljšanu AGA grafiku na svim dosadašnjim Vampire akceleratoskim karticama čak i na Amigama koje nemaju AGA grafiku. Također je nastavljena proizvodnja Vampire 600 kartica.

Apollo core forum
Ignition - Amiga Excel 26.05.2018.
Status: Amiga productivity Autor: Dooz

Nemamo baš puno productivity softvera, a pogotovo nešto poput Excela. Ipak stvari se kreću i naš jedini noviji spreadsheet nudi pristojnu funkcionalnost. Ignition je na beta5 verziji koja nudi poboljšanja i ispravke u odnosu na prošlu verziju. Ignition radi samo na AmigaOS4 tako da 68k verzije više nisu podržane.

Ignition 1.0 beta5 download
Talos II Lite Power9 PPC sustav 12.05.2018.
Status: Stvarno....velika snaga Autor: Dooz

Iz Raptor Inc. nam stiže reducirana verzija matične ploče sa jednim Power9 procesorom pod nazivom Talos II Lite. Ova verzija podržava samo jedan Power 9 CPU koji se može kupiti kao četverojezgreni, pa sve do verzije sa 22-e jezgre! Cijena matične ploče je 1200 EUR dok quad core Power9 CPU košta 320 EUR. Sustav će se moći kupiti u srpnju ove godine. Cijena ovog sustava je relativno mala u odnosu na ono što se dobiva obzirom da je ovo jako brz PPC procesor koji radi sa DDR4 memorijom i podržava PCI-E 4.0 standard. Iako teško u budućnosti možemo vidjeti AmigaOS4 na ovom hardveru ipak se vidi da imamo alternativu postojećim PPC procesorima koje proizvodi NXP. Ukupna cijena od 1550 EUR za +3 GHz procesor koji je u rangu serverskih računala zaista nije puno i moglo bi se ovdje još poraditi na jeftinijem sustavu. Ipak za sada IBM ne razmatra desktop tržište, ali Power9 zaista nije skup procesor.
Matična ploča podržava:
 • 1x Power9 CPU socket (4-22 core verzije)
 • 1x PCI-E 4.0 x16 slot
 • 1x PCI-E 4.0 x8 slot
 • 2x Broadcom gigabit ethernet
 • 4x USB 3.0
 • 1x USB 2.0
 • 2x RS-232
 • 8x DDR4 ECC RAM slotova (max 1TB)

Talos II Lite
A1222 Tabor MiniGL port 12.05.2018.
Status: Stare igre i demoi Autor: Dooz

Amiga developer Daniel Mussener napravio je prvu verziju starog MiniGL posebno optimiziranog za A1222 (Tabor). MiniGL je najviše zastupljen u dosadašnjim 3D Amiga igrama i demoima za AmigaOS4. Pošto MiniGL osim mogućnosti ubrzanja upotrebnom grafičkog procesora puno koristi standardni FPU kojeg A1222 nema u potpunosti kompatibilno implementirano napravljen je port za SPE (Signal Processing Unit). SPE je embedded implementacija FPU na P1022 procesoru u A1222. Na ovaj način MiniGL sada funkcionira na A1222 u native načinu rada bez emulacije pa je brzina približno ista kao na standardnom FPU. Portani MiniGL može raditi u režimu native SPE i kompatibilnom sa standardnim FPU. Razlika je ta da je SPE verzija nešto brža ali zahtijeva izvorno kompajlirane progame za SPE, dok je PPC FPU kompatibilna verzija namjenjena svakom MiniGL programu. U PPC kompatibilnoj verziji postoje samo dijelovi koda koji su optimirani posebno za SPE. Brzina novog MiniGL na A1222 je izvrsna što dokazuje koliko je ova AmigaOne pun pogodak u smislu brzine i performansa koje pruža kao AmigaNG low-end model. ovo je vrlo važan korak u smislu kompatibilnosti postojećeg 3D softvera na A1222. Sa nestrpljenjem očekujemo službeni izlazak A1222 u prodaju kada se dovrše svi driveri potrebni za punu funkcionalnost.

YouTube video A1222 SPE MiniGL
MUI Mapparium V0.6 06.05.2018.
Status: Amiga OpenStreet karte Autor: Dooz

Stigla nam je nova verzija Open Street preglednika MUI Mapparium. Ovaj se preglednik preko Interneta spaja na mape i pruža Amigi mogućnost korištenja ovog popularnog lartovnog sustava. Mapparium je dostupan za AmigaOS4, OS3 68k, AROS i MorphOS. Novosti u ovom izdanju su brža mrežna komunikacija i moguća kalkulacija rute.

MUI Mapparium home page
Novost mjeseca - travanj 2018 (WARP HR sastanak) 06.05.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

U travnju je novost mjeseca - WARP HR sastanak! Definitivno najveća vijest jer se u vezi Amige nešto puno ne susrećemo. Ali nema veze jer te se stvari za razliku od nekih drugih mogu lako nadoknaditi dok god nas ima uokolo :-) Uglavnom se sve svodi na "budemo već" i onda je puklo u našim glavama jer tako prolaze godine i odma bez najave je napravljen mali Amiga sastanak sa nadom da ćemo napraviti novi i veći. OK - WARP je napravio prvi korak...slijedi i drugi kada ćemo unaprijed najaviti termin....a možda i nećemo jer previše pripreme nikud ne vodi...budite spremni! ;-)WARP Insider: Sadašnji i budući AmigaOne PowerPC procesori 30.04.2018.
Status: Treba nam snaga Autor: Dooz

U današnje vrijeme svi govore o Intel i ARM procesorima kao CPU arhitekture koje su dio budućnosti. S jedne strane Intel na serverskom, desktop i laptop području, dok je ARM sve ostalo što najviše uključuje mobile segment. Postavlja se pitanje - a gdje je tu PowerPC na čemu se temelje NG Amige? Nažalost PowerPC više nije "trend" u tim područjima jer su tako odlučile "velike sile" na mainstream tržištu. Generalno sve su to mikroprocesori i temelje se na istim stvarima - samo na malo drugačiji način što ih čini nekompatibilnim međusobno - nema tu neke velike revolucije. Ipak niti jedan drugi procesor osim Power arhitekture nije doživio takav uspjeh u real-time-critical embedded aplikacijama u industriji, vojnoj primjeni, avijaciji, automatizaciji i po tome smo posebni. To je specijalnost Power tehnologije. Detaljnija analiza situacije sa PowerPC procesorima je razrađena u WARP Insideru kojeg istina nismo dugo updateriali, ali evo nam prave teme na donjem linku!

2018/hardware - WARP Insider

A1222 update 15.04.2018.
Status: Mi smo Amiga! Autor: Dooz

Trenutno najvažnija novost je network driver za integriranu mrežnu karticu u A1222 koji radi sasvim OK kako se može vidjeti i na Trevorovom blogu. Trenutno se radi na driveru za ugrađenu zvučnu karticu kao i FPU optimizacijama za glavni procesor P1022 (SPE engine). Također se planira A1222 laptop (Portia) uzevši u obzir malu potrošnju A1222. Iako A1222 projekt kasni, izdanje nije u pitanju nego takve stvari u ograničenim resursima koje Amiga zajednica može pružiti ne mogu pružiti brži razvoj. Prelazak AmigaOS4 na AmigaOne X5000 i A1222 uključuje prilagodbe za Freescale/NXP procesore i pripadnu arhitekturu što inicijalno znači duži razvoj (SATA, chipset, network, USB, memory controller itd.). Ali na duge pruge omogućuje da počnemo iskorištavati sve druge Power procesore "T" serije jezgre e6500 kakvi su T1042 (quad core, 1.4 GHz) i T2420 (12 core, 1.8 GHz) što bi u budućnosti mogli puno lakše sada kada smo savladali "P" seriju. Recimo A1222 posjeduje P1022 CPU (jezgra e500, dual core, 1.2 GHz), dok X5000 posjeduje P5020/40 (dual/quad core e5500, 2.0 - 2.4 GHz). Opet na drugom frontu ćemo uskoro dobiti podršku za nanovije Polaris grafičke kartice kakve ima recimo Sony PS Pro. Na Trevorovom blogu je niz screenshotova koji pokazuju A1222 "u akciji" uključujući OWB browser i podržani remote desktop sa Window platforme.

U ovoj 2018-oj godini nas zasigurno čeka očekivani "proboj" Amiga platforme sa novim hardverom i softverom - nema predaje jer niti nema alternative... mora se ići dalje!
Mi smo Amiga!!

Trevor Amiga Blog
Power Arhitecture Processors
A1222 Tabor optimizirani Warp3DNova driveri 15.04.2018.
Status: Mala Amiga - velika snaga Autor: Dooz

Hans de Ruiter upravo optimizira Warp3DNova drivere za korištenje SPE (Signal Processing Engine) dio P1022 CPU ku A1222. Glavni procesor u A1222 (P1022) nema standardni ugrađeni FPU nego koristi SPE. Optimiziranje za SPE je potrebno jer Warp3D Nova driveri koriste FPU za prijenos podataka iz grlavne u grafičku memoriju i do sada su koristili standardni FPU i AltiVec ekstenzije. Performanse su već sada u prvoj verziji izvrsne uz napomenu da još nije do kraja napravljena ugrađena FPU prilagodba za A1222 koja se služi direktno sa SPE. Iako izlazak A1222 sada već traje godinama više nego što je trebalo barem ćemo kada do toga dođe imati potpuno podržanu i optimiziranu bazu drivera i podrške....onosno sve će biti Taborized!

KeaSigmaDelta - Taborizing
MorphOS 3.10 15.04.2018.
Status: Plavi tim - nova verzija Autor: Dooz

Izašla je nova verzija MorphOS 3.10 koja je najveći update tog AmigaOS kompatibilnog OS-a do sada. Update je besplatan za sve postojeće 2.x i 3.x korisnike. Glavna poboljšanja su podrška i kompatibilnost sa AmigaOne X5000, 2D podrška za mnoge grafičke kartice počevši od R600 do Northen Islands serije, novi PPD baziran sustav za pisače, Isochronous transferi za USB i druge brojne nove funkcionalnosti.

MorphOS 3.10
Amiga WARP sastanak 07.04.2018.
Status: Amigaši uživo Autor: Dooz, !k

Nakon nekoliko godina stanke WARP je prošli petak u Excelente baru u Zagrebu održao sastanak "na kavi" na kojem je bilo govora o različitoj Amiga tematici. Najvažnije dvije teme su bile ukupna Amiga situacija i naravno aktivnosti u WARP organizaciji. Sastanku su prisutvovali Dooz i Igor Kolar kao najnoviji Warpovac i uopće Amigaš. Igora za sada najviše znamo po novom Amiga WARP kalendaru za ovu godinu. Sastanak je trajao preko dva sata nakon čega je zaključeno da treba opet sazvati sastanak i uopće ih održavati na redovnoj bazi. Velika rasprava se razvila o Amiga arhitekturi, prošlosti i naravno sadašnjosti što uključuje AmigaONE A1222, kao i Vampire. Definitivno se došlo do zaključka kako je legendarno kučište A1200 možda najljepša Amiga i kako je čak i danas aktualna za recimo A1222 ili Vampire standalone. Također se raspravljalo o poboljšanjima na Amiga WARP Web stranici i uopće WARP situaciji. Jedno od pitanja koje se postavilo je moguća internacionalizacija WARP-a na engleski jezik (uz naravno HR). Slijedeći puta ćemo pokušati okupiti više Amigaša na sastanku jer ovo smatramo kao zagrijavanje za veća Amiga okupljanja na koja su pozvani svi Amigaši i oni koji se tako osjećaju!Spencer Amiga igra u prodaji 07.04.2018.
Status: Nove igre....super! Autor: Dooz

Napokon je završen Spencer - jump-n-run 3D igra koja upotrebljava Warp3D Nova. Izazovni nivoi i neprijatelji i fenomenalna grafika koja iskorištava najnovije RadeON grafičke kartice na AmigaOS 4 dostupni su svakom Amigašu sa NG Amigom. Spencer se može kupiti u AmiStore. Spencer zahtijeva zadnji Warp3D Nova i OpenGL ES 2.0 library.

AmiStore
MUI 5.0-2018R1 za AmigaOS4/PPC i AmigaOS3/m68k 07.04.2018.
Status: Legenda opet ide dalje... Autor: Dooz

Izašao je novi update za MUI 5.0 - legendarni Amiga user interface. Verzija 5.0 definitino više nije namjenjena low-end 68k sustavima. WinUAE, Vampire ili prava 68k Amiga sa dodatnom grafičkom karticom su minimalni sustavi. MUI 5.0 još uvijek radi na 256 boja, ali izvorno računa na grafičke modove sa više boja.

MUI 5.0 download
AmigaOS 3.1.4 02.04.2018.
Status: Update za 68k Autor: Dooz

Hyperion aktivno radi na novoj verziji AmigaOS3 za 68k Amige. Na novoj verziji rade poznati autori AOS3 - Thomas 'Thor' Richter i Olaf 'Olsen' Barthel. Na ovaj način će i 68k Amige dobiti novi update i moderniziranje AmigaOS, odnosno ispravke kritičnih bugova. Najvažnije promjene na kojima se radi je bolja podrška za CD/DVD filesystem koja je portana za AOS4, poboljšani alat Discdoctor za popravak filesystema i CrossDOS. Također su integrirane nove verzije workbench.library i icon.library. Nova verzija AOS4 će najvjerojatnije zahtijevati ugrađeno 512 MB RAM.

hyperion-entertainment.biz/
Novost mjeseca - ožujak 2018 (Tower57) 01.04.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Činjenica da je za novost mjeseca izabrana igra samo po sebi je dobar znak! Znači...idemo tamo gdje bi trebalo jer su naši najvažniji korijeni upravo - igre. To nas je proslavilo. Mislim da je moje prvo iskustvo sa Amigom bilo - igra Battle Squadron, legendarna igra za koju je napravljen i remake za AmigaOS4. Sada je nekako u toj ulozi Tower57 jer AmigaONE 1222 polako staje na svoje noge i uostalom ova igra je specijalno optimizirana za istu. Ovdje se vidi koliko je ustvari najbitnije uložiti trud u optimizaciju koda za određenu platformu nakon čega je igra brža, bolja i igrivija nego na ostalim platformama...makar imaju više resursa. U ožujku se pojavio i port legendarnog Stunt Car Racera, a očekujemo još igara slijedeći mjesec.Vampire Core GOLD V2.8 i SAGA V1.1 18.03.2018.
Status: Jezgra sve moćnija Autor: Dooz

Izašao je najnoviji sistemski update za Vampire akceleratore koji se sastoji od Core i SAGA (SuperAGA) dijela. Najnovija dostignuća su u Core dijelu postignuta sa najnovijim 2.8 i prošlim 2.7 update koji su izašli ovaj mjesec. Dodan je hardverski FPU snage 78 MFlops i native podrška za 68882 FPU operacije. Također je promjenjen softver za memorijski kontroler kojemu je sada transfer 600 MB/s. Jedna od bitnih poboljšanja su AMMX2 instrkcije za akceleraciju video dekodiranja odnosno 2D i 3D igre. Kompletni VampireGFX driver je sada prepisan u asembleru. Trenutno se najnoviji update može instalirati na postojeće Vampire kartice, dok Vampire kartice za A1200 ili standalone još uvijek čekamo unatoč najavama u toku prošle godine. Dugo čekanje na release nekog hardvera već je uobičajno u Amiga svijetu jer su resursi ograničeni i svi umiješani u projekte rade to najvjerojatnije u svoje slobodno vrijeme. Pravo je čudo da se na više strana događaju ovakve novotarije i novi softverski i hardverski proizvodi. Zato je potrebno oboružati se strpljenjem i podržati svakog tko radi nešto novo.

Apollo accelerators Wiki
Završen Tower 57 u prodaji! 17.03.2018.
Status: Posebno i za Amigu Autor: Dooz

Službeno je izašla nova Amiga igra Tower 57 za AmigaOS4. Nebrojeno smo puta izvještavali o napretku u kreiranju ove fantastične igre koja je insirirana legendarnim Chaos Engine. Grafika i efekti Tower57 su u skladu sa današnjim vremenima pa sus sitemski zahtjevi AmigaOS 4.1 FE, MorphOS ili AROS sa PPC procesorom na najmanje 600 MHz i grafička kartica sa composition podrškom za AOS4 odnosno TinyGL na MorphOS. Postoji posebno optimizirana verzija za AmigaOS4 (kao i za A1222) pa je ista brža na Amigama nego na ostalim platformama zahvaljujući Amiga developeru Danielu Musseneru. Igra se skinuti kao digitalni download sa minimalnom cijenom od $11.99 USD. Uglavnom - projekt je uspio!

Tower 57 - Amiga version

Stunt Car Remake 11.03.2018.
Status: Stunt Car Racer Turbo Autor: Dooz

Davne 1989-e godine za Amigu je izašao Stunt Car Racer - legendardna i jedinstvena Amiga igra....toliko realistična za to razdoblje jer je to začetak 3D utrke. Na običnoj A500 se vrtila bez ikakvih usporenja...istina objekti su bili vrlo jednostavni ali ideja, odzivnost i igrivost je najvažnija. Za AmigaOS4 PPC je sada portan "remake" koji upotrebljava Warp3D, MiniGL i SDL pa igru možemo u poboljšanom izdanju igrati na najnovijim Amigama pod AmigaOS4. Ovo je popriličan poduhvat s obzirom da je originalna igra najvjerojatnije pisana u asembleru. Igra je dostupna na OS4 Depot i Aminetu.

Stunt Car Remake
AWeb 3.5.12 11.03.2018.
Status: Aweb dobio update!? Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AWeb browsera za koji smo svi mislili da je zaboravljen i napušten. Nova verzija je napravljena za AmigaOS4 u sada uključuje AmiSSL 4 i kompajlirana je sa najnovijim GCC 5.4.

AWeb 3.5.12
Spencer 10.03.2018.
Status: Jump and Run za AOS4 Autor: Dooz

Spencer je klasična platformska igra u Amiga stilu - no ovaj put za AmigaOS4. Brojni leveli (čak 80 njih), pet različitih okruženja, brojni neprijatelji, zamke i zapreke čine igre izazovnom čemu pridonosi izvrsna grafika i visoka rezolucija. Službeno završno izdanje igre još nije najavljeno.

Spencer homepage
Novost mjeseca - veljača 2018 (Workbench Explorer) 10.03.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Prošli mjesec je titulu novosti mjeseca zauzeo izvrsni File management alat kakvog smo dugo čekali za AmigaOS4. Iako postoji već neko vrijeme s vremeno je dostigao zavidnu razinu funkcionalnosti dok u isto vrijeme nije postao prevelik alat koji pokušava zamijeniti Workbench nago ga nadopuniti file management i multimedijskim mogućnostima. Ovakav softver nas zaista veseli jer je upravo to što Amigi najviše fali - novi softver tako da možemo biti zadovoljni i zahvalni developerima koji nas kao usere podržavaju sve ove godine. S druge strane veljača je prošla bez velikih vijesti na polju hardvera na kojem još uvijek čekamo izlazak A1222 odnosno Vampire V4. Teško je razviti, testirati i pustiti u prodaju novi hardver u ovako teškoj Amiga situaciji u kojoj je svaki takav proizvod vrlo bitan i treba razumjeti kašnjenja jer serije u kojima se takav hardver može prodati su vrlo male, a resursi vrlo ograničeni.Blake Stone AGA (Wolfenstein 3D) 24.02.2018.
Status: 3D FPS za AGA Autor: Dooz

Blake Stone 3D "Wolfenstein 3D Game Engine" je portan na 68k AGA Amige koje sada imaju pravu 3D pucačinu koja će raditi na AGA Amigama sa 68030 procesorom i 4 GB RAM. U praksi što više RAM-a to bolje i realno je 32 MB. Također će igra raditi i na Amigama sa dodatnom grafičkom karticom, ali već je na 68030 sasvim igriva i OK! Na raspolaganju su dvije epizode: Aliens of Gold i Planet Strike.

Blake Stone Aliens of Gold
Blake Stone Planet Strike
Novi član AmigaWARP organizacije - Igor Kolar 18.02.2018.
Status: Zajedno smo jači Autor: Dooz

Nakon dugo vremena Amiga WARP ogranizacija ima novog člana - Igora Kolara kojem želimo dobrodošlicu (sada nas je četrnaest kako se može vidjeti u u rubrici Warpovci). Igor nas je nedavno razveselio i iznenadio novim dizajnom Amiga WARP kalendara koji je postao popularan i izvan granica Hrvatske. Igor je tako postao "Amigaš" koji istina nema pravi "fizički" Amiga hardver (mislimo da sada pokušava sa WinAUE), ali to ionako nije važno jer član Amiga WARP ogranizacije može postati svatko tko je nekad imao Amigu ili se jednostavno osjeća kao Amigaš :-) Osnovna djelatnost Igora je design što se može vidjeti na www.igorkolar.com
tako da je Amiga WARP ogranizacija bogatija za još jednog stručnjaka u svojoj domeni. Pa ionako je Amiga oduvijek bila računalna "grafička" platforma koja je u naše domove još davne 1985-e godine donijela svojstva profesionalnih grafičkih radnih stanica u video području - pravi pioniri multimedije! Ukoliko još netko od naših posjetitelja želi postati član WARP ogranizacije dovoljno je poslati email na contact@amigawarp.org.

SDL 2.0.7 RC1 (AmigaOS4) 18.02.2018.
Status: Za portanje igara.... Autor: Dooz

Najavljen je prvi izgledni kandidat za izdanje SDL 2.0 u AmigaOS4 izdanju. Što je to SDL i zašto nam treba? Skraćenica od SDL je Simple DirectMedia Layer koji omogućuje low-level izradu aplikacija i igara neovisno o hardveru u smislu grafičkog hardvera, zvuka, tipkovnice, miša, joysticka itd. i samim time omogućava nam da na Amigu portamo igre koje su izašle za druge operativne sustave. Jedino što je potrebno je imati instaliran SDL za Amigu i igre koje su na ovaj jednostavan način portane na AmigaOS4. SDL također podržava Windows, Mac OS X, Linux iOS i Android. Do sada je portano jako puno igara za AmigaOS4 upravo zahvaljujući SDL-u.

SDL 2.0.7 AmigaOS4
Hollywood 7.1 11.02.2018.
Status: Multimedija Autor: VooDoo

Ulaskom u novu godinu za sada možemo biti zadovoljni, Airsoft Softwair je izbacio potpuno novu verziju popularnom multimedijalnog programa Hollywood v7.1. Sada već dugi niz godina Hollwood služi kao "most" između svih AmigaOS kompatiblnih sustava kao i za tri najzastupljenija sustava Windows, MacOS i Linux. Jedna od posebnijih stvari je mogućnost kompajliranjua exe fajla za razne operativne sustave: AmigaOS3, AmigaOS4, MoprhOS, AROS (x86), Windows (x86, x64), MacOS (x86, x64, ppc) i Linux (x86, x64, ppc).

Za više informacija kao i za download posjetite poveznicu:

Hollywood

Workbench Explorer update 11.02.2018.
Status: Podsjeća na Directory Opus Autor: Dooz

Iako ovdje u redakciji WARP-u nekako najviše koristimo Filer kao file management alat....pomalo se nameće Workbench Explorer kao moćna alternativa koja ide putem kojim je nekada išao Directory Opus. Workbench Explorer je dostupan samo za AmigaOS4 i trenutno je najvjerojatnije najbolji file management alat za NG Amigu, dok se prijašnji alati ne razvijaju dalje. Vrijedi pogledati! Download je dotupan na Aminetu i OS4depot.

Workbench Expolorer (Aminet)


AMD Radeon Polaris era grafičkih kartica 10.02.2018.
Status: Radimo na budućnosti Autor: Dooz

AmigaDeveloper.com organizacija koju je osnovao A-Eon i koja okuplja Amiga developere za AmigaOS4 i AmigaOS3 objavila je članak o važnosti novog AmigaOS4 Radeon drivera za novu generaciju Polaris grafičkih kartica koje razvija AMD. Član AmigaDeveloper organizacije Hans De Ruiter aktivno radi na nadogradnji drivera i surađuje diektno sa AMD inženjerima jer je prošle grafičke kartice temeljene na Southern Islands arhitekturi više skoro pa nije moguće kupit u trgovinama (dostupna je samo low-end Oland R7 240). Ipak moramo držati korak sa najnovijim tehnologjama jer je nova Polaris arhitektura impresivna i moćna korištena u najnovijim grafičkim karticama koje možemo kupiti u našim trgovinama u Hrvatskoj. Potrebno je samo potražiti kartice koje nose naziv RX 4xx i 5xx. Također Polaris je osnova grafičkog sustava u Playstaton PS4 što puno govori o snazi ove tehnologije. Sa novom tehnologijom dobivamo grafičke čipove napravljene u 14 nm FinFet procesu sa višom radnom frekvencijom i mogućnošću reprodukcije u 4k rezoluciji u 60 fps. Trenutno stanje novog drivera je Beta 3 verzija i nadamo završetku paralelno sa izdanjem nove AmigaONE A1222 kao brzi vlak za uspjeh naše nove AmigaOS4 platforme. Svaki novi Amigaš koji nabavi svoju novu AmigaOne X5000 ili A1222 moći će svratiti u prvu lokalnu trgovinu po svoju novu vrhunsku grafičku karticu i složiti svoju novu Amigu iz snova! Trenutno najjači predstavnik nove Polaris generacije je RX580 (na slici) implementira 8 GB GDDR5 grafičke memorije na brzini od 8100 MHz, 256-bitnoj memorijskoj sabirnici i grafičkom procesoru na 1380 MHz. Naravno mogu se kupiti i Polaris kartice normalne cijene i još uvijek zavidnih mogućnosti poput RX460 - za svakog a ponešto.Novost mjeseca - siječanj 2018 (Amiga WARP kalendari 2018) 03.02.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Već je tradicionalno novost mjeseca za siječanj - Amiga WARP kalendar.....ispravak KALENDAR(I) (množina). Odluka od prošle godine da napravimo i englesku verziju se pokazuje kao velik doprinos popularnosti Amiga WARP-a izvan našeg jezičnog područja. O Warp kalendaru su izvještavali amigaworld.net, amiga.org, amigafuture.de, amitopia.com kao brojne Amiga facebook grupe Amiga 1200 (.hr), AmigaOS, Amigans.net i Commodore Amiga. Posebno se Amiga korisnicima sviđa ovogodišnji novi kružni AmigaWARP kalendar koji je napravio Igor Kolar. Posebnost tradicionalnog kalendara je da je napravljen 100% na AmigaOS 4 u Final Writeru. U ta dva-tri dana jednom godišnje AmigaWARP Web stranice doživljavaju rekordne brojke posjeta jer nam inače za toliko posjetitelja treba puno više vremena. U tom periodu Amiga WARP postaje prava "internacionalna" stranica sa preko 160 posjeta u jednom danu nakon čega se vraćamo na uobičajne brojke u lokalnoj razini od 5-10 posjeta dnevno. Znači....još nas ima i nadamo se povećanju broja Amiga korisnika na ovim prostorima. Tome bi trebao prvenstveno pomoći AmigaOne 1222, Vampire V4 i naravno WinUAE koji također pokreće AmigaOS4.1 FE. Trenutno svatko može koristiti AmigaOS4 PPC na WinUAE - samo treba dovoljno jak PC! Kupnjom AmigaOS4 koji košta samo oko 30 EUR čime direktno financiramo razvoj Amige i AmigaOS-a!

2x Amiga WARP kalendar 2018 (HR i ENG verzije) 10.01.2017.
Status: Dvostruka 2018-a Autor: Dooz

Stiglo je vrijeme Amiga WARP kalendara! Ove godine nastavljamo u istom stilu sa HR i ENG verzijama što smo uveli prošle godine. Ipak novost za ovu godinu je što izdajemo DVIJE verzije WARP kalendara. Osim standardnog tradicionalnog naš novi Warpovac Igor Kolar nam je poslao svoju potpuno drugačiju verziju tako da ove godine kao iznenađenje imamo dva kalendara! Na ovaj način je WARP malo povećao opseg svog izdavalaštva i nadamo se da će doći vrijeme da možemo kao nekad opet izdati kompletni Amiga časopis. Za oba kalendara postoji HR i ENG verzija za posjetitelje izvan HR, format je po običaju A4 PDF i tako do sada brojimo čak šest izdanih WARP kalendara.

Nove WARP kalendare se može pronaći na donjem linku ili u ARHIVA sekciji WARP Weba:

WARP_Calendar_2018.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2018_ENG.pdf (ENG version)
WARP_Calendar_2018_round.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2018_round_ENG.pdf (ENG version)

WinUAE 3.6.0 05.01.2018.
Status: Najbolja emulacija Amige Autor: Dooz

Preview Amiga emulatora WinUAE najavljuje slijedeće novosti. Izdanje bi se trebalo desiti već u siječnju i obuhvaća kompletnu emulaciju 68030, 68040 i 68060 instruction i data cache. Također je emuliran MMU i još neke FPU instrukcije. Napravljene su brojne nove emulacije dodatnog Amiga hardvera poput proširenja za Amige. Značajna novost je podrška za Direct3D 11 preko ugrađenih grafičkih ubrzivačkih kartica na Windowsima. Ovo je vrlo značajna novost i za sada ne znamo što će to značiti za AmigaOS i dali će se ova moćna opcija moći programski iskoristiti? Spominje se podrška Direct3D9 (overlays, masks, custom shaders). WinUAE je značajno napredovao i pravo je umjetničko djelo - ako nam sve propadne ipak na kraju imamo WinUAE ;-) UAE je značajan i na NG Amigama pod AmigaOS4 jer osigurava kompatibilnost sa aplikacijama koje koriste specijalne Amiga čipove. Detaljnije o novom WinUAE 3.6.0 dostupno je na:

WinUAE home page
AmigaOne A1222 novogodišnja prezentacija 05.01.2018.
Status: Izgleda spremno!? Autor: Dooz

Za novu godinu A-Eon na Trevorovom blogu nam je priredio iznenađenje u obliku prezentacije koja je ustvari prikaz snage A1222 kada izvršava brojne zahtjevne istovremene zadatke zadatke. Tako se u pozadini vrti poznati Candy sa dočekom Nove godine dok se također paralelno izvršava OpenGL gears demo + Warp3D animacija na zasebnom screenu. U jednom trenutku se vidi SysMon aplikacija sa podacima o A1222. Trenutna verzija AmigaOS4 je 4.1.9 FE update 1 dok je u upotrebi novi RadeonHD driver verzije 3.3 sa podacima o ugrađenoj Radeon HD 7700 grafičkom karticom i punom raspoloživom grafičkom memorijom od 1GB čime je jasno pokazano da je probijena ograničenje AmigaOS-a na 256 MB. Micanje ovog ograničenja imati će velik utjecaj na aplikacije koje su ovisne o spremnosti podataka u memoriji grafičke kartice (prvenstveno igre). Sa nestrpljenjem očekujemo izlazak i dostupnost u prodaji A1222!

A1222 - 2018 novogodišnja prezentacija
Novost mjeseca - prosinac 2017 (A-Eon RadeON HD 3.3 Polaris) 01.01.2018.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Kako što smo i najavili u prošloj novosti mjeseca - nitko nas u prosincu nije iznenadio sa novim produktima. Dapače čak smo zaprimili negativne vijesti (Cloanto vs Hyperion). Ipak ima i konstruktivnih stvari pa je tako A-Eon demonstrirao novi PPC AmigaOS4 RadeON HD driver za AMD kartice bazirane na Polaris čipsetu. Upravo je to novost mjeseca za prosinac koja će zasigurno imati velik utjecaj na 2018-u godinu jer to znači podršku za najnovije grafičke kartice i brisanje dosadašnjeg limita od 256 MB grafičke memorije. Ako bismo s druge strane pokušali proglasiti novost godine to bi bila teška odluka jer je bilo obećanja koja nisu materijalizirana. Najizgledniji kandidat za to je Vampire, ali kao izlazni proizvod još nije gotov kao ni A1222 koja je ove godine ipak pokazala hardver i operativni sustav koji radi (prezentiran uživo na Amiga32 show). Ipak na tome svemu se radi i u narednom periodu možemo očekivati nove Amiga hardverske platfome u vidu Vampire V4 odnosno A1222. Za svakog ponešto!