AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici INSIDER
Igre ARHIVA AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2020
AmigaWARP Organizacija
PROMJENJENO:
31.12.2019
Email:
contact@amigawarp.org


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP


web site traffic statistics

Arhiva novosti:
2018
2017
2016
2015
2014
_
Prosinac: NOVOST MJESECA

Amiga HR Party - FERStudeni: NOVOST MJESECA

Amiga FutureListopad: NOVOST MJESECA

Amiga34Rujan: NOVOST MJESECA

KEA SIGMA DELTAKolovoz: NOVOST MJESECA

Power open sourceSrpanj: NOVOST MJESECA

Enhancer Software 1.5Lipanj: NOVOST MJESECA

AmigaAMPSvibanj: NOVOST MJESECA

Amiga WARP sastanak


Travanj: NOVOST MJESECA

A-EON Technology


Ožujak: NOVOST MJESECA

Shogo


Veljača: NOVOST MJESECA

Holywood 8


Siječanj: NOVOST MJESECA

AmigaWARP kalendari 2019WARP_Calendar_2019.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2019_ENG.pdf (ENG version)
WARP_Calendar_2019_starfield.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2019_ENG_starfield.pdf (ENG version)
Novogodišnji Trevorov Amiga Blog 31.12.2019.
Status: Super blog Autor: Dooz

Trevor je napisao svoj novogodišnji blog u kojem navodi pregršt novosti koje su sada aktualne. jedna od novosti je i naš sad već čuveni HR Amiga party, A1222 novosti i postignuća Next Generation AmigaOS novog kernela kao jezgre Amiga operativnog sustava. Ali - da ne dužimo pročitajte o svemu tome na blogu i uživajte!

Trevorov blog

ZitaFTP Server 31.12.2019.
Status: Sigurni FTP Autor: Dooz

Hans de Ruiter i Kea Sigma Delta izdali su novu verziju jedinog secured FTP servera. na ovaj način se polako i sigurno kompletira softverska podrška za AmigaOS4. U ovoj verziji ZitaFTP server dobiva docky/status ikonu sa pop-up menijem.

ZitaFTP Server

GL4ES XMAS update! 29.12.2019.
Status: Another big GFX update Autor: Dooz

Za još jedan AmigaOS4 Božični poklon se pobrinuo kas1e sa update za GL4ES translation library sa podrškom za andora, ODroid, OrangePI, CHIP, Raspberry PI, Android i AmigaOS4. Što je to GL4ES? Zar nemamo dovoljno toga već? Objašnjenje leži u tome da nam GL4ES omogućava kompatibilnost sa OpenGL 1.x, 2.x i djelomično sa 3.x. GL4ES zahtijeva najnovije verzije RadeonHD driver, ogleas2.library, Warp3DNova.library i naravno AmigaONE stroj sa Radeon karticom. Sada imamo podršku za Irrlich Engine (open source demo/game engine) koja je dobro testirana i besplatna. Nadalje.... kao Božični poklon kas1e je izdao nove verzije igara - SuperTuxKart, H-Craft Chapionship, Night Of Zombies, Neverball, Foobillard++, Friking Shark!

AmigaWorld GL4ES newsEnhancer package update (RadeonHD, Opengles2, Warp3D 28.12.2019.
Status: Big GFX update Autor: Dooz

Magični grafički trio drivera i OpenGL engine biblioteka za AmigaOS4 nastavlja svoj razvoj i put prema cilju da dostigne i prestigne konkurenciju je kulminirao u novoj verziji. Godine zaostataka nestaju u mjesecima, a skori release A1222 + Enhancer + AmigaOS4 omogućuje svakom Amigašu da ode u trgovinu i kupi najnoviju AMD Radeon karticu i uživa u svojoj Amigi sa najnovijim grafičkim mogućnostima. Najvažniji dijelovi ovog update su novi driveri za grafičke kartice (RadeonHD V3.7), implementacija OpenGL sučelja (Ogles2 V2.11) i 3D engine (Warp3DNova V1.68). Već registrirani korisnici Engancer grafičkog paketa koji su već kupili update mogu besplatno preuzeti novu verziju sa Amistore. Naravno novi korisnici mogu kupiti paket također na Amistore. Kako stoje stvari Enhancer će dolaziti u paketu sa svakom novom A1222 i X5000.

Amistore

Sretan Božić 25.12.2019.
STATUS: Blagdanska Autor: VooDoo

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2020. godinu!A1222 Plus Limited Edition 24.12.2019.
Status: Može se naručiti!? Autor: Dooz

Konačno je došao taj dan i ovo je dobra vijest za Božić jer će za koji dan biti dostupna we stranica na kojoj se unaprijed može unaprijed naručiti A1222 u specijalnom izdanju i ograničenoj količini od 100 proizvedenih A1222 u "plus" paketu koji uključuje Early Adopter matičnu ploču i AmigaOS 4.1 po cijeni od 400 EUR. Postoje dvije opcije kupnje, prva kao kupnja AAA paketa i kao 20% plaćanje unaprijed kao depozit. Web stranica za narudžbu će biti aktivirana za nekoliko dana, dok će ova specijalno niska cijena biti aktivna samo za prvih 100 proizvedenih A1222. Kao prva opcija nudi se "AAA" paket koji uključuje slijedeće softverske dodatke po cijeni od 115 EUR:
 • Enhancer Software V2.0
 • Amiga.org miš i podlogu
 • Personal Paint za 68k i PPC
 • ImageFX za 68k
 • AmigaSYS 35th Anniversary Edition
 • Digitalnu kopiju Viva Amiga Extended Remix film
 • AAA paket
 • A1222 Early Adopter certifikat

A1222 Plus
Amiga HR Party 2019 21.12.2019.
Status: Party ON! Autor: Dooz

Dana 21.12.2019 održan je Amiga Party u prostorijama crne viječnice na FER-u u Zagrebu. Ovaj je party je oborio rekord u brzini organizacije od trenutka kad je odlučeno da će party ići do same realizacije (desetak dana). Dosadašnja druženja od davne 2014-e godine kada je održan zadnji Amiga party su se uglavnom svodila na piva/pizza druženja nekoliko Amigaša, pa je slijedeći logični korak bio da se napravi pravi party u prostorijama koje je ljubazno ustupio FER i naš prijatelj Tomislav Jagušt za što mu naravno od svega srca zahvaljujemo. Party je održan kao invitation-only događaj na kojem se skupilo oko 15-tak Amigaša i nekoliko Amiga različitih generacija. Kao ekskluzivni događaj izdvaja se izložena nova AmigaOne A1222 kao WIP (Work In Progress) beta sustav koji još uvijek nije u slobodnoj prodaji. Na novoj A1222 uglavnom su se igrale igre poput Tower57 i Battle Squadron (obje optimizirane za A1222). Također su na A1222 prikazani demoi i aplikacije koje prezentiraju procesorsku i grafičku snagu sustava i ugrađenih komponenti pod AmigaOS 4.1 operativnim sustavom. Također je izložena jedna Amiga 3000 koja nažalost nije radila, ali su je svi prisutni Amigaši pokušali popraviti - za sada je dijagnostika otišla korak dalje i nadamo je se oživjeti! Svoj put je pronašao i jedan Minimig na kojem je Vlado Banda izazvao poprilično zanimanje sa nogometnim Kick-Off 2 turnirom koji je zasjenio sve druge igre na događaju. Jedan MISTer FPGA sustav veselo je vrtio i druge platforme ako što su Commodore 64, dok nije nastupilo predavanje Vlade Banda koji nam je vizualno i zvučno predočio demo događanja u zadnjih 5 godina što se pokazalo kao vrlo intenzivna prezentacija koja duboko ulazi u detalje izvedbe demoa u tehničkom i kretivnom smislu čemu je doprinjeo naš gost iz Njemačke - Bernd Hoffmanna koji je i sam iznimno aktivan na demosceni. Za sam kraj prezentacije prikazan je ECS Lotus pobjednički demo koji je dokazao da za ove stvari nisu bitni samo resursi nego kretivna snaga i upornost u izvedbi demoa. Naravno - nismo zanemarili pizza, cola i piva element ovog malog partya koji je već sada proglašen kao uvod u jedan puno veći u novoj 2020-oj godini!MUI Mapparium 0.8 03.12.2019.
Status: Gdje sam, tu sam Autor: Dooz

Izašla je nova verzija MUI Mapparium kao Amiga Open Street Map preglednik koji podržava Waypoints/Tracks/Routes Loading/Saving. Mapparium radi na svim Amigama počevši od Amiga 68k (preporučuje se FPU). AmigaOS4, Aros i MorphOS. Za pokretanje je također potrebna RTG grafička kartica (Picasso 96 ili CGFX).

MUI Mapparium
Novost mjeseca - studeni 2019 (Amiga Future) 01.12.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj mjesec je WARP proveo u vrlo niskoj brzini što je uobičajeno obzirom na doba godine. Možda i rekord jer smo napisali samo dvije novosti između kojih biramo jedini papirnati Amiga časopis koji izlazi na redovnoj bazi. Amiga Future izlazi već 20 godina kao papirnato, CD i pdf izdanje za download. Andreas Mergel je pokretačka snaga iza ovog časopisa koji je nastavio tamo gdje su svi stali i očuvao je ovaj segment Amiga scene kao i svi mi - čistim entuzijazmom!Amiga Future broj 141 24.11.2019.
Status: Amiga časopis Autor: Dooz

Izašao je novi broj jedinog Amiga časopisa u svijetu koji izlazi i kao papirnati časopis (studeni/prosinac). Zaista je poseban doživljaj držati u ruci takvo nešto, a znamo da smo bili "mrtva" platforma koja je trebala propasti....ali nije. Top vijest, opis i test novog broja je "Vampire V4 Standalone" koji je službeno izdan na Amiga34 sajmu. Trenutno se ne mogu kupiti dodatni V4, ali narudžbe se primaju pa će serija krenuti nadajmo se. Novi broj Amiga Future nudi i pregršt drugih članaka i novosti i cijena mi je 9,90 EUR. Može se naručiti kao papirnato izdanje, a na raspolaganju je i PDF verzija.

Amiga Future broj 141
Blastaway 24.11.2019.
Status: Kao Chaos Engine Autor: Dooz

RETREAM je izdao novu igru za AmigaOS4 pod imenom Blastaway, pravi arena shooter koji je inspiriran sa Wizard of War u smislu igrivosti, dok grafički podsjeća na čuveni Chaos Engine. Cijela je igra ručno nacrtana, sound je isto originalni dok se igra sastoji od čak 50 arena i 5 nivoa koje treba završiti. Znači nema nestašice igranja i garantirana je zabava za dugo vrijeme. U našoj WARP igraonici probali smo igru koja radi brzo, glatko i što je najvažnije - igrivost je na visokom nivou. Odmah su nas na prvom nivou sredili, ali budemo mi to bolje već malo kasnije. Minimalni zahtjevi za AmigaONE su 500 MHz CPU, 32-bit GFC kartica i 16-bit sound kartica. Igra je besplatna i može se slobodno skinuti sa download web stranice, a ako želite nešto donirati autorima u smislu novčane motivacije - može se... možda naprave još koju ovakvu izvrsnu igru. A možda nam ponestane nivoa!?

Blastaway

Novost mjeseca - listopad 2019 (Amiga34) 16.11.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj puta jako kasnimo sa novosti mjeseca za što postoji jako dobar razlog (zdravstveni problemi Webmastera koji su srećom prošli). Ipak vraćamo se jači nego ikad jer nema predaje - Amiga, Amiga i samo Amiga! Kandidat za novost mjeseca se već znao, ali nije bilo mogućnosti da napravimo update Warp Weba, pa to činimo sada. Dva najveća Amiga sajma, Amiga34 u Njemačkoj, AmiWest u USA obilježili su ovaj mjesec novostima koje smo dugo čekali. Ipak smo izabrali Amiga34 jer je ponudio malo više važnih novosti u smislu izdanih Amiga produkata, veličine sajma kao i što je nama blizu i značajan - u Njemačkoj. Napokon je službeno izašao Vampire V4 i prodani su prvi primjerci. Što to točno znači? U praksi se ništa ne mijenja jer tek sada počinje bitka u smislu da proizvod zaživi. Znači - prodani primjerci osnova za novu bazu korisnika. Najavljena je A1222 EA serija od 100 komada koja tek slijedi i tu također predstoji slična situacija. Zaključak je da konačno "izdanje" proizvoda ne znači puno u smislu da zaista i uspije. Ovdje softver također igra bitnu ulogu - mrtvi hardver ne vrijedi puno bez upotrebne vrijednosti. Treba još štošta napraviti. Ipak - očito nam ide dosta dobro jer su se preduvjeti stekli i u puno smo boljoj situaciji nego prije. Samo naprijed!Amiwest novosti 29.10.2019.
Status: USA Amiga event Autor: Dooz

Amiwest je ove godine donio pregršt novosti pa je Warp odlučio napisati mali sažetak. Već smo izvjestili novosti o AmigaOS4 ExecSG kernelu i možemo dodati da je novi kernel u funkciji i da ima integrirane DMA rutine kao standardni API što do sada nije bio slučaj. Početni dio Amiwesta bio je kao i obično rezerviran za developere, dok je vikend bio općenita Amiga tematika. Sa "klasičnog" fronta Hyperion je prezentirao nove osobine nadolazećeg AmigaOS 3.2 što je izvrsna vijest za sve 68k Amige uključujući i Vampire. Na sajmu je bilo pregršt klasičnog Amiga hardvera, kao i vrijeme rezervirano za popravak istog od strane iskusnih Amiga stručnjaka. Trevor Dickinson i A-EON održali su veliku prezentaciju čije je težište bilo na AmigaOS4 grafičkom podsustavu. Predstavljeni su driveri i tehnologije koje osiguravaju da se vrlo lako portaju igre na Amigu (2D/3D driveri, Warp3D-SI, Warp3D Nova, OpenGL ES2, GLES4, EGL_Wrap). Novosti o AmigaOne A1222 su uglavnom ponovljene sa Amiga34 sajma u Njemačkoj. Napravljene su pripreme za drugu seriju Tabor Mark II matičnih ploča. Za sada će biti proizvedeno pet matičnih ploča i ako je sve korektno, tada slijedi specijalna EA (EarlyAdopter) serija od 100 komada po promotivnoj cijeni od 400 EUR. Takve nove A1222 moći će se uskoro naručiti. Također je najavljen novi Enhancer Software v2.0 upgrade koji se testira. U svakom slučaju ovaj Amiga sajam je donio brojne novosti za 68k i PPC korisnike s time da se čak pojedine osobine AmigaOS4 back-portaju na AmigaOS3 za 68k Amige. Na fotografijama se čak može vidjeti jedna A1222 u zanimljivom IN-WIN kučištu koja je bila izložena na sajmu.

Exec SG AmigaOS4 kernel novosti 26.10.2019.
Status: Jezgra se dalje razvija Autor: Dooz

Prva vijest sa AmiWest 2019 USA developer konferencije koja je u toku šokirala je Amiga javnost! Isprva je objavljeno da je A-EON kupio jezgru AmigaOS4 - Exec SG, što se kasnije pokazalo kao kriva informacija. ExecSG je sada ustvari privatno vlasništvo Trevora Dickinsona koji je onda osnovao novi tim koji dalje razvija jezgru AmigaOS4. Sve se ovo događa u suradnji i sa članovima Hyperion razvojnim timom. Tim vodi Steven Solie, dok je najavljeno niz novih osobina Exec SG kernela koji je kompatibilan i temelji se na radu originalnom Exec kernelu iz AmigaOS3. Nove osobine koje uključuje su CPU multicore podrška, GART implementacija, veća brzina, podrška za 64-bit i proširenje limita memorije sa 2GB na 4 GB i dalje. I na kraju izjave za javnost pojavljuje se informacija o najavi novog AmigaOS4 hardvera koji će se pojaviti na AmiWestu!

MorphOS news

Moguća nagodba Cloanto - Hyperion 20.10.2019.
Status: Najbolje rješenje Autor: Dooz

U sporu između Cloanta i Hyperiona u vezi prava na Amiga/AmigaOS došlo je do preokreta. Obje su strane zatražile odgodu daljnjeg postupka za 120 dana. Razlog odgode su pregovori oko nagodbi kojom bi se razriješio spor jednom zauvijek. Svakako dobar razvoj situacije tim više što su svi Amiga trademark napokon u vlasništvu Amiga kompanija nakon što su iste uglavnom zlorabili prijašnji vlasnici. Sada bi samo trebao slijediti dogovor i Amiga je konačno u sigurnim rukama što znači davanje fokusa bitnim stvarima (softver i hardver).

Amiga 34 - izvještaj 14.10.2019.
Status: Novosti na svakom koraku Autor: Dooz

Amiga 34 show u Njemačkoj protekao je u pozitivnoj atmosferi i nadolazećem boljem razdoblju za Amigu. Novosti na svim frontovima kao da su se skupile na jednom mjestu u isto vrijeme da nadoknade prošlo dugogodišnje razdoblja obećanja. Najavljeni Vampire V4 izašao je u prodaju i prvi primjerci su planuli u prvih sat vremena tako da se nisu baš stvarali redovi. Vampire tim je odlučio da je dosta čekanja, odnosno da produkt može bolje prosperirati u rukama Amigaša i u ne baš 100% dovršenom izdanju (USB stack i mrežni driveri nisu završeni). S druge strane A-EON je također odlučio da je sa AmigaONE A1222 također dosta čekanja, ali sa završenim svim driverima. Najavljena je specijalna verzija A1222 sa AmigaOS4.1-EA (Early Adopter) izdana od strane Hyperiona. U ovom paketu će biti izdana Tabor Mark II matična ploča . Novi Amiga sustav je 100% kompatibilan sa A-EON Enhancer Software v2.0 izdanjem koje nadopunjuje AmigaOS4. Ubrzo se očekuje omogućavanje registracija gdje će budući vlasnici moći naručiti svoje nove A1222 po cijeni od 400 EUR. Prava najava A1222 biti će na nadolazećem AmiWest Amiga sajmu u USA za par tjedana. Na hardverskom frontu je također kao grom iz vedra neba predstavljena Warp 1260 ubrzivačka kartica za A1200. Naravno - tu je i A500 verzija (Warp 560). Cijena je 499 EUR bez 68060 CPU. Jedna od zanimljivih novosti je zasigurno softverska senzacija jer je Hyperion predstavio AmigaOS4 Libre Office port koji po dojmu radi sasvim OK. MorphOS tim je na svom demonstracijskom sustavu predstavio MorpOS koji radi na AMD x86 arhitekturi kao početak tranzicije na x86/x64 ISA. Naravno da je port nedovršen i dosta se toga ustvari vrti na emulaciji PowerPC procesora pod x86. I za kraj A-EON je na svom štandu prikazao A1222 u akciji (naravno igranje) i najjaču Amigu do sada dizajniranu - AmigaONE X5000/040 koja se bazira na P5040 procesori na čak 2.2 GHz. Definitivno najjača Amiga koja također kao i A1222 čeka izdanje. Za sada se kupiti može jedino AmigaONE X5000/020 sa P5020 CPU na 2 GHz.


MorphOS 3.12 09.10.2019.
Status: Ipak nova verzija Autor: Dooz

Razvojni tim MorphOS predstavio je novu verziju MorphOS-a koja donosi puno novosti. Neke od novosti su podrška za dualni rad monitora, dinamički rad CPU, kao i support za termalne karakteristike u smislu vrtnje ventilatora što smanjuje buku i štedi energiju. U paketu je nova verzija Odyssey. U paketu je još niz novosti i izgleda da je MorphOS i dalje živ i izdaje nove verzije.

MorphOS news
Novost mjeseca - rujan 2019 (KEA SIGMA DELTA) 08.10.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovog mjeseca novost mjeseca se opet udaljava iz hardverskih voda nazad u softver. Iako je izašao ZitaFTP server koji bi sam za sebe mogao biti novost mjeseca jer po prvi puta u Amiga povijesti sadrži SFTP, ipak izabrali smo tvrtku - odnosno autora kojij konstantno proizvodi softver za Amigu. KEA SIGMA DELTA i Hans de Ruiter autori su mnogobrojnih low-level i aplikacijskih softvera koji drže Amigu i AmigaOS4 na životu. Jedan od najznačajnijih radova ovdje su grafički driveri za AMD RadeON grafičke kartice čime AmigaOS4 ima bolju podršku za iste nego recimo Linux. U svakom slučaju potrebno je podržati ovakve kompanije i kupovati softver koji je Amiga-only i ključan za Amiga budućnost. Na ostalim frontovima slijedeći vikend nam dolazi Amiga34 sajam u Njemačkoj, kao i koji tjedan kasnije AmiWest kao i svake godine. U svakom slučaju ovaj bi vikend na Amiga34 trebao biti službeno predstavljen Vampire V4 Standalone pa nas čekaju rezultati višegodišnjeg razvoja.

KEA SIGMA DELTA
Vampire V4 - službeni izlazak u prodaju 28.09.2019.
Status: Kompletna nova Amiga!? Autor: Dooz

Službeno će Vampire V4 izaći u prodaju na Amiga 34 sajmu u Njemačkoj. Sajam je vrlo skoro i sretnici koji ga uspiju kupiti na samom sajmu imati će novi standalone Amiga 68k model još od doba Commodorea. Zaista - novi 68k modeli nisu izašli od tada - to je naravno ako Vampire ne smatramo emulacijom o čemu mnogi mogu raspravljati. Pa morali su napraviti novi 68k procesor pa makar bio u FPGA izvedbi jer novi se baš ne proizvode često niti se razvijaju novi modeli. Specijalno za ovu prigodu kupci će za 549 EUR dobiti i besplatne dodatke poput tipkovnice, miša, 32 GB CF i USB blaster. Cijena je nešto viša nego što bi mnogi htjeli, ali ovo n ije dodatna kartica za Amigu, nego novi Amiga kompatibilan model. Na samom sajmu biti će dostupan ograničen broj primjeraka za prodaju, dok će nakon toga karticu početi prodavati Amiga dealeri. Vampire V4 se isporučuje sa AROS Amiga compatibilnim operativnim sustavom. Nemoguće je uz Vampire dobiti AmigaOS3 jer se trenutno po sudovima to rješava što bi moglo potrajati još dugo pa nema smisla čekati - a da li će se i tada znati pitanje je. Proizvod ipak u prodaju ide nedovršen jer nije isporučen driver za ugrađenu mrežnu karticu, dok ostali dijelovi poput USB-a, OCS/AGA igre su većinom kompatibilne - ali ne 100% što uostalom nije slučaj niti sa jednom izdanom Amigom. Vampire V4 može startati operativni sustav sa IDE/CF, dok je razmjena podataka moguća sa microSD.

Apollo forum
WARP 68060 Amiga akceleratori 22.09.2019.
Status: All in one 68060 sustav Autor: Dooz

Da odmah kažemo - WARP organizacija nije počela proizvoditi hardver! Ovo je proizvod tvrtke CS-LAB S.C. koja je počela proizvoditi nove 68060 akceleratore za A500, A1200 i A3000/A4000. Cijena ovih novih akceleratora je viša od recimo Vampire, ali ovo je i potpuno drugačiji proizvod kako izvještava Amitopia. Ugrađen je 68060 procesor na 50 MHz koji se može "potjerati" i na 100 MHz uz dodatno hlađenje. Integriran je USB port, IDE sučelje, microSD slot i zamijetiti ćemo audio mogućnost!? Nadalje na raspolaganju je dodatni ARM CPU koji može rasteretiti 68060 procesor od zahtjevnih zadataka poput dekodiranja audio ili video sadržaja. Dodatni grafički slot otkriva mogućnost grafičke kartice u budućnosti. Model za A1200 se zove WARP 1260, vlasnici A500 mogu ugraditi WARP 560 karticu, odnosno WARP 4060 za A3000/A4000. Zaista zanimljiv proizvod koji upotrebljava teško dobavljive 68060 procesore, ali u isto vrijeme uvodi ARM u Amigu na mala vrata.

Amitopia

ZitaFTP Server 07.09.2019.
Status: Prvi pravi FTP server Autor: Dooz

KEA SIGMA DELTA - Hans de Ruiter izdao je novi FTP server za AmigaOS4. Demo verzija je spremna za download, dok se puna licenca može kupiti i koristiti na višestrukim Amigama. Do sada nije postojao dovoljno jednostavan i efektan način za razmjenu datoteka sa Amigom, kao niti FTP server sa FTPS security opcijama - i zato je nastao ZitaFTP Server za AmigaOS4. Podsjetimo se autor ZitaFTP servera je ujedno i autor RadeON grafičkih drivera za AmigaOS4.

ZitaFTP server
Novost mjeseca - kolovoz 2019 (Power - open source) 07.09.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Da li smo ikada imali novost mjeseca koja nije direktno Amiga-related? Bilo je i takvih - ali ne ove vrste. Ponekad Amigi pomognu i neka kretanja na tržištu koja ne ovise o nama samima. Ustvari do sada su nam uvijek odmogla jer uvijek stiže neka vijest da nešto nama ključno "umire". U ovom slučaju nam se desilo da nam ipak jako odgovara što se dešava jer novost da je IBM postavio PowerPC procesor u open source ne može doći u boljem trenutku. Upravo je to novost ovog mjeseca koja će sigurno olakšati budućnost Amige barem na AmigaOS4 frontu. Interesantno je kako se neke odluke mogu u jednom trenutku činiti katastrofalne, dok eto već u slijedećem kao "najbolje". Tako je u ovom trenutku činjenica da AmigaOS4 radi na PPC procesorom "najbolja i najpametnija" i donosi najbolju budućnost jer open source procesor teško može izumrijeti, a uvijek ga se može i napraviti recimo u FPGA izvedbi (što zahvaljujući IBM-u već i postoji). Zagovornici ARM-a koji nije open source i neće nikad niti biti su već govorili da treba portati AmigaOS4 na tu arhitekturu. I što da smo to napravili? Opet bi počeli nešto što sa resurima ne možemo završiti i kada završi ispadne promašaj jer ARM je već sada doživio svoj vrhunac i od sada će samo stagnirati ili u najgoroj varijanti opadati. Što smo naučili iz svega toga? Mi ne možemo pratiti mainstream, niti u ovoj domeni donositi "pametne" odluke koji CPU recimo izabrati. Očito nam je open source jedina sigurna opcija. Naravno open source koji znači nered i nestandardna kretanja nisu dobar, zato je uvijek potrebna neovisna i stručna organizacija koja će propisati okvire u kojima određena arhitektura može biti napravljena - inače pravo na istu ne može imati! Stiže nam polako jesen i uobičajni Amiga eventi koji će izgleda obilovati novostima kojima možemo polako ići naprijed jer na kraju broji se upornost kao najveća odlika koja se ovjde cijeni.RNOPDF 1.3 31.08.2019.
Status: Trebam PDF! Autor: Dooz

Izašla je nova verzija kompaktnog PDF preglednika za Amigu. Kompatibilan je sa AmigaOS3 (68k/RTG, WOS/RTG), AmigaOS4 i MorphOS. Novije značajke uključuju opcije za tražilicu, linkove na dokumente, bookmarkove u dokumentima, izvoz u obični tekst i otvaranje zaštićenih dokumenata sa lozinkom. Naravno napravljeni su i brojni bugfixevi za ovaj vrlo vrijedan Amiga softver.

RNOPDF homepage
IBrowse 2.5 31.08.2019.
Status: Legenda se vratila.... Autor: Dooz

Izašla je nova verzija već pomalo zaboravljenog IBrowse za koji većina korisnika misli da više ne postoji. Ali developeri marljivo rade i rezultat je tu kao brand-new verzija koja je značajan update. Postoji 68k verzija za AmigaOS3 i PPC verzija za AmigaOS4 s time da je PPC verzija sada optimirana i prepravljena da koristi Amiga resurse i grafički podsustav. Isprobali smo novi IBrowse na AmigaOS4 i aplikacija je jako brza iako primjećujemo da ne može uspješno otvoriti sve web stranice tako da prostora za poboljšanje ima. Čini se da su sve Amiga aplikacije bolje, brže i optimizirane u odnosu na portove sa Linuxa i slično. Upravo nam takve aplikacije trebaju da istaknu naše prednosti pod AmigaOS. Dostupna je demo verzija novog IBrowse dok komercijalna verzija košta ipak malo previše - oko 55 EUR dok je upgrade je oko 30 EUR. Potrebno je podržati razvoj na AmigaOS, ali cijena od 55 EUR je ipak malo prevelika, po mišljenju redakcije WARP-a. Nešto poput 25 EUR-a bi bilo sasvim OK.

IBrowse 2.5 homepage
IBM proglasio PowerPC open source procesorom! 23.08.2019.
Status: Nema zime...procesora ima Autor: Dooz

Kako izvještava računalni časopis BUG na svom online portalu IBM je objavio da je PowerPC od sada open source CPU. Set instrukcija (Power ISA) je sada stavljena u open source kao i neke od ključnih tehnologija iz Power9 procesora koji je dio Raptor BlackBird konfiguracije o kojoj je časopis BUG već izvještavao. Što u ovom slučaju open source CPU znači? Najznačajnija stvar je da sada svatko može napraviti PowerPC procesor bez da plaća licencu IBM-u, na raspolaganju su sve informacije za takvo nešto i kompanija koja ga napravi može to proglasiti svojim patentom u slučaju ugradnje vlastitih tehnologija ugrađenih u CPU. Kao dodatni korak Open Power Foundation koja se brine o Power procesorima je sada pod administrativnom kontrolom Linux Foundation kao krovne organizacije Linux i drugih open source hardvera i softvera. Također su IBM-ovi inženjeri napravili free FPGA implementaciju Power softcore procesora na Xilinx FPGA procesoru što bi trebalo olakšati posao prvim open source PowerPC procesorima. Krovna organizacija brine o standardnoj specifikaciji Power arhitekture kako bi se očuvala kompatibilnost različitih Power procesora koi će se nadajmo se pojaviti na tržištu.

Časopis BUG - link na IBM PowerPC open source novost

Novost mjeseca - srpanj 2019 (Enhancer Software 1.5) 22.08.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Vrijeme godišnjih odmora dobrano je odgodilo proglašenje novosti mjeseca za srpanj. Dileme nije bilo jer je to A-EON Enhancer software 1.5. Pobijedio je u konkurenciji sa novim update za AmigaOS 3.1.4.1. Ustvari "prvo" mjesto je povezano sa isto tako novosti o novoj verziji SDL-a koji se "naslanja" na nove verzija 2D i 3D grafičkih drivera i API-a za AmigaOS4. Sve su to izuzetne novosti koje donose preduvjete za portanje igara i ostalog softvera na AmigaOS4. Možda rezultati još nisu u potpunosti "opipljivi" jer softver je u nastajanju ili poliranju kako koji dio, ali u određenom trenutku ćemo moći vidjeti portove koji će obogatiti AmigaOS4 na softverskom frontu..... i naravno - igre su nam najvažnije!Novi driver za miša pod AmigaOS4 31.07.2019.
Status: Miš u horizontali Autor: Dooz

Izašao je novi miš driver za AmigaOS4 koji je proizašao iz open source koda. Novost u odnosu na postojeći driver mogućnost horizontalnog scrolla. Podržani miševi su Logitech B100, Logitech RX-250, Logitech Optical Tilt Wheel Mouse and Cherry MC3000.

Mouse driver
LibSDL 1.2.15 i SDL 2.0.9 30.07.2019.
Status: Sve samo da igre rade Autor: Dooz

Izašle su nove verzije SDL grafičkog i zvukovnog podsustava u Amiga verziji. SDL je posebno važan za portanje mainstream igara koje tako lakše dolaze na Amigu. SDL2 sada podržava četiri načina prikaza pomoću več poznatog običnog OpenGL, novog OpenGL ES 2.0 i composition. Također postoji i softverski renderer. OpenGL ES radi pomoću Warp3DNova. Na ovaj način se malo po malo stvara softverska podrška za moderne 2D/3D API za AmigaOS.

SDL2
SDL1.2.15
Leu - novi tablični kalkulator 30.07.2019.
Status: Rijetkost na AmigaOS Autor: Dooz

Leu je novi AmigaOS spreadsheet aplikacija koja je osim sa AmigaOS3 i AmigaOS4 kompatibilna i sa MorphOS i AROS-om. Aplikacija je nastala kao obični preglednik, ali je sada aplikacija izrasla i čak podržava poznate xlsx (Excel) i ods (LibreOffice) formate. Za sada je ovo jednostavna aplikacija koja čak može raditi eksport tabela u Excel, OpenOffice, ASCII i HTML format.

Leu homepage
SnoopDos 3.9 20.07.2019.
Status: Njuškač problema Autor: Dooz

Izašla je nova verzija legendardnog SnoopDos koji služi kao monitor sustava i aplikacija. Uvijek kada našto ne radi ili fali neki library - SnoopDos je tu! Novi update je napravio Thomas Richter koji je jedan od developera koji stoji iza najnovije verzije AmigaOS 3.1.4. Čini se da klasična platforma AmigaOS3 dobiva novi zamah i prima sve veću podršku!? Zasada je tako jer opet primamo redovne update za aplikacije i operativni sustav. Novi SnoopDos čak radi i na AmigaOS4 što mu je dodatni plus.

Aminet - SnoopDos
NetSurf 3.9 (68k/PPC) 20.07.2019.
Status: Lite browser Autor: Dooz

Najnoviji "štedljivi" browser je izašao globalno, pa tako i za Amigu u obje verzije za AmigaOS3 i AmigaOS4. NetSurf je jedini moderni podržani web brower za AmigaOS3 68k. Trenutno je je AmigaOS3 u beta fazi, dok je za AmigaOS4 stabilna aplikacija koja funkcionira jako dobro. Minimalni zahtjevi su 32 MB RAM i naravno što brzi 68k browser. Nova verzija nudi podršku za CSS Media Queries (level 4) i poboljšanja u Javascriptu.

NetSurf PPC
NetSurf 68k
AmigaOS 3.1.4 update 13.07.2019.
Status: Živi smo Autor: Dooz

Hyperion je izdao free update za 68k AmigaOS 3.1.4 koji je izašao prošle godine. Novi update nosi oznaku 3.1.4.1 i predstavlja manje popravke u odnosu na osnovnu verziju. Novi update se može besplatno skinuti za postojeće korisnike koji su kupili AmigaOS 3.1.4 na Hyperion web stranici. Uz manja poboljšanja najvažniji popravci su:
 • Danski katalozi za lokalizaciju
 • Poboljšani setpatch za audio.device
 • Poboljšana kompatibilnost audio.device
 • HDToolBox kompatibilnost za veće diskove
 • CrossDOS poboljšanja


AmigaOS 3.1.4.1
Enhancer Software 1.5 13.07.2019.
Status: "Poboljšivač" AmigaOS4 Autor: Dooz

A-EON Tehnology izdao je novu verziju Enhancer Software 1.5. Nova verzija je svojevrsna "revolucija" kao i uvijek jer u Amiga podršku za 2D/3D grafiku donosi podršku za najnovije standarde. Sva se ta poboljšanja odvijaju tiho u sklopu nekoliko low-level drivera i 3D API podrške. U sklopu ovog update dolaze nam nove verzije Warp3D Nova i OpenGLES 2 3D GL biblioteke kako bi se omogućio rad novog GL4ES wrappera što će opet omogućiti da nam rade portovi najnovijih igara. Novi Multiviewer sada više ne upotrebljava stari Picasso96 grafički sustav nego direktno Warp3D Nova. U arhivu je sada uključen novi HDAudio driver za zvučne kartice i još puno nadopuna za postojeći softver koji se isporučuje u sklopu ovog paketa koji poboljšava AmoigaOS4.

AmiStore
Novost mjeseca - lipanj 2019 (AmigaAMP) 08.07.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Koja je sada bila dilema odrediti koja je novost mjeseca za lipanj! Želja je naravno bila da to bude opet Amiga HR sastanak, ali eto... ne može jer je to bila novost mjeseca i prošli mjesec. Koliko nam je to značajno to zna svaki Amigaš u HR, ali ipak to namjeravamo ponavljati sada kao redovni i zabavni event svako malo. Pa smo eto tako krenuli u potragu za novost mjeseca u čemu je "ispao" Vampire za A1200 iz jednostavnog razloga zato jer je to samo najava.... bit će novost kada stvarno bude i prodaji isto kao i A1222 (samo da ne bude isti mjesec!). I onda smo odlučili - to je AmigaAMP kao jedan od prvih Amiga PPC softvera još tamo davno dok su se phase5 i Haage & Partner nadmetali čiji će PPC kernel zavladati PPC Amigama pod kraj devedesetih. Na kraju nije niti jedan. Ipak AmigaAMP je zaživio i podržao phase5 PowerUP kernel kao i WarpOS od Haage & Partner i naravno AmigaOS4. Izašla je opet nova verzija koja više-manje podržava sve kao i Windows ekvivalent i pravo je zadovoljstvo imati takav softver. Ipak...zabunili smo se.... AmigaAMP podržava i 68k AmigaOS3 tako da je priča legendarnom AmigaAMP kompletna! P.S. - čekaju nas velike promjene u Amiga svijetu, samo još ne znamo o čemu se radi....pozitivno ili negativno - izgleda da će se puno stvari rasčistiti i samo da to bude brzo i bezbolno!WinUAE 4.2.1 29.06.2019.
Status: Najbolja emulacija na svijetu Autor: Dooz

Poboljšanje AGA i PPC emulacije najveća je promjena u novom WinUAE koji je zasigurno najbolja, najkompleksnija i najvjerojatnije najpopularnija emulacija na svijetu. Iako je CPU emulacija 68k procesora vrlo brza, ipak tek najbrži Intel/AMD sustavi mogu zadovoljavajuće brzo emulirati Amigu onda kada je potrebno emulirati i AGA čipset. ARM i ostali low-end procesori od Intela i AMD-a još nemaju dovoljno snage za WinUAE zahtjevnije zadatke. Ohrabruju poboljšanja na PPC emulaciji koja bi trebala učiniti upotrebljivim AmigaOS4 pod emulacijom. Ipak za sada PPC emulacija nije na zadovoljavajućoj brzini i upotrebljivosti zbog nedostatka dovoljne brzine i podrške 3D ubrzanju pod AmigaOS4 jer ta osobina nije emulirana niti WinUAE na bilo koji način iskorištava 3D mogućnosti ugrađenih grafičkih kartica. Ipak poboljšanja i podrška bi trebala doći što u konačnici samo proširuje AmigaOS4 bazu korisnika i Amige općenito.

WinUAE
AmigaAMP 3.24 (PPC/OS4.x) i (68k/OS3.9) 28.06.2019.
Status: Najbolji file explorer Autor: Dooz

Već dugo nismo vidjeli update za AmigaAMP koji je upravo izašao za PPC i 68k Amige. Ova verzija je prošla restrukturiranje zbog lakšeg održavanja što je za sobom povuklo dodatno testiranje. Predstavljene su neke nove funkcije kao i popravci bugova doprije. Lijepo je vidjeti update AmigaAMP kako doživljava update za obje Amiga platforme.

Amiga AMP - homepage
Workbench Expolorer 2.4 build 9430 27.06.2019.
Status: Najbolji file explorer Autor: Dooz

Workbench Explorer jer doživio još jedan brzi i značajan update. Dodane su nove funkcije, ispravljeni pronađeni bugovi i napravljene izmjene kako bi najbolji file explorer za AmigaOS4 postao još bolji.

Workbench Explorer - OS4Depot
Izvještaj - uspjeh Amiga HR sastanka 26.06.2019.
Status: HR Amigaši došli na okup Autor: Dooz

Sa zadovoljstvom možemo izvjestiti da je najavljeni treći Amiga HR meeting uspješno održan! Na kraju se pojavilo sedam Amigaša što je još više nego prošli put što znači da pomalo rastemo. Ovaj puta smo se bolje organizirali i na vrijeme najavili sastanak koji je održan u nedjelju što je bolje vrijeme za takvo nešto. Za one koji nisu uspjeli doći možemo poručiti da će se sastanak ili okupljanje redovno ponavljati tako da uvijek stignete navratiti (ne kao prije da između sastanaka prolaze godine!). Na sastanak su došli Vlado Banda, Tomislav Japunčić, Damir Perec, Igor Kolar, Goran Ljubojević, Zoran Lukić i Domagoj Ožanić. Ovaj puta smo čak imali ekskluzivni Amiga HR video od Trevora Dickinsona iz A-Eon koji je u svom duhovitom stilu pozdravio sve Amigaše u Hrvatskoj i poželio nam dobru zabavu na sastanku. Video je naravno dostupan na Amiga HR facebook grupi gdje se može pogledati poruka Trevora osobno ali i kao predstavnika A-Eon Amiga kompanije čime smo ustvari imali osmog virtualnog posjetitelja na Amiga HR sastanku. Na meniju su bile pive, cole i naravno Slavonska pizza. Odmah se vidjelo da smo se već uhodali u ovakve meetinge, pa su odmah krenule rasprave o aktualnostima kao i povijesne dogodovštine o tome kako se i na koji način snalazimo oko Amiga opreme. Zoran je odmah predstavio svoj problem sa napajanjem A1200 jer je naime sustav radio kratko i sada više ne (nadamo se da je samo napajanje). Naša je sveta dužnost da svaku Amigu popravimo, pa se eto trudimo pomoći kada se god koja Amiga pokvari što dijelovima, što savjetom ili popravkom iskusnijih pojedinaca. Ovaj puta smo vodili relativno složene rasprave o AGA čipsetu u smislu kodiranja demoa (asm pretežno, c samo neki). Znači dijeljenje znanja o kodiranju je bilo na razini. Naravno teško se bilo ne osvrnuti na kašnjenje izdanja A1222 i Vampire V4, odnosno dva proizvoda koji bi trebali biti novi Amiga modeli koji se mogu kupiti uz razumnu cijenu. Jedina negativnost spomenuta na sastanku je u vezi sudskog spora Cloanto - Hyperion koji je jednoglasno ocjenjen kao nepotreban i destruktivan za čitavu Amiga zajednicu. Nadajmo se da će se sve strane dogovoriti i nastaviti raditi na boljitak Amigaša - korisnika kao i Amige općenito. Naravno zadnja i najvažnija rasprava je bila o tome što ćemo raditi dalje!? Zaključak je da se u svakom slučaju opet sastajemo u rujnu.... e sada da li će to biti samo sastanak ili ćemo napraviti druženje sa našim Amigama ostaje tek za vidjeti - ali definitivno idemo u tom smjeru! :-)Amiga HR sastanak 21.06.2019.
Status: HR Amigaši opet na okupu! Autor: Dooz

Sa zadovoljstvom izvještavamo da je ove nedjelje 23.06.2019. u 16:00 dogovoreno još jedno okupljanje Amigaša. Lokacija je kao i do sada: Restaurant Stara Sava, Savska cesta 208, 10000 Zagreb gdje se planira druženje Amigaša uz hladnu pivu i toplu pizzu. Kao i uvijek svi Amigaši i naravno oni koji se tako osjećaju su dobrodošli u što većem broju! Već sada vidimo da će doći mnoge Amiga HR legende, pa očekujemo otkrivanje novih detalja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Amiga scene! Izgleda da se Amiga scena u HR pomalo budi i da se aktivnosti intenziviraju što bi trebalo u budućnosti rezultirati novim Amiga HR party!
Najbrža A1200 na svijetu - Vampire V1200 u prodaji krajem ljeta! 16.06.2019.
Status: A1200 na FPGA stereoidima Autor: Dooz

Ovog lipnja dočekali smo najznačajniju novost od početka ove godine. Amiga 1200 se uskoro pridružuje Vampire obitelji u svom najbržem izdanju. Kako javlja Amitopia i Apollo tim u mjesečnom izvještaju za lipanj najavljene su specifikacije, fotografije i najava izdanja novog Vampire V1200 koji vodi Amigu 1200 u sasvim novu dimenziju najbrže akceleratorske kartice za ovu Amigu. Potrebno je napomenti da je ova kartica bazirana na V2+ generaciji (Cyclone 3 FPGA) iz V500 (Amiga 500). Ipak kartica u odnosu na postojeće ima nove osobine. Cijena kartice će biti za nijansu više nego V500 V2+ (oko 50 EUR). Jedan od problema u izdavanju V1200 i malo većoj cijeni je sam konektor na A1200 portu za proširenje. Apollo time vjeruje da će kartica u prodaju krajem ljeta. Jedno od najznačajnih razlika je podrška za puni FPU jer A1200 već ima AGA čipset pa ga nije potrebno emulirati. Ono što se odmah vidi na fotografijama kartice je da u odnosu na standardne A1200 akceleratorske kartice V1200 nema nikakve hladnjake niti ventilatore što je čini idealnom za ugradnju u A1200 trapdoor. V1200 u radu je demonstrirana na OufParty kako se starta u Workbench i radi sasvim OK, ali još su u toku manje prilagodbe u smislu komunikacije sa svim dijelovima A1200.

Specifikacija Vampire V1200 kartice su:

 • Cyclone 3 FPGA
 • 128MB SDRAM
 • 1x Digital Video Out port
 • 2x Expansion ports
 • 1x microSD port
 • 1x Fast IDE port
 • 1x JTAG port
 • 1x IDE/PWR/Reset pins (for tower users)


Apollo Team Activity Report (June 2019)
Amitopia
Novost mjeseca - svibanj 2019 (Amiga WARP sastanak) 08.06.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovog mjeseca malo novosti, ali su udarne pa je teško se odlučiti za novost mjeseca. U konkurenciji su bili Amiga WARP sastanak i naravno novi Blackbird Power9 desktop sustav. Ipak smo prednost dali naravno "domaćim" događajima, a i činjenici da zaista dugo nismo imali Amiga meeting. E sad..... nije svrha Amiga sastanaka da se nađemo svakih par godina, nego svakih par mjeseci! Zato bi za početak srpnja opet planirali sastanak u istom stilu na istom mjestu i u nedjelju tako da može doći još više Amigaša. Druga najveća novost ovog mjeseca je Blackbird koji nudi Power up-to-date sustav koji se može mjeriti sa Intelom i AMD-om jer je Power9 CPU i više nego konkurentan po cijeni i po performansama. Prvi benchmark rezultati koji su rađeni na sustavu koji nije podešen na maksimalne performanse pod Linuxom nisu pokazali brzinu veću od recimo 12-core AMD threadrippera, ali ipak trebalo bi uzeti u obzir da testirani sustav bio opremljen samo Power9 procesorom sa četiri jezgre. Također trebalo bi uzeti u obzir i cjenovni razred da ne uspoređujemo kruške i jabuke. Uglavnom sada čekamo benchmark rezultate koji bi trebali prikazati da li se Power9 može nositi sa konkurencijom. Uglavnom cijena je OK, sada na red trebaju doći i performanse. Globalno za Amigu ovo je značajan događaj jer je Blackbird Power9 sa četverojezgrenim CPU malo jefiniji od matične ploče sa procesorom AmigaOne X5000 (P5020 dual core). Prvi pokazatelji potvrđuju da se Blackbird prodaje sasvim OK i Linux zajednica također traži alternativu Intel/AMD monopolu. Blackbird je nada da ćemo imati još bolji i povoljniji hardver za AmigaOS4 i nadamo se na će uskoro uslijediti i port na ovu platformu. Treća stvar koja se desila je neuspjeh Cloanto da tuži Hyperion u vezi AmigaOS prava. Ovdje se primarno radi o pravu da se izdaje nova verzija AmigaOS 3.1.4 što je sada neupitno jasno da Hyperion ima prava na to i sud je odbio žalbe Cloanta. Ali Cloanto sada opet tuži Hyperion u vezi registracije Amiga zaštićenih imena u Europi pa je to sada slijedeći spor koji se vodi od svibnja. U svakom slučaju sada se u sporu radi samo o trademark pravima.

Raptor Power 9 - PowerPC desktop sustav u prodaji 29.05.2019.
Status: PowerPC ponovno u igri Autor: Dooz

Kako izvještava računalni časopis BUG na svom online portalu pojavio se novi desktop sustav koji je ušao u prodaju, baziran na PowerPC-u koji je namjenjen linuxašima. Zadnji najjači takav je napravio Apple, odnosno to je bio PowerMac G5 970 na 2.7 GHz koji se prestao proizvoditi 2006-e godine. Sadašnje AmigaOne X5000/020 su slabije nego G5 jer se temelje na embedded procesorima koji proizvodi NXP/Freescale. Proizvodnja i početak prodaje Blackbird matične ploče sa četverojezgrenim moćnim Power9 procesorom na 3.2 GHz (3.8 GHz turbo) je samo 1.280 dolara. Ovaj sustav je potpuno otvoren (open source) u smislu firmware i drugih dijelova CPU microkoda što Intel ili AMD nisu nikad ponudili i sve to drže kao blackbox za korisnika. Nama je ovdje zanimljivo da bi na ovakvom sustavu mogao raditi AmigaOS4 kao najjači PPC Amiga sustav koji je ikad proizveden. Nadajmo se da će Hyperion portati AmigaOS4 na Power9 CPU jer ova desktop ploča ima i razumnu cijenu obzirom na performanse!

Specifikacija Blackbird konfiguracije je:

 • Power9 CPU, 90W TDP (4 jezgre) ili 160W TDP (8 jezgara)
 • 32KB L1 data cache + 32KB L1 instruction cache / core
 • 512 KB unpaired L2 cache / core
 • 10 MB unpaired L3 cache / core
 • 14nm FinFET proces
 • SMT4 (četiri dretve po jezgri)
 • Altivec vector unit
 • Micro ATX form faktor
 • 2x DDR4 ECC RAM utori (maksimalno 256 GB RAM)
 • 1x PCIe 4.0 x16 slot
 • 1x PCIe 4.0 x8 slot
 • 2x Broadcom Gigabit mreža
 • 1x Marvell SATA kontroler
 • 4x 6 Gb/s SATA portovi
 • 4x USB 3.0 port i jedan USB 2.0 port


Časopis BUG - link na novost o Raptor desktop sustavu
Raptor Computing Systems

Sudski spor: Cloanto vs Hyperion 19.05.2019.
Status: Ima pravo, nema pravo Autor: Dooz

Nakon prošla tri poraza Cloanto je doživio još jedan sudski poraz. Zadnji zaključak i naredba suda je da Cloatno nema pravo tužiti Hyperion u vezi bilo čega u vezi nagodbe između Amiga Inc. i Hyperion godine 2009-e. Naime Cloanto nije bio uopće stranka u postupku kod te nagodbe pa nema pravo tužiti Hyperion po nijednoj točci ugovora. Ipak kako je Cloanto u međuvremenu preuzeo odnosno kupio od Amiga Inc. prava na ime "Amiga" i ostale Amiga trademark koje je držala Amiga Inc. postoje prema zaključku suda osnove za povredu od strane Hyperiona. To je u direktnoj vezi sa činjenicom da je Hyperion u Europi registrirao neka od zaštićenih Amiga trademarka. Na ovaj način je dijelom udovoljeno, a dijelom nije na Hyperion prigovoru na tužbu Cloanta. Ovo je zaključak suda prije započinjanja bilo kakvog pravog sudskog postupka. Kakav će biti ishod ovog postupka? Za sada postupak ne ide na sud i čeka se očitvanje obje strane o zaključku nadležnost suda.Hyperion: Kupnja ReAction GUI toolkit 16.05.2019.
Status: Popularni grafički GUI alat u rukama Hyperiona Autor: Dooz

Hyperion je kupio popularni alat za izradu GUI sučelja za AmigaOS. ReAction je službeni AmigaOS alat za izradu grafičkog sučelja AmigaOS budući da je integriran u AmigaOS 3.5 kji je izdan 1999-e godine. Kasnije je izdana verzija AmigaOS4 PPC verzija ReAction alata. ReAction će biti nadograđivan i dalje u sklopu AmigaOS3 i AmigaOS4 verzija Amiga operativnog sustava.

Hyperion Entertainment
Workbench Expolorer 2.3 16.05.2019.
Status: Najbolji file explorer Autor: Dooz

Mark Ritter izdao je novu verziju popularnog AmigaOS4 file managera/explorera. To je najbolji alat te vrste za AmigaOS4. Mark Ritter je dugogodišnji Amiga developer koji Workbench Explorer razvija potpuno besplatno i ako postoji mogućnost moguće je njegov rad nagraditi preko PayPala. Nova verzija uključuje nove mogućnosti i bugfixeve i dostupna je na OS4Depot.

Workbench Explorer - OS4Depot
Novost mjeseca - travanj 2019 (A-EON Technology) 19.05.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj puta novost mjeseca kasni rekordno - ali nije kriva Amiga, nego WARP redakcija koja zbog nedostatka vremena nije uspjela napraviti update WARP Weba još od Amiga sastanka. To naravno ništa ne znači jer se svi mi eto ovime bavimo iz čistog zadovoljstva, pa rokovi ne postoje! Inače mi jesmo "in" i kada nema Amiga novosti nego jednostavno nismo ništa napisali. Za novost travnja odabrana je tvrtka A-EON Tehnology i pripadni intervju Trevor Dickinsona koji je onako usput opisao muku u nauku svim AmigaONE modela od početka do sada. Kada se detaljno opiše kroz sve što su morali proći za platformu koja nije financijski samoodrživa onda to u nekom novom svjetlu izgleda potpuno drugačije. Naravno - onda je moguće shvatiti zašto dolazi do kašnjenja i problema u izlasku novog hardvera i pripadne podrške za drivere i softver općenito. U svakom slučaju, unatoč svim kašnjenjima i razočaranjima uvijek je to što je A-EON najavio na kraju i realizirano - jedino što eto.... kasni. Ipak se moramo zahvaliti A-EON i svim drugim proizvođačima Amiga hardvera što su još uvijek tu i pokušavaju našu platformu održati živom!Amiga WARP sastanak - report! 04.05.2019.
Status: HR Amigaši na okupu! Autor: Dooz

Jučer održani Amiga WARP sastanak veliki je korak i uspjeh za Amiga zajednicu u Hrvatskoj. Sastanak se održao u restoranu/pizzeria Stara Sava u Zagrebu i trajao je gotovo 5 sati! Rasprava se vodila o dobrim starim vremenima, sadašnja situacija kao i budućnost naše Amiga platforme. Cijela se rasprava vodila uz pive, dok se naravno rasprava nije rasplamsala nakog čega je došla i pizza (Slavonska.... feferoni, kulen itd.) što je naravno dodatno začinilo cjeli event ;-) Na sastanak su došli Igor Kolar, Vlado Banda, Vedran Relić, Damir Perec i Domagoj Ožanić. Ovaj puta je sastanak malo bolje organiziran nego prošli, ali naravno poboljšanja su nužna u smislu da se isti organizira za vikend i puno prije najavi kako bi se Amigaši mogli organizirati za dolazak iz drugih dijelova Hrvatske. Cijeli event prošao je u ugodnom ozračju konstruktivne rasprave i debate o Amiga i ostalim tematikama koje uopće nemaju veze sa Amigom. Od Vlade Banda smo saznali neke zanimljive detalje iz njegove Amiga povijesti i doživljaja koji su ostali tamo gdje su i izgovoreni (i naravno - neće biti objavljeni u najavljenoj autobiografiji, može se čuti samo na Amiga sastancima). Rasprava se vodila i o penjanju na krovove Zagreba i počecima wirelessa, pa sve do zlatnih Amiga vremena časopisa za igre Hackera, jednog jedinog broja Mastera i tadašnje pokrivenosti Amiga platfrome u časopisu BUG. Veliki dio rasprave je zauzeo i tadašnji načini nabavljanja Amiga koje eto nismo mogli samo tako nabaviti...bome se išlo u Njemačku i Austriju na različite načine. Dotakli smo se i aktualnih produkata koji se već duže vrijeme razvijaju poput Vampire V4 i A1222 i zaključak je bio da sve to već previše traje što je uobičajno na Amiga sceni pa smo navikli...iako se i dalje čudimo svemu tome. Dotakli smo se i ovogodišnjeg Revisiona kao i kako je OCS grafika uspjela pobijediti ovaj puta (Eon - The Black Lotus). Zaključak je da bi trebalo redovito održavati ovakve sastanke i naravno ultimativno neki pravi mali Amiga party u bliskoj budućnosti!
Amiga WARP sastanak u Zagrebu 29.04.2019.
Status: Nek dođe tko može! Autor: Dooz

Pošto je prošlo već puno vremena od zadnjeg Amiga WARP sastanka odlučili smo sazvati novi! Sastanak će se održati 03.05 (petak) u 17:30 na lokaciji pizzeria Stara Sava u Zagrebu (Savska cesta 208). Iako bi ovaj sastanak najradije nazvali Amiga after work party ipak je ovo samo druženje odnosno razgovor uz kavu ili što god nam padne na pamet. Tema sastanka je Amiga tematika, iskustva, sadašnja situacija i naravno sve aktualne stvari koje se dešavaju na Amiga sceni. Iako su na prošlom Amiga WARP sastanku bila samo dva Amigaša (Igor Kolar i Domagoj Ožanić) pozivamo sve Amigaše dobre volje i one koji se tako osjećaju da nam se pridruže u petak ovaj tjedan. Možda bude i nekih izvanrednih novosti ili rumora koje kruže samo po kuloarima!Amiga sadašnjost i budućnost: intervju sa Trevor Dickinsonom 20.04.2019.
Status: Neki nepoznati detalji Autor: Dooz

Trevor Dickinson dao je veliki intervju Exec Amiga časopisu iz Poljske u kojem detaljno govori o prošlosti i budućnosti Amige, kao i događajima koji su se u pozadini desili sve ove godine u kojima se Amiga pokušava podžati sa kvalitetnim hardverom i softverom. Posebno se spominje trnovit put od AmigaONE X1000, preko X5000/020 kao i A1222 i na kraju X5000/040. Tako saznajemo da su prve Tabor prototip matične ploče proizvedene krajem 2014-e i poslane u Hyperion kako bi se portao ExecNG. Detaljno se opisuje razvojni put kao i sve prepreke na koje se naišlo u izboru glavnog CPU, pa tako i P1022 SPE verzije koja je izabrana za A1222. U svakom slučaju osigurano je 1000 P1022 CPU kako bi se ubrzala proizvodnja i lansiranje A1222 koje se trebalo desiti još početkom 2016-e godine. Trenutni status je da se radi na ponovnom reinicijaliziranju proizvodnje zbog činjenice da se neki dijelovi matične ploče ne mogu više nabaviti pa ih je potrebno zamijeniti ekvivalentima. Također se spominju projekti Alice, DIY laptop kao i budući modeli AmigaONE generacije nakon X5000 i A1222. Hyperion i Cloanto situacija je također spomenuta, kao i budući Amiga browseri kao bitan čimbenik novih Amiga. U svakom slučaju ovo je jedan izvanredan intervju koji vrijedi pročitati!

Amiga present and future: interview with Trevor Dickinson

Odbijena žalba Cloanta u vezi prodaje AmigaOS 3.1.4 06.04.2019.
Status: Hyperion : Cloatno 2:0 Autor: Dooz

Odbijena je žalba u kojoj je Cloatno htio proglasiti prodaju AmigaOS 3.1.4 nezakonitom i zatražio nepopravljivu štetu i prestanak prodaje. Tako da tuženi Hyperion smije dalje zakonito prodavati AmigaOS 3.1.4. Ovo je svakako dobra vijest jer sprječavanje prodaje nove verzije nije nikom u interesu kad je već tako lijepo napravljena. Cloanto je po mišljenju redakcije WARP-a definitivno pozitivna Amiga kompanija, ali Cloatno želi samo očuvati Amiga nasljeđe takvo kakvo je u vremenskoj kapsuli UAE emulacije bez ikakvog napretka u smislu daljnjih verzija AmigaOS ili hardvera. Nedavno je također odbijen pokušaj registracije imena Workbenchod strane Cloanta (već ga posjeduje Hyperion) Ovaj dobitak Hyperiona nam daje nadu da će i dalje izlaziti nove verzije sa novim poboljšanjima za naš omiljeni 68k AmigaOS jer jedino Hyperion i izdaje nove verzije.Novost mjeseca - ožujak 2019 (Shogo) 01.04.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Novost mjeseca je ovaj puta novi port igre što dugo nismo imali! Hyperion je portao Shogo Mobile Armour Division na AmigaOS3 (WarpOS) i AmigaOS4. Igra je izvrsna i čini pravo osvježenje u kolekciji Amiga igara za PPC. Također s druge strane opet smo dobili nešto novosti o napretku Vampire V1200 i V4 koji iako nisu u prodaji ipak su nešto bliže cilju i predano rade (Apollo tim) da se to i desi. Treća stvar koja se dogodila je da Cloanto u EU nema prava na ima Workbench koji je već prije registrirao Hyperion tako da sada to ime Cloatno u budućnosti mora izbjegavati kada reklamira Amiga Forever emulaciju koja je njihov osnovno produkt. Nikakvih novosti o A1222 nema osim da se priprema proizvodnja jer su zbog dugog razvojnog ciklusa neke komponente postale nedobavljive. Postoji naznaka da bi se A1222 mogla pojaviti u prodaji u svibnju i da će se pojaviti zajedno sa novim Amiga kučištem A1200.net. Ipak sve je ovo nepotvrđena vijest!

Apollo tim izvještaj (travanj 2019) 30.03.2019.
Status: Rade marljivo Autor: Dooz

Apollo tim je na svom forumu objavio redovni izvještaj kakav izdaju svakih nekoliko mjeseci ili kada imaju novosti za objavu. U izvještaju su dvije top vijesti. Prva je da Majsta uspješno radi na V1200 (verzija Vampire za Amigu 1200). Za sada V1200 radi, ali se pokušava ispitati sve varijante A1200 (a bilo ih je puno). Ovdje se pokušava da V1200 radi u A1200 Commodore i A1200.net zamjenskim kučistima. Također se pokušava izvesti fleksibilnost da vlasnici V1200 ne trebaju otvarati kučišta zbog kada priključuju storage uređaje. Druga bitna vijest je spremnost Vampire V4 standalone. To je sasvim drugačiji izazov pa se nezna što je teže napraviti.... V1200 ili V4. Spremnost je takva da prema riječima Vampire tima da bi V4 mogao uskoro biti u prodaji, makar ne bilo sve završeno ali to je pednost FPGA tehnologije - može se kasnije nadograđivati i popravljati softverski. Čak je navedeno da se razmišlja o proizvodnji. U svakom slučau ovo su izvrsne vijesti - barem znamo što se dešava i produkti će na tržište kad-tad. Nadajmo se ove godine!

Apollo tim forum
Odbijen zahtjev Cloanto za registracijom imena Workbench u EU 24.03.2019.
Status: Workbench kao trademark Autor: Dooz

EU trademark agencija je odbila zahtjev Cloanta za registracijom imena Workbench jer je isti već prije registrirao Hyperion. Cloanto je vlasnik tog trademarka u USA, ali to nije uspio napraviti u EU zoni. Svaki puta kada se ovakvo nešto desi strana koja je izgubila spor mora snositi troškove postupka - a takvih postupaka sada ima puno. Trademark Workbench je ključan za Cloanto u distribuciji Amiga Forever UAE Amiga emulacije (upotrebljava s naziv Workbench umjesto AmigaOS).Shogo: Mobile Armour Division 24.03.2019.
Status: Igre, igre, igre Autor: Dooz

Hyperion je izdao port igre Shogo - first person shooter tip igre za AmigaOS3 (WarpOS) i AmigaOS4 kao direktni download na Hyperio Webu. Cijena nije nešto i iznosi 14.95 EUR. Download sadrži i sve potrebno da se producira originalni CD. Novost je također da je sada napravljen port za AmigaOS4.

Shogo - Hyperion
Amiga Inc. službeno prenjela sva Amiga prava na Cloanto 24.03.2019.
Status: Loše ili dobro? Autor: Dooz

Amiga Inc. je tako sva prava za Amiga trademarkove prenjena na novu kompaniju pod imenom C-A Acquisition Corporation koja služi samo za prijenos vlasništva, ali joj je vlasnik isti kao i za Cloanto - Mike Battilana. Eto desio se još jedan pravni manevar u kojem prava dobiva za promjenu neka Amiga kompanija. Da li je to dobro ili loše? Nije poznato što bi Cloanto radio sa imenom Amiga osim što sve zajedno misli prodavati kao Amiga emulaciju koju usput nije ni sam napravio. Možda do kraja ove godine cijeli spor bude riješen vrlo jasno pa da idemo što dalje od pravnih sporova koji crpe ionako mali Amiga profit za kompanije koje jedva preživljavaju.PDF Maker 17.03.2019.
Status: PS u PDF Autor: Dooz

PDF Maker vrlo korisni novi softver za konverziju postcript u PDF format. Do sada nismo imali takav alat u AmigaOS 4 arsenalu što nam je posebno falilo kada smo pretvarali WARP kelandar iz postscript FinalWriter-a u PDF za printanje. Od sada je taj problem riješen pa tako možemo raditi konverziju bez problema. PDF Maker zahtijeva ProAction scripting alat koji se može pronaći na OS4Depot.

PDF Maker OS4Depot
BestWB 1.1 16.03.2019.
Status: Još bolji WB Autor: Dooz

Izašla je nova verzija Workbench paketa - BestWB. Nama ovo zvuči kao popularni Utilities koji su nekad izlazili kako bi poboljšali originalni Workbench što je djelomično i istina. Ovaj paket je ultimativno poboljšanje na AmigaOS 3.1.4 i uključuje jako veliki broj dodatnih alata i poboljšanja koja će obogatiti originalnu instalaciju i učiniti svakodnevni rad sa 68k AmigaOS više ugodnim i lakšim. Neki od dijelova ovog paketa su poboljšani datatypes, System snooper (SnoopDOS), SuperDuper, novi filemanager (DirWork), CPU podrška (libraries), dodatnih 58 printer drivera, novi monitor driveri za Amiga grafiku (Film24, HD720, HighGFX, SuperPlus i Extreme), TotalCalc (bolji kalkulator) i još puno korisnih dodataka.

BestWB
Personal Paint 7.3c - nova verzija! 09.03.2019.
Status: Jedan od rijetkih Autor: Dooz

A-Eon je izdao novu verziju popularnog paint programa Personal Paint 7.3c. Update je dostupan za AOS3 (68k) i AOS4 (PPC). Update je za postojeće korisnike besplatan dok se legendarni paint program i dalje može kupiti na AMIStore. Promjene u novoj verziji su brojni bugfixevi i polygon mod za grab brush alat.

Personal Paint homepage

Novost mjeseca - veljača 2019 (Hollywood 8) 01.03.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Veljača po običaju ne nudi puno novosti - tada se stvari zahuktavaju u odnosu na ono što će se desiti cijele godine! Ipak izašao je novi major update za Hollywood što je definitivno novost mjeseca. Ono što još izaziva pažnju je da Igor Majstorović radi na A1200 verziji Vampire koja inicijalno radi što znači da ćemo uskoro moći nadograđivati naše A1200 sa najsnažnijim 68k procesorom u povijesti, a i u budućnosti. Ono uznemirujuće je aktualni spor Hyperion VS Cloanto koji troši svekolike resurse za upitnu dobit nad ostacima Amige u smislu trademarka i prava korištenja AmigaOS. Teško je reći da će pobjednik nešto profitirati jer to je kao borba u kojoj sam dobivaš težak teret koji moraš odnijesti na vrh planine, a..... mogli smo ga ipak svi zajedno nositi da smo se dogovorili. U svakom slučaju to će se ove godine rasčistiti, pa možda situacija bude jasnija!?

Hollywood 8 - Supremacy 23.02.2019.
Status: Super za Amigu Autor: Dooz

Airsoftt je izdao novu veziju dosad najboljeg Hollywooda. Trebalo im je 12 mjeseci razvoja tako da je nova verzija značajni upgrade. Za sve platforme je implementiran RapaGUI koji omogućuje da Hollywood izgleda kao native GUI te računalne platforme. Ovaj masivni upgrade odnosi se i na Android verziju. Hollywood omogućuje da jednom kreirana aplikacija radi na svim Amiga i ostalim platformama pa je tako podržano AmigaOS3, AmigaOS4, WarpOS, MorphOS, AROS (x86), Windows (x86, x64), macOS (x86, x64, ppc) i Linux (x86, x64, ppc, arm). Zaista ovo je prava platforma za development.

Hollywood homepage
Vampire 1200 radi na Amiga 1200 16.02.2019.
Status: Značajan boot Autor: Dooz

Apollo tim je pokazao fotografije na kojima Vampire 1200 uspješno starta na pravoj Amiga 1200. Ovo je značajan update za sve A1200 korisnike koji bi mogli u budućnosti dobiti najbrži akcelerator ikad napravljen na A1200. Nismo shvatili da li je prikazan V1200 generacijski V4 ili stariji koji je i do sada bio dostupan za A600 i druge Amige. V1200 se po mnogočemu razlikuje od drugih verzija jer je ovo pravi trapdoor akcelerator, a ne kartica koja se stavlja direktno na CPU. Sada je Apoloo tim prikazao svoja nova oba buduća proizvoda da rade i mogu startati Workbench 68k. Kada će točno u prodaju izaći V1200 se ne spominje, a isto vrijedi i za V4 standalone Vampire.U svakom slučaju možda ima nade da to vidimo ove godine!?Cloanto vs Hyperion 10.02.2019.
Status: Još malo pa rješenje Autor: Dooz

Amiga Inc. je prenjela sva prava u vezi Amige i pripadnih prava i trademark znakova na Cloanto. Najnoviji manevar je uzrokovan time što je Hyperion osporio sudjelovanje Cloanta u parnici. Osnovana je nova tvrtka C-A Acquisition Corporation i sada se sve svelo na Cloanto vs Hyperion parnicu u kojoj će biti odlučeno tko je vlasnik čega i kako nastaviti. Ova pravna bitka koja nema veze sa korisnicima i developerima tako ostaje komplicirana, ali bi se do kraja godine trebala raspetljati. Nije isključeno da se opet desi neki kompromis pa će svatko dobiti nešto ili imati prava na nešto makar nije vlasnik, ali takva podjela je i dovela do ove situacije. U stvarnosti Cloanto se bavi samo Amiga platformom kao legacy i očuvanjem iste bez razvoja nove Amiga platforme. Hyperion s druge strane više polaže na novu NG Amigu, a u posljednje vrijeme i na klasični AmigaOS što je pokazao novim izdanjem 68k AmigaOS-a 3.1.4 što Cloanto nikad nije bio u stanju.Ignition beta version 6 02.02.2018.
Status: Jedini spreadsheet u razvoju Autor: Dooz

Izašla je nova verzija jedinog tabličnog kalkulatora u razvoju za Amigu (AmigaOS4) koji je usput open source. Novosti su nove funkcije, popravljeni bugovi i implementacija osobina koje su nedostajale. Također je poboljšan važan csv.io modul i proširene mogućnti baze. Novi Ignition dostupan je na os4depot i Aminetu kao i na vlastitim web stranicama.

Ignition homepage
Novost mjeseca - siječanj 2019 (WARP kalendari) 01.02.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Brzo je prošao siječanj u kojem su naše aktivnosti uglavnom bile usmjerene na kalendare koji su i ove godine uspješni kao naše jedino preostalo "izdavalaštvo". Osvrnuli smo se i na trenutnu Amiga situaciju koja je ipak bolja nego prošlih godina jer retro jača... a mi smo "moderni retro" koji ustvari želi postati "mainstream retro"! Naravno nema rasprave što je za siječanj novost mjeseca jer su to uvijek - WARP kalendari! Također kao i svake godine stare novosti iz 2018-e premještamo u poseban link i počinjemo iznova u 2019-u u kojoj smo upravo prošli 17000 web stranica posjeta od buđenja Amiga WARP ogranizacije.

Stigla 2019-a..... što, kako i kakva je situacija? 27.01.2019.
Status: Dobra situacija koja je loša Autor: Dooz

Svake godine napravimo mali osvrt u smislu što je bilo prošle godine i kuda to idemo u slijedećoj....ovaj puta 2019-oj. Idemo prvo vidjeti WARP ogranizaciju koja je preko web stranica posjećena 2842 puta. Ukupno je u ovih pet godina stiglo oko 17000 posjeta. Najveće rekorde obaramo kada izdajemo nove kalendare jer su i na engleskom jeziku pa nas u ove siječanjske dane posjećuju Amigaši iz cijelog svijeta. Sa brojem posjeta u vrijeme kalendara smo unutar prošlogodišnjeg prosjeka s time da se sada broj posjeta raspodjelio na više dana. Tijekom godine situacija se vrti unutar 5 - 10 posjeta nas par koji smo preostali Amigaši na ovim prostorima - malobrojni....ali snažni i odani! Dobra stvar je što taj konstanti broj postojećih Amigaša na neki način konstantno održava na istom broju jer poneki odu ali i dođu neki novi. Mislimo da bi na s bilo više kada bi mogli kupiti nove cijenom pristupačne Amige na čemu se radi u obliku A1222 i Vampire V4. Koliko vidimo AmigaONE X5000 se prodaje OK - ali teško možemo reći da si ju svatko može kupiti. U međuvremenu mašinerija klasičnih Amiga i dalje radi punom parom pa je tako najznačajnija vijest bila novi AmigaOS 3.1.4 kao i gomila hardverskih dodataka, originalnih kučišta, tipkovnica i svih drugih boljki naših starih Amiga koje pokušavamo održati u funkciji. Matične ploče se rekonstruiraju, a čipovi se sele na nove ploče. Ipak pozitiva ove godine je definitno na softverskom planu gdje smo ojačali znatno što je svojevrsno čudo obzirom na broj korisnika i nepostojeći novi hardver. U svakom slučaju mislimo da je baš 2019-a naša godina velikog uzleta u kojoj ćemo povećati broj aktivnih Amigaša na ovim prostorima, ali i globalno! WARP organizacija je uvijek ovdje da podrži sadašnje i nove korisnike :-)
Amiga WARP kalendari 2019 (HR i ENG verzije) 19.01.2019
Status: Izdavalaštvo kalendara Autor: Dooz

Stiglo je vrijeme Amiga WARP kalendara! Naravno i ove godine nastavljamo u istom stilu sa HR i ENG verzijama što smo radili i prošlih godina. Naš Warpovac Igor Kolar se i ove godine pobrinuo da osim standardnog imamo i Starfield verziju kalendara! Ovi kalendari imaju i QR kod koji predstavlja link na Warp Web. Za oba kalendara postoji HR i ENG verzija za posjetitelje izvan HR, format je po običaju A4 PDF i tako do sada brojimo čak osam izdanih WARP kalendara. Na Amiga1200 Facebook grupi se opet pokrenula rasprava o izdavalačkim aktivnostima u smislu novog broja WARP Amiga časopisa - preciznije da li će ikad izaći WARP časopis broj 3? Izgleda da volja poprilično postoji, novosti ne nedostaje i tehničke mogućnosti su ispunjene. Tko zna - možda i na to opet odvažimo i opet osnujemo WARP redakciju!

Nove WARP kalendare se može pronaći na donjem linku ili u ARHIVA sekciji WARP Weba:

WARP_Calendar_2019.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2019_ENG.pdf (ENG version)
WARP_Calendar_2019_starfield.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2019_ENG_starfield.pdf (ENG version)

Novost mjeseca - prosinac 2018 (HUNO PPC Games) 14.01.2019.
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Eto nas debelo kasnimo sa novost mjeseca za prosinac 2018-e. Ali razlog je dobar.....nakon puno godina puno smo se za zimske praznike igrali upravo na Amigi! Novost mjeseca je onda zasigurno u tom smjeru pa je to zaslužio fenomenalni Amigaš pod nickom Huno PPC koji nam svom web pageu već godinama pruža užitak sa najnovijim portovima poznatih igara na AmigaOS4. Po prvi puta upotrebljena je najnovija Warp3DNova i GL4ES tehnologija koja upošljava najnovije grafičke kartice koje možemo ugraditi u PowerPC Amige. Ako se usput osvrnemo na prošlu godinu možemo reći da je bila uspješna jer smo zadržali i unaprijedili Amiga platformu - globalno. Najveći je napredak ostvaren u softverskoj domeni počevši od neovisnih autora pojedinačnih softverskih alata, Enhancer paketa i najnovijih grafičkih drivera, pa sve do izdanja prvog službenog updatea AmigaOS 3.1.4 nakon (pre)dugo vremena. Hardverski su zaživjeli manji projekti dok su veliki na čekanju makar su svi bili jako uvjereni da će A1222 i Vampire V4 u 2018-oj izaću u prodaju. Nažalost to se nije desilo, ali znamo pouzdano projekti su živi i kad-tad će doživjeti svoja izdanja. Ako pogledamo unaprijed u 2019-u tada očekujemo puno jer mišljenja smo da bi upravo ova godina mogla biti veliki uspon za Amiga platformu....recimo da smo do sada hvatali zalet! Paralelno sa svime time u ovoj godini će rasplet doživjeti i pravna bitka za AmigaOS u kojoj je Hyperion VS Cloanto & Amiga Inc. & Amino pravna bitka u kojoj se nadamo.....možda nekom dogovoru i kompromisu bez žrtava među Amiga kompanijama. U svakom slučaju veselimo se novoj 2019-oj i novim Amiga događanjima jer smo upravo prošli punih pet godina od kada smo probudili Amiga organizaciju.