AmigaWARP ORGANIZACIJA
NOVOSTI Warpovci LINKOVI
Hardver NAŠE AMIGE Oglasi
SOFTVER Upitnici INSIDER
Igre ARHIVA AmigaWARP
Copyright (C) 1997-2021
AmigaWARP Organizacija
PROMJENJENO:
27.12.2020
Email:
contact@amigawarp.org


Sve novosti vezane uz Amigu i WARP


web site traffic statistics

Arhiva novosti:
2019
2018
2017
2016
2015
2014
_
Prosinac: NOVOST MJESECA

Update 2 AmigaOS4 FEStudeni: NOVOST MJESECA

AmigašiListopad: NOVOST MJESECA

AmiWestRujan: NOVOST MJESECA

VIMKolovoz: NOVOST MJESECA

IBM POWER10Srpanj: NOVOST MJESECA

AmigaAMPLipanj: NOVOST MJESECA

Warp 1260 (CSLab)Svibanj: NOVOST MJESECA

RNOXFerTravanj: NOVOST MJESECA

AmiCygnixOžujak: NOVOST MJESECA

OdysseyVeljača: NOVOST MJESECA

Amiga WARP Kalendar


WARP_Calendar_2020.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2020_ENG.pdf (ENG version)
Siječanj: NOVOST MJESECA

Vampire V1200MUI 5.0-2020R2 27.12.2020
Status: MUI strikes again! Autor: Dooz

Svi se sjećamo kada je MUI prvi puta izašao. To su bila doba ružnih Commodore-Amiga ikona sa malo boja jer istini za volju - više boja značilo je drastično usporenje sustava. OCS/ECS čipset dijelio je resurse sa CPU jer smi isprva imali samo CHIP RAM. Dodatni FAST RAM i bržih procesori od 7 MHz 60EC020 donijeli su nam poboljšanja, ali su nam ikone ostale iste. Onda je došao - MUI i sve promijenio. Autor ovih redaka se sjeća da je napisao čak i članak za časopis BUG o novom revolucionarnom MUI grafičkom sustavu ikona. To su bila davna vremena kada je Amiga bila kraljica kućnih računala i bili smo na vrhu po mogućnostima naših Amiga, dok nam konkurencija nije bila ni do koljena!

MUI downloads
Update 2 for AmigaOS 4.1 Final Edition 26.12.2020
Status: Nova verzija! Autor: Dooz

Hyperion Entertainment izdao novu verziju AmigaOS 4.1 FE Update 2 kao najveći update AmigaOS do sada koji uključuje više od 200 osvježenih komponenti sa stotinama popravaka i poboljšanja, kao i šest potpuno novih komponenti. Ovo je rezultat četverogodišnjeg rada koji dovodi AmigaOS4 do kompletno novog stupnja stabilnosti i upotrebljivosti. Update 2 je besplatna verzija kao update na AmigaOS 4.1FE Update 1. Osobine nove verzije su:
 • Novi kernel (exec) verzije 54.28 sa mnogim popravcima i poboljšanjima stabilnosti
 • Poboljšane graphics.library, workbench.library, dos.library, application.library i elf.library
 • Poboljšani USB-stack
 • Popravci u console.device, ram-handler, appdir-handler and env-handler
 • Poboljšani i popravljeni svi reaction classes, datatypes and device drivers
 • Nove OS komponente kao što su append dos command, OS4.1 verzija of DiskDoctor (Olaf Barthel), SataControl, appdir-handler, ssh2-handler


Hyperion Entertainment
Sam460cr 26.12.2020
Status: Opet u prodaji Autor: Dooz

Ohrabren nedavnim novim izdanjima AmigaOS4 i MorphOS ACube Systems je opet proizveo malu seriju SAM460cr matičnih ploča koje će staviti u prodaju u toku siječnja 2021-e godine. Uz matičnu ploču isporučen je AmigaOS 4.1 FE i paket dodatnog softvera (Gorky17, Descent Freespace, The Secret of Middle City, BOH). Cijena ovog paketa je 489 EUR. Acube također priprema i novi web shop! Ovo je vrlo dobrodošao potez ACube koji trenutno popunjava prazninu dostupnog Amiga hardvera.

ACube SAM460cr
Sretan Božić 25.12.2020.
STATUS: Blagdanska Autor: VooDoo

Ekipa Warp organizacije želi Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu novu 2021. godinu!Vampire V4 - praznična ponuda 19.12.2020
Status: U prodaji Autor: Dooz

Vampire tim ima u ponudi praznični Vampire V4 sustav za 589 EUR! Sustav uključuje sve potrebno uključujući kučište napajanje, IDE/CF adapter i Sandisk 32 GB sa preinstaliranim ApollOS. Može se odmah naručiti i miš tipkovnica i joypad. Vampire V4 je najbrža klasična Amiga kompatibilna sa 68k linijom procesora koja sa svojim 68080 CPU daje 160 MIPS i 80 MFlops + dodatak MMX ekstenzija. Sustav se isporučuje sa 512 MB Fastmem i SAGA Amiga čipsetom.

Vampire V4 order now
AmiSSL V4.7 17.12.2020
Status: Neophodni certifikati Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmiSSL library za PPC i 68k Amiga sustave. Ostvarena je puna kompatibilost sa OpenSSL 1.1.x koja uključuje važne sigurnosne implementacije i popravke. TLSv1.3 ima nove encyption chipere kako bi se uopće mogli spajati na moderne SSL servise poput HTTPS. Ovo je vrlo važan update koji dolazi do izražaja u svakoj online upotrebi AmigaOS. Napravljen je upgrade na root certificates po uzoru na zadnje Mozilla distribucije. Zadnja verzija dostupna je na Aminetu.

Aminet: AmiSSL V4.7
Novost mjeseca - studeni 2020 (Amiga korisnici) 01.12.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj mjesec se redakcija WARP-a odlučila za vrlo neobičnu novost mjeseca koja nije ni softver, niti hardver nego smo novost mjeseca upravo mi - Amigaši i svi koji se tako osjećaju nevezano da li imaju pravi Amiga hardver, emulaciju ili nešto treće uključujući i sve varijante platformi koje su kompatibilne sa AmigaOS. Biti Amigaš je "stanje uma" i kreativnosti nego sami hardver i softver! Zato smo ovaj mjesec upravo mi - Amigaši novost mjeseca, a onih koji posjećuju WARP Web itekako ima iz različitih zemalja - Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH, Njemačka, Danska, USA, Francuska, Nizozemska, Švedska, Norveška, Italija su samo neke od zemalja iz kojih nas posjećuju naši vjerni čitatelji WARP Web-a kojima zahvaljujemo na podršci što uopće postojimo i nastavljamo sa našim nastojanjem da populariziramo Amigu i pružimo korisnicima Amigašima što bolju podršku. Upravo zato smo svi mi Amigaši - ovaj puta novost mjeseca! Upravo da se podsjetimo - niže je prigodna slika naše Amiga obitelji svih klasičnih Amiga koje je izdao Commodore :-)SYSINFO V4.4 22.11.2020
Status: Još je živ i bome je standard Autor: Dooz

Ovaj mjesec izašla je nova verzija SYSINFO V4.4? Najstariji i praktično standardni benchmark i program za informacije o klasičnoj Amigi se nastavlja i popravlja poznate bugove sa 68060 procesorima, kao i prepoznavanje AC68080 procesora (Apollo tim). Na listi promjena su i drugi ispravci bugova. Novi smo SYSINFO isprobali u redakciji WARP-a i radi sasvim OK i veselimo se novim poboljšanjima i nastavku ovog legendardnog programa.

Aminet: SYSINFO V4.4
Alen Breed 3D paket za Quake 1 15.11.2020
Status: Igraj opet AB3D! Autor: Dooz

Legendarni AB3D je prešao na Quake engine i sada je moguće ugraditi AB3D nivoe u Quake. Alien Breed 3D je bio veliki uspjeh na Amigi ali je zahtijevao vrlo jake konfiguracije koje su rijetki imali. AB3D je bi više nego dostojna konkurencija Doom ekvivialentu, ali presudio je hardver i naravno propast Commodorea da stvar zaživi kako treba. Ipak sada možemo uživati AB3D na izvrsnom Quake engine. Novi AB3D leveli su dostupni na Aminetu.

Quake AB3D levels
Novost mjeseca - listopad 2020 (AmiWest) 01.11.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Ovaj mjesec nije bilo dileme u izabiru novosti mjeseca jer je AmiWest unatoč COVID-19 situaciji možda ispao i bolji ovako polu online nego prošle godine! Trik je očito to što je AmiWest više bio usporeni show za sve one koji su došli u Sacramento, dok svi ostali nisu sudjelovali. Na ovaj način AmiWest je uistinu bio na licu mjesta fizički, ali je imao puno online sudionika koji su doprinjeli dinamičnosti ove Amiga konferencije. U svakom slučaju COVID-19 i eventualne lockdown situacije više pogađaju ostale mainstream računalne platforme nego Amigu jer je naša platforma ionako već duže u svojevrsnoj lockdown poziciji i sve što napravimo je - uspjeh! Vidi se da na softverskom frontu razvoj i dostupnost novog softvera sasvim OK, dok je cijeli Amiga bussiness ionako online bez pravih trgovina i zaposlenika. Na pravnom frontu pomalo se vidi da Cloanto posjeduje sve što se od Amige nakon Commodorea posjedovati može, dok se bitka očito vodi u korištenju AmigaOS3 i nastavku razvoja AmigaOS4...u biti potrebno je jednom konačno rasčistiti situaciju kako bi posao i tvrtke mogle normalno raditi. U međuvremenu nastavlja se razvoj AmigaOS4 i opet postoji roadmap koji izvršava ExecSG tim. Ciljevi su zacrtani!KA59 - nove A1200 tipkovnice 31.10.2020
Status: I zadnja stvar koja fali je tu Autor: Dooz

KA59 je najnoviji RastPort proizvod koji konačno rješava problem kupnje nove tipkovnice za A1200. Za sada je uzavršnom testiranju i biti će dostupna u standadno bijeloj i crnoj boji. Nova tipkovnica koristi pravi kabel što je čini robustnijom i ide u standardni konektor u A1200. Instalacija je jednostavna jer je nova tipkovnica identična staroj u smislu dimenzija (čak je malo tanja pa lakše upada u predviđeno mjesto). Kako bi se smanjila mogućnost oštećenja novi kabel koji spaja tipkovnicu i matičnu ploču se može odspojiti na strani same tipkovnice čime se u slučaju rastavljanja A1200 ne oštećuje osjetljiva tanka membrana sa strane A1200 matične ploče.

RastPort

Enhancer Software Core v1.1 31.10.2020
Status: Sada besplatno! Autor: Dooz

Izašla je nova besplatna verzija A-EON Enhancer paketa u smislu jezgre ovog dodatka za AmigaOS. Paket sadrži classes, libraries i sistemske datoteke koji obogaćuju AmigaOS4 i nude razvojni SDK za iste komponente u smislu lakše razvojne podrške za iste. A-EON izdaje ovaj minimalni Enhancer paket kako bi potaknuo softverski razvoj u Amiga zajednici. Uključeni dijelovi i alati su esencijalni kako bi se mogao podržati softver koji je dio Engancer paketa. Paket također uključuje i mehanizme za update pristup Amisphere i broje Gadgets/Classes. Kako bi se mogao omogućiti download potrebno se registrirati na Amisphere (link je niže). Zaista izvanredan potez od strane A-EON! :-)

Amisphere
AmiWest - novosti 25.10.2020
Status: Amiga show! Autor: Dooz

AmiWest je u toku i pokazuje se kao veliki uspjeh kao Amiga show koji se ipak održava u ovim vrlo nezgodnim okolnostima. Fizički su malobrojni organizatori i posjetitelji na licu mjesta (Sacramento, USA), dok je većina prisutna samo online. Prvo što uočavamo je da je ova Amiga konferencija u polu-online modu čak i bolja konferencija jer je uloženo puno toga u offline i online organizaciju pa je broj sudionika još veći! Isto izgleda vrijedi i za sadržaj konferencije. U nastavku je naveden youtube link na sadržaj čitave konferencije u kojem se mogu pogledati sve prezentacije i događaji. Ovdje posebno izdvajamo novi izvještaj o statusu A1222 i drugim novostima koje je osobno prezentirao Trevor Dickinson (A-EON Tecnology). Najvažniji detalji su da se na projektu i dalje radi, odnosno nova verzija matične ploče (v1.3) je u rukama ACube i testiraju se prototipovi. Firmware A1222 je dorađen i kao najvažnija novost je - završen je AHI audio driver! Također je kreirana nova ISO instalacija AmigaOS4.1 koja će se isporučivati sa A1222 Plus paketom. Proizvodnja novih A1222 će početi čim se dovrše testiranja nove verzije matične ploče A1222. Na drugom frontu ExecSG razvojni tim je značajno napredovao u izmjenama na AmigaOS4 kernelu i smislu ugradnje podrške za višejegrene procesore na AmigaONE modelima. ExecSG tim čak ima i roadmap razvoja AmigaOS4 kernela (doduše bez rokova, ali je ipak tu!). Za sada se testira i aktivne su sve jezgre na X5000. Također je poboljšana brzina starta A1222 na manje od 30 sekundi (spominje se čak 17 sekundi u najbržim varijantama) od uključivanja A1222 do ulaska u Workbench. Još jedna značajna novost je nova verzija ImageFX 4.5 koji je napravljen u PowerPC native verziji (autor je Andy Broad) tako da sada imamo NG PowerPC verziju kao i klasičnu 68k verziju sa svim novim funkcijama. ExecSG tim programera je narastao na respektabilan broj i rezultati su vidljivi jer je to najvažniji dio AmigaOS-a i bez promjena u istom nije moguće podržati sve mogućnosti multicore PowerPC procesora A1222 i X5000.

AmiWestNovi Trevorov Amiga blog 17.10.2020
Status: Jedini koji nam se obraća i govori nešto pozitivno Autor: Dooz

Izašao je novi Trevorov blog sa barem ponešto informacija jer je Amiga scena osim u COVID lockdown, također i u drugoj vrsti blokade u smislu nerazješene pravne bitke između Cloanto i Hyperion. Prvu i najvažniju stvar koju Trevor spominje je AmiWest na kojem će prisustvovati online zbog općenite COVID situacije. Iako blog ima svoj sadržaj primjećujemo da su prave novosti ipak sačuvane za sam AmiWest na kojem ćemo biti upoznati sa detaljima od kojih se posebno istiću novosti o A1222 Plus paketu.

Trevor Amiga blog
AmiWest 2020 11.10.2020
Status: Jedini live Amiga show koji nije otkazan Autor: Dooz

AmiWest će se po običaju održati i proslaviti 35 godina Amige. Održavanje uživo će naravno biti ograničeno zbog COVID-19 tako da najvjerojatnije neće biti posjetitelja izvan USA, dok će i lokalnih posjetitelja biti manje. Ipak ovaj Amiga show će i online donijesti Amiga novosti, pa je tako glavni sponzor i dalje isti A-EON, dok će Trevor Dickinson održati svoj uobičajni govor u već snimljenom obliku. Naravno online mogućnosti su neograničene i očekujemo Amiga novosti na hardverskom i softverskom frontu!

AmiWest
HighGFX monitor driveri za AGA i ECS 11.10.2020
Status: Ovo prije nije bilo moguće!? Autor: Dooz

Novi AGA/ECS driveri za AmigaOS3 nam omogućuju grafičke modove koje smo prije mogli samo sanjati. Naime visoke rezolucije su sada moguće i uključuju 1024x768, 1280x720, 800x600 i 1280x1024. Ovdje je vrlo bitan grafički mod 1280x720 za danas uobičajne monitore u omjeru 16:9. Naravno sve ovo odlazi u interlace mod pa je potreban scandoubler ili monitor koji podržava ove modove bez titranja. Ovo nismo probali na redakcijskoj A1200, pa ako netko proba - neka nam javi kako stvar funkcionira!? Naime nigdje se ne spominje brzina rada ovih grafičkih modova koja uzevši u obzir propusnost AGA/ECS čipova dolazi do maksimuma iskoristivosti. Ipak ovo je veliko postignuće da se ovakve rezolucije mogu izvući iz legendarnih Amiga grafičkih čipova.

HighGFX'n'more
MorphOS 3.14 - nova verzija 10.10.2020
Status: Nova verzija za razliku od nekih drugih! Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmigaOS kompatibilnog operativnog sustava - MorphOS. Naglasak nove verzije je održavanje iste kao i dodatak tehnoloških poboljšanja u kernelu kao što je TLS podrška i nove verzije Netstack i ixemul.library. MorphOS je u konstantnom razvoju i ovo je update za PowerPC verziju. Poznato je da MorphOS u budućnosti prelazi na x86/x64 procesor sa novom verzijom koja je do sada kao alpha ili beta prikazana na Amiga sajmovima.

MorphOS
AmigaKit: A1222 status 03.10.2020
Status: Autor: Dooz

AmigaKit je obavio da je trenutno zaustavljen prototip dizajna nove v1.3 matične ploče A1222 Plus. AmigaKit također navodi da će se taj proces nastaviti jer su angažirani dodatni resursi kako bi se ubrzao postupak. AmigaKit trenutno pokušava razriješiti i NDA i pravne probleme. AAA paket je već dostupan neko vrijeme za registrirane korisnike i u slijedećim tjednima biti će dostupan Viva Amiga film koji je sastavni dio AAA paketa. Download će biti dostupan Amisphere poslužitelja.

A1222 plus
Novost mjeseca - rujan 2020 (VIM) 01.10.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Novost mjeseca je ovaj puta opet softver - i to specijalizirani tekst editor koji je ustvari developerski alat. Upravo takvog nečeg nema jer naši developeri uporno traže neki alat koji bi im mogao barem malo pomoći u snalaženju u kodu i barem bojati sintaksu i dati informaciju u kojem je radu što. Nekad davno imali smo legendarni CED, ali sada imamo alat sa još više funkcija. Na ostalim frontovima vrlo je tiho i uglavnom nam dolazi novi softver, dok su hardverski projekti na čekanju zbog očito nepovoljne situacije sa COVID-19. Ovakva situacija će sigurno poremetiti i uobičajne Amiga sajmove i okupljanja koji su posebno intenzivni u ovo doba.VIM (V8.2.1583) - nova verzija tekst editora 30.09.2020
Status: Autor: Dooz

Izašla je nova verzija izvrsnog tekst editora koji je naravno postao s vremenom puno više od toga. Posebne vrlo vrijedne funkcionalnosti su ugrađene osobine za editiranje koda što uključuje bojanje sintakse i numeriranje brojeva linija. VIM prepoznaje sve važnije programske jezike (HTML, C itd.). VIM je idelan Amiga tekst editor za developere.

VIM MUI
Guardian proglasio Amigu drugim najvećim kućnim računalom 13.09.2020
Status: Druga Amiga, treći C64 Autor: Dooz

Poznati Guardian objavio je rang listu najvećih kućnih računala. Nabrojano je 20 najvećih i na prvom mjestu je IBM PC koji koristimo danas, dok je na drugom mjestu Amiga koja je prestigla C64, Atari, Apple II, Apple macintosh, ZX Spectrum 48k, Atari 800, Commodore VIC-20 i druge konkurente. U retrospektivi PC koji koristimo danas tada nije bio broj jedan, ali kada vidimo što se desilo danas to je istina jer se svi danas igraju na PC-evima. Naravno, igrače konzole se ovdje ne broje jer nisu računala. Ovdje se vidi ogroman utjecaj Amige na industriju kućnih računala. Amiga je pokrenula industriju "specijalnih grafičkih čipova", dok su se Apple i IBM računala teško mogla zvati "kućnim" jer nisu imala dovoljno jaku grafiku i zvuk i došla su puno više nego što je bilo u dosegu vlasnika kućnih računala. U članku je Atari ST zauzeo vrlo nisko mjesto (19) sa čime se baš redakcija WARP-a ne može složiti i zaslužuje puno višu poziciju odmah iza Amige. Ipak lijepo je vidjeti sve kompjuterske legende u ovom članku i svaka čast Guardianu na poštenoj i objektivnoj rang listi!

Guardian - 20 gratest home computers
Hyperion povlači registracije Amiga zaštićenih znakova 05.09.2020
Status: Nagodba? Autor: Dooz

Vijest koja je strelovito odjeknula na Amiga sceni je da Hyperion povlači svoje protivljenje registraciji Amiga imena od strane Cloanto. Ovo uključuje terminaciju Hyperion registracije boing ball logotipa, kao i najverojatnije AmigaOS i AmigaONE logotipova. Još je prerano govoriti što se točno dešava, ali navedeni razlozi su primarni u parnici koja se vodi između Cloanto i Hyperion. Kako tih razloga sada nema - najvjerojatnije više nema niti parnice makar će trebati neko vrijeme da se "slegne prašina" nakon očitog gubitka vremena u svemu ovome još od 2017-e godine. Dobra stvar je što je Amiga napokon u vlasništvu jedne Amiga kompanije - Cloanto je kako smo prije izvjestili osnovovala Amiga Corporation. Amiga Corporation je sada vraćena iz mrtvih još od doba kada ju je kupio Commodore. Što su se Hyperion i Cloanto točno nagodili da dolazi do ovakvog "mirnog" raspleta - ostaje još za vidjeti! Uglavnom - za sada izvrsna vijest za budućnost Amige :-)

Amiga Corporation
Novost mjeseca - kolovoz 2020 (IBM POWER10) 01.09.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Jako bitna vijest izlaska POWER10 procesora došla je do novosti mjeseca WARP Web-a jer je za Amigu bitno da se POWER arhitektura i dalje razvija u svom najnaprednijem obliku. Pogotovo zato jer je POWER arhitektura open source i samim time sigurna budućnost koju može nastaviti bilo tko osim IBM-a. Nadajmo se da će neke druge tvrtke početi razvijati POWER procesore pogotovo u desktop i mobile segmentu kako bi mogli dalje razvijati PowerPC hardver koji je osnova za AmigaOS4.Apollo Vampire V1200 članak 30.08.2020
Status: Odličan opis! Autor: Dooz

Objavljen je izvrstan opis Apollo Vampire V1200 kartice u kojem je vrlo detaljno i kvalitetno opisan hardver počevši od narudžbe, instalacije i samog rada ove do sada najjače ubrzivačke kartice za A1200. Ovakvi opisi uvelike olakšavaju narudžbu i dojam za buduće kupce Vampire kartica. Autor je uložio velik trud u sam članak i preporučujemo svakom Amigašu zainteresiranog za V1200 čitanje ovog izvrsnog članka!

V1200 review
Amiga Corporation vs Intellivision Amico 23.08.2020
Status: Preslično ime? Autor: Dooz

Amiga Corporation, odnosno Cloanto podigao je tužbu protiv tvrtke Intellivision zbog njihove nove igrače konzole koja ima ime "Amico". Cloanto to smatra previše sličnim imenu "Amiga", dok u prijevodu na talijanski Amico ima isto značenje kao Amiga (prijateljica). Ipak umjesto zakazane prve rasprave dvije tvrtke pokušavaju spor riješiti nagodbom makar na web stranicama Intellivision ta igrača konzola izgleda kao poprilično gotov proizvod. U svakom slučaju novi vlasnik Amige je počeo aktivno štititi prava na ime u domeni računalne tehnologije i igara što je dobra stvar. Sličnost imena i namjene je vrlo nezgodna "slučajnost" ovdje. Također na drugom frontu izgleda da se i spor sa Hyperion polako bliži kraju gdje je isto nagodba u toku. Nadajmo se da će Cloanto malo pokrenuti stvari da intelektualno vlasništvo Amige ima svog vlasnika i da se mogu dalje razvijati hardverski i softverski proizvodi bez nedoumica da li tvrtke to rade legalno.

Intellivision Amico
AmiCygnix: AbiWord 2.8.6, Claws-Mail 3.9.2, Pidgin 2.13.0 21.08.2020
Status: Linux Amiga softver Autor: Dooz

Nakon nove verzije AmiCynix obično slijede nove verzije popularnog Linux softvera koji onda radi na Amigama bez problema. Tako je izašla nova verzija AbiWord koji sada podržava drag & drop pomoću GTK+ 2.24.32. Isto vrijedi i za sve ostale izdane update AmiCygnix softvera kojeg je sve više i više. Zaista vrlo koristan AmyCynix krpa rupe u nedostatku AmigaOS4 native verzija.

AbiWord OS4Depot
IBM najavljuje novi POWER10 procesor 18.08.2020
Status: Nasljednik POWER9 Autor: Dooz

Nakon pet godina razvoja IBM je predstavio novu generaciju POWER10 procesora koji će u službeno u prodaju slijedeće godine. Nova generacija će se proizvoditi u novoj 7nm tehnologiji i naglasak je na 3x efikasnijoj potrošnji, dijeljenju resursa sa drugim POWER10 procesorima, novim hardverskim security osobinama i naravno nova arhitektura jezgre sa novim Matrix Math Acceleator za brže spcecijalizirane matematičke FP32, BFloat16 and INT8 operacije. Novi POWER10 procesor je namjenjen prvenstveno podatkovnim centrima i serverskom tržištu. Pozitivnost ove najave je nastavak razvoja POWER arhitekture koja nam je važna za AmigaOS4. Ustvari ovo je jedini razvoj na POWER arhitekturi i za sada nema naznaka nekog razvoja na desktop području što bi se moglo iskoristiti za PowerPC Amige. Za sada nam je jedina opcija NXP (Freescale) embedded serija koja se aktivno proizvodi, ali novi procesori za sada nisu najavljeni. Trenutno se na tržištu pojavljuje previše novih opcija poput RISC-V i promjene na ARM tržištu jer je ARM u prodaji (spominje se NVIDIA kao kupac). Sve te promjene stvaraju nestabilnost i nameće se pitanje "sigurne luke" u smislu procesora za Amigu. ARM je sve samo ne standardno rješenje gdje svaki proizvođač ima svoje nestandardne dodatke i izmjene koje previše vežu na određenog proizvođača koji sutra možda više nije tu! Zato je bitno orjentirati se na open source CPU poput Power arhitekture. RISC-V je također open source ali nema reference i nije izgrađen procesor u praksi. ARM trenutno doživljava promjene koje nisu poželjne za stabilnost i kompatibilnost za platformu poput Amige koja ima ograničene razvojne i ekonomske resurse za prelazak na drugu arhitekturu procesora. Nadajmo se da će open source pristup rezultirati novim proizvođačima POWER procesora koji se mogu upotrebljavati na Amiga desktop tržištu.RNO Publisher 14.08.2020
Status: Kreirajmo PDF! Autor: Dooz

Zadnji izdani program iz RNO serije je PDF Publisher. Takav softver Amiga nikad nije imala i ovo je prvi te vrste. Svaka čast autoru koji je kreirao RNO seriju koja pokriva mnoge "rupe" u softverskoj podršci za Amigu. Pomoću PDF publishera moguće je kreirati i editirati PDF dokumente što ovo čini jednim od Amiga productivity softvera koji će zasigurno naći primjenu na Amiga sceni. Publisher je dostupan za slijedeće Amiga platforme: AROS, MorphOS i AmigaOS4.

RNO Publisher homepage
Novost mjeseca - srpanj 2020 (AmigaAMP) 13.08.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Zbog godišnjih odmora malo kasnimo sa novosti mjeseca - bilo ih je nadajmo se još novih u slijedećim mjesecima. Razvoj softvera i hardvera nije stao i dok sam hardver nije na tržištu zbog poznatih COVID problema koji generiraju kašnjenje ili otežanu isporuku komponenti, softver nema takvih problema. Za srpanj smo za novost mjeseca odabrali dugogodišnjeg pratitelja Amige u obliku popularnog sound playera - AmigaAMP koji je kao port započeno svoj put još u davnim vremenima Amige. Uvijek se rado sjetimo kako je AmigaAMP među prvima omogućio da na tadašnjim phase5 PPC karticama sviramo mp3 u realnom vremenu. Možda među prvim softverima koji je iskoristio sirovu snagu tadašnjih hibridnih 68k+PPC kartica.AmiCygnix 1.6 30.07.2020
Status: Linux Amiga Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmiCygnus 1.6 koja omogućava pokretanje native Linux aplkacija za AmigaOS4. Napravljen je update na zadnju verziju GTK+ 2.24.32 uz dodatak novih funkcija. Dodana je podrška za Unix locale strings. Veličina prozora se sada može podešavati za drivere Workbench, Workbench2, Picasso96wb i Picasso96wb2. Uz poboljšanja nova verzija nudi brojne bugfixeve i dostupna je na OS4Depot.

AmiCygnix 1.6
Ignition 1.08 28.07.2020
Status: Izvrstan spread-sheet za Amigu Autor: Dooz

Jedina Amiga-native spread-sheet aplikacija za AmigaOS nedavno je izašla iz 1.0 verzije i zahtjevima korisnika i voljom samog autora dobila je novu verziju 1.08. Neka od poboljšanja i ispravaka su rad na gtdrag.library, mogućnost da više puta startamo Ignition, poboljšano rukovanje fontovima i mnogi prečaci. Ignition radi na AmigaOS4, AmigaOS3 i MorphOS.

AmigaAMP
AmigaAMP 3.28 26.07.2020
Status: Nov AMP Autor: Dooz

Nova verzija AmigAMP izlazi u pravilnim razmacima i donosi nam novosti. Ovaj puta uvedena je podrška za XSPF playliste kao i HTTP podrška preko AmiSSL. Naravno popravljeni su pronađeni bugovi, kao i ispravci na postojećim funkcionalnostima.

AmigaAMP
MUI 5.0 2020 R1 19.07.2020
Status: Dugovječan MUI Autor: Dooz

Izdana je nova verzija MUI 5.0 R1 koja nudi brojne ispravke i ono što je najvažnije nastavlja se i održava ovaj vrlo bitan dodatak AmigaOS-u. Nova verzija je dostupna za AmigOS4 PPC i AmigaOS3 68k sustave. Napomena je da se MUI preporučuje samo na jačim AmigaOS3/68k konfiguracijama, iako se može startati i na slabijim konfiguracijama.

MUI home page
SDL2 V2.0.12 14.07.2020
Status: Sve za podršku igrama Autor: Dooz

Izašla je nova poboljšana verzija SDL (Simple Directmedia Layer) za AmigaOS 4.1. Ovo je važan skup low-level podršku za audio, tipkovnicu, miš, joystick i grafički hardver kroz OpenGL i Direct3D. Capehill je napravio Amiga port i redovito izdaje nove verzije. Postoji nekoliko renderera - obični softverski. OpenGL, OpenGL ES 2.0 (Warp3D Nova.

SDL2 OS4Depot
Amiga Corporation!? 12.07.2020
Status: Povratak korijenima? Autor: Dooz

Na dosadašnjoj praznoj www.amiga.com adresi pojavila se znakovita slika i tekst koji bi nam mogli ukazati na dramatične promjene. Podsjetimo se da je ta domena prije pripadala Amiga Inc. koja u 20 godina nije napravila ništa za Amigu osim licenciranja imena, logoa i sličnih "poslova". Ustvari nepostojeća firma koja je nastala nakon što je propao tadašnji vlasnik Amige - Gateway2000. U zadnjih par godina se vode sporovi oko Amige prvenstveno Između Cloanto i Hyperion i možda ovo sada znači da se možda napokon došlo do nekog dogovora? Sam tekst na dnu web stranice govori o tome, kao i da je ponovno osnovana Amiga Corporation. Podsjetimo se, Amiga Corporation je bila originalna Amiga kompanija koja je napravila Amigu još prije nego ju je kupio Commdore. Sama objavljena ilustracija prikazuje sve logotipove počevši od čuvenog checkmark, ukošeni Amiga natpisa, pa sve do boingball logo i logo koji koristi Cloanto. Očito se sugerira da je novi vlasnik svega toga Cloanto što do sada i nije bila nepoznanica. Ustvari je najveća novost da je copyright svih logotipova sada očito nova tvrtka Amiga Corporation. Sada se postavlja pitanje tko je sve iza te tvrtke, koji je vlasnik i što namjeravaju napraviti? Očekuju se konkretni potezi jer je očito Amiga intelektualno vlasništvo sada opet u rukama Amiga kompanija. Nadajmo se da ciljevi nisu samo licenciranje logoa ili Amiga emulacija jer to ne vodi u budućnost! Amiga logo i sadašnja tehnologija je bezvrijedna na mainstream tržištu i vrijedna je samo preostalim Amigašima kojih je malo ostalo. Tako da je jedino ujedinjene snage imaju sanšu napraviti nešto - ako i to je debelo pod znakom pitanja. Nadajmo se da su nakon vše desetljeća nestale pravne pepreke i da ćemo se početi baviti razvojem naše omiljene platforme.

Amiga Corporation
WinUAE 4.4.0 11.07.2020
Status: Windows Amiga Autor: Dooz

Najbolji i najkompletniji Amiga emulator - WinUAE dobio je novu verziju 4.4.0. WinUAE nam je svima Amigašima osiguranje da ako otkaže sav naš prastari hardver još uvijek možemo uživati u Amigi kroz emulaciju. Novi Amiga hardver se teško probija iako začudo Amiga i u tom pogledu uspijeva se odžati kao računalna platforma. Novi WinUAE nudi mnoge nove funkcije i poboljšanja. Poboljšana je MMU emulacija 68030 CPU, FPU default je vraćen an 64-bit kao brža varijanta, 80-bitna preciznost je rijetko u upotrebi.

WinUAE homepage
A1222 V1.3 update 05.07.2020
Status: Nastavlja se.... Autor: Dooz

A-EON i Trevor Dickinson objavili su novosti o nastavku radova na izdanju A1222 usprkos aktualnim globalnim poremećajima na tržištu računalnih komponenti i općenitim problemima u razvoju koji prate ovakvu situaciju. Inženjeri koji su dizajnirali A1222 matičnu ploču napravili su novu verzije 1.3 koja zamjenjuje komponente koje više nisu dobavljive. Sama A1222 tako nije funkcionalno promjenjena, nego se napravio update komponenti. Novi layout matične ploče sada ide u limitiranu proizvodnju od nekoliko primjeraka kako bi se napravilo testiranje prije finalne proizvodnje A1222 u sklopu već prije započetog AAA paketa. U smislu razvoja AmigaOS4 također ExecSG tim radi na izmjenama kernela prema prioritetima optimizacije za A1222, X5000 i X1000 (DMA transfer, multicore i druga poboljšanja).

Novost mjeseca - lipanj 2020 (Warp 1260 - CSLab) 01.07.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

U sjeni globalnih COVID-19 problema Amiga scena očito doživljava usporenje razvoja softvera i hardvera. Ipak u svoj toj nevolji pojavljuje se nova akceleratorska kartica za A1200 koja je puno više od toga jer integrira sve što A1200 nedostaje. Upravo prava stvar za novost mjeseca ovaj puta. Ekipa iz CSLab napravila je pravo osvježenje u tom smislu jer sada nakon A500 istovjetnog produkta nude i A1200 ekvivalent. Naravno slijedi i A4000 verzija Warp 4060. U razvoju je i flickerfixer za karticu koji će tako ujediniti AGA i RTG. Ostala događanja govore i otkazivanju svih Amiga eventa diljem svijeta u smislu proslave 35 godina Amige koja će se morati odgoditi najvjerojatnije za slijedeću godinu. S druge strane IBM pomalo najajvljuje novu generaciju Power procesora - Power10 koji bi trebao ugledati svjetlo dana u 2021-oj. To je trenutno jedini aktivni razvoj Power procesor na kojima se temelji AmigaOS4. Očito otvaranje Power arhitekture nije donijelo očekivane rezultate jer osim IBM-a Power arhitektura nema drugih novih inačica. Neki od rumora govore i o tome da će IBM usporiti ili prekinuti razvoj Power procesora - ali te su se novosti pokazale nepotvrđene obzirom na nasljednika zadnje Power9 generacije - možda će Power10 ponuditi nešto dramatično!?Warp 1260 27.06.2020
Status: Kartica - matična ploča? Autor: Dooz

Warp1260 ubrzivačka kartica od CSLab je definitivno potpuno zaokruženo rješenje za proširenje A1200. Kartica prima 68060 procesor koji morate sami "pronaći" i ugraditi dok je sve ostalo integrirano. Ovdje je apsolutno sve potrebno od RTG grafike, RAM, sound, IDE, USB....... prava nova matična ploča! Inovativni pasivni hladnjak posebno je napravljen tako da točno prati liniju ispod tipkovnice i tako osigurava dovoljno hlađenje uz aktivni hladnjak koji se montira malo više kod floppy diska. Izvrsno! Zanimljivost je ugrađeni 400 MHz ARM procesor koji može preuzeti dio posla, a najvjerojatnije i odrađuje dio logike. Sam 68060 se može prebaciti u modove od čak 95 do 105 MHz internom logikom na kartici što je apsolutno najbrže do sada - ali potrebno je pronaći pravi 68060 revision 6. Cijena Warp1260 je čak 499 EUR bez 68060 CPU. Ipak gledajući tehničke podatke ovo je više nešto poput nove matične ploče, a ne obične ubrzivačke kartice jer se ovdje krije podrška za sve što obično imaju matične ploče:
 • 68060 CPU (do 105 MHz dinamički)
 • 256 MB DDR3 RAM
 • RTG grafička kartica (do 1920x1080)
 • 16 bit Audio Codec
 • FastIDE interface
 • 400 MHz ARM co-procesor
 • USB Host portovi
 • WiFi modul
 • microSD card slot
 • on-boad fast ROM za četiri kickstart verzije i ubrzani burst pristup
 • Priključak za flocker-fixer modul (tek u razvoju


Warp 1260 home page

IBM Power 10 procesor 13.06.2020
Status: Nova generacija Autor: Dooz

Vidljivo je da iz IBM-a pomalo cure informacije o novom Power10 procesoru koji bi trebao naslijediti Power9 koji je prokrčio put u nove segmente korištenja Power procesora. Nama su posebno zanimljiva desktop nastojanja tvrtki poput Raptora i pitamo se što će nam donijesti Power10 procesor u tom smislu. Očito je da će biti uspješan u serverskom dijelu tržišta. Ono što je za sada poznato je da su IBM inženjeri pokazali da rade na Linux optimizacijama jer se na Open-Source patches sada pojavljuju Power10 oznake za GCC kompajler (prije je to bilo PowerXX). Za sada se također nagađa da će novi Power10 procesor biti proizveden 2021 u 7nm tehnologiji (Samsung) i da će ponuditi velika poboljšanja u odnosu na postojeću Power9 generaciju. Također je kreirana nova POWER ISA 3.1 specifikacija. Biti će zanimljivo kako će se novi Power10 nositi sa konkurencijom iz Inteli AMD tabora! Neki od rumora govore o PCIe V5 i DDR5 RAM-u.Shaderjoy V1.8 11.06.2020
Status: Ništa bez grafičke Autor: Dooz

Capehill je izdao novi softver koji upošljava OpenGL ES, Warp3DNova i Radeon grafičke drivere pod AmigaOS4. Brojni shaderi pokazuju snagu koja se može dobiti ako samo malo prebacimo teret na grafičku karticu, a ne na CPU. Taj princip je originalni Amiga princip iz vremena kada smo koristili OCS/ECS/AGA specijalne čipove koji su nam davali prednost pred drugim računalnim platformama. Danas smo tu debelo iza mainstream platformi, ali se eto trudimo barem dostići konkurenciju! Ipak na kraju sve ovisi o driverima i softverskoj podršci jer sa X1000, X5000 i A1222 ipak imamo mogućnost kupiti bilo koju grafičku karticu koju posjeduje konkurencija.

Shaderjoy OS4Depot
Novost mjeseca - svibanj 2020 (RNOXfer) 01.06.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

U Amiga svijetu kao da vlada neplanirano zatišje što i nije čudno obzirom na nedavnu općenitu situaciju sa pandemijom. Hardver je stao jer ga je teško proizvesti i naručiti, tokovi su usporeni i sada čekamo oporavak. Ipak Amiga scena je već desetljećima u krizi tako da ne trpimo direktnu štetu jer sve što se u Amiga svijetu novo pojavi je nama plus. Ipak softverske novosti su tu, pa smo se ovaj mjesec odlučili na proglašenje novosti mjeseca u tom smislu. RNOXFer je kao prvi FTP klijent na Amigi koji podržava SSL/TLS sigurnosne protokole sigurno zaslužio jer bez takvih osobina nam na Amiga softverskoj sceni - nema budućnosti!NetSurf 3.10 31.05.2020
Status: Bolna točka se rješava Autor: Dooz

Amiga je uvijek imala problema sa up-to-date browserima, ima i sada - ali to se rješava bolje nego ikada. Nova verzija NetSurfa je multiplatformna i radi na hardverski slabijim konfiguracijama i zato nam je "bliska" u Amiga svijetu. Autorizacija, certifikati, bolje performanse kao i bolja kompatibilnost sa današnjim web stranicama samo su neke od poboljšanja koja su u novoj verziji brojna! NetSurf 3.1 dostupan je i za 68k AmigaOS3 na Aminetu.

NetSurf 3.10 AmigaOS4
NetSurf 3.10 AmigaOS3 BETA
AmigaOS 3.1.4.1 update 24.05.2020
Status: Lokalizacija i dokumentacija Autor: Dooz

Zadnja verzija AmigaOS3 dobila je update u obliku dodatnih lokalizacija (Grčka, Poljska, Rusija) i popratne dokumentacije. Uz operativni sustav se sda isporučuje dodatni Locale Extras 45.315. Ovim update Hyperion nastavlja razvoj 68k AmigaOS3 i pruža podršku za najstariji živući operativni sustav na svijetu! Potajno se govori o novoj AmigaOS 3.2 verziji. Poznato je da su verzije 3.5 i 3.9 postale deadend nakon što je Haage & Partner obustavio podršku za Amigu. Neprovjerena informacija je da je dio izvornog koda izgubljen, kao i da nije moguće dobiti licencu za nastavak. Ovdje Hyperion kreće od "čvrste točke" koja je Commodore AmigaOS 3.1 i nastavlja development našeg omiljenog AmigaOS-a.

Hyperion Entertainment
Nove verzije WarpJPEG, WarpTIFF, WarpPS, WarpPCX i WarpBMP datatype 17.05.2020
Status: Još update za najbrže datatype Autor: Dooz

Nakon update za WarpPNG, izašli su i ostali za PS, PCX i BMP datatypes. Nakon dugo vremena nove su verzije izdane za sve moguće Amiga platforme (AmigaOS4, AmigaOS3, WarpOS, MorphOS). Osnovna poboljšanja su optimizacije, ubrzanja i recompile na novijim GCC i VBCC razvoinim alatima. Izvrsno je što se autor "probudio" i sada aktivno održava ovaj izvanredni softver koji nam treba u svakodnevnom radu. Prijedlog bi bio..... Vampire 68080, A1222 SPE i Altivec optimizirane verzije!?

WarpDT
RNOXfer 1.2 17.05.2020
Status: Sigurni FTP klijent Autor: Dooz

RNOXfer je prvi Amiga grafički FTP klijent koji podržava SSL/TLS sigurnosne protokole. Nova verzija FTP klijenta postoji za AmigaOS3, AmigaOS4 i MorphOS i podržava brojne mogućnosti, dok je jedini softverski preduvjet AmiSSL v4 koji se također može skinuti sa Amineta. RNOXfer je napravljen sa razvojnim alatima na Hollywood platformi o kojoj smo već prije izvještavali. Ovo je još jedan program iz RNO serije koja od važnijeg softvera uključuje RNOEffects i RNOPdf. RNOXfer je besplatni program, ali svi koji ga koriste neka razmisle o donaciji uzevši u obzir količinu vremena i resursa uloženih u ovaj program.

RNOXfer
FastIDE A1200 10.05.2020
Status: Uvijek aktualan dodatak Autor: Dooz

Ovaj komplet rješava stare probleme sa jednim unbuffered IDE priključkom na A1200. Iako postoji još brže i skuplje rješenje, ovo je ipak najekonomičnije i najisplativije rješenje u odnosu na ono što se dobiva. Postojeći Amiga Kit 4xIDE Buffered Interface se može priključiti na istog i na Gayle čip čime se ubrzava standardni IDE port. Ovaj dodatak također dodaje mogućnost popravka PCMCIA reset buga na nekim A1200 matičnim pločama. AmigaKit je napravio i softver kojim se može kontrolirati u kojem modu radi kontroler (PIO0 do PIO4 mod). Još čekamo testove koliko je ustvari ubrzanje ovog novog dodatka čija je cijena 27.49 EUR.

FASTIDE A1200 adapter za 4XIDE INTERFACE

AmiSSL V4.5 02.05.2020
Status: Još poslovnog softvera Autor: Dooz

Izdan je novi SSL library za AmigaOS4 i AmigaOS3 koji uključuje važne sigurnosne popravke sa novim chiper enkripcijama koje su potrebne na svim SSL uređajima i servisima poput HTTPS. Novi AmiSSL je dostupan na OS4Depot i Aminetu, dok se podrška za MorphOS i AROS planira ako se jave zainteresirani developeri. Također je u predzadnjem update ukinuta ovisnost o FPU i popravljeni mnogi prijašnji bugovi. Ovo je vrlo važna podrška za sve Amiga browsere.

Novost mjeseca - travanj 2020 01.04.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Navala novog softvera za AmiCygnix dovela ga je na prvo mjesto ovaj mjesec, makar je konkurencija bila velika! Manjak softvera na AmigaOS4, pogotovo u nekim kategorijama je sada smanjen ovom izvrsnom X-Windows podrškom jer se brojni Linux programi sada vrlo lako portaju na AmigaOS4. Krenulo sa sa najvećim nedostacima na AmigaOS4 koji su productivity softver, nastavlja se drugim vrstama softvera sa Linuxa. Ustvari bi se moglo reći da su sada pod AmigaOS, Linux programi lakši za korištenje!Hollywood Designer 5.0 25.04.2020
Status: Povratak legende Autor: Dooz

Sjećate li se SCALA Multimedia? E ovo bi trebalo biti nešto takvo, ali kompleksije i drugačije. Osim što je multimedia alat za prezentacije, ovo je alat za bilo što poput igara i aplikacija. Designer je napravljen na Holywood multimedia layeru koji je multiplatformni i isti kod radi na više različitih računalnih platformi, pa postoje verzije za AmigaOS4, WarpOS, MorphOS, AROS, Windows, MacOS, Linux, Android i iOS. Nova verzija je značajan update sa brojnim novim funkcijama i ispravcima.

Hollywood Designer 5.0 najava i forum
Revision 2020 - kućna verzija demoparty 19.04.2020
Status: Neuništivi Revision Autor: Dooz

Ove godine je iz poznatih razloga pandemije Covid-19 virusa Revision otkazan kao live event ali su organizatori ipak održali kompletni online event tako je da održan...... on-line demo party. Svaka čast organizatorima i brojnim Amiga demo radovima. U konkurenciji amiga demo pobijedio je OCS/ECS demo Chillobits koji vrijedi pogledati. Odmah iza je NetFLEX und Chill kao AGA intro. U Amiga intro kategoriji također je na prvom mjestu OCS/ECS demo Way Too Rude, dok je u Wild kunkurenciji treće mjesto zauzeo AmigAtari na OCS/ECS Amigi. Rezultati i download demoa su dostupni na donjem linku na Pouet.net

Revision 2020 homepage
Pouet.net - Revision 2020 demo


Atomic Bomberman 18.04.2020
Status: Zvučni naziv - ludnica od igre Autor: Dooz

Sada imamo port Atomic Bomberman iz davne 1997-e na Amigi. Dostupan je na AmigaOS4, MorphOS, AROS, Windows i Linux platformi. Za igranje su potrebne originalne datoteke (originalni Windows CD) dok za AmigaOS4 postoje dvije verzije (Warp3D i Compositioning). Port je napravio čuveni Daytona675x the best equipped man in code business koji je kreirao gomilu softvera za Amigu što uključuje portove igara kao i grafičke podsustave i drivere bitne za njihovo funkcioniranje.

OS4Depot: Atomic Bomberman
WarpPNG datatype V45.22 13.04.2020
Status: Najbrži datatype Autor: Dooz

Izašla je nova verzija WarpDT paketa za PNG format. Update sada uključuje libpng 1.6.37 i dodatne optimizacije. MorphOS i WarpOS verzije su rekompajirane sa najnovijom verzijom VBCC, dok je OS4 verzije rekompajlirana sa GCC 8.1.0. Ovo je prvi novi update WarpDT nakon 2017-e i očekujemo daljnja ubrzanja i optimizacije na svim datatypes. Možda bi bile dobrodošle optimizacije za A1222 SPE unit i Vampire MMX! je samo 30 EUR.

WarpDT
ImageFX 4.5 Studio - dostupan 12.04.2020
Status: Najbolji efekti opet žive Autor: Dooz

A-EON stavio je u prodaju i opet učinio dostupnim legendarni ImageFX Studio za AmigaOS3. Ovo je izvrsna vijest jer i danas za ovaj izvrstan softver ne postoji ekvivalent na bilokojoj računalnoj platformi. Ova verzija je specijalno kompajlirana da bez problema radi na AmigaOS3 68k i AmigaOS4 PPC u svim funkcijama. Image FX je također dostupan za download korisnicima koji su nedavno kupili AAA Bundle koji je uključivao mogućnost narudžbe A1222. ovo je vrlo značajna vijest da komercijalni softver poput ImageFX opet pronalazi put do svojih korisnika. Cijena ImageFX na AmiStore je samo 30 EUR.

AmiStore

Novi Abiword i GNumeric 11.04.2020
Status: Linux Word i Excel Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AbiWord 2.8.6r3 i Gnumeric 1.10.17r4 za AmigaOS4 ili da budemo precizniji - za AmiCygix pomoću kojeg možemo direktno pokretati ove office alate sa Linux okruženja. Testirali smo oba softvera na AmigaOS4 PPC i rade bez problema, potpuno neprimjetno kao prave Amiga aplikacije koje dijele sve resurse sa AmigaOS4. AmiCygnix je izvanredan softver koji može pokretati X-Windows aplikacije na AmigaOS4 i tako nam omogućava kompatibilnost sa najnovijim softverom iz Linux okruženja. Abiword i GNumeric mogu raditi sa najpopularnijim formatima datoteka iz Windows Word-a i Excela.

Abiword
Gnumeric

RNOXfer 1.0 05.04.2020
Status: U nizu još jedan Autor: Dooz

Izašao je još jedan u nizu novih softvera iz RNO serije - novi FTP(S) klijent! Izgleda da novih sofvera u ovim vremenima ne manjka i RNOXFer je izašao za 68k AmigaOS3, PPC AmigaOS4 i MorphOS. Iako je verzija 1.0 ne fali mu bitnih funkcija pa tako podršava secured FTP, resume transfer i rekurzivne FTP prijenose. Izvrstan alat za svaku pohvalu!

RNOXfer
AmigaAMP 3.27 04.04.2020
Status: Najpopularniji, možda i jedini...pravi Autor: Dooz

Izašla je nova verzija AmigaAMP V3.27! Prepuna lista poboljšanja i novih osobina za ovaj player koji nam je najdraži i popularnost mu je najveća. Očito kvaliteta samog softvera igra ulogu jer je omiljen i na drugim platformama. Na raspolaganju su sve mogućnosti koje ovaj softver ima za sve platforme. Postoji verzija za 68K AmigaOS3 I PPC AmigaOS4.

AmigaAMP homepage
Novost mjeseca - ožujak 2020 01.04.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Amiga su aktivnosti pomalo utihnule prošli mjesec, iako daleko od toga da ih nema. Ovaj mjesec nas je najviše iznenadio povratak razvoja Odyssey browsera koji je uz NetSurf jedini "ozbiljni" preglednik na Amigi. Nova verzija nam pruža nadu da će se taj problem na Amigi umanjiti jer je Odyssey sada izvrsno rješenje koje se upotrebljavana AmigaOS4 i MorphOS.CPU Watcher 0.7 29.03.2020
Status: Koliko CPU-u trošim? Autor: Dooz

Izašla je nova verzija CPU Watcher 0.7 za AmigaOS4 koja nudi novosti u odnosu na staru verziju. Moguće je u različitim bojama prikazati različite parametre poput zauzetosti CPU, grafičke i radne memorije kao i zauzetosti mrežnih resursa. Sve to ima lijepi graf u realnom vremenu koji se iscrtava krivulja. Sada je moguće raditi resize prozora, upravljati opcijama kroz menije dok je cijeli program rekompajliran na najnovijem GCC 8.3.0.

CPU Watcher 0.7
Potresi, COVID-19 i što još!? 25.03.2020
Status: Bolest i trešnja Autor: Dooz

Nismo baš mislili da će 2020-a bit ovakva! Taman kad smo mislili da ne može gore zbog korona virusa, Zagreb je dobro "protreslo", odnosno došao je jedan od onih velikih potresa koji se najavljuju već godinama i desetljećima. Zadnji puta kada je ovako "udarilo" je ako se dobro sjećamo 1990-e, ali kraće i slabije. Ali ni tada nije bilo svejedno. Razlika u ovom potresu je povezana i sa dužinom jer je sve trajalo punih 10 sekundi. Najvidljivija posljedica je Zagrebačka katedrala na kojoj se odlomio jedan od tornjeva sa križem. Najviše je stradala stara jezgra, dok su noviji dijelovi OK. Serveri WARP Web stranica nisu "nastradali" i InfoNET je dalje bez problema pružao uslugu, dok je redakcija ipak malo dalje u gradu Samoboru. Osim potresa korona virus uspio je paralizirati i Amiga događanja pa se tako otkazuju Amiga eventi zbog poznatog razloga - nema okupljanja puno ljudi na jednom mjestu, zatvorene granice.... pa makar to bili i Amiga party! Druga posljedica je nestašica i kašnjenje dijelova za Amiga hardver pa će tako prvi korisnici AAA paketa koji su naručili A1222 morati (još) malo pričekati do ljeta ili jeseni. U svakom slučaju nadamo se da potresa neće više biti (ne stavljati Amige na rub stola!), ali i da će se ova situacija sa korona virusom brzo uspjeti riješiti i normalizirati općenite, pa onda i Amiga aktivnosti.AmiCygnix 1.5 21.03.2020
Status: X Window na Amigi Autor: Dooz

AmiCygnix omogućava da na Amigi imamo X-Window okruženje što olakšava portanje/recompile Unix program na Amigi. Osnovni problem kod portanja softvera je GUI koji je specifično pisan za X-Window okruženje. AmiCygnix omogućava gotovu X-Windows podršku na AmigaOS4 čime je GUI svakog portanog programa jednostavno podržati prikazati na Amigi.

AmiCygnix - OS4 depot
Ignition V1.00 21.03.2020
Status: Poslovni softver Autor: Dooz

Ignition je nakon godinu dana razvoju dostigao verziju 1.0 što je za svaku pohvalu jer nam na Amigi zaista nedostaje ovakvog softvera. Novi Ignition je sada standard za tablični kalkulator na AmigaOS4 i prestigao je ekvivalente iz AmigaOS3. Novosti su brojne.... nove matematičke i string funkcije kao i bugfixevi. Autor navodi da trenutna verzija ne bi mogla biti uspješna bez inputa korisnika i njihovih bug reporta!

Ignition - OS4 depot
A1222 Plus - treći kvartal 14.03.2020
Status: Moramo se baviti browserima... Autor: Dooz

AmigaKit je kupcima AAA paketa potvrdio da ako naruče A1222 mogu istu isporučiti ovo ljeto ili jesen (treći kvartal 2020-e). Cijena matične ploče je 400 EUR zajedno sa licencom za Enhancer softverski paket i garancijom na matičnu ploču od godinu dana. Zajedno sa matičnom pločom biti će ponuđena pripadna Radeon grafička kartica.

A1222 Plus homepage
Odyssey 1.23 r5_beta02 14.03.2020
Status: Moramo se baviti browserima... Autor: Dooz

Izgleda da nakon dugo vremena počinju radovi na update za Odyssey web browser za AmigaOS4. Kas1e je napravio prvi korak i izdao beta verziju nove dosadašnje verzije 1.23 sa brojnim poboljšanjima. Ovo je dobra vijest jer je NetSurf jedini browser koji se redovno do sada izdavao u novim verzijama, ali ipak nije tako dobar kao Odyssey. Za sada update obuhvaća omogućenu Webp podršku, kao i update za 3rd party biblioteke koje su važne za funkcioniranje Odyssey browsera. Jedna od najvažnijih novosti je recompile sa najnovijim GCC 8.3.0 (dosadašnji je bio sa 4.4.3) što čini browser bržim što se osjeti u radu. Priča se da je ovo priprema za novu 1.25 verziju što bi bilo izvrsno!

Odyssey 1.23 r5_beta02 download
Novost mjeseca - veljača 2020 14.03.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Evo nas u već pola ožujka i vrijeme je da proglasimo novost mjeseca koja je nesumljivo svake godine u ovo vrijeme ista - WARP kalendar! Ove godine smo napravili poseban kalendar koji kao glavni motiv ima obljetnicu 35 godina Amige. Ilustracija jasno naznačuje 2020-u godinu i daleku nam 1985-u u 3D vremenskom polju crveno-bijelih polja. Ostale ilustracije naravno označavaju softverske i hardverske produkte kao i događaje koji su obilježili 2019-u. Ove godine smo također zabilježili porast popularnosti WARP Web stranica u vrijeme kada se izdaje kalendar i naravno veću internacionalnu posjećenost. Posjetitelji redom dolaze iz USA, Njemačke, Australije, Kine, Argentine, Norveške, UK, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Danske, Španjolske, Francuske, Švicarske, Poljske, Finske, Indonezije, Australije, Novog Zelanda, Srbije, Češke, Italije i drugih zemalja. Sve se ovo dešava samo kada izdajemo WARP kalendar u internacionalnoj ENG verziji. Nadajmo se da će WARP ponuditi više ovakvih konkretnih sadržaja za koje su zainteresirani naši posjetitelji. Treća analiza operativnih sustava koji naši posjetitelji koriste (zadnjih 1000 posjeta) govori nam da je AmigaOS na vrlo visokom četvrtom mjestu, dok je na prvom iznenađujuće Windows koji je u velikoj prednosti nad Androidom. Mac OS X je na trećem mjestu, dok neki drugi za koje se mislilo da su popularni su - u debeloj manjini poput Linuxa koji očito kod Amigaša definitivno nije mainstream kućni operativni sustav. Što nam ovo govori? Pošto je najvjerojatnije statistika samo Amigaša, očito uz Amigu imamo i Windows laptop na kojem browsamo jer na Amigi to kvalitetno ne možemo (osim na PPC Amigama donekle). Također volimo svratiti na WARP sa Windowsa na poslu, dok na mobitelu samo povremeno volimo pogledati. Zastupljenost Max OS X govori o tome da neki Amigaši nemaju taj Windows laptop - nego Mac! Nadajmo se da će slijedeće godine ova statistika biti u korist tome da ćemo svi nabaviti moćnije Amige i browsati bez pomoći ostalih računalnih platforma gdje bi A1222 mogla pomoći :-)

Amiga WARP kalendari 2020 (HR i ENG verzije) 29.02.2020
Status: Izdavalaštvo kalendara Autor: Dooz

Iako debelo kasnimo - ipak stigli su Amiga WARP kalendari! Tradicija je tradicija koju je potrebno očuvati i nastaviti WARP izdavalaštvo. Kao i svake godine dostupna je HR i ENG verzija u A4 formatu i sada je ovo deveti izdani kalendar! Za oba kalendara postoji HR i ENG verzija za posjetitelje izvan HR, format je po običaju A4 PDF i tako do sada brojimo čak devet izdanih WARP kalendara. Motivi kalendara su najznačajniji događaji i softverski i hardverski proizvodi u 2019-oj. Središnja ilustracija označava obljetnicu 35 godina Amige i povijesti koja je počela davne 1985-e godine!

Nove WARP kalendare se može pronaći na donjem linku ili u ARHIVA sekciji WARP Weba:

WARP_Calendar_2020.pdf (HR verzija)
WARP_Calendar_2020_ENG.pdf (ENG version)Huno PPC novosti 23.02.2020
Status: Opet se vratio sa novostima Autor: Dooz

HunoPPC - pokretačka snaga na AmigaOS4 PPC game-frontu se vratio sa novostima. Odlučio je napraviti još jedan major update svoje EGLSDL_Wrap.library i portati sve svoje dosadašnje MiniGl igre na isti. Nimalo lak zadatak - ali je u toku. Novi library omogućuje bržu 3D grafiku u višim rezolucijama bez pada fps i grafičke kvalitete. Ovo je sve jako bitno u vezi sa ostalim podustavima poput Warp3DNova i boljom podrškom za nojnovije Radeon RX grafičke kartice. Već su neke portane na novi library (PackMan-Arena, PINGUS, Reborn to caste Wolfenstein, ZAZ). Ima i novih igara koje su sada moguće zbog novog EGLSDL_Wrap.library. Ovaj potez bi trebao omogućiti i bolju brzinu i kompatibilnost starijih PPC MiniGL igara na našim novim platformama - A1222 i X5000 u kombinaciji sa Radeon RX grafičkim karticama.

HUNO PPC
FractalNova 15.02.2020
Status: GPU jači nego CPU Autor: Dooz

Nakon mnogih istovrsnih programa koji računaju Mandelbrot fractal koristeći CPU - stigla je GPU-only varijanta koja je naravno svjetlosno brza na AmigaOS4 Amigama. Ustvari - nema se tu što mjeriti jer se fractal izračunava trenutno. Ovo govori u prilog činjenici da je najvažnija podrška za najnovije grafičke kartice koje su jedina garancija brzioj 2D/3D grafici na najnovijim Amiga modelima poput X5000 i A1222. Sam podatak o približno 1400 fps na instaliranoj Radeon R7 250 na WARP AmigaOS4 konfiguraciji govori puno.

OS4 Depot FractalNova
DosBox 0.63 15.02.2020
Status: x86 DOS na AmigaOS4 Autor: Dooz

Emulatori su uvijek popularni - pogotovo ako su dovoljno brzi kao original. DosBox nam omogućuje da koristimo sve MS-DOS programe, a uporni mogu i instalirati Windows 3.11! Sjećamo se takvih emulatora iz prošlosti koji su bili jako spori i skoro pa neupotrebljljivi. Poput recimo legendarnog Transformera i naracno PC-Tak emulatora koji su težili da se DOS pokrene na Amigama. E.... pa ovaj put smo dostigli cilj! :-)

OS4 Depot DOS Box
Nagodba Cloanto - Hyperion drugi dio 15.02.2020.
Status: Trebali su....ali nisu.... Autor: Dooz

Taman kad smo mislili kako će se problem riješiti - opet ništa. Nisu se dogovorili, ali su dobili nove naredbe od suda da se odbijaju svi novi prijedlozi i da nastave dalje pregovore na dobrovoljnoj bazi. Vrlo nejasno, pošto nismo stručnjaci za te stvari. Kao da sud sada pokušava nagovoriti sukobljene strane da se ipak dogovore - valjda je i njima dosta te parnice u kojoj je štošta nejasno, ne vidi se kraj i nije jasno zbog čega se događa i što bi pobjednik eventualno "osvojio"!?

Nagodba Cloanto - Hyperion 09.02.2020.
Status: Trebalo je....trebalo bi.... Autor: Dooz

Prošlog petka je bio zadnji rok da se sukobljene strane - Cloanto i Hyperion dogovore i kada bi trebala pasti nagodba. Da podsjetimo - sada je svo Amiga vlasništvo u rukama Amiga tvrtki i više nema vanjskih igrača koji su u prošlosti samo htjeli još malo zaraditi na patentima i postojećim Amiga korisnicima nudeći nam neke svoje "nove proizvode" koji s Amigom nemaju veze. Ovaj puta postoji šansa da se Amiga brand i AmigaOS nastave razvijati što bi posebno imalo utjecaj na nastavak novih verzija AmigaOS3 68k i AmigaOS4 PPC što bi svakako htjeli vidjeti na djelu. Tu je naravno i brand Amiga koji bi sada trebao krasiti novi stvarni Amiga hardver. Nerazriješena situacija koči razvoj novog softvera, ali i novih proizvoda koji ne mogu korisnicima osigurati prvenstveno legalni AmigaOS uz hardver. Ova bi nagodba zauvijek trebala riješiti status naše omiljene platforme - pa eto čekamo neke vijesti da vidimo što su se dogovorili!

Novost mjeseca - siječanj 2020 (Vampire V1200) 08.02.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Siječanj je dobro počeo i završio sa puno Amiga novosti sa vidljivom perspektivom za Amigu. Obično takav siječanj nije uobičajan i tada sve miruje - ali ova suprotnost je dobra najava za ono što slijedi u nastavku godine! Odluka za novost mjeseca pala je na proizvod koji je izašao na tržište i u ruke korisnika koji su vrlo zadovoljni što su napokon dobili najmoćniji A1200 akcelerator. Iza hardvera V1200 stoji Igor Majstorović bez čijeg predanog rada na ovom izuzetnom proizvodu sve ne bi bilo moguće. Ostali Amiga događaji također ulijevaju optimizam kao što su rasprodane prednarudžbe za A1222 i naravno lokalni event - Noć muzeja 2020 na kojem je pokazana legendarna Amiga 500. Ako ste se kojim slučajem pitali da li će izaći WARP kalendar za 2020 - naravno da hoće i isti je u radu i izlazi uskoro ;-)

Apollo V1200 narudžbe
Noć muzeja 2020 - FER 31.01.2020
Status: Oživjela povijest računala Autor: Dooz

Sinoć se tradicionalno održala Noć muzeja 2020 u prostorijama FER-a i u suradnji sa udrugom Retro info. FER je bio preplavljen svim generacijama računala što je uključivalo i Commodore Amiga 500, C64, Ivel Ultra, Galaksija, Playstation 1 i druga nama draga retro računala i konzole izložena i potpuno funkcionalna na radost svih posjetitelja. Retro scena je itekako živa i čuva naš legacy kada su računala bila sasvim nešto drugo nego što su danas!

FER
RETRO INFO udruga


Nove metal A1200 oznake 31.01.2020
Status: Kad stare odu.... Autor: Dooz

Amigakit podržava 100% klasične Amige i brine se da naše Amige dugo žive i budu funkcionalne. Istina ovaj puta se radi samo o estetskom dodatku, ali ovaj dodatak podiže standardnu A1200 u izgledu kao niti jedan do sada. Metal oznaka A1200 je vrlo efektna i ima i checkmark Amiga znak za bolji izgled. Nama osobno u WARP-u se najviše sviđa Amiga checkmark, pa smo dio toga ugradili u Amiga logo - horizontalna linija u duginim bojamakroz WARP logo. Svoju novu A1200 oznaku može se naručiti u Amigakit na donjim adresama:

A1200 metal oznake
DevInfosNG 18.01 26.01.2020
Status: Saznaj sve o svojoj mašini Autor: Dooz

Izašla je nova verzija DevInfosNG programa koji služi daje informacije o kompletnom hardverskoj konfiguraciji AmigaOS4 PPC hardvera. Softver raspoznaje i stare i najnovije Amiga PPC hardverske konfiguracije pod AmigaOS4. Nova verzija ispravlja bugove i prikazuje dodatne informacije o našim Amigama.

OS4 depot DevInfosNG
Rasprodan AAA paket! 26.01.2020
Status: Dobro je počelo Autor: Dooz

U eksluzivnom intervju na 10+ Minute Amiga Cast Trevor Dickinson - šef A-EON Technology dao je izjavu kako je AAA paket rasprodan na dan 22. siječnja 2020. Amigakit web stranice gdje se do sada mogao naručiti AAA paket više ne primaju narudžbe. To ujedno znači i prodaju prvih 100 A1222 matičnih ploča Amigašima. Ako tome ubrojimo prvih 50 matičnih ploča koje imaju beta testeri i 5 novo-proizvedenih za testiranje ove najnovije serije dobivamo 155 A1222 uskoro u opticaju. Nadajmo se uskoro standardnom ulasku A1222 u normalnu prodaju što označava početak nove ere low-cost opcije nove Amige još od vremena A500 i A1200!

AAA paket soldout
Vampire V1200 V2 u prodaji! 19.01.2020
Status: Joše jedno obećanje u prodaji! Autor: Dooz

Apollo tim pustio je u prodaju V1200 akceleratorsku karticu za Amigu 1200. V1200 je zasigurno najbrža akceleratorska kartica za Amigu 1200 koja je ikad izdana i koju je dizajnirao već znani Igor Majstorović koji je hardverski dizajnirao A600 i A500 ekvivalente. Glavni CPU je Apollo 68080 koji se temelji na istoj arhitekturi, ali nešto jačoj verziji FPGA (Cyclone III) nego što je bio slučaj sa verzijom na A500/A600 i razlikuje se po tome što ima "više mjesta" na FPGA čipu pa stane kompletna FPU i SAGA implementacija. Ipak u odnosu na verzije za A500/A600 V1200 ima bolji dizajn, istih 128 MB RAM, 2 slota za proširenje umjesto jednog i integrirani IDE na samoj kartici, bržu memoriju i standardno SD card slot i HDMI video. Cijena V1200 je 450 EUR što uključuje kompletnu karticu sa ugrađenom memorijom i AROS operativnim sustavom. Na kartici uredno radi najnoviji AmigaOS 3.1.4. Ekvivalent brzine je oko 250 MHz 68060 procesor + naravno brža okolina (RAM, sabirnicia, video, proširenja, IDE) koja čini ovu karticu najbržom 68k ekvivalentom na tržištu za A1200. Zaista izvrsna vijest i tehnološki napredak za sve vlasnike A1200 koji su dugo čekali V1200!

Apollo V1200 narudžbe
A1222 Plus u prodaji! 18.01.2020
Status: Napokon u prodaji! Autor: Dooz

A-EON je napokon omogućio kupnju A1222 kroz Early Adopter program. Prva serija A1222 matičnih ploča može se kupiti samo kroz narudžbu AAA paketa u kojem je ponuđen pretežno dodatni softver za AmigaOS4. Kupci koji sada naruče AAA paket automatski mogu dalje naručiti ograničenu seriju od prvih stotinu A1222 matičnih ploča koje će biti proizvedene u slijedećim mjesecima. Nadalje kao poseban poklon kupcima se isporučuje Enhancer 2.0 softverski paket koji sadrži sve najvažnije grafičke drivere za A1222 što uključuje i Warp3DNova 3D drivere i mnoge druge alate. Sve u svemu ovo je jedan zaokružen paket koji omogućava punu funkciju A1222 pod AmigaOS4 koji se isporučuje uz hardver. Cijena AAA paketa je 111.99 EUR, dok je cijena A1222 400 EUR. Potrebno je napomenuti da A1222 hardver bez Enhancer paketa koji dolazi kao poklon nema previše smisla jer su u tom paketu sadržani vrlo bitni 2D/3D i pomoćni alati bitni za funkcioniranje hardvera. Redovna cijena Enhancer paketa je otprilike pola cijena AAA paketa. Otvorena je posebna web stranica za A1222 Plus, dok se same narudžbe odvijaju preko Amiga Kit trgovine.

A1222 Plus web stranica
AAA paket narudžba (Amiga Kit)

Novost mjeseca - prosinac 2019 (Amiga HR party - FER) 10.01.2020
Status: Novost mjeseca Autor: Dooz

Kraj prošle godine smo mi Amigaši iz HR propisno začinili sa malim Amiga party održanim u prosincu u prostorijama FER-a. Iako je ovaj mjesec bilo zaista zanimljivih Amiga novosti, lokalni Amiga party ima naravno prednost i zato je za nas...ovdje u HR događaj prve klase! Mnogi će se pitati zašto party nije bilo javni? Odgovor je jednostavan - organizacija i utrošeno vrijeme koje se mjeri u danima nije dozvolilo da napravimo nešto više. Ključni moment je bio što je naš Amiga prijatelj Tomislav Jagušt osigurao prostor za party i naravno - tome je naravno teško bilo odoljeti! Svako okupljanje i druženje u ovakvoj blago recimo lošoj Amiga situaciji u HR. Skupili smo 15 Amigaša i lijepo se zabavili kako bi napravili temelj za buduće okupljanje koje bi trebalo biti javno. Znači smisao malog Amiga FER Party je - temelji za naša okupljanja u budućnosti ;-) Za kraj niže je link na Amiga party report sa FER web stranica u sklopu ŠUZA - službenog programa popularizacije znanosti Fakultera elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu!

ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu